Jalan-jalan Bawak Bekal

by Alia Farhan, 10:32 AM

 Sebenarnya malas nak masak. Tapi bila nak jalan-jalan tu kadang auto jadi rajin masak utk family. Bukan sebab apa, lagi-lagi kalau check in hotel. Nanti lepas anak-anak berkubang nanti mula la mama lapaqqqqq!

So sebagai persediaan mental dan fizikal mamanya..kita hadap la masak yang simple-simple pun jadiklah kan. 🤪🤪🤪

Bela Cendawan Tiram

by Alia Farhan, 9:52 AM

 Assalamualaikum


Hai hampa semua. Kali ni nak cerita pasal cendawan tiram yang aku bela dekat rumah. Aku letak dekat balcony ja dekat shelf bawah sekali. Dekat situ agak redup. Masa musim panas leting hari tu memang slow la cendawan nak keluar kan. Sebab terlalu panas n kering sangat cuaca time tu. Macam sekarang yang selalu huja ni best la. Orang kata humidity tu agak tinggi and kadar kelembapan air tu pun tinggi kan. So sesuai la cuaca ni dengan growth untuk cendawan kan.

Idrus Ikan Bakar

by Alia Farhan, 4:41 AM

Minggu lepas laki ajak makan ikan bakar. Mula-mula ingat nak makan dekat Teluk Tempoyak tapi macam malas nak pi jauh-jauh kan. So kami pun decide nak makan dekat area rumah ja. 

Mula-mula ingat nak makan dekat Nurul Ikan Bakar tapi bila tengok ramai orang jadi macam malas pulak sebab nak kena tunggu kan.

Avillion Cameron Highland

by Alia Farhan, 9:36 PM

 Hai semua

Lamanya tak update blog ni kan. Makin lama makin sendu la blog ni. Apoo alia! Tu pun kemain tau niat di hati nk rajin update content dkt ig la tiktok la blog. Last-last semua ke laut🤪 

Ni cerita pasal Avillion CH ni berapa lama dah duk kt draft ja. Teruk nauuuu perangai. Kadang-kadang tu bukan xda benda nk update kat blog ni. Banyak tapi tu la malehhhhh😅

 Ok kali nak cerita lanjutan dari kisah Cameron Highland kan. Alang-alang dah cerita ni. Kita continue ja lah kan. Disebabkan CH ni macam annually kami akan datang ke sini. So boleh dikatakan banyak la hot spot di CH tu kami dah pi. So kali ni memang pi nak rileks2 ja sebab time Penang panas nak matik oiii

So iti semua santai-santai. No rushing-rushing. Kami pun x terkejar apa-apa. So kali ni kami pi ke The Sheep Sanctuary di Kea Farm tu. Sebab sini kami tak pernah masuk lagi. And tak pernah tau pun eh wujud eh. Selama ni macam tak perasan🤣

Self love n self care

by Alia Farhan, 10:07 PM

 


Antara tips nak jaga hati kita sendiri, nak jaga mental kita untuk sentiasa best kat rumah & orang sekeliling, anak, suami , isteri , kawan juga best dengan kita di musim pendemik.


• Mandi sebelum subuh

Dengan niat Allah ringankan seluruh anggota kita & doa kita ikhlas buat amal, baru kita tak merungut. Hati pun senang. Mandi & berwangian, mulakan hari dengan segar…..

Dandy Modern Food , Queensbay

by Alia Farhan, 9:44 PM

 Assalamualaikum 

Hai mcm dah banyak hari ha tak update blog kan? Takpa lah kali ni nak share jugak kekdahnya. Janji blog berupdate gitu la. 

Kali ni cerita pasal hari Sabtu lepas early dinner dekat Dandy , Queensbay uols . Mentang-mentang la rumah dekat Queensbay kan. Lambat lepaaaa

Su Ail Kenari, Bayan Lepas

by Alia Farhan, 10:10 AM

 Hari Ahad lepas, selepas seharian lepak dekat rumah ja. Budak2 ni pagi ada tuition and kebetulan pagi tu mama depa kena sopak garam ala yg alergik naik mcm binta2 merah mcm peta dunia tu…maka telan la ubat gatai nak hilangkan kegatalan tu wei.

So pagi tu papa diorang la hantaq bebudak ni gi tuisyen. Mama ni puas la kat rumah bersengkang mata kat rumah ni takut terlena. Kang menangis pulak dua2 tu kalau mama lambat kang. So tengah hari tu mmg x masak la jawabnya. Balik tuition terus la makan dekat area taman tun sardon tu jugak. 

 Assalamualaikum,


Quick update sementara tengah ada kerajinan di situ kan. Sebab ramai tanya aku macam mana buat ikan keli goreng guna air fryer. Jawapan dia senang ja. Tak perlu lagi dah ghisauuuu ikan keli meletop-letop dalam belanga tu haaa

Buat ja dalam air fryer kan mudah. Bagi yang beli air fryer tapi buat tukun sila lah letak ja kat counter top tu and GUNA!banyak sangat benda boleh buat dengan AF ni haaa.. rugi kalau beli tapi jadi tukun!

 Assalamualaikum,

How you guys doing lately? I’d been neglecting this blog so bad since i felt sick last month. The “viruses “ season is pretty bad now. Ya Allah, i hope this will end soon. I mean like end n no more virus after virus. Penat lah!

But hey yaaa, let me share with u guys bout a classic fine dining restaurant in Penang. It was long overdue tapi takpa lah kita share juga di sini sebagai kenangan kan.

Homegrown vegies at balcony

by Alia Farhan, 9:31 PM

 Just a quick update while waiting for Aishah to finish her school session. Nak jugak catat dekat sini yg aku giat gila duk tanam sayur sebab sayur harga mahal gila nowadays wei. Nak buek mcm mana hujan ja turun. Benda2 lain x turun ya. Itupun bagai pungguk rindukan bulan nak tunggu hujan turun sekarang ni.

 Assalamualaikum,

How i miss writting in this blog😪 i hope i can locate some time everyday to write anything here. But you know the M in me is too big! You know that big M for MALAS 🫣🫣🫣

But somehow, let just be grateful if i able to finish this whole post and and publish it💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️ Aiyooo apooo malas sangat ni haaa

Good Bye July, N hello August

by Alia Farhan, 9:26 AM

 



July is my favourite month, but this year it was too much in my plate. I got overwhelmed with the love I received from my husband n kids on my birthday. 

Another Year, Another Story

in , by Alia Farhan, 9:40 AM

 


Alhamdulillah diberi nikmat menikmati lagi hidup pada tahun baru.

Another year, yet another stories. 
May we become a good person as a Muslim in future.


 Percakapan Iblis dengan anak buahnya :


"Jika kau ingin merosak sebuah keluarga, rosakkan dulu ibunya!!"


Berikan dia rasa lelah bertubi-tubi yang membuatnya merasa lemah dan habis energi.

37 years old on 3/7/22

by Alia Farhan, 4:00 AM

 Alhamdulillah…a year older. Dah tua dah orang kata. 37 tahun pada tanggal 3 Julai yang lalu. 

Semoga diberi kesihatan yang baik untuk terus berbakti kepada yang tersayang. 

Selamat Hari Raya Aidil Adha

by Alia Farhan, 11:10 AM

 Assalamualaikum

I hope it is not to late to wish to my fellow Muslim readers, Selamat Hari Raya Aidil Adha. Kami 3 beranak demam raya ni. Start dari Rabu lepas aku dah rasa tak sedap badan. Then berlanjutan dan jangkit ke Aishah n sterusnya dekat kakak dia. 

Hai semua,

Hari tu aku pernah story kan awal tahun ni aku dengan family aku dengan family adik ipaq aku kami road trip dari Penang pusing Semenanjung ni ke Kelantan la sampai lengkap Semenanjung kan. And aku ada juga cerita pasal kami makan KBB Burger & Steak dekat KB hari tu kan. To be honest, this is one of the best steak aku pernah makan kot. Stil tak boleh move on kot. 

Tanjong Jara Resort Review

by Alia Farhan, 12:03 PM

 Haaa lamanya pi baru nak review. Kahkahhhh… 

Ni pun sebab takleh lena kan. So haruslah kita sepam sini satu kali sampai rasa betul2 nak lena. Maklumlah skrg ni mata rasa kuyu start pukul 10 tapi time tu xleh nk lena lagi sebab ada mcm2 benda nak kena setelkan so end up kita terlepas time lena tu paham-paham ja lah kan.

Pipit Patisserie, Homecafe di Penang

by Alia Farhan, 5:42 PM

 Assalamualaikum,

Kembali bersiaran kali ni dengan slot pencarian cafe-cafe best di sekitar Penang. Untuk kali ni aku terjah ke Pipit Patisserie, yang terletak di Gelugor Penang.

Ni pun sebab ada jiran lama, Yaya tagged suruh try. Lepas nampak anader neiber pulak chil kt sini kopi2 so sis harus terjahhhhh…zasss gitewww

Hai hampa,

Lama pulak rasanya tak update blog kan. Kali ni nak cerita perihal kucing kami tu. Biasa orang-orang yang bela kucing ni dia akan familiar la with the word litter ni. Litter ni pendek kata pasiaq dia buang benda-benda alah tu la.

Masa mula-mula dulu memang kami pkai pasiaq biasa yang bentonite tu la kan. Biasa la awai-awai tu mana reti apa pun. Memang bidan terjun kami adopt si Ivy tu. Geram sangat dengan kecomelan dia time tu kan🤪

Assalamualaikum korang

Baru-baru ni aku ada share gambar pak choy petik sendiri dekat balcony untuk letak dalam mee goreng aku kan. Ramai kagum macam mana boleh tanam dekat balcony kan. Actually kalau ikutkan tu, pak choy ni kategori sayur yang mudah hidup jugak la. Orang kata senang tumbuh jugak la.

Su Ail Kenari , TomYam Sedap Di Penang

by Alia Farhan, 6:59 PM

 Sabtu lepas, lepas ja kakak n adik tuition tu masing-masing lapaq balik. Walhal sebelum class tu dah makan nasi. Tapi xpa, layankan ja lah diorang lapaq kan. 

So pusing la kitaorang ni pening nak makan apa. Hahahha. Nikmat jadi orang Malaysia nak makan apa pun sampai pening. Teruk betul kan! Last-last kitaorang decide nak makan dekat Su Ail Kenari dekat D Piazza ja la. Senang.

Lauk Kampung

by Alia Farhan, 11:02 AM

 Assalamualaikum korang

Tibahhhh nak update jugak malam-malam pun. Korang tau kan sekarang ni semua harga barang naik gila-gila. Takut betul tengok harga masing-masing naik tanpa pedoman😪

Hai hampa semua,

Kali ni kami nak cerita port baru pulak untuk kami laki bini. Ya lah kan sekarang ni kalau lepas hantar anak-anak pi tuisyen biasanya kami akan pi lepak2 jap mengopi ka apa ka.

 Assalamualaikum,

Dah banyak hari tak update blog kan. Haishhh kesihatan baru nak ok ni. So quite busy nak adjusting balik tugasan harian maderrr yang jadi supir hantar anak ke sekolah ke sana ke sini. Hahahhaha

Sorang sekolah pagi sorang sekolah petang.. lepas tu kadang-kadang malam both ada tuition class sama la time weekend. Bukan nak seksa sebenarnya mama n papa nk masa diorang occupied dengan benda-benda berfaedah. Aaa gitewwww

28 Homestay Siap Private Pool Di Kedah

by Alia Farhan, 8:48 AM

 28 HOMESTAY SIAP PRIVATE POOL DI KEDAH!!


Hai hampa semua. Kali ni kami nak share list homestay dekat Kedah yang ada pool. Sesuai la kalau ada nak buat gathering ka hari keluarga ramai-ramai ka. Ya la bila ada ank kecik ni and ramai-ramai ni takkan nak sewa hotel pulak kan. Kos boleh jadi melambung-lambung kan. So why not sewa homestay yang ada private pool ni. Senang cita…betoi dak? 

5 Indoor Plants Yang Mudah Dijaga

by Alia Farhan, 10:30 AM

 Sambil-sambil layan demam tak demam ni..yang pasti selsema dan sakit badan tak berhenti ni sampaikan deria bau pun boleh hilang ni memang rasa adoiiii (bukan Covid ya..dah check negative tapinya)

Saja la nak share pada korang yang selalu rasa serabut tu…maybe la korang boleh la start bela indoor plant sebab not only they are therapeutic tapi sangt aesthetics ya. 

Nasi Goreng Ayam Astro

in , by Alia Farhan, 10:20 AM

 Assalamualaikum semua

Dekat rumah ni kalau dah takda idea nak masak apa. Selalunya aku akan buat nasi goreng. Biasanya akan ada stock leftover frozen nasi yang aku kumpul-kumpul. Lebihan yang tak habis tu and frozenkan untuk buat nasi goreng.

Demam lah pulak

by Alia Farhan, 8:54 AM

 Haihhhh


Baru berkobar-kobar nak update blog sokmo lepas jejelan hari tu..boleh pulak demam kami 3 beranak ni. Biasa lah kan..musim kot. Hari tu masa kat Genting Highland tu sejuk hujan pulak tu. Balik Penang panas. Mau tak terkejut. Jet lag ke tewww🫣

Paradize Poolside Coffee House

by Alia Farhan, 6:22 PM

 Assalamualaikum,

Nak cerita baru-baru ni kami ada ke KL. Saja la nak bawak anak-anak pi jalan-jalan sebab cuti sekolah kan. Kesian juga kat depa kan. So bila sampai KL nu, laki aku ajak makan dekat Paradize Poolside Coffeehouse.

Cafe ni terletak dekat Jalan Sultan Ismail. Haiii rindu sungguh dekat KL ni. Dulu duk study dekat Melaka rajin la jugak pi ke KL. Biasalah, x muda mudi la kalau x KL kan🤣

Kucing Baru , Jack

by Alia Farhan, 4:17 AM

 Kali ni nak cerita pasal new addition to our family, Jack. Aku adopt dia dari USM Cat Lover, depa ni kira students USM yang selamatkan stray cats yang cedera ka yang terbiar.

So kucing baru kami ni adalah one of them. Diselamatkan dari baby lgi. Kucing kami ni diberi nama Jack.  Jack Sparrow gitewww. Mama dia kan peminat  Johnny Depp gitewww.. Jack ni seekor blue burmese cat. Actually aku memamg suka sangat kucing siam or kucing burma ni. Tak tau la kenapa. Suka sangat😂 

Streeto Pizza Sedap ke?

by Alia Farhan, 9:37 AM

 Assalamualaikum,

Finally , the school holidays start hari ni kan. Well, macam biasa dekat Penang ni meremut kereta luaq wei. Tapi xpa la layan ja lah. macam tak biasa pulek. 

So niat di hati nak ajak husband ronda-ronda Gurney tapi husband kata belah2 town/tanjung tu jem. Banyak reta… so kami pun decide la pi ke seberang and nak try Streeto Pizza dekat Batu Kawan tu.

 Assalamualaikum,

Baru berkesempatan nak share pasal penukaran phone system dari Android ke Ios. To be frank dari Huawei Mate 20 ke Iphone 13 pro. 

Seperti yang semua sedia maklum lah kan, aku memang pentegar Android dari dulu lagi. Start dengan Samsung Sl sampai la ke Note 2 , Note 3 hadiah beranak si kakak. Lepas tu Samsung C9 Pro and paling last tukar ke Huawei Mate 20 sebab terpikat dengan Leica lens dia tu.

Buka Puasa di Little Nyonya

by Alia Farhan, 10:54 AM

 Assalamualaikum 

Kejap ja dah bulan 6 kan..ni kang in a blink of eyes kang dah Xmas pulekkk…eh cepatnya masa berlalu kan. Baru hari Isnin kadang tu eh dah Jumaat. Macam hari tu baru ja puasa lepas tu tiba-tibah raya..lepas tu eh dah habis Syawal..xdan pun nak buat open haus😂

Page View Drop

by Alia Farhan, 11:27 PM

 Macam topik aku sebelum ni . Relevan lagi tak blog sekarang ni? Dan mungkin trend sekarang ni pun menyebabkan orang dah malas membaca , bila tulis panjang2 suruh lukih la..sepak kanggg…

Tak dinafikan bila page view drop memang akan rasa demotivated la jugak kan. Tapi takpa la. Aku menulis ni sebab aku suka. Kalau ikut nak kaya bukan dengan buat blog boleh jadi. Gelek-gelek live dekat tiktok gedik-gedik sikit mungkin boleh cepat kaya. Ahaksss

Beli barang rumah

by Alia Farhan, 7:38 PM

 Assalamualaikum semua

Kali ni nak cerita pasal beli barang rumah. Biasanya korang beli barang rumah dekat mana ya? And berapa kali sebulan korang restock barang-barang rumah? Macam aku, aku suka beli sikit-sikit. And memang aku jenis beli skit-sikir buat stock.

 Sambungan dari JJCM IPOH: Hainan Chicken Rice yang lepas. Kebetulan Ipoh hari tu hujan renyai-renyai sepanjang hari. Nak pergi mirror lake tu pulak tutup so kami pun ke cafe ni. 

Petit Mary Patisserie ni depa juai fresh bake pastries, cake n coffee. Cafe dia pun lawa jugak

 Assalamualaikum,

Korang tau kan sekarang ni harga barang semuanya makin meningkat. Memang terasa sangat wei. Nak beli ayam mahal. Nak beli udang ikan sotong semua tu lagi la mahal kan. 

Resipi : Ikan Masak Asam Taucu

by Alia Farhan, 9:34 AM

 Last week kami laki bini start puasa enam walaupun dah hujung-hujung Syawal kan. Kami start Ahad lepas and habis Jumaat baru-baru ni. 

So ada hari yang aku masak sebab malamnya si kakak ada kelas tuition. Taknak la makan kt luar time hari dia tuition tu sebab suntuk sngat masanya. Si kakak pun hahis sekolah hari Isnin pukul 6.30 petang. Tuition pulak start at 8pm mcm tu. So a bit rushing la kan.

Terapi Pantai, Alam CiptaanNya

by Alia Farhan, 2:33 AM

Korang..aku nak share sikit perkongsian yang aku dapat dari fb… untuk mereka-mereka yang tengah stress, tengah burn out…boleh la cuba pantai; 

1. Bila badan rasa penat. Pergi lah ke pantai. Tanggalkan selipar dan berjalan di atas pasir dengan berkaki ayam. Rasakan kaki memijak pasir pantai. Sekali sekala biarkan kaki terkena ombak pantai. Tenang rasanya. 



2. Bila baru lepas bergaduh dengan pasangan. Bawalah pasangan ke pantai supaya mereka boleh menenangkan hati, reflect diri melihat apa hikmah pergaduhan sebentar tadi.

 Assalamualaikum 

Hola semua. Kali ni nak cerita pasal unplanned n last minute trip to Ipoh last 2 weeks. Masa cuti Wesak tu. Macam biasa, anything can happen with Amir’s clan ya.

So masa JJCM ke Ipoh hari tu first kedai kami makan adalah di Nasi Ayam Hainan Ipoh. Kedai ni memang terkenal ya di Ipoh. Kedai sentiasa ja ada customers walk in. Full house la jugak tapi nasib baik jenis  customers dekat situ habis makan terus chalo and takda la nk ke taknak lepak kedai mamak.. habis makan bayaq n blah sebab paham dekat luaq ada lagi orang lain tengah tunggu nak makan kan.

Resipi : Ayam Ketumbar Pedas Manja

by Alia Farhan, 9:46 AM

 Assalamualaikum 

Quick sharing sebab nak tidoq dah. Ni actually resipi simple2 main taram ja tapi eventually sedap la pulek. Hampa boleh try ya.

Actually ayam ni aku perap lama dah sebab aku duk start buat suku2 separuh dengan laki aku kan. So ni ayam yang aku dah perap lama tpi aku lupa kewujudan dia. Hahahah

Susun Atur Bawah Sinki Cabinet

by Alia Farhan, 9:03 AM

 Assalamualaikum 

How are u doing guys? Saja nak share sikit pasal ruang bawah sinki dalam cabinet kat rumah ni. Ni adalah antara ruang yang aku tak suka sebab serabut. 

Serabut sebab deka situ la simpan barang-barang bertukang, dekat situ jugak la sumbat harang-barang dekat dapoq tu

New Swedish Cafe At Ikea Batu Kawan

by Alia Farhan, 9:36 AM

 Hej!

Kalau sapa2 yang familiar dengan Ikea mesti recognised Hej ni kan. Hej is a Swedish words that means Hi. And for those yang memang kipas susah mati Ikea ni korang wajib la ke Swedish Cafe depa ni.


Untuk pengetahuan Swedish ni depa ada budaya FIKA atau dalam bahasa melayu nya mengopi. They will take a cup of coffee during the meeting as FIKA is more to their lifestyle.

Resipi Air Asam Ohsem

by Alia Farhan, 11:17 PM

 Assalamualaikum,

Hari ni dapat juga curi-curi masa untuk update blog walaupun sebenarnya hari-hari berazam nak update blog tau🤭. Semalam da missed ya update blog. Bzzzz🤭🤭🤭

Sebab semalam ada event dekat Ikea pagi tu..lepas tu pi shopping ikea sorg2 heaven sebab xda orang kacau nak lari sana sini..lepas tu xda orang buat muka tgk bini duk amik mood pikiaq nak deco2 letak barang ni barang nunkat mana..heyyy rimasss lahhhh kalau pi ikea tergopah-gapah u olls🤭🤭🤭

Blog Masih Relevan Ka?

by Alia Farhan, 10:55 PM

 Assalamualaikum,

Kadang-kadang terlintas juga di minda ni, blog ni masih relevan ka tak ya? Ada lagi ka maknusia rajin baca blog ya? Sebab kalau perasan sekarang ni more to trend video...so banyak la influencers yang lahir di tiktok dan ig. Tak kurang juga bloggers pun banyak da switch to ig sebab view dekat blog pun makin lama makin sendu.



 Assalamualaikum  semua,

Masih dalam mood raya kah? Kami masih dalam mood raya lagi. Kuih raya masih terhidang di meja kopi di ruang tamu. Baki kuih raya pun masih banyak di dapur. Seronok bila makan kuih raya sambil santai-santai di depan tv dengan suami and anak-anak. 

Obsessed with Shein

by Alia Farhan, 8:46 PM

 Assalamualaikum semua

Korang ada tak dekat sini plus size macam kami? Kalau ada masalah utama adalah nak cari baju-baju plus size yang cantik, trendy tapi stil menutup aurat kan. Sapa cakap orang berisi ni x boleh bergaya kan? Tapi kadang-kadang disebabkan tak berapa banyak pakaian plus size yang trendy kita tend to abaikan gaya untuk kita. Padahal kita pun boleh ja bergaya macam depa-depa yang kuruih tu kan🤪

Jenis-jenis Cili Kering

by Alia Farhan, 8:30 AM

 Assalamualaikum semua

Esok dah nak kena start rutin hidup macam biasa kan. Biaslah 3 hari cuti ni memang seronok. Anak-anak tak payah sekolah. Mak ayah cuti kerja and cuti jadi supir anak-anak kan. Maunya tak seronok kan😅

Aroma Eatery , Cafe Sedap di Penang

by Alia Farhan, 2:07 AM

Assalamualaikum 

Kali ni nak share satu cafe best ni dekat area Tanjung..orang Penang kata. Kira kawasan dia dekat kawasan yang payah nak parking la jugak. Ikut time hampa pi la kan.

Aku sebenarnya suka kalau cafe-cafe ni ada Asian2 fushion ni rather than hanya hidangkan makanan Western semata-mata. Sebab tu aku suka gila cafe macam Irama Dining, Lagenda Cafe ni sebab depa ada konsep-konsep gini. Kali ni aku nak share satu cafe ni nama dia Aroma Eatery. 

He & She Coffee Cafe, USM Penang

by Alia Farhan, 7:13 AM

 Ok la kali ni nak share sikit pasal satu cafe dalam USM Penang ni…so aku ni boleh kata hari-hari lah kan masuk USM kecuali weekend sebabnya Aishah tadika dekat dalam USM ni…so pernah la ternampak orang share pasal cafe ni..so aku pun bergegas la message Jumie @ Achi Keriau tanya the exact location cafe ni tang mana…

So kiranya cafe ni aku da selalu la jugak duk mai. Kopi dia sedap makanan2 n pastries dia pun sedap gak. So memang onz la kiranya.

Tips Memilih Rumah Sewa

by Alia Farhan, 1:40 AM

 Memilih rumah sewa kadang-kadang memeningkan kepala. Lagi-lagi kalau baru first time nak hidup sendiri lagi-lagi bagi fresh grad yang baru nak mula hidup sendiri. Tak kurang juga yang memilih untuk menyewa walaupun sudah berumahtangga disebabkan faktor lokasi tempat kerja yang sering berubah( relocations etc). Kita selalu dengar orang cakap rugi hidup menyewa ni, baik beli rumah sendiri and duduk. Tapi hidup ini tak seindah itu. Hidup manusia ni kan macam-macam corak. Kita tak boleh cakap what the best for us is best for others kan. So it’s never wrong to rent pun. Lagipun kos jual beli rumah ni bukan senang and murah.

How to Kekal Tenang ?

by Alia Farhan, 8:51 AM

 Bagus sharing ni. Simpan sini.


[ Bila Usia Masuk 40an-50an, Banyak Perkara Yang Perlu Kita Ubah ]


Antaranya :



1⃣ Bersederhana dalam bekerja, sebab kau kena lebihkan usaha mendekati Allah dan keluarga.

Genting Highland- Skytropolis

by Alia Farhan, 10:25 AM

 Assalamualaikum,

Cerita pun dah nak basi. Tapi tu la, antara salah satu tempat yang favourite kami anak beranak adalah Genting Highland sebab sejuk n best. Masa sebelum-sebelum tu pi rasa boring sebab Skytropolis semua tak buka lagi. Nk pun masa kami pi January hari tu pun outdoor tak buka lagi..geram ja tengok soft launch dia acah2 ada salji bagai kan🤭🤭🤭

Makanan Thai Sedap Di Penang

by Alia Farhan, 9:17 AM

 Assalamualaikum,

Sebab ramai kan duk tanya…kat mana kak alia makan makanan thai sedap ni?!!!Depa kata selalu sangat duk up layoq kan…

Takpa la kali ni kita reveal la kan…cuma x reveal la kt fb..sapa nak tau kena baca kt blog…hahahhahahahha 

 Assalamualaikum,

Sejak bela kucing ni macam-macam benda kami kena ambil kira sekiranya nak tinggalkan rumah lebih dari dua atau tiga hari. Kucing kami Si Ivy ni pulak jenis yang clingy dan cenggeng. Kalau kena tinggal ja mesti dia stress and bulu dia banyak yang luruh. Kesian dia.

Resipi Rendang Daging Pantas

by Alia Farhan, 7:11 PM

 Assalamualaikum…

Hari tu macam yang kita sedia maklum,terkejut tergempar  kita kena buat preparation raya kalut-kalut. Benda paling penting kalau nak raya of course la rendang kan. Tambah-tambah kalau rendang daging. Boleh termenung and tam tidur malam nak siapkan and tunggu daging tu empuk kan.

Big Bad Wolf Is Back To Penang

by Alia Farhan, 9:19 PM

 BIG BAD WOLF BOOKS RETURNS TO THE PEARL OF THE ORIENT  

Fans of Big Bad Wolf Books to savour 

“The Big Bad Box Sale – Midnight Madness” – for 14 hours & 11 days! 




Penang, April 27, 2022 --- Penangites! We’ve got fantastic news for you! The World’s Biggest Book Sale - Big Bad Wolf Books will be bringing thousands of its treasured books to the Pearl of the Orient, Penang Island at the end of this month!  

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

in , by Alia Farhan, 9:35 AM

 Alhamdulillah..dah raya kita. Finally we got the chance to celebrate with our loves one again. Kalau sebelum ni MCO back to back kan..This year da boleh travel balik kampung kan. 

Alhamdulillah again and again. So greatful and thankful for that. And as expected raya 2nd or May…nasib tak dak la menggelabah sangat sebab rumah pun robot tlg cucikan..kita tinggal nak susun2 ja..masak rendang pun dalam presusre cooker..so everything is a bit easier for us.

Sebut pasal raya ja…aiii sat ja dah nak habis puasa.Macam baru ja hari tu puasa.hahahhah. Kormag kuih raya beli ka buat? Aku ni ikutkan malas nak buat. Tapi anak2 la duk ajak buat kuih raya. Kesian pulak kang nanti xda kenangan time kecik2 buat kuih raya kan. Sebab aku ada ja kenangan kecik2 dulu buat kuih raya dengan kakak aku buat biskut cornflakes ni. Kuih lain aku beli premix ja..add on butter and telur ja.. senang skit kan. 

 Assalamualaikum.

Dah masuk Ramadan yang ke 6 kan. Mengikut firasat aku ramai antara kita yang terkesan dik inflasi yang makin menjadi-jadi kebelakangan ini. Tak dinafikan nak makan kueytiaw goreng di kedai yang sepinggan berharga RM5-9 (mengikut varieti) di kedai kebanyakkan akan terasa bila terpaksa gandakan dengan 3 ataupun lebih lagi mengikut bilangan anak-anak kan. Memang terasa peritnya. Itu belum lagi masuk air yang diminum. Air kosong pun dah lama lima puluh sen kan.

 Assalamualaikum 

Macam mana so far dah puasa 4 hari ni?ok tak semua? Hopefully everything is ok utk semua orang kan. Korang ada yang plan nak makan-makan buka puasa dengan colleagues ka family ka best friends ka? Ada tak? Kalau ada meh aku nak rekemen kan sikit satu tempat best di Penang ni.

Assalamualaikum..


Hai semua saja la nak review jugak walaupun dah lama and basi dah pi sana. Ni cerita masa kami Road Trip kami yang bermula dari Penang ke Kelantan ke Terengganu ke Pahang ke Johor ke Melaka ke KL dan ke Pahang balik( Genting Highland) masa bulan satu dulu. Yes memang cerita dah lapuk tapi nak cerita jugak sebab dis kedai memang wajib masuk dalam cerita di blog aku.

Frozen Food For Ramadan

by Alia Farhan, 1:12 AM

 Assalamualaikum 

Hari ni dah 1st of April. Tinggal satu hari ja lagi nak sambut ramadan. Can’t wait . Rasa excited sangat.

Seminggu ni rasa lemau sangat sebab malasnya lah nak pi beli n restock bahan untuk memasak kan. Allah ja tau lemau tu macam mana.. tapi gagah jugak la ke market n ke lotus untuk beli apa yang patut.

Meggi Goreng Simple Terlajak Sedap

by Alia Farhan, 9:47 AM

 Kat sini ada peminat meggi goreng dak? Macam kami suka sangat meggi goreng dekat mamak. Tapi x semua la kedai mamak yang best kan. Kalau dapat yang best tu…asyukkk ja.

Kat rumah ni pun sentiasa beli meggi kering yang kosong tu banyak sebab senang kalau anak2 lapaq ka time minum petang ka or xda idea ka nak masak apa…so moh ler kita leburkan mee ni buat meggi goreng ja.

Progress In Life

by Alia Farhan, 11:10 AM

 Why do some people hate other people progress?

I’m not sure how others feel..but sometimes some people is unhappy to see other people progress..tak paham la..kenapa kena ada rasa tak suka tengok orang lain ada progres dalam hidup dia. Do you expect other people life stagnant and mendatar ja? Can’t we just be happy for them?

Movie Review : A Simple Favour

in , by Alia Farhan, 9:03 AM

Hai hampa semua…:

Masa kami quarantined hari tu macam biasa la kami kan dah bertalak dengan ASTRO… so kami hanya melanggan so Netflix ja…so macam biasa kita layan Netflix ja lah…

Salah satu cerita yang kami tengok adalah A Simple Favour ni…lakonan Blake Lively, Anna Kendrick and our handsome guy from Sarawak, Henry Golding (cingggg sangat).

 Hampa pernah dengaq dak ice cream Inside Scoop? Ice cream ni makin lama makin hot…biasa yang hot tu ice cream mcm Baskin Robins dengan Hagen Dasz kan…tapi tell u what this ice cream have a place on our family’s heart. Aaaa gitewww


Ni dark chocolate butterscoth. Sedap nyahhhh! Tak silap aku kalau guna cone ni RM10.90 macam tu..kalau dalam cup tu ja lagi murah

 Sedar tak sedar makin lama makin kertu diriku ini. Lepas tu sekarang ni paling malas gila nak make up tebal-tebal. Dah more to pentingkan penjagaan kulit lagi. Skincare is my new zinggg.

Lagi pulak sekarang ni asyik pakai mask ja kan lagi la malas gila haku nak make up. Hari tu masa kat Sabah kulit agak burn ya walaupun da pakai sunscreen. Ya lah tak rajin pulak aku nak apply setiap jam kennn🤭 

 Assalamualaikum 

Well dengan kos sara diri yang makin meningkat naik ni one of the way to berjimat is by cooking our own food. Nak tak nak memang kena masak la kan cerita dia. Paling senang kalau dah malas nak masak..buat nasi goreng ja. Menu yang anak2 suka and never say no.

Masak masa travel

by Alia Farhan, 9:57 AM

 Orang kata tekak orang Kedah n Penang ni dah jatuh kategori super premium…aaaa gituhhh..tekak cerewets..mungkin ya mungkin tak… aku dibesarkan dalam midle income family…nak kata makan meeah tu tak pun..nak makan KFC setahun sekali ja masa kecik2 dulu…itu pun kena bawak balik report card 3 beradik time tu semua A kecuali muzik tak A mak aku cakap tak kezahhh sebab dia bukan nak anak2 dia jadi ahli muzikkkk pun🤣

Growing up masa tu aku diajar ja untuk makan apa yang mak aku hidangkan di atas meja.. masa kecik2 aku rasa lauk yang paling aku tak suka adalah gulai/kari tu sebab almost everyday lauk tu..hahah tapi sekarang kawen dengab orang Penang..hari2 kari no problem..eh tipu! Laki aku pun kenot go kalau hari2 kari🤭

Nothing feels like home

by Alia Farhan, 4:09 AM

 Assalamualaikum,


I’m back after a long holiday with my little family. Little dis i know, eventho we enjoy vacation…we also miss our home a lot. The moment we opened the door, everybody said fuhhh nothing beats our comfy home…

Bestnya bila da sampai rumah..ada satu macam feeling yang susah nak digambarkan…i love how it feels..not only me…satu family pun rasa rindu dekat rumah…hahahha…

Vacation, A Good Theraphy

by Alia Farhan, 9:20 PM

 Currently in a vacation mode 


Benefits of having vacation:



1. Improve mental health.

 

Tengah trending cerita ni kat @netflix based on true story ya..of a total fake🤣



Memang best cerita dia..cerita dia pasal Anna Devley/Anna Sorokin ni bein a fake socialite n tipu bank/hotels etc utk mgambarkan dia ni seorang yg high reputations in med soc..everything yang dia show dekat instagram dia for the sake sebab nak org recognized dia as socialite mcm ala2 Paris Hilton semua tu and she nailed it…

Should Every Home Invest in WIFI?

in , by Alia Farhan, 5:40 AM

Introduction

 WIFI is a type of wireless technology that transmits data using radio waves. WIFI opened up a new dimension in internet access when compared to traditional Ethernet connections. WIFI networks are unquestionably simple to set up and utilize. Even before selling wireless LAN cards to their clients, most businesses install them in their computers.

 

However, before investing in WIFI networks at home, you need be aware of the benefits and drawbacks, therefore check out this comprehensive guide on WIFI by Reviewhub for better understanding.

Positive Covid , Kekal Tenang

by Alia Farhan, 10:03 PM

 Assalamualaikum 

Rasanya sekarang ni sana sini kawan2 kit or ahli family kit positive covid kan..tanbah2 musim omicron ni..sat ja da spread merata2. Aku la salah sorang nya yg dapat dari suami..suami pulaj dapat dari kawan..:nasib anak2 negative sepanjang tempoh kami berdua positive hari tu..memang kuasa Allah kan…padahal kuarantin pun macam tak kuarantin sangat pun kalau dah nama pun kuarantin dalam rumah ni..Tmbah2 dua2  beradik tu memang manja dengan kami berdua.



Succi Spa, Medispa Terbaik di Penang

in , by Alia Farhan, 10:53 AM

 Assalamualaikum 

Hai pejam celik dah nak habis bulan 2 dah..macam baru ha masuk 2022 tapi eh dah nak masuk bulan 3 dah…walaupun banyak krik2 di blog ni tapi masih kekal active di Ig dan masih maintain kuat merempan di Facebook..biasalah Facebook kan tempat org tua2 kertu merempan kan…dekat Ig kita potray yang indah2 aja..ehhh🤭🤭🤭

 Assalamualaikum 

Lama tak berupdate blog ni…limited betul masa nak hadap blog ni..haihhh..January 2022 had been an awsome month to me..seronok sebab bulan Jan ni la kami road trip dari penang turun ke pantai timur then ke selatan n pusing balik ke Penang…total road trip adalah 10 hari..memamg 10 hari yang best untuk kami sekeluarga. Tapi hari ni bukan nak cerita pasal road trip tu..ni nak cerita pasal jalan2 kat Perak hari tu. Lepas dari Kellie’s Castle tu kami terus ke Ipoh and singgah di Plan B. Fuhh boleh tahan ramai umat manusia ya.

 


Malaysian Meteorological Department (MET Malaysia) telah mengeluarkan satu infografik mengenai 1 RUMAH 1 BEG KECEMASAN.

Beg kecemasan ini perlu diletakkan di bahagian yang mudah dicapai apabila berlakunya segala jenis kecemasan yang tidak dijangka.

Cara Buat Daging Kering

in , , by Alia Farhan, 3:45 AM

 Disebabkan ramai gila tanya daging kering tu daging salai ka daging apa ka apa ka…

Meh sini aku nak cerita sikit pasal daging kering ni…macam ikan kering…sotong kering mhupun udamg kering…daging kering ni adalah daging yang dikeringkan dengan kaedah pengeringan dan dijemur di bawah cahaya matahari ya.




 Kali ni nak up pasal resipi pulak lah…kita alternate2 skit and buat kepelbagaian dalam blog ni kan…nama pun lifestyle kan…so semua genre kita tapau…ada aku kesahhhhh kekdahnya gitewww laaa kannnn

Kali ni nak cerita pasal makanan kegemaran aku…sambal kering…buat pulak guna daging kering….fuhhhh dapppp nyaaaa takyah cerita la kannnnn…Memang lauk menjahanamkan diet ni😵‍💫😵‍💫😵‍💫 ni pun sebab maktok buat daging kering bagi…maka jom lah kita buat bagi perabih🤣🤣🤣

 Sambungan dari cerita sebelum ni…yg unplanned trip ke Perak hari tu….dari Teluk Intan kami turun ke Ipoh dan singgah di Kellie’s Castle…

Kellie’s Castle ni antara bangunan bersejarah la jugak di Malaysia ni kan. Dibina oleh seorang Scottish Man yang datang ke Tanah Melayu zaman2 British tu.


Cantik betul istana dia ni
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS