Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🤣🤣🤣


 Bahan-bahan :

Dried squick ink pasta




Shrimp head n skin

3 cloves of garlic

Chilies flakes

Shrimp

Lime juice

Oil

Salt

Maggi cukup rasa

Thai basils

Cherry tomato... 


Cara - cara :

1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss kan. 

2. Panaskan minyak dan goreng kulit + kepala udang sehingga garing.. Guna api sederhana panas. 

3. Angkat kulit+kepala udang dan tumiskan bawang putih... Sehingga naik bau... Then masukkan udang. 

4. Jangan lupa kacau-kacau dan masukkan Chilies flakes dan lime juice.... 

5. Dah boleh masukkan squid ink pasta yang direbus tadi. Masukkan sedikit air.. And kacau2...

6. Perasakan dengan garam dan meggi cukup rasa... Dan kacau2 sampai sebati kesemuanya. 

7. Dah boleh angkat dan letakkan cherry tomato yang dibelah dua dan thai basil as garnishing and plating.... 



Dah siapp...sennag gila... Dekat kedai mahal gila ok squid ink pasta ni... Tapi yang dia punya dried  pasta yang tak masak lagi ni pun dah mahai dah... Satu peket ni RM15 dah aku beli kt shopee ya... 


So dont expect this dish dekat luaq akan murah ya... Daaaa 

Bela chiao




Korean Vibes

by Alia Farhan, 10:09 AM

 I have a confession to make... I'm addicted to Korean vlogger... I can spend hours watching their vlog at Youtube. From cleaning chores to organizing n into their foods. It mesmerized me most of the time watching people doing their cleaning chores... Organizing their kitchen and even preparing their foods.

Well.. At least at some points... It motivate me to take care of the house eventho most of the time i feel like i had been living in a tongkang pecah😅😅😅


Ramen with kimchi... I admit i have been drolling whenever I watched them eating their ramen with kimchi.. So i made my self a kimchi supplies... Kalau nak tau buat kimchi macam mana.. U can refer HERE


The shimeiji mushroom n the radish white kimchi is so koreannnnnn


This is my fav... I love how korean always put the sesame as their final touch almost every dish they had. 

I have been subscribed to many Korean vloggers such as Hamimommy, Haegrandal, Ondo, Onuk, Silviahome and many more..... Their videos somehow can be relaxing for a stay /work at home mom like me... 

Minggu ni aku nak marathon tgk junki ❤️❤️❤️



Ok la.. Chiao


 As we know.. Malaysian celebrate Hari Malaysia on the 16th of September every year.. So its clearly a public holiday for Malaysians.

So since its a public holiday, me and my husband decided to bring the kids for a nice meal... At first we decide to have our meals at Chilis, Gurney Plaza. Tapi nak masuk parking pun dah mnghadap que punya panjang... Blum lagi nak kena tunggu dapat parking. 🤭

Finally we changed our plan... Makan dekat Hard Rock Cafe Penang ja lah. Lagipun dah lama xmakan dekar HRC... tup2 tap sampai la HRH Penang. Nasib banyak parking lagi and belum time orang check in lagi... So dapat la kami park dekat area HRH tu juga.. Kalau kena park outside memang malas gak cita dia... 

So here we are...



Rindu nak tengok live band dekat sini... Last time pi Faizal Tahir performed dekat sini... 



Lets get it started 


Nak tengok menu kena scan dekat yang ada depan Adriana tu... 



Menu sejak2 MCO ni xbanyak dah mcm dulu-dulu 


While waitin for her meal... They gave the kids some fun activity hands out so the kids xla boring sangat kan. 


This young fellas kan... Dah macam Agnes dalam Despicable Me tu... 






Nothing much change in the interior after almost 2 years not coming here.. I think... 

So here come the foods... 


Ecah punya.. Mac n cheese... 


Adriana punya beef burger... 

Sadly for kids ada 2 choices ni ja. I wish they have more. 


The kids menu finally there... 


Nachos laki aku ordee.. Bapak banyak gila... Nasib la order ni.. Sementara order kami dua nak sampai.. Lambat gila meals kami dua sampai 😂


Ni aku punya salmon tu..kalau mai HRC Penang ni memang selalu aku order yang ni ja.. Tapi buttee yang bulat tu makin lama makin kecik🤣🤣🤣


My husband New York Steak... Ok la sedap gak... 

Lepas ja makan2 n chillex sat.. Kamu pun pi la lepas sat dekat lobby... 




Duk geram tu tengok pool. Depa dua tak pernah stay sini lagi. Papa n mama ja pernah stay sini masa honeymoon dlu. 🤭🤭🤭
Nak ajak mai stay HRH pun rumah ni da ada swimming pool... So no excuse la nak kata kat papa kesian budak2 nak mandi pool🤣


Duk buat perangai ajak balik rumah sebab nak mandi pool. Masing2 baru ja baik dari selsema n batuk.. Memang xla nak bagi mandi pool kan. Dari lepas raya haji yang start ada kes balik dekat Kedah n Penang memang aku tak bagi lagi depa dia mandj dekat bawah. Kesian gak kt depa dua.. Talu tu la.. Its foor good kan. 

Ok lah.. Bagi hampa yang mai stay dekat Hard Rock Hotel Penang.. Boleh la try pi makan dekat Hard Rock Cafe depa.. Kalau dulu sebelum MCO selalu la ada live band kan.. Lani dah xdak la... Mcm tak berapa fun plak lepask HRC tapi xdak live band kan. 

Tapi tak silap aku.. Dalam in house cafe dia dekat lobby ada gak buat buffet.. Tpi aku tak sure la berapa n ada apa kan.. Sebab aku tak pernah review dia punya buffet. So yang tu hampa kena check sendiri la kalau pi... 

Till then.. Chiao. 
























 Aku dari zaman duk kat Juru memang dah bercucuk tanam dekat balcony... Tapi memandangkan rumah baru ni balcony dia lagi kecik dari rumah kt Juru tu... So kena pilih la tanam yang suka ja.. Oh aku banyak tanam edible la sebab aku spesis suka makan ulam kan....lagi satu malas gila nak masak sayoq2 ni... Sep masa main petik ja nak makan ulam apa...

Hari tu da ada share pasal balcony dekat rumah baru ni.. So this time share lagi update apa edible plants yang ada dekat balcony lani... Jom tengok apa yang ada

Kacang panjang renek


Yang ni boleh petik dah buat ulam or bahan dalam nasi goreng.. Nyummmy. 


Ni baru nak jadi


Yang ni dah tua.. Boleh buat benih nanti. 

Bagusnya pokok kacang panjang renek ni dia tam perlu memanjat untuk hidup sebab dia spesis renek... Best dengan pokok ni... 

Selasih /thai basil


Senang hidup dan tak banyak songeh... Aku suka buat ulam. Masak pad krapao pun sedap. Letak dalam laksa siam haroi2 cing2

Sweet basil


Baru ada satu pokok.. Yang ni guna macam biasa la more to western. Buh dalam pasta... Buat pesto... 

Cekur


Cekur batik


Cekur biasa. 

Cekur ni sedap buat ulam or letak dalam masak lemak... 

Terung



Pokok ni dah tua... Maybe lepas2 ni nak kena tebang and buang kot. 

Cherry tomato


Ni grape tomato rasanya. Ada 2 jenis masa semai dulu. 


Bunga kemain banyak.. Buahnya 2 bijik ja.. Tengok lah nnt macam mana.. Kalau xkluar gak buah lain.. Kena say babai la... 

Cuban oregano


Ni yang variegated punya... Boleh letak dalam teh o ganti mint atau letak dalam perapan.. Rasa and bau sama sbijik dengan oregano kecik2 tu... Sebab tu nama dia oregano gak


Rosemary


Creeping rosemary.. Jenis menjalar ni. Payah la gak nak jumpa kat Malaysia. Antara herb org putih yang senang jaga dekat iklim Malaysia ni. 



Ni pokok rosemary biasa. Ada bunga telang sesat dekat pasu dia... Masa hari tu pi CH.. Geram tengok rosemary dkt CH.. gemuk and tinggi2 pokok dia.. Dah la wangi ja bila hujan.. Duk lalu kat tepi2 tu... 

Ketumbar Jawa /Cullantro


Bau dia sama macam ketumbar biasa tu. Beza dia bentuk daun ja.. Letak dalam sup ka tomyam power.. Letak dalam pho n vietnam rolls pun power... Kalau ketumbar biasa org putih kata coriander /cilantro.. Yang ni cullantro.. Fames dalam masakan Mexico sana. 

Daun Limau Purut



Wajib la ada kan kalau dah nama Siam peranakan. 


Bayam brazil


Ni pun antara yang senang nak tanam and beranak pinak😂

Pokok daun kari


Ni baru lepas cantas nak bagi naik elok lagi and bercabang pucuk baru.. Baru la pokok sentiasa elok, rendang dan merimbun. 




Pokok Daun Sup


Antara yang berbuih gak nak tanam😅


Pokok rama-rama dan daun bawang. 


Pokok daun rama2 tu sebab aku suka tengok daun dia. And daun dia boleh keringkan buat teh.. So why not kan.. Daun bawang tu sebab da ada yang tumbuh.. So letak ja lah dekat situ.. Boleh amik daun and boleh jadi kawalan serangga perosak. 


Ada lagi a few baru duk semai.. Nanti la kita update lain.. Aku ada share pasal cerita community garden aku.. Utk floor aku jalah tapinya dekat SINI... ada cerita pokok2 apa yang aku tinggal untuk wakaf boleh sama2 guna dengan jiran2.. 

























 Ok lamanya tertangguh nak buat entry pasal Sabah ni...mana taknya gmbar ada banyak gila.. Nak kena pilih mana yg paling cun.. Nak buh watermark lagi lah semua...haaa banyak kan kerja diaaa.....

Please bare in mind... This entry will have a lottttt of picturessssss..... Jangan jemu ok!

Untuk Island Hoping Part I kami pi ke belah Taman Marin Tun Sakaran. Antara pulau-pulau yang kami pi adalah Pulau Bohey Dulang, Pulau Mantabuan dan Pulau Sibuan. Ketiga2 pulau ni Subhanallah lawa gila....




Pulau Bohey Dulang

Pulau Bohey Dulang ni lawa gilaaaaaaaa.. Macam dalam cerita Moana ala2 pulau yang ada gunung berapi bagai tu... And asal-asalnya jugak Pulau Bohey Dulang ni ada berkait dengan Pulau Tetagan and Pulau Bodgaya... Kiranya sejarah dia dari volcanic macam tu la... Masa kami pi tu.. Hanya boleh ke Bohey Dulang saja... Masa mak, kakak n adik aku pi sebelum tu.. Boleh pi dengan Pulau Tetagan..but die to some safety issues... Depa da tak benarkan bawa tourists pi ke Pulau Tetagan tu sebab ada kes bajau laut rabat naik ke bot orang2 yang pi island hoping.. So start dari situ da xboleh dah.

Jom lah layan gambaq dekat Bohey Dulang ni ya. Oh lupa nak cakap.. Dekat Bohey Dulang ni xboleh nak snokerling.. Dekat sini orang duk hiking untuk amik view dari atas. Tapi sebab kami xbawak kasut sport n ada budak2 so memang tak lah kan. 



Dua gmbar kat atas ni credit to Google. 
Lawa gila kan... Unik dia punya tu sebab hasil daei Volcano yang dah mati. 







Lawa kan semua gambaq dekat Bohey Dulang ni kan... Masa kami pi ni banyak gak la pelancong2 dari China sana nunnnn.. Time tu awal bulan 12 tahun lepas.. Zaman sebelum Covid 19 Wuhan Virus melanda. 

So dah habis lepas lepak2 dekat Bohey Dulang maka kami pun nak gerak ke next island.. Nasib la chartered satu bot tu untuk Mak Jah's clans sahaja.... 

Pulau Mantabuan 



Ayaq jernih gilaaaaa 🏝️🏝️🏝️

Jom layan gambaq2 dekat Pulau Mantabuan...
 









So how? Terpikat tak dengan keindahan dua pulau yang aku tunjuk ni? 

Haa dekat pulau ni la kami lunch.. Lunch xdak la juai dekat pulau ni ya.. Ni dah masuk dalam pakej sekali dengan boat semua... 

So lepas ja lunch tu terus kami gerak ke next pulau. Jarak ke next pulau tu boleh tahan ya.. Dengan arus yang kuat.. Lepas tu nak kena belah ombak and arus yang kuat tu... Masha Allah.... Time kena melambung2 tu rasa taubat... Tapi bila sampai... Subhanallah.. Maha Suci Allah uang menciptakan sebaik-baik keindahan. 

Pulau Sibuan

Pulau ni pun lawa gilakkkkkk okkkkk... Malas nak nak cerita panjang2.. Memang berbaloi la nak mai sini kena berhempas dengan ombak and arus yang kuat... Worth the journey to find this treasure gituhhhh... Jom laayan gambaqqqq sudehhhhh.... 


Time ni baru keluaq dari Pulau Mantabuan.. Tak dilambung ombak lagi... Lepas ja ke tengah skit. Amik kauuuu mengucap panjangggg... 


Hello Sibuan 🏝 


Makan lagiiiii... Usu kena pau dengan Ecah







 Lawa gilaaaaaaaaaaa kannnn 🏝 nii

Masa dekat Sibuan Island lama la jugak. Macam kami pi chartered sendiri satu boat kami saja senang tak terkejar2 nak itu ini... Free skit la kan..kami lepak dekat sini lama gak la.. Lepas tu untuk last snokerling dia bawak kami ke tengah skit guna boat.. But stil depan Sibuan Island ni... Tapi dalam lerrrr.... Sempat la snokerling untuk last kopek untuk hari tu kan... 

Dalam pukul 4 macam tu kami da kena gerak balik ke Semporna sebab perjalanan tak silap dalam masa lebih kurang 1jam+ jugak la... Yang pasti pukul 5.30+ macam tu xboleh ada dekat laut dah. Boleh kena tangkap dengan polis marin or askar sebab dah mnyalahi undang2 dekat sana. Depa takut kes lanun kan dekat belah2 situ... 

And balik ja dari situ... Depa nak sambung mandi dekat depan homestay yang kami duk tu.. Aku tak koserr laaa haiii.. Rasa nak pengsan sebab penat gila.... 

Petang tu lepas layan sotong celup tepung... Aku terbongkang depan tv dekat hall.. Hahahhahah... Last2 pukul 9 malam ka terjaga.. Kul 9 malam kat sana rasa mcm dah pukul 10 - 11..nasib la ada geng2 sabah bha ni duk karok dekat kedai makan depan homestay atas ayaq yang kami stay ni... So xlah rasa sunyi sangat. 


So komen aku untuk  tiga-tiga pulau yang aku pi ni... Seriously aku rasa pulau2 dekat Sabah ni memang world wonders betui.... Pulau2 kat Siam pun xleh lawan la sepanjang pengalaman aku duk pi Island Hoping belah2 sana.... 

Aku rasa sebelum kita duk gila pi negara2 lain... Baik kita treasure dulu apa yang negara kita sendiri boleh offer kita... To be frank..hang kalau dah kena pulau2 kat Sabah ni.. Memang hang pi mana pun hang akan compared dengan pulau2 dekat Sabah ni. 

My 1st island hoping back then was dekat Taman Marin Tunku Abdul Rahman dekat KK Sabah. Coral dia kat tepi2 dah warna warni weiiii... Lawa gilos... Bila pi Phuket  la Krabi la pastu.. Coral dia pun x sepower dekat Sabah tu... 

Bak kata Katy Perry..

Comparisons are easily done
Once you've had a taste of perfection
Like an apple hanging from a tree
I picked the ripest one
I still got the seed
You said move on
Where do I go
I guess second best
Is all I will know

Ehhh ternyanyi pulakkkkk..... 

Apapun... Pada hampa yang suka laut ni.. Cubaa test pulau2 dekat Sabah ni..for sure hampa akan rasa apa yang aku rasa... 











 


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS