Kita selalu bising apa peranan kita sebagai khalifah Allah di muka bumi tak tertegak selagi hukum Islam belum terlaksana. Yes aku paham sebagai orang Islam tu memang impian kita nak tengok hukum Islam terlaksana.
Tapi pernah tak kita terpikir selain daripada tu kita ada juga peranan lain sebagai khalifah Allah di sini. Antara lainnya memelihara alam sekitar kita. Ni pun salah satu peranan kita di muka bumi Allah ni.
Kadang-kadang bila kita travel ke negara-negara maju yang majority rakyatnya bukan beragama Islam kita akan kagum dengan akhlak dan adab depa dalam menjaga alam sekitar. Tak macam kita litering ikut suka hati. Sighhh bising pompang2 itu ini tapi dekat rumah penuh dengan sampah sarap. Jumpa sampah sarap tengah jalan pun buat-buat tak nampak. Dengan alasan ahhh itu bukan kerja aku...nanti cleaner nak buat apa pulak kan...itu antara mentaliti yang patut kita ubah! Ubah la  kerajaan macam mana pun kalau mentaliti masih sama..percayalah kita masih kekal dengan perangai lama.
So sekarang ni aku nak cerita sikit peranan kita sebagai khalifah Allah ni salah satunya dengan menjaga alam sekitar. Cara dia? Kita boleh bermula dengan menjadi seorang yang bertanggungjawab dengan alam sekitar.
Apa ZERO WASTE LIFESTYLE tu wei?
Zero waste lifestyle ni basically orang yang memgamalkan gaya hidup yang seboleh2 nya cuba untuk meminimalkan  waste atau bahan buangan depa terutamanya plastik. Yes plastik! Pernah tak hampa terpikiaq berapa banyak kita buang plastik everyday? And pernah dak hampa terpikiaq where all the plastik end up? Most of it will end up in the land fills and the rest will go straight to the sea and oceans.


Even in United State they have this garbage island on their sea. Haaa. Jangan main-main korang. Plastik yang ringan terbang masuk sungai..then masuk laut. Kesan dia? Ada mungkin ada yang terurai menjadi microplastic dan microplastic ni dimakan pulak oleh ikan dan haiwan2 laut lain. Dan ikan dan haiwan laut pulak kita makan.


So can you guess where is the end up of all those microplastic? Yes in our stomach. And do you know how harmful plastic can be to our health? Camon bebeh..its carcinogenic! Google please what is carcinogenic!


Degradation of plastic will form a microplastic!


This is what we called microplastic.


So the microplastic will eventually end up in our plate😑😑😑

So korang boleh tau kan kenapa banyak negara yang banned pengunaan plastic macam straw semua tu? And they prefer using paper to pack their things? This is one of the course why they banned it...
So dah tau kenapa kerajaan ambil langkah nak haramkan straw di KL? tapi aku harap sangat diharamkan ke seluruh Malaysia. Its a good thing kot kan. And aku harap juga jangan ada komen bodoh cakap straw nak haram kan...yang arak xnak haram kan pulak...arak tu jeles2 HARAM untuk orang Islam...yang dah kenapa nak kena minum cerdik pandai oiiii. Yang ni under kementerian alam sekitar. Yang satu lagi under  kementerian agama Islam kan. Dah tentu2 memang arak tu haram diminum orang Islam. And kita bukan satu-satunya agama yang ada kat dalam Malaysia ni. Eh aku xnak cakap bab ni panjang-panjang. Kang jadi lain kang.
Jom kita tengok macam mana cara nak adapt dengan Zero Waste lifestyle ni. Antara cara-caranya untuk how to go no waste adalah:

  • Reusable water bottle ...tapau ayaq and everything using ur resusable water bottle.



  • Use ur tote bag to shop! Sekarang dah banyak negeri buat hari NO PLASTIC BAG kan...PENANG EVERYDAY NO PLASTIC BAG OK! releks ja kami2 ni. Dah 8 tahun dah rasanya.

  • Reusable straw and utensils


  • Sapu tangan instead of tissues.

  • for ladies..instead using disposable panty liners or menstrual pads u can change to cloth pad n cloth panty liner. It's economical, safer for ur Miss V , pockets and the environment.


  • For babies, instead of using disposable diapers, you can go for cloth diapers. Same reason with why you should change to CD. This one memang take a lot of courage la...kena rajin. My 1st one i memang pkaikan CD most of the time kecuali time outing or travelling. The second one kadang2 ja...i feel bad about it. Seriously😣😣😣 and i hate how much disposable diapers waste came out from my house!





And fo course keep "The 5Rs" in our mind.
What is 5R?
Refuse what u dont need (yeah i will try!!!)
Reduce what u need (yeah crossing my finger again..i will try my best)
Reuse what you consume.
Recycle what you cannot refuse, reduce and reuse.
And start Rot (compost) the rest.
Maybe kita tak boleh buat semua tu..but a liltle change can bring a lot of different to our environment. Imaging kalau kita dapat reduce the usage of plastic bag, takdak la landfill tu makin mnggunung and plastic island makin membesar kan.
So lets change our lifestyle for a better world.







Over the past few years, Desa Park City has become one of the most popular places to invest in a property. Desa Park City spans across 473 acres area and it is one of the fastest growing area in Kuala Lumpur. Do you have any properties in Desa Park City? Whether it is for own stay or investment purpose, there are many things that you can enjoy in Desa Park City. This article will guide you through some activities that you can carry out in Desa Park City.

Sound of nature - enjoy the beautiful scene
There is a huge park located in Desa Park City and this is a great place for you to unwind from the hustling and bustling working lifestyle. Enjoy the sound of nature and the beautiful scene at the park. There might not be as many trees or birds from what you expect in the forest, but this park here is a great hang out place with your friends and family to relax after a long day at work. You can sit in front of the mini waterfall and feed the fish with your children, if you have any. You will be able to spot some tortoises as well. Definitely the right place to enjoy and indulge in the beautiful scenery with your loved ones.



Photoshoot
You can also have a mini photoshoot session at Desa Park City. You can practice and improve your photography skills here with no extra charge. You can choose to have a portrait photography session, scenery photography session and so on. As Desa Park City is a very happening place with many subjects for you to shoot, your photography session here is absolutely free of charge. Just make sure you obtain the permission first before you start shooting as an act of respect.


Pic courtesy to Google.

Hang out spot for couples
Tired of the crowded shopping malls? Why not hang out at Desa Park City where you can spend some quality time together in this peaceful park? You can also kill two birds with one stone by having a couple exercise routine together with your partner, at the same time keep your body fit.

Picnic
If working out is not your kind of thing to do, you can just have a picnic by the lake. Just bring a mat and some food to enjoy the view. If you are hardworking enough, you can even prepare the food on your own to score some brownie points from your partner. Just make sure  not to leave any rubbish behind. Be a responsible citizen.



Pic courtesy of Google.


Family friendly activities
Family friendly outdoor activities - fish feeding, cycling, children playground
Since there is a lake there in Desa Park City, children can indulge in some fish feeding activities, under parental guidance. You can buy a loaf of bread of some fish food to feed the fishes in the lake. Take this time to show and teach your children about marine life. Just make sure your children do not fall into the lake. Safety always comes first.

Other than fish feeding, family can also enjoy jogging together, cycling or kite flying. There are many more other activities that you can enjoy at Desa Park City. Yoga enthusiasts can also have an outdoor yoga session in the serene environment. It is always a good idea to have some family activities together than to have your children stick to the iPhone or iPad 24/7.


Make new friends
Desa Park city is also a great place for people to make new friends and meet new people, especially loners. Desa Park City is a place for you to meet like minded people, such as those who enjoy exercising or those who are pet lovers. Your children can also make new friends as many families bring along their children to Desa Park City.



Food hunting
Those who enjoy food hunting will be glad to know that there are many retail stores and food and beverage outlets at Desa Park City Waterfront. The restaurants at the Waterfront serve Asian food, Western Food and Fusion Cuisine.

Visit Onde Onde if you love Malaysian food. Prices are slightly on the higher end, but you are getting what you pay for. Do try their fragrant fried rice paired with tender beef rendang and sambal vegetables. End your meal with a bowl of ABC gula Melaka for a sweet treat. You can also try their wide array of local kuih muih for teatime if you prefer something not to heavy.


Pic credit to Onde onde



If you love Korean food, make sure you make a visit to Hobahn Korean Restaurant at Desa Park City. Hobahn Korean Restaurant serves a great selection of Korean dishes such as Bibimbap, Kimchi Tofu Soup, Teriyaki fried chicken and so on at a reasonable price.


Pic credit to Hobahn Facebook page.


In conclusion, Desa Park City is a grest hang out place for couples and family. If you have nothing better to do during the weekends, do consider Desa Park City.





Antara port makan kami sekeluarga adalah Winter Warmers dekat Autocity ni. Ya lah, rumah pun sekangkang kera ja dari Autocity kan sebab tu rasa heaven sangat duduk dekat sini. McD dekat..KFC dekat..Sushi King dekat..Sakae Sushi dekat..Tao Cuisine dekat...Nandos dekat..ahhh dan banyak lagi. Hahahah. Heaven..kalau pemalas silakan pilih destinasi nak makan kat mana.
Paling suka sebab Winter Warmers ni tak la terlaku crowded dengan orang and selaku tea person aku memang suka la tea selection dia. Banyak pilihan!
Bab makanan pun varieties and banyak choices! Sebab tu aku suka sangat duk kat sini..hahahhaha...syorgaaa makanan...kul 10 mlm kalau lapaq n husband aku x smpai rumah lagi pun berani la drive thru McD KFC untuk beli kat depa makanan. And of course la one of the course sebab kawasan rumah aku ni gated and guarded kan. So ada rasa safe di situu
Tapi moh ler kita share pasal antara satu port makan kami sekeluarga Winter Warmers Autocity ni.


Ni yang husband aku order hari tu.


Rice with chicken cream..yang ni bagi aku So So je lah. Takda la sedap mana. Aku share dengan Ecah ni. Dia kan perut nasi macam mama dia.


Ni Adriana punya chicken chop. Nak sangat makan chicken chop kan tengah hari buta. Amik ko..tak la sedap mana jugak.


Ni fav aku la. Ikan apa ntah. Kalau tengok menu tau la nama dia. Hahahah. Ni ok sedap.


Macam biasa la kalau dah dekat Winter Warmers mesti la aku order tea kan. Time ni tak ingat dah order tea apa. Depa kan ada banyak gila jenis teaaaa.


Ni pulak orange juice untuk Adriana. Ni pun sedap. Comel ja serve dalam bekas macam tu kan.


Sempat juga beli tea depa yang tengah promo time tu. Tapi dah lupa dah berapa harganya.


Macam comel je kannnn.
Winter Warmers ni standard harga dia macam range dekat Secret Recipe jugak la. Kalau amik yang dalam set yang ada promotion tu jimat la jugak. And varieties of food dia sangat la banyak. Rambang mata jugak la. Sandwich,pasta, nasi la,pastry la scone la macam-macam la. Belum masuk list of tea dia. Tu lagi la panjang. Duduk kat dalam ni boleh acah-acah macam British. Hahaah.
Tu je lah pun nak cerita pasal Winter Warmers Autocity ni.

Inside my heart

by Alia Farhan, 11:30 PM
Setiap dari kita ada pilihan masing-masing. Allah kurniakan akal untuk berfikir mana yang baik mana yang buruk. Yalah, ujung-ujung ahkir zaman ni kan macam-macam jenis manusia kita akan jumpa.

Yes. Aku tak cakap pun aku baik. Langsung tak kadang mulut pun macam longkang jugak. Tapi tu la kan mulut aku macam longkang pun xda orang pun yang nak percaya cakap aku...sebab aku is nobody. Tapi bila kau adalah somebody apa yang kau cakap baik longkang..bunga..mahupun tahi tetap akan ada efek nya. 

Tapi apa pun pilihan kita buat, being somebody is not a key to throw a vulgar words and look down to those who dont agree with you. 

Penanda aras kejayaan seseorang pun bukanlah didefinasikan dengan pangkat, kejayaan, kekayaan dan kebijaksanaan seseorang. Ada orang kaya..tapi jiwa dia kosong. Ada orang berpangkat besar tapi jiwanya tak tenteram. . Ada kaya..rumah besar...kereta  Merc BMW Audi semua tapi sakit menjengah. Ada yang berpangkat kecil tapi jiwanya tenteram dan bahagia.

Hidup kita ni cuma pinjaman sahaja dari Nya. Kenapa mesti hang dengan aku mendongak ke langit dengan ilmu yang Allah kurniakan. Yes we are livin in a sick world. Yang miskin..yang mungkin kurang berpelajaran tinggi dari kita dihina. Adakah tu tiket untuk bermegah2 dengan ilmu yang Dia kurniakan.

I wonder....

What is next.....

I guess bein nobody might be the safest role in this kind of world.....




Hai...
Dah lama menyepi dari blog sendiri..sebuk apa pun tak tau aihhhh...hahahha. buat ramai ja orang Penang kata.
So kali ni nak cerita pasal transformation balcony. Sebelum ni balcony ni ada la pokok2 jugak tapi tak banyak. Sebelum renovate buat dapoq and husband aku tukaq tiles dekat balcony and letak rumput carpet dekat wall tu memang penuh gak la dengan pokok. Masa balik2 dari berpantang..terkejut jugak aku habis pokok2 aku dia clear.haihhhh. tapi xpa. I will start again.
Mula-mula husband aku da bising jangan letam banyak2 pokok dah. Dia tak tau ke bini dia ni degil. Hahahah. Alaaa kasik chance la aku salurkan hobi belai2 pokok dekat balcony kan. Dari aku duk join makcik2 bawang bergosip tak tentu hala kan dekat taman permainan kat  bawah tu. Baik lah aku layan pokok2 aku ni. Hahhahaha
So jom tengok transformation from A to Z ok.


Kosong...kira aku tanam yang basic-basic yang aku suka makan la. Piping tu husband aku buat untuk aku tadah air untuk siram pokok dari air yang mai dari compressor air cond. 


Haa seronok la pokok2 aku dapat air tadahan ni kan.


Step by step aku tambah and ubah skit-skit. Rak ni aku beli untuk letak pokok-pokok aku. Yang renek2 la. Rak ni dari Ikea..rak Hyllis namanya.. sapa rajin boleh cat dulu. Tapi aku tak rajin so aku tak cat. Lagipun nak biar nampak ala-ala industrial. Hahahha


Slow-slow aku tambah sikit-sikit. Meja hitam tu asalnya meja Ikea yang outdoor tu tapi laki aku cat hitam. Sekarang ni bila lama-lama cat tu ada tertanggal skit. So dah jadi ala-ala rustic skit. Kerusi tu pun aku beli untuk letak dekat balcony. Seronok wei layan stegram kat situ sambil-sambil kena angin petang(kalau ada angin la kan)


Pastu aku ubah kerusi tu ke sini sebab nak dekat dengan meja la katakan. Ala biasa la orang yang suka deco and bajet2 ID ni memang suka suki ubah sana ubah sini. Sapa yang kena sampuk dengan saka deco ni tau la peel nya kan.


Lepas tu bawak plak rack ikea kecik yang warna putih tu keluar untuk letak pokok2 kecik. Kira ada ja pertambahan dia. Hahahha. Laki aku dah geleng kepala dah. Hahahah. Mesti dia pun malas nak layan. Tapi dia melayan je lah asalkan aku xbuat menda2 bodoh membawang dsb dengan makcik2 bawang dekat bawah tu.


Yang ni pulak dekat another side. Aku letak rack ikea Lergerg yang kecik 2 tier tu dekat sini. Memang rak-rak Ikea ni tahan lasak sebab tu aku berani letak kat balcony ni.


Adriana la paling heppy bila aku buat cantik2 balcony ni. Last time ada celebrate birthday dia dekat sini. Boleh tengok entry ni untuk yang nak idea untuk celebrate birthday anak dekat balcony. 


Dapat juga jadi port untuk acah2 outdoor picnic and breakfast dekat luar rumah. Hahhaha.


Pagi weekn breakfast dekat sini amik mood sikit. Tapi macam biasa la ruang adalah limited la dekat balcony kami ni. But so far antara ruang heppy untuk aku sebab dekat sini la aku melepaskan tension aku. Kat sini jugak la aku belai2 pokok..releks2 main stegram..kahkah. lepas ni who knows buat bbq pulak ke kan...
Memang nak transform ni aku buat sikit2 dulu la. Part by part. Sebab aku beli sikit-sikit dulu. Amik ilham sana sini sinun. Oklah kan dari dulu-dulu tu. Sendu ya amat.
Ok lah..chow cin cauuuu
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS