Hai....
Rasanya cerita pasal dye/warnakan rambut ni selalunya taboo untuk orang Islam ni...
Yalah...why kena warnakan rambut...why tak guna inai...why guna hair dye...why itu why ini

Menjadi seorang wanita yang sangatlah sayangkan rambutnya...walaupun aku ni bertudung...tak semestinya part rambut aku kena amik mudah. Untuk pengetahuan hampa...aku mempunyai masalah rambut beruban...grey hair...yes uban uolls..uban..muda-muda lagi dah beruban.

Part ni aku rasa aku memamg mengikut arwah abah aku...jenis beruban...arwah abah patern beruban dia mcm Almarhum Sultan Azlan Shah tu uolls. Walaupun beruban tapi tetap ganteng bangattt gituuu.

Untuk perempuan yang dah berkahwin macam aku, harus lah aku risau kan kalau beruban..laki aku pun tak beruban lagi apacerrrr. Memang la dia tak kesah rambut aku beruban ke tak ke. Dah tu..kita as bini nak la rambut tu bersinar-sinar ja depan laki kita kannnnn.....yes aku warnakan rambut aku ni untuk berhias untuk laki aku. Sunat ye!


Aku pulak jenis tak boleh tengok uban sendiri. Mula la nak cabut! Stresss makkkk nakkk oiii

Antaranya hadis diriwayatkan oleh Aisyah, Nabi SAW bersabda: "Ubahlah rambut yang beruban (dengan berinai), janganlah kamu semua menyerupai golongan Yahudi dan Nasrani (yang suka membiarkan rambut mereka putih)." (Sunan al-Nasaie)

Haaa bukan aku memandai-mandai tau. Nak cantik nak gorjes untuk laki apa salahnya kan..lagipun aku memang jenis suka sikit jaga especially my hair part. Dari zaman-zaman on off tudung pun aku memang jenis suka buat rambut. Favourite aku dulu curl rambut la. Rambut da memang straight buat apa nak rebonding kannn....kalau tanya aku lagi nak curl lagi tak rambut...of course aku tak nak dah sebab susah gila wei nak jaga rambut curl berbanding straigh hair!


Sekarang ni memang bagi rambut bervolume walaupun straight hair  and tak melepiaq ja. Now lagi satu kena jaga...part uban ni.

One of the reason I choose Shurah is because they are using Inai in their ingredient and all the ingredients are classified as Suci. Means on their side...The HALAL can only been given by Jakim to food products. So they have to use the word SUCI instead of HALAL. clear tak apa aku cakap ni?


Variety of colors. Liokke liokke...


Ni pulak penjelasan daripada pihal Shurah sendiri pasal pewarna rambut diorang ni.


If you are wondering air meresap or tak. You should read explaination from Shurah.


Untuk pengetahuan korang aku suka pakai Shurah ni sebab serius rambut aku jadi lembut, macam pakai inai dari pokok tu. Yes aku dari dulu lagi memang suka pakai inai kat rambut kot. Sejuk kepala wei. Kulit kepala sihat. Rambut cantik. Yang pasti kulit kepala syiok..sejuk ja rasa lepas tu wei. 


Sebelum ni aku pernah cuba satu produk yang agak fames untuk warnakan uban...alaa yang owner dia tu ada wat video kena kecam tu...tapi bila aku pakai tu rambut aku kerasss kejunggggg...kejung macam aku letak mousse zaman-zaman aku duk gila curl rambut aku sampai rambut aku rosak and keras kejung. Sejak dari tu aku stop pakai. 

Dan baru-baru ni aku teringat pasal Shurah. Dulu masa belajaq ada gak aku dengan kawan aku pakai Shurah ni. Best pun best. Disebabkan tu  aku pun cari and beli la Shurah ni untuk mewarnakan uban-uban aku ni.

Warna yang aku amik kali ni burgundy. Ecewahhhhh. Alaa ada 3 warna je kot...warna hitam..burgundy dgn blonde. Pilihan warna kat tempat aku beli ni tak banyak sangat. Nak pilih hitam orang cakap tak elok...khilaf la antara ulama ada yang kata boleh ada yang kata tak boleh. Pernah ja aku warnakan hitam sebelum2 ni. Kali ni nak tukar skit. So aku pilihla burgundy ni. Turns out hasil dia memang cantik wei. Aku suka sangat. 


Aummm cantik warna ni kan....
Tengok gambar ni teringin pulak nak curl rambut tapi kirim salam lah nak jaganya yang payah nak mampus tu.


Yes...dis is how my hair look like! Ehh harus ni bukan aku seba aku tak kurus ok!


For those yang tercari-cari pewarna rambut yang inai made n warna meresap ke dalam rambut...aku rekemen hampa try la Shurah ni. Aku pakai 40 minit tadi...burgundy helokkk rambut mak nokss...



Quick update sebab aku agak kebizian giteww. Maaf atas bahasa dak2 wicet ye. Apapun jom check it out yooo


Amcam? Tergugat dak....


Bahan-bahan

Kerang (rebus jangan sampai kecut)
Cabai melaka
Bawang merah/besar
Bunga kantan(hiris nipis)
Limau nipis/limau kasturi
Belacan
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Kupas kerang yang da direbus.
2. Dalam bekas lain, campurkan semua bahan-bahan lain dan tenyeh secukup rasa.
3. Rasa bahan-bahan yang ditenyeh tu da secukup rahsia ka belum.
4. Then masukkan kerang yang dikupas tu ke dalam bahan-bahan yang ditenyeh tadi.
5. Then masukkan ke dalam pinggan lain untuk dihidangkan.
6. Dah siap untuk dimakan!

Kalau cakap pasal kulit ja mesti ramai yang impikan kulit yang sihat dan bebas cela. Macam aku sendiri tak obses nak putihkan kulit sebab aku suka dan selesa dengan my own skintone. Not to bright and not too dark. I just love the way it is.

But what bothering me about my skin is how it get dull  and uneven skintone sometimes. Not enuf sleep can lead to dull skin. My solution to my dull and uneven skintone is by consuming Elldora Snow Crystal.

I'd been consuming Elldora Snow Crystal for almost 3 weeks and I noticed that after 2 weeks consumption my skin start to bright and glow. Yeah the dull and uneven skintone start to go away...wossshhhh like that. Yahuuu.

Please noted that this Elldora Snow Crystal was formulated by a medical doctor. So korang jangan la risau takut terkono dengan lambakan produk-produk ntah hapa-hapa kat pasaran kan. Bahan-bahan yang digunakan oleh Elldora Snow Crystal pun tak.kurang hebatnya tau.


Jom tengok ingredients dalam Elldora Snow Crystal ni ye.



Jom tengok pulak khasiat setiap ingredients yang digunakan dalam Elldora Snow Crystal ni.


Wow. Banyak betul benefits dari ingredients yang digunakan dalam Elldora Snow Crystal ni kan.


My own testimonial.


This is my naked face. I dont wear any makeup foundation on my skin.


Nak make up for daily basis pun senang. Tak payah nak try so hard nak makeup macam sebelum-sebelum ni pun. Kulit pun rasa smooth and moist. Takdak patchy skin yang akan mbuatkan make up nampak bertompok2. So in love with my skin right now. Heeeehuuuuu

Nak amik anak pun tempek 2 way foundation from Mac jer da cukup. Suka wei takdak nampak patchy macam selalu. 

Selain dari rasa yang sedap! Yes..boleh kunyah-kunyah yerr. Rasa lychee tu pun memang sedap. Jarangkan chewable tablet ada rasa lychee. So i guess this is quite rare. Rasa orange strawberry is too mainstream uolls.

Meh nak belanja testimonial consumers lain pasal Elldora Snow Crystal ni ye.





Best kannnn...korang tak mau cuba ker Elldora Snow Crystal ni pulak???

Girls mahupun guys bolehlah try consume Elldora Snow Crystal ni yerrr.



Harga sebotol SC: RM79 Semenanjung/RM82 Sabah Sarawak

Untuk maklumat lebih lanjut tentang produk, harga dan testimoni boleh layari;

Hotline: 019-227107

And dengar-dengar kata pihak Elldora dalam proses mengeluarkan foundation dan skincare mereka sendiri. Wah-wah. Yang pasti foundation dan skincare mereka ni diformulasikan oleh medical doktor dan chemist dalam bidang ni. Tak sabar nak try produk dari mereka nanti.

 
Exclusive sangat kannnn. I liokkke.


Elldora Dermalic Skincare.
Suka sebab non harmful chemicals uolls.




Nota tambahan:

For those yang ada cysts dan penyakit yang berkaitan melibatkan hormon, adalah sebaiknya mendapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu sebab Elldora Snow Crystal ni ada kolagen which mungkin tak sesuai dengan korang. Apapun dapatkan nasihat doktor anda.

And bagi mendapatkan hasil yang optimum, jangan lupa minum air sekurang-kurangnya 3 L sehari dan menjaga rutin penjagaan muka yang lain.




Deco Bilik Anak

in , , by Alia Farhan, 9:34 AM
Sebenarnya aku ni jenis yang cepat bosan bila tengok deco tu macam tu jek. Ada ja tangan ni gatal nak tukar ke sini la ke sana la.

Sebab sekarang ni pun anak-anak stil tidur dengan kami. Tapi kalau nak main, biasanya dua-dua akan masuk main dekat bilik ni.

Sama jugak kalau nak belajar,kakak da start belajar kat bilik dia sendiri. N si adik pun tumpang main la dekat dalam bilik tu jugak masa kakak duk study.

Jom tengok sikit apa perubahan dekat bilik anak-anak aku ni.


Dalam plan nak tukar ke bunk bed. Senang n jimat space. Katil ni pulak nak masukkan kat dalam bilik kecik satu lagi.


Tempar depa duk main.


Yes colorful dak? Macam tadika kan.


Geram dak geram dak??


Tempat study si kakak.


Black board ada..white board pun ada uolls. Senang mama nak menyinga nanti.


 My Cat girl!

Kadan-kadang bukan budak-budak dua ni ja suka ke bilik ni. Makpak depa pun suka gak duduk dalam ni. Hias cantik-cantik pun untuk depa dua jugak kan. 

Ok la. Nanti kita sambung dengan deko ala-ala Scandi-bohemian kat dalam master bedroom pulak ye.





My bubbly lil girl is big girl now!


Saja nak buat catatan tentang sikit tentang anak sulung yang sorang ni. Supaya nanti kalau dia d besar panjang and kalau mama dia panjang umor lagi dia akan tau betapa sayangnya mama dia ni kat dia.

Yelah, anak sulung la katakan. The first one yang kita tatang and excited bila jadi parents kan. The first one la yang ajaq kita macam-macam. Tapi tak bermakna klau buat salah tak kena balun kan. Melampau  tetap kena.

And tak bermakna jugak anak kedua dan ketiga kita tak sayang kan. Aishah if u reeading this later when u grown up...Aishah pun mama sayang jugak macam sayang kakak ye.

Mark this is the second year we send her to kindy in LC Taman Pauh Jaya kat Penang ni. Dari segi reading Alhamdulillah she's doin well. Yalah with the fast reading technique yang LC buat tu memang bagus. Du'a for parents pun boleh baca dengan lancar siap dengan translation in English. Memang suka betul dengar dia kalau baca doa.


Yeah..she reminds me a lot bout myself. Self reflection much!


Cuma part writting la, memang aku kena brush her writting skills. Kadang-kadang geram jugak sebab part menulis memang ke laut wei. Bila tengok schedule dia..aku boleh cakap no wonder la. Sebab dalam a week...part writting ada one slot ja in a week. Other than that banyak reading n play. Kata pun playschool. Serius ada pro n cons la. Tipula kalau cakap aku tak tension bila tengok part writting dia. Hehhhhh. Bukan baru masuk dis year tau....memang kadang-kadang nak jadi kingkong la kan bila tengok dia menulis. Aku pun pernah consult member aku yg pernah buat modul LC kat preschool dia. Memang dia akui bab writting memang akan ada prob skit. Bab reading xrisau sangat.

Memang dia pun bagitau aku kalau aku nak Adriana terer jugak bab writting aku yang kena banyakkan latihan dengan dia kat rumah. Jangan harap kat sekolah ja. Yalah yang part ni aku setuju last year memang aku tak kesah and tekankan sangat part writting ka apa ka. Aku masukkan dia dari 4years sebab aku nak dia minggle dengan orang. Alhamdulillah part tu memang nampak dia pandai bercakap dengan orang. Pokpek2.

Other than that the school is great...teachers pun bagus-bagus. Alhamdulillah all is well. Cumanya nak bagitau kita as parents walaupun hantar anak ke tadika berprestig tara mana pun kita stil kena monitor perkembangan anak kita sendiri. Macam Adriana mungkin bab writting tu xditekankan sangat sebab depa learning thru phonics. So basically phonics ni tak macam kita belajaq ABCD sampai Z. Depa lain..depa semua ada macam sebutan sendiri...in LC...they start with Malay phonics... a ba ca...memang kalau tanya ABCDE ke apa ka...akan jadi jem. Even the founder pun sendiri mengaku menda ni la kan.

So bagi aku ada pro n con la jugak kan. Macam apa ni..apa ni..apa ni...kenapa anak aku tak tulis lagi ABCDEFG.... bluerghhhh....so memang aku kena pantau and ajar dia betul-betul bab writting. Next year memang aku tak plan nak hantar dia ke LC dah sebab aku nak hantar dia tadika dekat pra sekolah rendah. Aku nak dia expose dengan real school.



Ada orang cakap bila masuk real school ni anak kita automatically akan jadi pandai adjust and the teachers lagi pandai tackles how to attract them in writting and reading.

Untuk registration darjah 1 pun aku da register Adriana dekat sek convent. Memang aku dari awal nak dia sekolah yang tak ramai Malays so that she can minggle with other races and tak malu untuk speaking. Yes i know her potential...kalau dengar dia speaking memang slang tu habis mat salleh...mama n papa dia kat rumah speaking among us kalau nak cakap menda serius ja.

Semalam masa jalan-jalan  tengok lampu kat MBI  Desaku Kulim tu..memang dia excited sangat. Lama kena berkurung kot. Mula la duk speaking london dia tu. Kalau orang-orang sekeliling dengaq mcm wowww la. Serius memang aku cakap jugak English dengan dia kat rumah especially kalau serious talk...bukan la nak poyo kan nak speaking konon dengan anak.

Memang masa dia kecik-kecik dulu aku nak speaking jugak ngn dia tapi laki aku being typical Malay kan..poyo lah nak cakap inggeris konon..puikkkk. menci aku. Padahal masa kat U dulu kalau ada talk ka man vs women memang masa class English memang aku dengan dia ja asyik bertekak!

Dan disebabkan itu la jugak aku prefer hantar Adriana dekat convent sebab automatically dia akan converse in English...helllloooo i know the Malay society wei...kalau duduk among kita tetiba ada orang yang duk speaking2 ni kompem kompem kena chop poyo! Ehh aku tau la sebab aku memang sekolah dengan Melayu je semua dulu. Masa sek dekat Sek Men Sultanah Asma ja aku sempat practise speaking dengan kawan baik aku Jamie si amoi comey tu. Masuk SBP..nan hado!

Oh btw Adriana learnt her English lessons from Youtube especially Ryan's toys review...Cerita Frozen...dia boleh hafal semua dialog dalam tu including yang raindeer tu weiiii...
she even ask me...
Adriana: mama what is coronation day?
Me: it's the day when Princess Elsa became Queen Elsa...
Adriana: ohhh...so when is my coronation day?
Me: u need to go to school first....
Pening mama nak layan dia punya pokpek2 tu...

Belum lagi kadang-kadang dia merepek2 cakap speaking sorang-sorang dia. Kadang-kadang marah membebel hentam ja speaking...walaupun kadang-kadang ntah hapa2 tapi i like her confident. At 5 dia boleh speaking English walaupun xla berhabuk macam anak tomok tu but stil I'm very proud of her...lagipun kat rumah ni bukan aku dengan Amir cakap dengan dia English sangat pun.

Kalau tanya aku tips bagi dia minat cakap English...biar ja dia tengok cerita kartun in English..jangan guna alih suara/bahasa tu. Pernah aku pi mana ntah tengah main cerita Frozen tapi alih bahasa to Malay marah benar Adriana...eiii tak best la cakap macam ni. Kakak nak Elsa cakap macam biasa  tu mama! Walaupun orang cakap tak elok bagi anak tengok tv or utube...tapi tu la memang serius ada pro n con jugak la menda-menda ni. Yang penting kita la as parents kena control dia kan.

Apa pun kakak...mama very proud of u! Nanti kita sama2 pulun part writting ya.


Go kakak go!

Anyone nak share tips how nak bagi anak tak kekok menulis?






Hai hampa...
Nak tanya sikit boleh tak?
Ada tak antara pembaca kat sini yang selalu kena serang dengan gastrik? Kami ni kategori selalu jugak kena gastrik. 

Terlebih dulu jom kita ketahui dulu punca-punca gastrik;


Credit to : iM4U

1. Makanan yang terlampau pedas. Yes diakui aku memang jenis makan yang kuat pedas jugak.
2. Makan makanan yang masam dan tinggi kandungan asidnya.
3. Overdose kaffein.
4. Pengambilan painkiller yang frequent.
5. Stress
6. Bacterial infection H.Pylori boleh menyebabkan ulser perut.
7. Kurang bersenam

Antara tanda-tanda gastrik, korang akan rasa ;


Credit to : iM4U


1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan terutama bila perut kosong.
2. Ada yang diikuti sampai loya, sebu perut dan hilang selera makan
3. Muntah berwarna kuning dan mengandungi darah. (Yes aku kena ni masa mengandung Aishah masa bulan puasa. By the time 11pm ja mesti muntah mcm ni walaupun da sahur..memang x puasa la jawabya)
4. Sakit perut yang menyucuk-nyucuk.
5. Keluar angin apabila diurut ( wahhh ni memang selalu tapi tak tau pulak ni tanda-tanda gastrik kan)


Dah tau punca dan tanda-tanda gastrik jom teruskan membaca untuk tau cara nak kurangkan gastrik pulak ye.



Credit to : iM4U

1. Berhenti merokok!
2. Berhenti/kurangkan ambil painkiller!
3. Amalkan pemakanan sihat dan makan ikut time.
4. Kurangkan makanan pedas, berempah, masam dan berasid.
5. Kalau nak puasa pastikan sahur.
6. Makan sedikit tapi kerap.
7. Kurangkan kafein dalam rutin harian.
 8. Minum susu kerasa susu bersifat alkali.
9. Lebihkan makanan beralkali contohnya brokoli, lemon n etc.
10. Elakkan makanan berangin.
11. Stop alcohol!

AND SALAH SATU LAGI CARA UNTUK HILANGKAN GASTRIC ADALAH DENGAN G-STORM 360 BY ellVita i-Sihat.



Credit to : www.ellvita.com


KEISTIMEWAAN ellVita G-STORM 360'
  • Rasa pudina yang menyegarkan dan sedap
  • Diformulasikan dengan 22 makanan beralkali yang sangat baik untuk perut
  • Diperkaya dengan nutrisi penting
  • 100% Organik
  • Tanpa bau hamis
  • Tanpa campuran susu skim atau susu lembu
  • Tanpa mineral sintetik
  • Bebas dari bahan GMO (Genetically Modified Organism)
  • Tiada krimer tenusu




Credit to : www.ellvita.com


Selain itu G-storm 360 Ellvita ni boleh juga membantu ;


Credit to : www.ellvita.com


Untuk pengetahuan hampa G-storm 360 Ellvita ni ada dua size ya. Jom check harga G-Storm 360 Ellvita ni dulu ya ;

HARGA PASARAN
ellVita G-STORM 300 gram 
RM 60.00 (Semenanjung Malaysia)
RM 70.00 (Sabah & Sarawak)
ellVita G-STORM 650 gram 
RM 120.00 (Semenanjung Malaysia)
RM 130.00 (Sabah & Sarawak)



Sedap tau G-storm 360 Ellvita ni. 
Rasa susu kambing tapi tak hamis and mint-mint berangin skit! Sedap tauuuu.







Bagi yang nak dapatkan G-storm 360 Ellvita ni jangan lupa  dapatkan di ;

Website: www.ellvita.com
Hotline: 019-2020911



ellVita, Hadiah terbaik untukmu!







Hi have you heard about Ezbuy? I bet most of us has familiar with this shopping platform where it bring usitem from China easily to our doorstep. Not only that they also have US(Amazon), Taiwan based online platform and so the local online store. Pening nak shopping barang oversea? Now you can check on Ezbuy bebeh. BUT let me tell you the latest great news from Ezbuy, not that they list the item from above mentioned, they are now listing item from JD.com and Mogujie.


 Yes lepas ni you all tak payah nak pening-pening lagi nak cari item kat JD.com mahupun Mogujie. Tak payah nak pening-pening dengan chinese character uolls dekat page diorang tu. Nahhh Ezbuy list everything from their store into easy going and English friendly Ezbuy. No need to pening-pening dah lepas ni kan.  Nak lagi senang korang jangan lupa download ja terus Ezbuy apps kat playstore tu. Senang. Dekat apps lagi senang korang boleh pilih prefer dari mana; JD ka Mogujie ka or even Taobao.
Senang ja lepas ni korang boleh compared terus. Cari je seller, sama ada Mogujie atau Jingdong(JD)





Yang ni untuk carian handbag under seller Mogujie.






Sama juga under carian handbag tapi kali ni dari seller Jingdong(JD)



From my own experience bila Ezbuy start listing kan item from JD.com dan Mogujie makin meriah la carian item yang aku nak dekat list tu. Fuhhh berpinau-pinau mata den. Boleh buat pilihan dengan bajet korang and paling best if korang ada akaun PRIME, lagi syiok sebab korang boleh beli item yang berat2 dengan kos shipping yang minima bila korang guan platform Ezbuy ni. Untung wei. Pendek kata, Ezbuy make our life easier gitu ha.
So apa lagi, pejam celik pejam celik tak lama lagi dah nak start puasa lepas tu raya pulak kan. Sempat la kalau korang nak order kelengkapan raya korang thru Ezbuy ni. Nak apa, search aja. Click-click and pay tunggu ja sampai dekat doorstep korang. Item-item dariu JD.com dan Mogujie aku tengok tak kurang hebatnya. Nampak bukan biasa-biasa or cikai-cikai tau. Jom kita survey siap-siap kasut raya, handbag raya dan etc.
Jom, teman aku shopping dekat Ezbuy  sekarang!

Hai hampa-hampa semua. Kali ni nak cerita pasal chicken pox yang Adriana kena.
Masuk hari ni dah hari ke 4 Adriana kena chicken pox. Kalau nak tau chicken pox ni disebabkan oleh virus variecella zoster. Berbeza yang dengan meassles ya uolls. Yang meassles tu ada government bagi vaccine ya..yg MMR tu.



Adriana start kena hari Isnin lepas itu pun bila aku perasan kat belakang badan dia ada bintik-bintik merah. By that time try to be positive bukan kot maybe semut or apa-apa. Tapi bila masuk tengah hari dia da bagitau mama gatal la semut-semut ni gigit belakang kakak. Bila aku check da keluar blisters dekat yang merah-merah tu. Tapi dia tak demam pun. Yang menguatkan lagi instinct aku cakap dia kena chicken pox bila ada kawan-kawan dia kat kindy yang kena chicken pox. Hati ni da tak sedap wei.


Dua.minggu lepas dapat telegram group tadika Adriana cakap ada outbreak chicken pox. Sekali lepas 2 minggu, anak aku pulak yang kena


By petang tu, naik dekat muka pulak and then naik pulak dekat kaki and tangan. Oh my. Pitty my girl. Malam tu bagi dia makan ubat selsema/gatal ja supaya dia tak menggatal kan..ehh.


Bila masuk Selasa aku bawak dia pi check kat klinik 1 Malaysia kat rumah aku ni. Yes aku suka Klinik 1 Malaysia kat umah aku ni sebab x ramai orang. MA tu pun sahkan Adriana kena chicken pox. Dia bagi lotion calamine and ubat gatal untuk makan. Bayar RM1 ja wei. Xcover pun duit ubat tu wei. Untung jadi orang Malaysia ni kan.


Ni ubat yang MA tu bagi. Dengan aku-aku pun tumpang amik ubat gata allergik tu. Total damage RM2 je wei. Syukur jadi rakyat Malaysia. I LOVE U PM


Malamnya tu dia xleh tidur and makin menjadi-jadi gatalnya. Aku asingkan dia tidur dekat bilik study dia. Biar dia tidur dengan papa dia. Aishah pulak tidur dengan aku. Takut jugak merebak dekat Aishah kan sebab diorang tu macam belangkas, tidur nak kena sondoi2 dua dua orang. Sebenarnya papa depa ni pun xpernah kena lagi chicken pox.

Esoknya sebab tengok kesian sangat dekat dia kan so aku decide nak bawak dia ke Gleneagles and jumpa paeds depa. Sebab ada kawan aku komen dekat post aku kt fb biasa kat swasta depa ada bg ubat utk bg virus tu lemah. And kalau tanya Kenapa tak bawak awal-awal ke Gleneagles?sebabnya hari Selasa memang paeds depa cuti. And sebelum aku pi tu memang aku kol dulu cakap and raised my concern about Aishah. So after some conversation we decide to opt for chicken pox vaccine.

Lepas dua jam menunggu akhirnya dapatla jumpa paeds kesayangan kami. Sapa kata swasta tak kena tunggu lama wei..stress jugak makin lama makin ramai pulak patients Dr Cheah paed kami tu. Yalah, maybe orang lain macam kami juga suka cara Dr Cheah treat anak-anak kami and the way he explained to us bout something.


Nearly 2 hours waitin. Aku pi Klinik 1Malaysia kat rumah aku xdan panas bontot da kena panggil. Kikiki.


Alhamdulillah for Adriana xda yang serious pun. She's fine..cuma untuk Aishah kami amik pre caution untuk elak menda jadi teruk. Risau jugak sebab aku nampak ada bintik-bintik merah dua tiga mcm tu la kat badan Aishah n Dr Cheah kompemkan tu bukanlah chicken pox. Just some rashes ja. So after he explained about the vaccine, how it works even her sister get it bla bla bla. He also told us, bukan kata bila amik vaccine chicken pox ni Aishah guaranteed 100% tak kena chicken pox...it reduced the chances and kalau kena pun effect dia tak teruk. Yes maklumlah Aishah is still under 2 yo so effect kalau kena chicken pox tu agak teruk skit la kan.


Ok this is what Dr Cheah explained to me yesterday bout the vaccine n the variecella virus and I try my best to explain n deliver to u guys...
Based on his explaination once ada expossure to the virus..the virus will stay in our body and incubate within 2 weeks. After that baru la keluar all this chicken pox and he explained Aishah just expose within 3 days to the virus from her sister; so the virus itself still lemah n once u take the vaccine shot the virus will weak n if kena pun xda la teruk. My major concern is Aishah stil under 2yo where she cant simply takes drugs in her age. So the best way to prevent is by givin her this variecella vaccine.



Penat mengamuk lepas kena inject...minum susu terus lena


Kalau nak tau one of the reason I like Dr Cheah is the way he answered all my questions. He know i kinda person who like to know more about the things bla bla bla. So he will take his time explained to me. Aku dah cakap kat husband aku...kalau Dr Cheah pindah hospital lain..we follow him ok! Kahkah...

And then semalam dah ON antibiotic dekat Adriana, nampak la dia da kurang gatal dari sebelum ni. Nampak la dia pun mcm getting better kan. Sehari kena makan 4x.


Antibiotic for Adriana. Shouldnt they used antiviral like acyclovir to treat chicken pox? Rupa2 nya zoraxin also consist of acyclovir. Lolsss. Start to remember thing I learnt in Uni specifically for microbiology and bioproduct development..i think.


So this is d cost for Aishah variecella vaccine shot.


And guess what 2 bottles of Adriana's antibiotics cost us nearly RM200. wowww....everything so expensive nowadays. I think mama n papa need to do double triple jobs at one time oredy wei.


Sekarang ni kena pantau la Adriana n Aishah. And of course jugak papa depa pun dalam mode pemantauan mama depa ni. Kesian laki aku tu. Tua2 pun x pernah kena chicken pox lagi ya.


Semoga cepat sembuh ya sayang mama. I love u bebeh.

* please comment nicely...its my choice to vaccine my kid btw. I trust pakar dalam sesuatu bidang instead of so called makcik pakcik dr gugel. Its my kids...n they are my responsible and my priority.


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS