Rindu betul nak makan dekat Papa Rich. And sedih gila Papa Rich da tutup sebab dah tak mampu survived di musim pandemic ni. Suka sangat makan dekat Papa Rich... Mostly makanan-makanan dia pun sedap! Cuma xla makan selalu kan sebab harga dia quite pricey jugak kan. Kalau dekat sana aku suka nasi lemak dia.. Nasi goreng dia pun sedap jugak.. Tapi paling aku suka... Beef Ginger Kueytiaw dia.... Fuhhhhh dapnya! 

Disebabkan rindu x berkesudahan pada Beef Ginger Kueytiaw kat Papa Rich... Jom la kita buat sendiri πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ nak buat pun xla susah mana.. Senang je... Jom tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buat. 




Bahan-bahan:

Kueytiaw

Kicap manis

Kicap pekat *(aku xdak so aku xletak) 

Kicap cair

Minyak bijan

Sos tiram

Maggi Cukup Rasa / stock ayam

Halia

Bawang putih (dicincang) 

Daging

Air bancuhan tepung jagung

2 biji telur (dipukul) 

Daun bawang

Cili besar warna merah


Cara-caranya ;


Untuk kueytiaw


1. Perisi dan perelai kan kueytiaw agar tidak melekat antara satu sama lain. 

2. Masukkan kicap manis, kicap pekat*, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan dan gaul ke seluruh kueytiaw. 

3. Dalam pan, masukkan minyak sikit and panaskan minyak. Then terus masukkan kueytiaw and goreng-goreng jap. 

4. Lepas tu masukkan kueytiaw ke dalam plate besar. 



Untuk daging 


1. Potong thin slice daging yang masih beku. Tujuang potong masa beku lagi senang nak buat thin slice. Buat thin slice lagi sedap untuk kueytiaw ni. Atapun nak senang beli yang jenjs slices untuk steamboat.. Tapi agak mahal. 


2. Marinate dengan kicap manis, kicap pekat*, sos tiram dan minyak bijan selama 2 jam. 

3. Guna minyak sikit and pan yang sama goreng kueytiaw  tadi then masukkan daging yang marinate tadi. Goreng /grill sampai la daging-daging tu masak ya. 

4. Boleh angkat bila daging dah masak. Jangan overcooked daging tu nanti keras and tak juicy. Terus letakkan di atas kueytiaw. 


Untuk kuah


1. Dalam pan yang sama, masukkan sedikit minyak dan masukkan halia yang da dipotong. Kemudian masukkan garlic yang dicincang tadi. 

2. Kemudian masukkan sos tiram, kicap manis, kicap pekat*, minyak bijan dan air. 

3. Then kacau, boleh masukkan stock ayam/maggi cukup rasa dan lada sulah. 

4. Dah boleh masukkan air bancuhan tepung jagung dan kemudiannya telur yang da dipukul. 

5. Kacau-kacau sikit then masukkan cili besar merah yang dipotong panjang dan halus.. Then masukkan daun bawang yang dipotong panjang. Jangan lupa kacau sat teruih tutup api ya. 

6. Then boleh terus curah kuah tadi tu ke atas kueytiaw and daging tadi. 

Dah siapppppppp..... 


Simple ja kan buat dia... Memang favourite sangat oiiii


Makan pulak dengan cabai jeruk wei... Sedap teruk lahaiiiii... 


Cabai jeruk tu pun baru ja buat 2 jam sebelum tu. Sedap! 

Nah video untuk tengok.. Lagi senang and clear untuk hampa.... 



Akhir kata selamat mencobahhhhhhhhhh..... 
Tibehhhhh




 I'm not typically an addict of K-drama... I normally choose of what K drama i will watch. Takda la semuanya aku hentam ja tengok. Well, juggling with mom-ster thingy... I must say.. I shall be selective of what i'm gonna watch... Cause time is precious....nak jadi makcik kantin lagi.. Teacher lagi... Makcik cleaner lagi.. Nasib ada Mimi Si Bibik tu boleh la harap2 skit buat kerja rumah. Hahahha

Normally i will watch based on the hero.. Kalau Hyun Bin or Lee Joon Gi memang laju-laju lagi ONZZZZ.... hero tu penting ya... And latest k drama oppa yang melekat di hati adalah Gong Yoo. Kahkahhhhh.. Apa tua2 ni baru minat Gong Yoo. Tak baik orang kata number genap kan... So kita ganjilkan dia.. Sekarang dalam top rank kalau nak tengok K drama mestilah cerita Hyun Bin-Joon Gi-Gong Yoo. Kahkahhhh 

Berikut cerita-cerita yang aku boleh repeat tengok berulang kali... 

Full House  (2004)



Cerita ni pernah jadi fenomena gak la masa aku dip dulu. Ingat lagi time layan cerita ni time aku duk tengah final semester. Time ni la laki aku panggil aku rice cooker dia... Haihhh geram akuuu.. And awal tahun ni aku repeat tengok balik.. The feeling is stil d same... Suka cerita ni! 


My Lovely Sam Soon (2004)



Ni aku tengok masa amik degree.. Time ni da start hangauuuuu dekat Hyun Bin! Hahhahha... Hyun Bin dalam ni mangkuk gila weiiii... Suka cari pasal dengan Sam Soon ni... Aku rasa cerita 3 or 4 kali gak aku repeat tengok sebab besttttt.... 



My Girl (2005)


Ni pun masa degree gak tengok cita ni... Ada Lee Joon Gi and Lee Dong Wook dalam ni.. And of course la aku suka Joon Gi start cerita ni kahkahhhhh 

My Coffee Prince (2007)


Cerita ni pun 1st time la kenal Gong Yoo kan... Aku repeat tengok cerita ni baru-baru ni. Best jugak. Muda remaja lagi Gong Yoo time ni. Sekarang ni dah tua.. Tapi makin tua makin hensem.. Apoooooo


Secret Garden (2010 )


Ni pun cerita Hyun Bin berlakon.. Tapi dalam ni Hyun Bin nampak keding sangat... Tak tough mcm laniπŸ˜‚ cerita ni pun best jugak laaa... 



Scarlet Heart Ryeo (2016)


Ni cerita Joon Gi yang aku terpaling sukaaaa... Hensem la dia jadi Prince Wang So ni... And first time jugak kenal Kang Ha Neul. Dalam cerita ni Kang Ha Neul ni pun hensem... Tengok dekat luaq mcm biasher2 ja.. Watak dia dalam ni hensem sama mcm Joon Gi. Kahkahhhh... Apa kah... Rasa cerita ni aku repeat 5 ka 6 kali ntah.. Lepas tu sedehhhhhh... Apooo...tapi memang cerita ni sedih gila... Even sedih pun suka jugak tengok! And lagu dia pun semua best2! And pelakon dalam ni pun semua best2



Goblin - The Lonely & Great God (2016/2017)



Ni da 2 kali tengok... Cerita dia pun best jugak. Tengok kali ke dua ni la baru sangkut dengan Gong Yoo kahkah... Lepas tengok cerita ni kali ke dua repeat balik tengok Coffee Prince... Apooo... Laki mak cakap dia ni tak hensem... Hyun Bin hensem lagi... Ehhh biaq laaa... Sebukkkk jaaaa 😝😝😝 cerita ni lagu dia semua best-best. 


Ni la list-list cerita yang aku boleh tengok all over again... Cuba suggest sat cerita apa yg best-best and lawak-lawak... Kalau serius and berat-berat sangat ni tak minat wak πŸ˜‚



Fond memories

by Alia Farhan, 10:47 PM

 


This is a memoriesof Hari Raya 2 years ago. 


This is a fond memories  of us with out beloved car. It is Civic 96. I have this love and hate memories with this car. So many to tell.... 

This my first car. After finished my degree, tak sampai sebulan dah dapat kerja. Alhamdulillah for that. Masa dapat kerja tu my mom yang busy nak belikan kereta dekat aku. Kalau ikut malas la nak beli kereta lagi. Naik moto pun xpa. Selama kerja lepas diploma jap 1 tahun dengan belajaq dekat Melaka tu pun naik moto ja. 

Tapi ya la kan.. Memandangkan masa aku dapat kerja tu.. Kilang yang aku dapat tu kawasan baru lagi. And sunyi sepi ja.. Biasa kalau awal2 nk set up kilang tu memang kerja sampai malam ya.. Tungging terbalik semua dekat kilang. Ada satu masa balik kul 10-11 malam and kalau bawak moto tu to be frank memang seram jugak la kan. 

Masa beli kereta ni memamg la kereta second hand kan. Sebenarnya tak kesah pun second hand ka apa ka janji ok boleh bawak semuaaa. Ya lah.. Kerja time tu gaji berapa ja... Xbanyak pun. So bila ada kereta ni aku bayar bulan2 duit kereta ni dekat mak aku. 

Mula-mula target nak pakai kereta ni 5 tahun ja.... Hahahhaha... Sekaliiii haaa sampai 2021 pun stil pakai ya. Sayang sangat kereta ni. Sampai jb.. Terangganu.. Kelantan.. Hatyai.. Pak Bara... Semua da sampai. Gila tak sayang....

Cuma bila certain points... Ada some parts yg kita dah tak tau conditions dia. Takut bila long journey tiba-tiba dia buat hal. Itu yang paling kami . Ya lah since 1996 kot...dah 25 tahun usia dia... Engine dah pernah overhaul... Tukar engine pun dah pernah... Alternator buat  hal rasa da 4 5 kali jugak la padahal eh mcm baru ja tukaq and d list goes. 

But stil.. We're not letting go this car walaupun market for this car stil ada. No.. Xnak jual.. Sebab sayang. Dari kitaorang xda apa-apa.. Hadap dengan kereta buruk ni. Bukan la nak cakap sekarang ni kaya ka apa ka.. Jauhhhh lagi la level kayaaaa tu.... Tapi Alhamdulillah syukur dengan rezeki Allah. 

So when it comes to buy a new car.. Of course la kami akan pilih yang selesa untuk kami 4 beranak. If in case kalau mak aku balik sini pun.. Kami boleh bawak maktok pi mana-mana dengan selesa untuk kami 5 beranak. Tu yang penting. 


Mcm lawak pulak bila tengok kereta2 T20 ni... 
Kalau pakai Range Rover tu kiranya level K10 ka.. Level baru untuk kayangan2. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Apa pun... Dont judge people if they choose they want to use old cars... H car ka apa ka... They have their own reason to choose what they want to buy. Beli rumah pun doesn't make ur brilliant enough to proudly said baik beli rumah bla bla bla. Rumah also a liability to u. Rumah sekarang pun bukan murah-murah ya. I wonder bila la diorang cakap harga rumah nak drop tu kan πŸ€”


Persiapan Nak Ambil Vaksin

by Alia Farhan, 7:43 AM

 


Alhamdulillah. Dah dapat dos pertama Astra Zaneca. Setakat ni rasa penat and lenguh badan sikit. Yang paling terasa cepat lapaq. Ni dah 3x makan berat-berat. Apooooo 🀣🀣🀣

So sebelum pi ke pusat PPV tu... Hampa kena la prepare apa yang patut ya. Aku masa sebelum pi tadi tiba-tiba kena migraine... Berdenyut-denyut pulak sebelah kepala aku ni... Dah tak pasal-pasal kena telan actifast dulu nak bagi reda... Ada la 3 kot sebelum kena vaksin tadi. Ada orang kata jangan makan any panadol before kena vaksin.. Tapi dalam kes aku ni nak buek camno kan.. Terpaksa gitu haa... 

Antara persediaan nak amik vaksin ni korang kena la prepare jugak mental korang ya. Ya lah... Macam-macam kan benda duk lalu lalang dekat timelines Facebook la instagram la.. Macam-macam jelmaaan pakcik makcik cengkih menjelma time-time ni. Yas kita paham masing-masing ada hak masing-masing. Tapi aku percaya sebagai orang Islam aku kena buat fardhu kifayah ni untuk kemaslahatan ummah dekat sini untuk membentuk herd immunity, untuk anak-anak kita yang masih belum boleh divaksin. 

Dan ni tanggungjawab dan amanah untuk aku divaksin. Kesian tengok frontliners wei dah burnt out tapi kita dekat sini sedap-sedap membawang jadi pakcik makcik cengkih. Ya wak kita ni buta perut tak tau Freemason tu apa wak.. Kita tau Mason Jar ja haaa...

Ok la da melalut pulak nak cita kan... Selain dari mental.. Fizikal pun haruslah sihat masa nak terima vaksin ni. Kalau masa hari nak terima vaksin tu demam ka apa ka.. Rasanya boleh cancel untuk terima vaksin hari tu.. Nanti MySejahtera akan atur date baru. Tapi takut lamberttt la pulak kan nak tunggu balik. 

Untuk yang lain-lain pemakaian baju untuk kaum wanita Muslimah ni kena amik tau gak apa yang sesuai apa yang tak. Ya lah.. Kalau kau pakai coverall or jenis baju yang ketat dekat lengan korang tu nanti payah la nak cucuk kan... Dah takkan nak bukak baju pulak kot. Bare in mind sesetengah bilik vaksinasi tu mungkin dikongsi untuk 2 orang dalam satu-satu masa. So yo play  safe,pakai la tshirt lengan pendek dan cardigan. Bukak lengan cardigan sebelah ja boleh terus selak tshirt untuk cucuk. Setel! 




Selain daripada tu.. Jangan lupa.. Ic kena sentiasa ada dekat tangan.. So bawak lah sling bag yang memudahkan. Tak payah la bawak beg2 besar yang dalam dia macam dunia khayalan yang ada macam-macam tu kan... 

And please... Sila lah bawak pen korang sendiri ya. Sebab nanti akan kena isi borang bla bla bla. 

Tu ja lah setakat ni aku rasa yang penting untuk orang2 yang nak divaksin ni kena alert. 

Kepada yang belum dapat tu... Aku harap korang pun akan dapat as soon as possible. Kita nak cepat-cepat bentuk herd immunity kan. Kesian dekat anak2 kita tu. Kepada makcik n pakcik cengkih..stop la sebarkan dakyah-dakyah yang tak betul ni. Seriously hampa ni tak kesian ka tengok angka kematian makin meningkat.. Frontliners burn out semua tu? 😒 




 Alhamdulillah setelah berbulan-bulan menunggu giliran vaksin... Akhirnya semalam dapat sms suruh check untuk update kehadiran untuk vaksinasi esok.

Yess... All this while.... I mean while waiting to get the date.. I must admit i was quite stressful... Ya lah.. Apa kes orang yang register lewat pun boleh dapat dulu dari kita kan...

So viral baru-baru ni kata sapa yang early registration ada data yang lost... Tak tau la betul ka tidak... So they came out with this solution to ask what's going on with the system? Macam aku dulu... Duk la dekat done registered gituuuuu... Assessment apa pun tarak yaaa....

Stress gilaaa... Dah pulak MKN pun suka ja cari pasai hantaq msg mcm kan kita ni xreti2 xmau daftar untuk vaksin.. Wtf betul rasa...ni saja cari pasal ka apa ni...

So aku pun merentan la dekat fb pasal vaksin yang lembab nak mampusss ni haaa... And kawan aku, Liza ada share cara macam mana dia buat untuk dapat date vaksin cepat.

Aku pun just try my luck la kan... Dapat... Dapat.. Tak dapat aku merentan lagi dengan vaksin lembab ni... Hari jumaat petang aku buat... Semalam Isnin aku dapat message suruh check untum confirmation untuk attend atau tak esok. So kiranya Isnin dapat confirmation, Rabu kena jab.

So syukur Alhamdulillah. Dapat. Kalau tak dapat memang aku merentan lagiiiii....kahkahhhh!

Ok la.. Malas nak cakap panjang2...

Jom tengok steps dia... 

1.


Mula-mula hampa pi kat MySejahtera apps hampa tu... Lepas tu hampa cari kt atas tu MORE.... 


2.


Lepas tu hampa click dekat HELPDESK tu.


3.


Akan keluaq macam ni.. Hampa tekan ja Start tu. 


4. 


Lepas tu click dekat Other queries tu. 


5. 

Next hampa tekan dekat Other issues tu. 



6. 


Lepas tu kat sini hampa carut la sepatah dua kata.... Lepas dah carut jangan lupa tekan Next


Tu ja step dia... Lepas tu hampa tunggu la depa akan hntaq email kata helpdesk da dapat message hampa... And tunggu la next step pulam..katanya akan dibalas dalam 5-7 Days.. Tapi aku punya jumaat aku carut... Isnin da dapat jawapan dah... 

Aku harap semua kita dapat vaksin secepat mungkin untum membentuk herd immunity. Sedih tengok angka hari ni... 😭😭😭 Tak tau la nak cakap apa dah... 














Movie Review : The Intern

by Alia Farhan, 7:09 PM

 


Ni antara movie terbaru yang aku tengom dekat Netflix. Best juga cerita ni sebab aku memang suka kedua-dua pelakon ni.. Anne Hathaway and Robert De Niro. 

Cerita dia mengisahkan Ben( Robert De Niro) seorang persara yang join program Intern dekat syarikat Jules ni. Intern program ni untuk oldies ni salah satu CSR program la untuk oldies catch up dengan latest technology ni la. 




And Jules ni pulak company dia tengah meletop dengan online shopping boutique la gitu. Within 4 months dia punya online fashion boutique went boommmm. 


Aku suka tengok interior company dia ni..love teruks makkkk... 

So basically, awai2 tu Jules ni agak sceptical la orang tua mcm Ben ni boleh ka paham selok belok online business yang depa duk tengah jalan ni. Maklumlah lani marketing tak sama dengan dulu-dulu kan. Lani everything cepat gilaaa... Baik dari segi fashion ka delivery ka apa ka... Semua kena cepattttt.... 


So basically Ben ni was placed directly to Jules. Dia macam awai-awai tu krik krik la dengan Ben ni kan. Tapi lama-lama dia makin respect dengan Ben sebab Ben ni ada satu work ethics and experience yang sangat bagus. Bak kata pepatah experience never gets old la katakan. He begins to get Jules's trust. 



Jules pulak dalam masa yang sama terpaksa hired and search CEO untuk established kan company dia. Dalam masa yang sama dia taknak ada CEO yang duk bagi-bagi arahan dekat dia bla bla bla. Ya lah.. Kita paham... Dia da setup company dia ssh and berjaya.. Tibehhh ada orang nak arah2 kan itu ini memang jemmm la kan. At the same time dia terpaksa jugak hired CEO utk company dia untuk perbaiki hubungan dia dengan husband dia. 




Ya lah let alone be a boss of the company memang boleh buat seorang perempuan ni  caca marba. Mana nak juggle n handle kerja kat office lagi.. Anak and husband dekat rumah lagi. Which eventually lead to masalah rumah tangga untuk Jules and husband dia. 




So in searching for a good CEO, banyak lah Ben ni nasihat and share apa yang dia tau dekat Jules ni. And Jules pun from day to day makin selesa bekerja dengan Ben ni. Kiranya hubungan depa pun makin baik, rapat macam bapak and anak. 

So at the end, korang kena tengok la Jules ni jadi ke tak hired CEO untuk company dia or tak.. Macam mana dengan rumah tangga dia pun korang kena tengok la. Ada kt Netflix u olls. 

Cerita ni bagi aku sedap la nak layan time-time boring kena berkurung ni. Cerita yang light dan tak menyakitkan otak korang pun. Aku suka layan cerita-cerita light macam ni. Hidup kita dekat Malaysia yang dikurung ni pun dah cukup mnyakitkan otak dah. Baik la layan cerita-cerita macam ni ja. 

Ada suggestion tak cerita apa yang light2 tapu best nak layan dekat Netflix? 









Happy Birthday To Myself❤️

by Alia Farhan, 6:20 PM

 Thanks for wonderful wished that i received in Facebook. My birthday jatuh pada 3rd of July yg lepas bersamaan hari sabtu lepas...

Sedih jugak sebab bday jatuh time PKP n fasa lockdown lagi kan.. Tapi xpa la... Apa boleh buat.. Janji sihat, laki and anak2 ada di sisi... It's more than enough kan... Syukur Alhamdulillah..

Kalau tahun lepas a day after my birthday husband bawak pi Perhentian... Time tu kiranya lepas PKP 1.0...Sekarang ni xnampak lagi bayang nak boleh merentas negeri or even daerah pun 😒



Simple celebration ja ❤️


Kek ni sedap! 


Suprisingly he bought me a bouquet fo flowerπŸ’


Tq husband and anak2.... 

U guys meant world for me ❤️❤️❤️

Di kala time2 MCO  yang tak habis2 ni.... Kadang-kadang cepat ja rasa stress. Serius rindu nak hidup normal macam dulu balik... 

Ya Allah.... Kau permudahkanlah urusan kami. Kau angkatlah wabak Covid ni secepat mungkin Ya Allah... Kau lindungilah Malaysia dari Covid 19 dan tangan-tangan jahat yang membuat kemungkaran di muka bumi ini Ya Allah.... 
Amin Amin Ya Rabbalalamin❤️❤️❤️




Review : Su Ve Ates

by Alia Farhan, 4:04 AM

 


Review ringkas aku :

Buang masa aku ja tengok cerita ni πŸ˜‚

Kenapa buang masa? 

Sebab cerita ni tak sampai pun kat hati aku yang kuat sentap ni.. Sumpahhhh feel dia tu tak sampai... 

Ringkasan cerita dia, meh la aku ceritakan sikit ya.... 

Mengisahkan Hasmet ni seorang mafia lari ke London and terjumpa pulak dengan si Yagmur ni.. Bunyi macam yakpur salam ja kan... So biasa la cliche jatuh cinta.. Yada2.. Bila ketua mafia jatuh cintaaa... Auchhh gitewww... 

Dah nama mafia kan.. Biasa la cinta2 sekali terbuntingkan si Yagmur ni... Pastu Si Hasmet ni kena balik Turkey sebab nak selesaikan konflik dua keluarga mafia yang depa duk gaduh-gaduh ni.. Tapi masa balik tu Hasmet ni tak tau yang dia termengandungkan di Yagmur ni... Ahhh clicheee sangatttt.... 

Dah balik sana.. Ketua mafia kena paksa kawen dengan anak ketua mafia satu lagi pulakkkkkkk... Dah jemmmm mafia punnnnnn boleh kena paksa! Pastu mula la berkonflik bagai... 

Biasa la cliche lepas beberapa tahun Hasmet ni jumpa balik Si Yagmur ni dengan anak dia... Dah dapat tau tu anak dia... Ahhh mula cliche nak bercerai dengan bini yang tak dicintainya tuuu... 

Lepas tu biasa lah. Bergaduh balik kumpulan-kumpulan mafia ni.. Pastu mcm mana ntah dia ni kena tembak and mati.... 

Sumpah aku mencari jugak part mana nak merentan jiwa aku ni... Tapi sumpah tak sampai beb.... Agaknya aku ni dah biasa tengok cerita korea ni plot sedih tu dia binaaa lain macam... Ni dengan lagu2 klasik turkey tu rasa tak sampaiiii... Kalau korea kan lagu dia best2.. Melodi pun bestttt gitewww

While this pulak maybe sebab filem kan... So nak cepat2 kan buat cerita... Tapi tu la... Tak sampai pulak part sedih n merentan jiwa tu... Hahahhahahhaha..... 

Tu ja lahhh nk komen... Kalau kaki K drama ko takyah nak merepek nak tengok cerita Turkey ni.. Memang tak sampai ke jiwa noks... Ehhh tpi Me Before You tu sedih ja.. Aku merentan ja jiwa tengok walaupun bukan K drama.... 

Ntah la... Lain orang lain taste dia kot.... Aku kata kt laki aku buang masa la tengok ni.. Dah la laki tua.. Tak hensem pulak. Laki aku pun lalu mencelah. Hensem lagi aku! 
Ahhh sudahhhhh


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS