Tajukkkk nak kena gimikkkk sangat kannnn...
Tapi ini bukan propa yaaa...
Memang aku buat daging kicap pedas ni dalam masa 15minit ja da siap boleh makan.

Serius la 15 minit? Mesti mbongak n mbongok ja si Alia ni... Hahhaha..
Here dengan Philip Pressure Cooker... Everything is possible OK... Bukan nak me mbongak ya...

Dah dekat 4 tahun lebih aku rasa aku pakai Philip Pressure Cooker ni.. Memang money investment yang paling bagus sekali aku rasa sebab memudahkan kerja mak2 macam aku ni.

Aku paling tak suka kena duduk dapoq Lama2 OK.. Apatah lagi nak panas dekat stove tu Sambil feeling2 sauna.. Percaya lah bila aku kata.. Philip Pressure Cooker ni so far the best cooking gadget yang aku pernah ada

Without further due.. Jom aku share bahan-bahan dan cara aku buat Daging Kicap Pedas Guna Philip Pressure Cooker ni ya.

Bahan-bahan :

Daging yang da siap dipotong
Bawang besar potong
Bawng putih ikut la korang nak letak banyak mana.. Aku just ketuk2 untuk tumis nanti.
2 sudu paste cili blend
Kicap.. Aku pakai kicap Mudim.
Cabai melaka
Garam
Serbuk perasa
Gula

Cara-cara:

1. First sekali ON suis Philip Pressure Cooker korang. Nak Guna pressure cooker apa pun xkesah la janji pressure cooker kan.
2. Masukkan minyak untuk menumis.. Then tekan dekat button BAKE.
3. Bila minyak dah panas boleh tumis sedikit bawang besar dan bawang putih yang diketuk tadi.
4.Bila dah naik bau bahan-bahan tumis tadi,masukkan cili blend dan kicap.
5. Kacau bahan-bahan tadi dan masukkan daging, kacau sekata bagi daging kena bahan-bahan tadi. Masukkan air skit. Jangan banyak ya. Air paras daging skit ja ya.
6. Tekan off button BAKE tadi. Tutup pressure cooker korang and pulas tombol/knob ke SEAL.
7. Lepas tu tekan button STEAM, tekan button KEEP PRESSURE and tekan dekat button MINUTE untk set ke 10 minutes. Kalau ikut setting asal, untuk steam dalam 20 minit. Tapi nanti daging tu jadi terlampau lembik. Aku tak suka mcm tu. Atau korang boleh telan dekat button BEEF and set time dia ke 10 minutes. Aku suka Guna button STEAM ni sebab da terbiasa dia akan reset time tu dari minute ke 5 so senang aku nak adjust ikut berapa minit aku nak.
8. Lepas 10 minit, bila dah bunyi beep tu boleh release pressure by pulas kan tombol /knob tu ke belah kanan, VENT
9. Time ni daging korang akan ada berair skit la kan sebab air dari daging lagi keluar kan. So tekan balik button BAKE and bagi dia masak skit lagi untuk kering kan air tu.
10. Time ni la nak masukkan lebih an bawang besar yang potong tdi dengan cabai melaka. And jangan lupa perasaan time ni ya.



Dah siappppp....
Benda boleh buat senang buat apa buat ramai kannnnn... Hahhaha

Bagi yang ada pressure cooker jenis lain.. Korang boleh la ber experiment dengan pressure cooker Masing2. Macam aku yang da dekat 4 tahun Guna sampai lenjan Philip Pressure Cooker aku ni.. Dari warna bronze sampai hilang warna bronze tu.. So aku dah macam setting aku Cuba untuk Masakan aku. So selemat bereksperimen semua.

Decor and Moving Out

in , by Alia Farhan, 11:07 AM
It was so emotional decision ever to make. Moving out to the place I call home almost 9 years is going to be an emotional process for me...

As I done some packing some stuff which still a lot to do.. I have gone through all this emotional feeling. God, I love this place. This is the place where I start my life alone... Balik kerja duduk sorang2... Dah kawen duduk dengan laki dekat sini. Bila da beranak.. Balik dari berpantang duduk dekat sini.. Anak2 me besaq dekat sini. Anak2 start merangkak dekat rumah ni.. Brjalan dekat rumah ni..


Biar tak besar... But everything within the reach❤️❤️❤️
This was taken in Syawal month 2019...


I'm not gonna hide this emotion as I was attached to this house a lot. This is not just a house... I called it home... Because there is no place like home.. Pi la tdoq hotel 5 bintang mana pun.. But the mattress in d world belong at our own home... That's the feeling me n my husband have after a long journey. Balik2 sampai rumah after a long journey... Assalamualaikum.... Fuhhhh no place like home🏑🏑🏑

I'm gonna keep the memories of living here in my blog... So bila nanti dah tua2 boleh tengok balik and remembering all those sweet memories we had here.  Haishhhh... I'd been so emotional about this house. I hope the future tenants can take care of this house.


My current decor October 2019.


In her room.. Which apparently she never sleep in... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Nnt rindu dekat sudut ni.. 


Selalu feeling2 kuruih bila tgkap Gambaq dekat sini.. Hahahha


Tempat melayan anak2 nak picnic kat balcony.. Hahhah


Kenangan Ecah dekat rumah ni.. 


Dapoq tempat mencurah kasih sayang kepada keluarga tersayang. 

Rumah ni la jugak saksi aku pernah burnt out masa reja dulu... Tak boleh tdoq almost every night.. Tengah2 malam duk mncuci rumah.. Kemas rumah.. Deco rumah sampai 3 - 4 pagi... Gila time tu stress.. Rasa kalau biaq Lama2 lagi boleh me larat sampai depressed aku rasa kalau tak ambil keputusan untuk resigned. 

Fuhhh macam2 kenangan dekat rumah ni... 
OK la taknak panjang2 nanti aku yang lagi emo mnjadi2 sebab nak pindah ni. 













Assalamualaikum... 

Lama pulak tak cerita pasal menu-menu yang aku selalu la jugak masak selain kari kari kari dan kari ulang sampai lebam. Hahhaha 

Aku paling suka makan asam pedas Melaka ni sebab dia ada rasa yang aku suka.. Pedas, masak dan manis.. Lepas tu dengan aroma dari daun kesum dengan bunga jantan tu... Fuhhh marvelous gila... Wallahhh gitohhhh...



Kalau orang belah2 utara ni asam pedas kami tu jenis yang rebus2 tu.. Aku kurengg skit.. Biasa yang utara tu kami akan buat jenis ikan or keladi la yang paling femes. Aku suka jenis tumis yang Melaka style ni lagi. Hahahha. Derhaka sangat uiii orang Kedah ni.. Tapi apa pun nak buat asam pedas melaka ni tak lah susah mana bagi aku. Ni cara aku la... Maybe lain orang lain cara dia... 

Ni cara aku la ya.. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara2 nak buat ya.. 


Bahan-bahan:

Ayam ketul.. Aku suka bahagia 2 tulang tak suka isi
3 suduibu sambal
Sekeping asam keping / air asam jawa
Bunga kantan
Daun kesum
Garam
Gula
Serbuk perasa



Cara-cara:

1. Panaskan minyak, dan masukkan 3 sudu ibu sambal dan masukkan asam keping/ air asam jawa.
2. Kemudian tambah air patut padan and masukkan daun kesum.
3. Then masukkan ayam and last sekali masukkan bunga kantan.
4. Perasakan ikut taste bud korang sebab aku guna ibu sambal, rasa da ada sikit2 so aku tambah garam gula semua tu sikit2 ja nak bagi balance rasa pedas masam manis tu.

Dah siap. Senang ja kannnn... 


Assalamualaikum


Credit to Google 


Macam semua orang tau.. Rambut adalah mahkota wanita. Aku pun antara salah seorang yang sangat2 mementingkan penjagaan rambut ni.


(Credit to Google) 
Ada ka yang bangun pagi rambut mngerbang macam ni? Hahahha


Ya kalau dulu aku suka rambut aku yang tebal and panjang ni. Tapi bila umoq dah meningkat ni mula la rambut gugur la.. Beruban la.. Paling teruk kalau bercabang... NO NO NO...

Paling aku stress bila tengok lantai rumah banyak gila dengan rambut. Erghhhhh tak boleh akuuu... Paling drastic keputusan aku buat tahun ni adalah potong rambut aku...


(Credit to Google) 
Dari rambut panjang n layered mcm ni... Aku potong mcm kat bawah ni


(Credit to Google) 
Paling drastic n paling cute.. Hahahahha
Nak jaga pun senang.. Shampoo n conditioner pun x pakai banyak. Selamat duit. 


(Credit to Google) 
Sebenaqnya stail jugak rambut pendek tak pendek sangat ni kan... 


(Credit to Google) 
Aku kalau bukak tudung macam ni lahh. Auchhhh. 

And untuk rambut beruban... Sebab kan rambut aku ni warna dark brown tak brown.. Bila kena cahaya Acah2 brunette macam rambut anak2 aku.. So bila dah tua2 ni makin senang beruban.. Arghhhh lagi satu stressssss... 



Rambut Si Aishah... Dia ada wavy hair that I wish I had.. Haha




Rambut Si Adriana.. Si kakak... 
Yes semua menurun ikut warna rambut aku... Tapi yg ni betul2 ikut sbijik.. Warna rambut.. Straight.. Lebat... 

Rambut warna ni la dulu masa masuk sek menengah kena keji sebab kata dye rambut kan... Truth is... Xpernah pun dye rambut masa sekolah Dulu2... 

Cuma lani bila da tua2 rambut makin kurang Black pigment and cepat jadi grey hair iaitu uban.. Stress gila.. Ada masa kalau banyak sangat uban aku akan stress and start cabut... Lepas tu makin meriah n rancak depa duk kluaq.. Lepas tu aku geram.. Aku inai kan rambut aku.. So bayangkan makin merah la rambut aku. Memang dari dark brown nampak brunette terus. Hahaha. 

So bila lepas inai kan rambut, yang aku perasan rambut akan makin sihat and bersinar. Shining gitu.. Lepas tu kurang gugur.... Lepas tu boleh la feeling Adele Sambil mnyanyi Rolling In The Deep gitohhhh.... 

Teringin nak ada rambut hitam bersinar. Tapi orang cakap tak elok inai kan warna hitam kan. Sebab ada khilaf kata menyerupai Yahudi yang suka warna kan rambut depa warna hitam. Wallahualam. Aku ni inai kan rambut sebab geram oii tengok uban tu.. Lepas tu laki aku tak beruban.. Aku pulak uban berlambak2. 


Hampa pulak macam mana... Apa stail n Gaya rambut yang hampa suka? Kita walaupun berhijab..tapi rambut kena jaga naa.. Rugi laa kalau hijab elok.. Tapi rambut kepammmm, lepiaq.. Mengerbang n berminyak... Tak gituhhh sisthur2 sekaliannnn..... 

Aku guna inai apa untuk warna kan uban aku tu? Aku guna inai yang serbuk tu.. So far memang rambut aku yang dark brown ni memang jadi brunette. Hahhaha.. 


(Credit to Google) 
Ni lah warna rambut aku sekarang. Serius bukan pakai any hair dye ya. Memang pakai inai. Maybe senang jadi warna ni sebab rambut aku tak hitam sangat macam rambut orang2 lain... 

So peribahasa rambut sama hitam.. Hati lain2 tu tak applicable untuk aku ya... Hahhaha... 


Disebabkan aku tak boleh pi tengok Joker sebab tak sesuai bawak anak2 kan... So aku kena juga ubati kekecewaan aku dengan tengok cerita Maleficent 2 : Mistress of Evil ni. Wajib kena pi sebab aku memang tertunggu2 nak tengok Angelina Jolie dalam cerita ni.

Tapi tak tau la bongek mana la pi share spoiler lepas sehari keluaq.. Perangai jangan nak pun*** sangat boleh dakkkk... Kalau ya pun nak glamer n nak orang reshare.. Hang tggu at least 2 minggu keluaq ka boleh dak syaitonnnn....haishhhh kan da makan makiii....heee geram pulak aku... Dah la cerita in details... Syaiton sangat... 


The evil mom or the evil mom in law? 


Walaupun dah tau secara details melalui spoiler tu... Aku tetap kagum dengan cerita Maleficent 2 : Mistress of Evil ni. Cerita dia tersangat lah cantik bagi aku... Sampai aku rasa nak sangat2 pi ke Moors tu... 


Jawline dia ni.. Tajam sungguh 

Macam biasa la Angelina Jolie ni kalau tak lawa bukan nama dia Angelina Jolie la kan. Cantikkk hooiii minah ni.. Girl crush tahap diabetes ni... Part paling sedih aku rasa part anak dia tak percaya dengan dia.. Ya lah.. Hampa tau kan macam mana Maleficent ni sikit punya Sayang dekat Aurora ni kan. 


Ni yang Maleficent 1st..part yang dia syuh2 suruh Aurora jangan ikut dia tu.. So chomels.. 


Aku siap pesan kat Adriana lagi.. Adriana kalau duk buat galak macam ni nanti mama tenyeh cabai kat kakak tau. 🀣🀣🀣
Geram aku tengok kegatalan Aurora dalam ni.... 


Battle of moms-sie...


Eiii punya jahat macam Firaun perangai. 


Tapi siot ja lah.. Sepanjang cerita ni main aku boleh tau apa nak jadi lepas ni.. Lepas ni.. Sebab apa.. Sebab spoiler terlondeh habis tu la... Kojaq sapa bagi spoiler terlondeh habis tu.. Eiii geram betui aku... 





Cantiknya Moors ni


Apa pun overall aku bagi cerita ni 5 bintang la sebab best gila... Cuma aku tak puaih hati Aurora tu awatttttttttt... Gataiiii sangatttt... Eiiiiii gerammmm... 

Apa pun.. Cerita ni bagi aku antara WAJIB tonton untuk 2019 ni... 

Now aku tak sabaq nak tengok Frozen 2 setelah tengok trailer dia sebelum tengok Maleficent 2 : Mistress of Evil tu... 

Pesanan aku kat yang suka duk buat2 spoiler terlondeh habihhhh tu.. Duk diam bolehhhh dakkkkkkkkkk







Bila aku upload Gambaq nasi goreng stail arwah tok aku.. Ramai pulak yang cakap waaa sedapnya.. Ni buktinya simplicity at its best gitohhhh.

Ni la nasi goreng yang arwah tok aku selalu masak kat kami adik beradik dulu2. Yes kami me besaq arwah tok yang bela sebab mama n abah reja kan. So anything yang tok masak adalah yang tersedap.. Sama la jugak kalau mama masak. Cuma ayaq tangan Masing2 tetap tak sama kan.

Aku ni serius paling benci kalau nasi goreng yang aku order kt kedai jenis2 yang letak sos.. Lepas tu pakej dengan kicap pulak.. Tak pun hitam berkicap ja.. Memang aku pangkah.. Tpi ada satu nasi goreng kicap yang kt dunia ni aku suka.. Kat Kedai Kak Lia.. Nasi goreng dia walaupun kicap sedap gilaaa.

Aku grown up dengan nasi goreng arwah tok aku yang simple macam ni or kalau semalam tu ada lebih2 isi ikan.. Ada la isi ikan dalam tu. But this one is d best. Sama macam mak aku.. Nasi goreng mak aku pun spesis tak pakai kicap and sos.. Sebab tu aku agak anti nasi goreng kicap and sos ni kecuali nasi goreng kerang Kak Lia.. Hahahha.. Kak Lia senyummm skittt😜

And kalau aku pi kedai2 tomyam pun kalau lapaq nak makan nasi goreng.. Mesti order nsi goreng kampung or nasi goreng ikan masin ja.. Kalau Teringin nak makan daging merah.. Memang xkan order nasi goreng daging merah.. Mesti akan order nasi goreng kampung.. Daging merah 1..haaaa giteww.

Long intro pulak kannnn..
Sebab ada yang Tanya resipi kan...
Gambaq pun tak proper.. Tapi takpa lah kan..
Sebagai kenangan gak di sebalik cerita nasi goreng orang Dulu2 ni. Jom tengok bahan-bahan and cara-cara dia.

Bahan-bahan :

Ikan bilis.. Lagi banyak lagi sedap
2 biji Bawang besar dipotong nipis
5 ulas bawang putih dipotong nipis
5 biji Cabai kering.. Potong serong
Nasi sejuk
Garam
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis sampai nampak agak ranggup. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cabai kering. Goreng/ saute sampai Masing2 nampak layu/masak/kekuningan.
2. Then masukkan nasi sejuk dan perasakan dengan garam and serbuk perasa. Goreng la basi tu sampai nasi dia agak ranggup. Sebab aku suka nasi tu rasa ranggup skit.

Dah siapp... Memang simple2 gini ja nasi goreng tok aku. Tapi boleh menambah2 oii.



Hai semua...

Ada peminat ikan keli dak dekat sini? Kalau ada.. Meh sini high five sikit. Sedap kan.. Buat la goreng garing ka.. Bakar ka.. Masak berlado ka.. Masak lemak ka.. Gulai ka.. Fuhhhh semua sedappp Ya Allah


Credit to Google


Part makan memang suka.. Tapi part nak bersiang, nak hilangkan Lendir and hanyir dia tu aduhhh leceh betul kan... Haihhhhh

Sebenaqnya ada banyak gila tips nak buang lendiaq n hanyiaq ikan keli ni. Tapi bagi aku ni la yang paling berkenan gila2. Berkesan dan senang gila.

Tapi cara ni hampa kena plan la skit meal hampa. Contoh bila hampa beli ikan keli ni, bukan terus nak masak la2 tu jugak. Sebab cara aku ni berkesan kalau hampa guna untuk masak keesokkan hari nya.

Cara dia mudah ja. Lepas ja hampa beli tak payah Cuci2.. Terus bawak masuk dalam peti ice kat bahagia beku tu.


Ni seketul bawak keluaq dia dari freeser. Biar dia defrost sendiri. 


Ni lepas bawak keluaq dari plstik. Tak nampak lendiaq dia tu pun. Serius lepas aku beli ni aku tak cuci apa langsung tau.  Memang penuh dengan darah n lendiaq2 dia tu. 


Dah lepas cuci Perut semua tu. Elok ja kan. 

Serious method ni paling senang. Aku tak suka Guna asam ka apa ka.. Nanti bila terover rendam guna asam tu nanti kulit dia yang hitam tu macam luntur2 jadi warna putih. Lepas tu isi dia jadi macam lenyiaq2 or jadi macam pelik semalam. Sebab tu suka buat macam ni ja. 

Ada tak hampa yang guna kedah ni jugak? 





Assalamualaikum

Kali ni nak share menu mudah utk makan petang or buat makan2. Ni kes buat ni sebab nak bukak puasa tapi xdak kuih.. So apa lagi marilah kita buat Guna apa ada saja kan.


Untuk roti daging ni.. Korang boleh la Guna daging cincang2 atau daging burger.. Ikut suka korang lah.. Aku guna yang isi daging yang selalu orang Guna buat kebab yang diorang goreng2 atas plate tu. Sebab tu ja yang ada.

Jom tengok bahan-bahan:

Untuk inti daging:

Daging cincang/daging burger
Bawang potong dadu
Capsicum potong dadu
Minyak untuk menumis
1 sudu Paste cili kering
1 sudu sos teriyaki/sos tiram
Coarse Black pepper
Garam
Serbuk perasa

Untuk gorengan roti:

Roti
Telur
Minyak
Majerin/butter

Cara-cara:

1. Mula2 sedia kan inti, macam biasa tumis bawang and masukkan daging cincang, paste cili kering, sos teriyaki/sos tiram. Then masukkan capsicum dan perasaan dengan garam n serbuk perasa. Oh jangan lupa letak Black pepper. Aku guna yang kasar.. Yang kisar dari botol tu.
2. Dah siap inti boleh angkat letak dalam mangkuk. Sebab aku nak guna pan uang sama.. So of course la kena cuci dulu kan.
3. Isikan inti pada sebelah bahagian roti dan lipat.
4. Dalam mangkuk lain, pecah kan dua biji telur dan perasaan dengan Aji-Shio. Jangan lupa kacau telur tadi ya.
5. Roti yang dilipat tadi celup kan dalam telur tu. Celup pada dua2 bahagian ya.
6. Panas kan minyak dan masukkan marjerin/butter dan masukkan roti. Bila agak dah masak.. Kalih ke belah yang tak masak lagi. Lepas tu repeat la sampai habis inti yang hampa buat tadi.



Dah siap sah satu menu nak berbuka semalam. Ni kalau letak cheese pun best jugak ni.. Next time boleh try letak cheese plak.. Ni tak letak sebabnya xda stock cheese kt umah. Tapi rasa macam risolles pun hado ni haa



Masa kecik2 dulu kan... Memang mama n abah aku selalu bawak kami adik beradik pi picnic.. Sama ada dekat air terjun atau pantai. Tapi kalau pantai biasanya akan duk dekat Rumah Rehat Jaksa dekat Tanjung Bungah tu. Dia punya excited gila kalau tau cuti sem tu mama n abah nak bawak pi bercuti dekat Penang. Aku kan orang Kedah. Masa tu masih duk kat Alor Setar.

Dulu-dulu mama n abah punya berjimat sebab nak jugak kami rasa enjoy brjalan, dari Guna duit untuk tol sanggup Guna Jalan dalam untuk ke Penang dari Alor Setar. Kalau dengan hiway boleh sampai dalam satu jam setengah.. Kalau Guna Jalan biasa maybe sampai dekat Jetti Butterworth tu dalam dua jam lebih. Tu belum kira kdang2 berjam-jam kena que dekat Jetty untuk naik ferry. Tapi selalu kami akan gerak ke Penang lepas makan malam. So bila malam ni takda la panas sangat kan. Tapi bila dah sampai tengah malam tu.. Ferry pun paham2 la tak la banyak and kena tunggu lama jugak ya.

So bila sampai malam tu biasanya akan pi stay rumah makcik aku dulu dekat kuaters dekat Masjid Negeri tu. Esok tengah hari baru kami ramai2 akan pi check in dekat Rumah Rehat Jaksa tu. Seronok sebab mama aku n makcik aku jenis suka masak macam-macam. Kami semua bila dah sampai tu... Terus la terjun mandi laut wei. Geng bapak sebuk nak bersiap nak pi mancing.

So kalau check in duk 4 hari 3 malam ka 3 hari 2 malam ka memang dari pagi sampai tengah hari mandi laut ja keja. Lepas tu lapaq balik ke rumah rehat tu.. Mandi Elok2.. Makan semua... Satgi pukui 3 turun pulak mandi sampai la dekat senja baru naik. Muka burn takyah cakap la... Kalau balik sekolaj tu mesti orang tau aku ni pi bercuti kt Penang la tu.

Punya kuat mandi laut masa kecik2 dulu. Bila balik ke kedah pun rasa macam terngiang2 bunyi ombak kat telinga.. Lepas tu rasa masa tdoq tu.. Macam tengah apungkan badan dalam air laut and terapung2 n kena pukul ombak.. Susah gila nak describe.. Tpi masa aku kecik2 dulu aku mcm pernah cakap kat kakak aku tak silap... Masa balik ke rumah.. Wei aku dengaq macam bunyi ombak.. Lepas tu tdoq badan rasa macam duk dalam ayaq laut.. Macam ada wave2 gitu.. Hahhahahha.

Best gila time2 tu. Something priceless that money can't buy. Memories and Experience tu sangat mahal. And sebab experience tu jugak aku boleh berenang. Sebab tu Penang ni leave footprint dekat hati aku. Dari kecik2 lagi aku duk mai bercuti kat sini. Dari Jalan nak pi ke Tanjung Bungah tu halus tettt sampai la reclaimed tanah macam gila bebi tu semua jadi saksi la depan mata aku.... Mungkin petanda jodoh orang pulau ni kot. Kahkahkha....

That is why aku pulak nak create  memories, something priceless with my kids. Sebab tu aku travel bawak depa. Pi mana2 bawak depa dua. Sebab aku nak depa ingat...walaupun kdang2 time papa n mama depa takdak duit pun masih gak Cuba nak mnggembirakan anak2 depa dua ni...anak2 ni biasa akan ingat segala jenis kenangan yang parents depa create untuk depa. Macam yang cerita aku Dulu2 tu.

But aku tak judge la orang yang travel tak bawak anak2. Ada orang.. Dia selalu travel... Means setahun tu 5 6 kali overseas trip. Lepas tu ada sekali dia decide nak pi dengan laki dia. Kira OK la tu kan. Lagi pun dia bukan tinggalkan anak2 dia terbiar. Biasa yang macam ni ada pakej bibik dekat rumah. So let them be. Macam aku ni.. Bibik xdak.. Mak pun jauh... Ehh kalau mak aku dekat pun xpernah lagi la tinggai budak berdua ni pi bercuti ka apa kan... Baru naik moto sat berdua tinggai depa sat pun dah cemas takut anak2 cari. Hahahhaha. Ingat boleh nk merendek dua2 jauh2 berhari2 tanpa pikiaq ke anak... Nehi2... Ni aku dengan laki aku laπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Hee panjang betul mukadimah aku nak cerita psai nak pi picnic ja pun kannnn.... Hahahaha. So minngu lepas, lepas ja dari Impromptu Picnic dekat Bagan Ajam dengan anak2 aku. Masa duk feeling2 tepi pantai tu kan. Aku video kol la laki aku tunjuk ada kt mana. Dia pun terkejut la ehhh picnic pulak depa ni dia xdak pi reja. Kahkah. Itu yang ajak dia pi picnic esk nya tu.

Plan nak pi pagi. Tapi sebab aku terbangun lambat. So lambat la skit siap masak. Time tu kui 9.30 pagi da start panaih lit2 dah. Ehhh xkoser aku. Setelah ditimbang Tara dengan laki kau.. So kami decide la nak pi lepas kui 3.30 ptg mcm tu. Mula2 ingat nak pi Bagan Ajam jugak tpi aku cakap kat laki aku why not pi kat Miami Beach ka. Dalam hati ada akai nak ajak pi lepak mana2 lepas tu. Hahhahha.


Siap masak bekal.. Dah panas lit2 pulak kat luaqqq. 


So sampai la kami dekat pukul 4 ptg plus mcam tu. Cuaca pun just nice tak panas... Risau gak sebab forecast cakap hujan. Tapi Alhamdulillah time mandi tu tak. Legaaa.


Dia ni tak habis orang kol pasai reja


Dua ni macam bukan orang Penang ja.. Duk wat macam tak pernah jumpa pasiaq ja



Depa pi sua2 kaki kat ayaq sat. 


Biaq la papa melayan sat. 


Tengok apa tuu.. 




Mandi sat dengan anak2. Bila mandi laut tu rasa recharge sangat2. 


Her smile brightened up my day. 


Love to see they enjoy it


Mama kecik2 dulu kalau mandi laut taknak keluaq2 dah kecuali time lapaq ja. Hahhah


Makan dulu sattt



Jemput makan dulu naaa.. Lepas tu terjun mandi lagi sekali.. Dah naik.. Makan lagi sekali. 


Bila dah nampak makin koi gelap.. Maka dengan ini.. Kena la siap2 untuk balik. 




Yang Bestnya dekat area Miami Beach ni ada toilet tempat untuk mandi, surau etc. So kiranya tak perlu risau la lepas mandi laut nak mandi kt mana kan. 

Aku pernah buat gila mandi dekat sini malam2 dengan kwan2 aku. Biasa lah time muda2 orang kata young wild and free... Kahkah.. Tapi tak wild Tara mana pun.. Kahkahhhhh... 


Masa nak balik dari picnic ni ada la borak2 dengan Adriana

Me : macam mana kakak.. Best tak picnic hari ni.. 
Adriana : thanks mama.. Best day ever. We should do this often kan Ma... 
Me :  In Sha Allah nanti kita mai lagi na.. 
Adriana : OK Ma.. Thank you mama.. Thank you papa. 

Her words brightened up my days. Walaupun kdang2 rasa malas nak buat Menda2 macam ni.. Tapi sekali sekala kena put an effort jugak for family so that they will remember the value of "family bonding". We might not have much money to travel the world all year... But we still can create memories dat soon will leave foot prints in our hearts. 

Love, 

Take only memories, 
Leave only foot prints

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS