Hai hampa. Sory MIA for a while. huahua. Tak sempat nak update blog sebab masih mempunyai tugas hakiki sebagai seorang ibu dan isteri serta kuli untuk perniagaan kecil-kecilan ku ini.

Sementara anak-anak tengah melenakan diri maka mama pun seret kaki bangun on laptop and update resipi paling simple and cikai untuk tatapan hampa semua k. Alaaa simple ja pun. Tu pun nak kecoh. huahua.



Bahan-bahan:

Mangga yang diparut
Cili (potong)
Bunga Kantan (hiris nipis)
Bawang besar (hiris nipis)
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Lepas parut mangga, potong cili dan hiris nipis bunga kantan dan bawang besar maka gaulkan kesemua bahan dengan garam dan gula.
2. Letak dalam peti sejuk bahagian chiller lebih kurang 30 minit.
3. Boleh hidngkan dengan lauk pauk korang yang lain.



Ekeleh gitu ja resipi nya? Kan aku da bagitau awal-awal tadi MUDAH DAN SEDAP kan. So memang mudah ja lah caranya. Kalau hampa nak letak udang kering pun boleh. Aku guna bahan yang ada dalam peti sejuk ja.

Reason pasaipa aku letak dalam chiller? Sebab aku suka bila letak dalam chiller dia macam sejuk2 skit bila masuk tekak sejuk-sejuk..masam-masam..manis-manis gituuuu....Oh padu rasa dia wei. Ratah macam tu pun cara wei. Aku ni memang jenis penggemar kerabu-kerabu ni..so pelawa la aku makan apa jenis kerabu...In Sha Allah memang aku makan.

Ok lah. Dah melalut dah ni.

chow

Hai umum kita tau, cakap pasal awek atau mamat Korean ja mesti aku nanti jadi duk kagum satu maciammm ja dengan kulit depa. Tengok kat tv yang berdefinisi tinggi nak cari satu cela pun punya susah. Haihhhhh depa ni pakai apa oiii.

Setelah diteliti dan study, maka aku membuat kesimpulan mereka tersangatlah rajin dan menitik beratkan penjagaan muka mereka. Basic skin care depa sahaja ada 10 steps ok. Hampa ada berapa steps? Aku so far duk ada 3 4 steps ja tu pun selalu culassss dan ke laut dalam. Dah culas dan pemalas tapi ada hati lagi nak cantik macam awek korean? ommmooooo.

Jom kita tengok 10 steps of  Korean Skincare:



Credit to onmogul


1. oil based cleanser

Yang ni selalu aku tak pakai pun lagi-lagi kalau kat rumah. Tapi akan guna bila make up. Lepas make up memang wajib pakai ni untuk removed segala make up and kekotoran yang melekat dekat muka.

2. foam cleanser

Ni normally first step aku kalau aku tak pakai make up la kan. Currently using yang honey- bee venom based products. Sedap ja bila lepas cuci muka tu.

3. Exfoliater

Atau scrub muka. Yang ni normally aku guna seminggu 2x ja sebab kalau lebih-lebih nanti kulit hampa akan jadi sensitif dan merah-merah. Scrub muka ni bagus untuk buang sel-sel kulit mati, tak bagi pori-pori tersumbat dan promote pembentukkan sel kulit baru,

4. Toner

Biasanya toner ni pun selalunya aku amik mudah. Basically toner ni penting ya untuk remove  resideus yang tertinggal masa step 1 sampai step 3. Toner pun penting untuk bagi kulit kita bersedia untuk absorp apa yang kita akan pakai on the next step.

5.  Essences

Dulu aku selalu skip toner bila duk pakai essence. Sebab nampak macam textrue sama ja kot. NEHIIII NEHIIII. Jangan repeat kesalahan aku ok. Sebab essence tu most likely a concentrate of liquid nourishes yang provide skin elastic, moisture, kurangkan pigmentasi  dan prevent kedutan dekat muka. I'm so in love with my SKII essence.

6. Serum/ ampoules

Haa ni kira ultimate option la jugak ye. Sebab tu kalau check skin care korean ni macam-macam ada; serum la, ampoules la, boosters la name it. Aku pun kadang-kadang heran nak bubuh bila weiiii. Tapi untuk pengetahuan hampa, biasanya serum ni adalah super concentrated essence yang ada specific target; contoh untuk wrinkles ka pigmentation ka, dewy skin ka.So basically untuk ni hampa boleh apply dekat targeted area ja lah ye.

7. Sheet mask/ sleep mask



Nid an elaboration more on this? I just love sheet masks and sleep masks. I apply sleep mask every nite shifting between sheet mask. Hahahaha.


I don't have time for spa. So this is how i treat myself at home. I freak out whenever my sheet mask supplies decreased.

8. Eye cream

Disebabkan kulit di sekitar bawah mata ada;ah paling nipis dan sensitive, maka this area cepat dehydrate. Sebab tu kdang-kadang bila pakai eye shadow nanti eye shadow tak lekat and then nanti nampak capuk-capuk. So the best way to prevent dark circles and wrinkles dekat area bawah mata tu adalah dengan eye cream. So far aku selalu pakai eye mask, at the time being not using any eye cream sebab non work for me. Do let me know if you have any eye cream that u love, ok?

9. Moisturiser

Yes, yang ni biasanya step ke 4 aku. Hahahaha. Basically untuk moisturiser ni korang kena cari yang sesuai dengan muka korang. For oily skin, u can go for gel based. Kalau yang kulit kering tu boleh go for cream/ lotion based moisturiser. Penting ya untuk pakai moisturiser ni. Even kalau oily skin pun wajib pakai sebab moisturiser will lock the moisture to our skin. Kalau kulit tak cukup moisture it will send the wrong signal to our brain so that it will send a wrong signal to produce more oil to our skin. Paham-paham ja lah bila oily skin ni make up susah nak lekat, pastu jerawat pun cepat ja hinggap. Sebab tu kena pakai moisturiser yang sesuai dengan skin type kita. Macam aku combination oily, so aku prefer yang gel based moisturiser.


Lately, bila nak mentrual memang muka akan cepat break out. Stress gila mak oiii. Cuba bagitau ubat jerawat apa yang sesuai untuk perubahan hormon yang mencanak-canak ni nak oiiii. Dah macam remaja2 pulak duk jerawat sana sini. Yes my remaja time muka susah nak naik jerawats kot.


10. Night cream/Sun protection.

Night cream antara yang fames dalam penjagaan kulit orang korea. It also promote youthful skin and new cell regeneresis gituuu haa.

Untuk sun protection; as we know la kan, UV rays ni memang berbahaya untuk kulit kita. disamping untuk mengelakkan sun burn, ia juga boleh elak dari cancer kulit. 


So hampa punya skin care steps macam mana?
Ada banyak culas macam kami dak?
Lepas ni kami berazam sempena tahun baru ni nak follow step by step yang ada ni supaya skin kami segak helokkk nanti. Stress wei tengok kulit lani duk break out sokmo. Mesti sebab kulit duk oily kadang-kadang tak kena gaya kan.


Disamping tu jangan lupa amik wudhu selalu tau. Baru la muka ada Nurrr. Bukan nur sajat ye...


p/s: So sesapa yang tau eye cream yang best-best sila la rekemen dekat i ya
Holaaa

Jom nak sambung cerita pasal Travelog Phuket ya. Untuk breakfast pagi tu kami cuma panaskan segala makanan yang kami bawak, menda paling senang adalah beli telur dan rebus. Bawak sambai dan ikan bilis goreng. Lepas tu aku masak ja nasi untuk breakfast and beli roti sandwich dekat 7E sana. Oh ya untuk trip ni aku siap bawak Philip Pressure Cooker (PPC) aku lagi..kata mai ngn reta kan. Apadehal kan.




Buat kentang n carot lenyek untuk Aishah guna PPC ja.


Orang kuat tengah breakfast.



Hahahha. Jauh dia berjalan sampai ke Phuket. Apadehal.


Lepas makan...mandi duluuuu.


Untuk Day 2 ni kami cuma pusing-pusing sekitar Patong beach sahaja. Nak island hoping semua malas sebab aku ada baby kan. Lagipun da banyak kali kot island hoping dekat sini. Nak-nak pulak dari hari kami sampai Phuket tu memang hujan ja kejanya. So the best way just ronda-ronda Phuket ja lah.


Abaikan muka sememeh ku.


Sedar tak sedar jauh jugak la kami da jalan-jalan kat sekitar Patong tu. Mula-mula masuk ke Jungceylon shopping mall. Pusing-pusing dalam tu, xda menda sangat pun dalam tu. Kebetulan time tu ada street food bazar dekat open space Jungceylon, mak aih mampu telan ayaq lioq ja lah. Sebab nya bukan muslim yang jual.


Dalam Jungceylon. Macam biasa mall ni takdak la best mana pun.


Keluar ja dari Jungceylon ni kami menapak lagi. Kali ni menuju ke Hard Rock Cafe Phuket pulak. Boleh tahan la jauhnya. Dulu masa pi kami laki bini merempit ja, ya lah time tu honeymoon kan. Ke sana sini merempit la. Ni dah ada anak nak merempit macam mana kan. Selesai ja shopping tshirt untuk kami laki bini kat dalam HRC tu. Maka kami pun menapak la balik ke hotel. Mak oiiii jauhnyaaaaaa.


Ke Rock Shop la kiteeee.



Selesai membeli belah di Rock Shop.



Budak-budak paw ballon kat HRC.


Sampai-sampai hotel masing-masing kelaparan. Terus serang makanan yang ada lagi. Lepas tu kids semua terjun pool balik. Aku pun sama naik bawak Adriana and Aishah mandi depan bilik la. Seronok sebab buka-buka pintu bilik ja pool kan.







Yang paling penting, the kids happy sebab dapat mandi kolam sampai lebam kan.


Untuk malam tu, aku tak join ke Fantasea sebab badan Aishah start panas dah. Demam pulak si Aishah. So laki aku bawak la Adriana untuk join the others. Nak cerita pasal Fantasea pun nothing much sebab aku tak dapat join kan.


Tapi dari gambar-gambar yang depa share kat group WhatsApp tau semua orang enjoy la kan. Seronok tengok muka Adriana pun ceria ja. It's ok, mama jaga Aishah ja kt hotel. Malam tu aku cuma buat nasi goreng guna ppc. Nasib ada ppc, standby ja perencah nasi goreng seri aji tu, dengan beli ja sosej halal and teloq dekat 7E then boleh buat dah nasi goreng. Oh ya, untuk trip ni memang aku bawak la bawang besar, bawang putih and cili padi cukup-cukup untuk masak yang simple-simple ja.



Adriana and friends.





Colourful Fantasea Phuket.

Untuk pengetahuan, harga untuk Fantasea Phuket adalah :

Show+buffet = 2200B
Show only =1800B

Tapi kalau tak silap kami dapat harga melalu ejen 1500B seorang.

Yes quite pricy kan.

By the time, pukul 11 malam Thailand macam tu baru la Adriana and papa dia balik. Aku pun time tu da boring tahap gaban dah. Masing-masing pun dah kepenatan, maka eloklah tidur dulu and simpan energy untuk keesokkan harinya. Nanti aku cerita ya sambungan hari ketiga. Ok byeeee.



Hai hampa kali ni nak cerita bab periuk nasi yang sesuai bawak masak travel. Aku ada beberapa jenis rice cooker yang memang aku hangkut mengikut jenis destinasi dan pengangkutan yang aku guna.

Ada orang cakap gigihnya la seorang Alia membawa rice cooker time travel. Bukan gigih wei, more or less memang kena bawak lagi-lagi pulak jenis perut cap Melayu ni nak kena makan nasi ja. Plus, nak jimat satu hal. Mau tak mau kena la memasak time travel. We all bukan Che Ta pi melancong pun tarak hal la nak makan and pikiaq setakat currency exchange tu.

Mak aku yang da travel merata ceruk dunia pun mesti akan masak kalau travel. Pesan mak aku, one of the way nak jimat time travel adalah masak. Kalau sekali travel dekat makan dah habis ribu-ribu next time mesti serik nak travel lagi. Pendek kata, bab travel bab belanjawan and makan selalunya suami aku akan serah untuk aku incharge.

So jom tengok jenis-jenis rice cookers yang aku ada and sesuai untuk hampa angkut pi travel.

1. Rice cooker 1.0L
Pic courtesy of Google.


Rice cooker 1L ni aku pernah bawak masa pi Perth dulu. Apedehal naik Malindo kan, free 30kg luggage sorang. Aku  bawak 1 luggage khas untuk makanan ja kot. Dalam ni la aku masak nasi, dalam ni la aku rebus lobster yang beli dekat Coles. Makan cicah sos dengan mayo ja. Perghhh sejuk-sejuk syahdu. Pastu masak pulak megi dalam ni tibai kami tiga anak-beranak. Oh ya, kat negara2 omputih ni biasanya homestay depa tak sediakan rice cooker ya walaupun lengkap dengan kitchen ka apa ka sebab nasi tu bukan makanan ruji depa.


Berguna betul rice cooker cap Phonar ni. Da sampai ke australia rice cooker ni.


Sebelah lobster tu nasi goreng yang aku buat bekal masa kat Perth hari tu tapi tak sempat nak makan masa kr Caversham tu. End up bawak ke dinner. Dalam serba kekurangan musafir marhaen di bumi kangaroo, lincin habis semua tu.
Boleh baca pasal Travelog Perth kat sini.



2.0 Philip Pressure Cooker



Pic courtesy of Google.

Philip  Pressure Cooker ni antara yang aku angkut masa roadtrip ke Phuket hari tu. Ala kata pun bawak keta kan. Selamba ja lah bawak ni, boleh masak nasi/nasi goreng 7 minit. Yang penting jimat la. Kalau yang ni sesuai la untuk roadtrip macam aku pi ke Phuket tu. Buat mash potato kat Aishah masa tu pun senang. Sat ja dah empuk.


3.0 Electronic Lunch Box

Pic courtesy of Google.

Ni electronic lunch box. Yang aku ada dua tingkat ya. Da sampai ke Koh Lipe dah electronic lunch box aku. Masa kat Koh Lipe, ni lah yang aku guna untuk rebus telur buat sandwich, masak sardines and tomyam untuk makan tengah hari. Memang save betul la sebab makanan kat dalam Koh Lipe memang agak mahal jugak ya. Maklumlah dalam pulau kan.


Ni masa kt Koh Lipe.
Boleh baca pasal Travelog Koh Lipe aku kat sini.




4.0 Mini Rice Cooker



Pic courtesy of Google.

Mini rice cooker ni antara gajet terbaru yang aku beli untuk next trip aku tahun depan. Yang ni agak berlainan dari electronic mini lunch box tu. Yang ni non stick, nak masak-masak boleh variety skit compared dengan yang electronic lunch box tu. Dikatakan boleh masak nasi untuk cater 2 orang makan and masa memasak juga agak cepat (dalam masa lima belas minit). Untuk trip next time tak boleh bawak yang rice cooker biasa tu sebab lugagge kena bayaq oiiii. Hahahha. So kena la berjimat kg nya. Lugagge pun tak beli-beli lagi. 

Nanti aku akan update from time to time kot-kot la ada lagi rice cooker or cooker lain yang sesuai untuk bawak travel kan. 

Until then, adios amigos

Hai.

Kali ni untuk segmen resipi nak share pasal kerabu perut yang simple dan mudah.

Apa pun jom tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buatnya.




Bahan-bahan:

Perut (direbus dan dipotong nipis)
3 sudu besar Sambal belacan
2 biji Bawang besar (hiris nipis)
2 biji Tomato (hiris nipis)
2 sudu besar namfla (kicap ikan)
1 biji limau nipis / 2 sudu besar air limau nipis
Bunga kantan (hiris nipis-nipis /optional aku tak bubuh sebab takda stock bunga kantan kat rumah..kalau bubuh lebih kick)
Garam
Gula
Perasa

Cara-caranya:

1. Masukkan perut yang da direbus dan dihiris ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sambal belacan dan gaulkan dengan perut. Kalau tak cukup salut lagi, masukkan and tambah lagi sambal belacan.
3. Then masukkan bawang besar, tomato dan *bunga kantan.
4. Lepas tu, masukkan air limau nipis, namfla, garam,gula dan serbuk perasa dan gaulkan semua sekali bagi mesra.
5. Da siap untuk dihidangkan.


Kecur pulak air liur bila tengok ni. Aku memang hantu kerabu. Suka meratah macam tu jek.


Senang kan. Aku memang selalu kalau nak buat kerabu memang direct guna sambal belacan ja. Unless la kalau buat kerabu yang takyah nak letak belacan ni macam kerabu ikan bilis ka apa ka. Yang lain-lain kalau guna belacan memang selalunya akan amik ja stock sambal belacan.

Tip: biasanya aku akan buat sambal belacan dalam satu bekas tau foo fah tu. Simpan dalam peti ais. Nak makan keluarkan habuan nak makan ja. Memang senang, nak guna untuk nasik goreng ka ceduk ja tak payah nak susah-susah menumbuk bagai. Takpun kalau aku balik Jitra, memang biasanya nanti mama aku akan tapaukan aku sambai belacan dia yg super power dan super menyegat tu. Pedas nak mati, tapu asyik nak tambah lagi.

Sekarang ni rasanya semua orang yang celik IT pasti suka shopping online atau shopping atas talian. Rasanya lama gila dah kot aku ni start shopping online.

Dulu-dulu susah jugak nak shopping online lagi-lagi dulu takda sistem online banking macam sekarang. Senang cerita quite complicated la jugak kan. 

Mengikut pengalaman aku ni, benda pertama yang aku beli online adalah baju. Ya lah, seronok kot tengok baju lawa-lawa. Pantang tengok lawa sikit nak beli. Time tu fames mini dress pastu pakai dengan cardingan tu. Pastu pakai pulak skinny jeans kan...pastu rambut pulak kepuk-kepuk...alaaa zaman jahiliah dulu-dulu kan. Seronok la kan  time tu bila dapat shopping online. It was 2007 and my 1st online shopping item was mini dress. Happy gila wei bila dapat barang from seller. Rasa macam dapat hadiah. Hahaha. It was full of joy moment😍😍😍


Gambar from Google.

Zaman tu dapat pakai mini dress dengan cardigan n jeans pun rasa dah cun gila dah. Batak gila perangai time tu. Sandal macam gitu pun aku ada dulu. Siap pakej rambut kepok-kepok. Tapi jahil-jahil aku dulu pun setakat kejap on off tudung tu rambut tak karat la. Nanti susah nak bawak semayang oii.


Dulu-dulu tak macam sekarang, banyak seller yang menjual guna medium blog. Yes gigih tau sellers update blogpost untuk baju-baju baru yang trending. Who still remember that era? Dah lama da sampai lupa dah nama-nama blogshop yang aku selalu duk stalk , window shopping and shopping dulu.

Normally, i love to shop online things such as cloth, bags, perfumes and gadget. As long as the seller is trusted one la kan.

Why i love online shopping? Salah satu nya jimat masa, sambil baring-baring pun boleh widow shopping and compare price. Kedua, lebih banyak pilihan dan boleh buat pilihan berdasarkan review orang lain terhadap sellers. Tak payah nak pusing satu mall untuk cari satu barang and kena tawaf sampai melecet just sebab nk compare punya pasal. Ketiga hassle free, tak payah nak susah-susah hadap jem, bayar tol and minyak / bayar uber atau grab just sebab nak beli satu barang ja. 

Dan sempena Lazada Online Revolution ni aku memang da aimed satu gajet yang aku sangat perlukan untuk tujuan blog aku dan online bisness aku. Tak lain tak bukan new notebook. 
Kalau boleh nak kaler rose gold. Perghhh da berangan dah new workstation aku dengan new notebook rose gold gitewww.  Yang aku gila bayang nak beli sangat Asus Transformer Book in Pink Gold.


Perghhh murah gila wei. Hari tu duk survey masa tak  Online Revolution Sales ada yang jual RM1199 tau. Sekarang ni tak sampai RM1000 kot kan. Memang kena grab la sebab murah kan.

Ok korang bayangkan aku nak letak notebook aku ni dekat wormstation aku yang aku akan decor ala-ala gini nanti. 


Sumber Pinterest.


Sumber Pinterest.

Korang dapat bayangkan tak bertapa cun melecunnya kalau Asus Transformer Book in Pink Gold tu muncul di celah-celah workstation aku yang dihias ala-ala gini nanti? Boleh bayangkan tak lagi sweet dari Fazura nanti cerita dia wei.

Selain dari notebook dari Asus tu aku pun tengah aim jugak Huawei Nova 2i tu as second handphone aku. Tengok iklan huawei yang Hana Delisha tu terus jatuh cinta wei. Tu belum lagi duk tangkap gambaq guna Huawei P10 Plus laki aku wei. Arghhh stress gambaq lawa nak mampusss. Tapi P10 Plus tu beyond my budget la kan. Yang Nova 2i ni gmbar lawa harga stil reasonable kot kan.


Mostly aku duk survey memang harga dia RM1299 ja. Tapi yang ni kira cheap la kan. 

Selain dari dua items di atas, aku jugak duk aim Tefal Air Fryer. Kata nak healthy lifestyle gitu kan. So kena aim la yang ni. Nak goreng pun pakai minyak satu sudu jek kan.


Mintak kat boss asyik tak approve ja. Mana tau kot2 Lazada nak bagi free kan...ehhhhh



Hampa kalau nak usha barang-barang yang best-beat jangan lupa tau pi ke Lazada Online Revolution. Sales dah bermula tu. Jangan lupa tauuuu. 

Oklah, aku nak sambung cuci mata kt Lazada sat. Hampa jangan lupa join aku sekali tau. Babai.




Hai hampa
kali ni quick update tau. Nak kena type laju-laju sebelum si Aishah tu mengamuk kan.
Ada yang kat sini makan otak lembu tak?
Kalau nak tau ni adalah salah satu part terpaling favourite untuk aku. Tapi jarang sangat lah dapat makannya. Setahun ada la tiga empat kali makan macam tu sebab sudah jugak nak dapat  kan.

Cerita dia last week masa aku jalan-jalan kat pasar malam rumah aku ni cadang-cadangnya nak beli tulang rusuk ja sekali tengok-tengok ada pulak otak lembu. So apa lagi kan. Beli jalh..RM10 untuk seketul otak lembu.

Kalau nak tau, sebelum boleh masak otak lembu ni korang kena siang segala uart-urat kat otak dia tu tau. Merasa la jadi neuro surgeon sekejap. Memang kalau kat rumah mak aku pun..aku memang akan volunteer untuk bersiang otak lembu ni. Best wei. Memang kena teliti la nak buangnya. Kalau tak nanti hancur pastu kalau tak buang betul-betul nanti hanyir pulak sebab urat-urat tu kan ada darah.

Jom tengok resipi nya ya.

Bahan-bahan:

Seketul otak(yang telah dipotong kepada beberapa bahagian)
10 biji cili kering*
1 bawang besar*
5 ulas bawang kecil*
Halia-besar ibu jari*
Lengkuas-besar ibu jari*
Asam keping
Sebatang serai(diketuk)
Santan
Daun limau purut
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-cara:

1. Blendkan semua bahan yang bertanda *.
2. Tumis bahan-bahan yang dah diblend, masukkan asam keping, daun limau purut dan serai.
3. Tunggu sampai minyak pecah, masukkan santan dan otak.
4. Perasakan ikut tekak korang.
5. Agak-agak otak dah masak kiranya da boleh la tu tutup api ya.


Aduh terliur pulak tengok malam-malam ni.


Antara cadangan hidangan yang sesuai untuk masak otak lembu ni, korang boleh buat kurma, masak lemak dan telur dadar(cincang otak tu..tapi jangan sampai lunyai pulak ye..biar ada texturenya tu...haa giteww)

Korang yang tak makan jangan kecam pulak tauuuπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Mak cerewet

in , , by Alia Farhan, 5:15 PM
You know u when u become a mom suddenly u become so cerewets. I mean sooooo cerewet sgt2. Yeah it's me.

It happened to me last nite we're rushing to Gleneagles from Juru to the island side. Boleh pulak fullhouse weiiii. Why I don't go to the nearest hospital at my place? To be frank, I have a very-very bad experience with KPJ Bukit Mertajam Penang. From my first daughter experience. Me myself dont mind if I'm the one to be treated there. I'd done my tonsilacetomy there by the way.

So cut it short, from my previous experience with Adriana who that time was 9 months plus I think, the paed refuse to touch or even checked her just because she screamed her lungs out. Well at least kena check la kan her lungs by using his stetoscope ke apa ka. But the paed didnt. Yes budak tu memang la dia da tentu2 takut ngan doctor. Tau2 suruh admit. So bila da admit, bagi ubat ja. And we stay there ONE NIGHT ONLY and it cost us like RM1.2K. We didn't stay in SINGLE ROOM BUT STAY IN 3 BED ROOM.

Adriana tak kena dripped air or ubat pun dat time. So the next morning during ward round, again the paed tak pegang langsung anak aku. He just observed dengan mata kasar ok. Kepala hotak dia. So the rest is history. Sejak tu aku BANNED terus KPJ Penang untuk anak aku. Bilik ntah macam hapa...kena bayar mahal nak mampus..doktor pun check mcm hareeemmm. Walaupun insuran yang bayarkan but stil we pay monthly for insurance.

So after that incident, we decide not to send Adriana to KPJ. We referred to our agent and he suggested us to go either Gleneagles or Lam Wah Ee ( very famous among Penangites)..but he told us LWE selalunya ramai orang. And we asked about Gleneagles, ok ke? Rate mcm mana? He told us yang rate Gleneagles and LWE lebih kurang ja. So we chose Gleneagles instead of LWE.

The next thing why I prefer Gleneagles is because the paed la of course. Dr Cheah is our fav paed for the kids. Masa aku pi dulu time Adriana kecik dulu patient dia tak seramai sekarang. Lani kalau nak pi kena buat appoinment sokmo. Pfttt. Tapi yang paling aku puas hati the way he treat Adriana yang fobia ntah hapa2 dengan doctor tu.

Macam dia cakap..adik mau takmau...doctor kena check adik tau.
So kat situ kami laki bini dah berkenan gila dah dengan Dr Cheah ni. The way he explained pasal sakit Adriana pun buat kami puas hati dah. The next thing kami suka pasal dia, kalau perlu warded dia akan suruh if not dia akan cakap ja tak perlu and if certain ubat kami dah ada dia takkan prescribed dah kat kami. Tak macam sesetengah doctor kat swasta ya. Ada ka takdak ka tetap dia prescribed janji duit masuk and masyuk.

And terpaling kami suka masa first tima Adriana warded kami duduk bilik yang Single yang jauhhh lebih besar dari master bedroom rumah aku ni for 5 D 4N, it costed us around RM2.5K+ . Can you imagine berapa aku kena kalau aku duduk kt KPJ for single bed room? Oh ya masa ni Adriana kena Norovirus ya...so wajib la kena dripped ayaq apa bagai kan.

Bila Aishah pulak popped out and join our small family..maka Aishah pun kami bagi Dr Cheah check. Senang. Tapi semalam bila dah pi waktu malam of course la kena pi ke Emergency kan. Sekali full house. Ward semua penuh. Stress aku dengar. Lagi aku stress bila Dr Cheah pulak cuti for 2 weeks. OH NOOOO!!!

Jenuh duk ber discuss dengan laki aku nak pi ke spital lain ka macam mana ka. Sekali pi ke Island Hospital pun tinggal 5 bed per room ja. Hmmm aku ni tak berapa kenan sangat kat Island Hospital ni. Terus aku cakap tak nak kat husband aku. Baik pi check kt Clinic Singapore ja. Terus bila check kt Clinic Singapore  sekali si Aishah punya tonsils da bengkak. Padan la minum susu tak mau, makan takmau, ayaq lioq pun meleleh2 ja. Rupanya tonsils bengkak. Memang ternyata anak mama sangat ni kan. Mama da kena buang da tonsils kat KPJ dulu. Mahai mampus dia charge sampai 8k+. Time tu Ibiden release GL untuk 5k sebab roughly around that ja. Sekali bila discharged laki aku kena topup 3k+. Gila la..sementara nak tunggu Ibiden bayar balik kan. Sebab tu aku serik dengan KPJ. Overated sangat oi.

Berbalik kepada cerita yang Aishah tu, mula-mula ingat Aishah ja yang demam panas. Sekali si kakaknya pun demam. 38deg C oi. Balik tu terus sumbat ubat kat dua-dua depa. Alhamdulillah hari ni nampak makin better dua-dua beradik.

Stress semalam memikir kalau Aishah taknak makan and minum lagi hari ni, memang aku nak kol ja terus Gleneagles check ada kosong ke tak..walaupun Dr Cheah takdak at least ada collegue dia kan. And at least Aishah memang ada record kat sana kan. Aku siap cakap kat suami aku, kalau Dr Cheah pindah pi hospital lain kita kena pi follow Dr Cheah. Hahahha. Punya la favouritism sangat ni haa.

Korang ada ka yang cerewet macam aku ni?aku bab2 kesihatan anak aku ni memang  cerewets sungguh. Ya lah, nak keluar seketul pun punya seksa mengandung bawak perut tu belum cerita seksa cser lagi. Anak-anak kan amanah dari Allah, so memang kena jaga betul-betul la kan.


Ni cerita hari selasa hari tu. Clingy sangat. Nak melekat ja dengan mama diam kesian dia. Now da getting better.




Kali ni nak kongsi resipi super ringkas tapi super sedap nak mam...
Betul wei...tak tipu...pejam mata pun boleh wat ok.


Bahan-bahannya:

Bawang besar
Bawang putih
Udang
Sotong
3 sudu ibu sambal
Sos seafood Adabi /tiram
Cendawan (aku pakai dua jenis enoki and King  mushroom)
Daun selasih (lagi banyak lagi sedap)
Daun bawang (nak letak takpa..tak nak pun xpa..tapi daun selasih wajib la ya sebab nama pun pad krapao)
Sebiji telur
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih, masukkan ibu sambal dan sos tiram/seafood.
2. Masukkan udang dan sotong. Then masukkan daun selasih(lagi banyak lagi power) dan daun bawang.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Pecahkan telur ke dalam kuah dan kacau-kacau (bagi pecah-pecah telur tu)
5. Tutup api dan jangan lupa letak daun selasih sebagai hiasan.

Dah siap. Boleh makan dengan nasi panas-panas gu dengan tomyam plak. Perghhhh jauhhhhh pergi diaaa.


Cakap ja pasal Penang, mesti terbayang makanan-makanan sedap dekat Penang kan. Cakap la nak makan time bila..pukul 6 pagi, 3 petang..12 malam..semua ada kat Penang ni.Name it, kueytiaw thng la char kueytiaw la tosai la capati la semua ada. Tak kurang jugak dengan Western Breakfast style kan.

Kali ni nak cerita pasal Western Breakfast pulak. Takkan nama Penang ja nak cerita pasai nasik kandaq..nasi kandaq..nasi kandaq kan...boring lewwww. So kita lari dari kebiasaan, kita breakfast ala barat sikit.

Untuk food review kali ni, aku berpeluang untuk try Western Breakfast set di Viva La Pasta. Viva La Pasta yang terletak di Georgetown ni baru memulakam operasi sejak 2 bulan yang lalu.

Apa pun jom kita tengok breakfast set yang available ok.


Terlioq pulak tengok gambaq ni tau. Alahai. Sedapnyaa.



Set A


The American - scrambled eggs, chicken ham, chipolata, hash browns, french toast , sauted mushrooms , baked beans


Set B

Egg Benedict - poached eggs on English muffins with beef bacon and hollandaise sauce.

***personally this is my favourite. Sebab i love poached eggs. Buat poached eggs tak pernahnya jadi. Sedaq diri tak layak lagi jadi masterchef sebab poached egg pun tak lepaih lagi buatπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚



Set C

The Simple Italian -  Scrambled eggs with chicken ham bruschetta


Set D

Healthy Egg Wrap- scrambled eggs , chicken ham and cheese in wholemeal wrap and chipolatas.


Set E

Jumbo & Mash- Grilled jumbo chicken sausages served with mashed potatoes in brown sauce



Untuk pengetahuan setiap set didatangkan dengan pilihan jus oren , milo atau susu segar.
 Selain itu, terdapat juga FREE FLOW untuk minum pagi (kopi/teh).

Harga RM20 nett.

Masa hidangan untuk breakfast set ini adalah dari 7.30am-11am.


Jom jangan lupa kunjugi Viva La Pasta untuk breakfast lain dari lain. Because capati tosai are too mainstream for Penangites



96 Jalan Rangoon, Georgetown,
10400 Penang

04-2267618

Waktu beroperasi:

0730-2300



Kepada yang bercuti ke Penang ni boleh la menginap di hotel bersebelahan dengan Viva La Pasta ni yang baru beroperasi kira-kira tiga bulan, iStay Hotel.

Harga yang ditawarkan di iStay Hotel juga amat berpatutan bermula dari RM130 /day.

Kepada yang akan bercuti di Penang, selamat bercuti semua. Selamat menerokai keindahan Pulau Pinang, Pulau Mutiara ni. 

Muahhh cikedπŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS