Pipit Patisserie, Homecafe di Penang

by Alia Farhan, 5:42 PM

 Assalamualaikum,

Kembali bersiaran kali ni dengan slot pencarian cafe-cafe best di sekitar Penang. Untuk kali ni aku terjah ke Pipit Patisserie, yang terletak di Gelugor Penang.

Ni pun sebab ada jiran lama, Yaya tagged suruh try. Lepas nampak anader neiber pulak chil kt sini kopi2 so sis harus terjahhhhh…zasss gitewww

Hai hampa,

Lama pulak rasanya tak update blog kan. Kali ni nak cerita perihal kucing kami tu. Biasa orang-orang yang bela kucing ni dia akan familiar la with the word litter ni. Litter ni pendek kata pasiaq dia buang benda-benda alah tu la.

Masa mula-mula dulu memang kami pkai pasiaq biasa yang bentonite tu la kan. Biasa la awai-awai tu mana reti apa pun. Memang bidan terjun kami adopt si Ivy tu. Geram sangat dengan kecomelan dia time tu kan🤪

Assalamualaikum korang

Baru-baru ni aku ada share gambar pak choy petik sendiri dekat balcony untuk letak dalam mee goreng aku kan. Ramai kagum macam mana boleh tanam dekat balcony kan. Actually kalau ikutkan tu, pak choy ni kategori sayur yang mudah hidup jugak la. Orang kata senang tumbuh jugak la.

Su Ail Kenari , TomYam Sedap Di Penang

by Alia Farhan, 6:59 PM

 Sabtu lepas, lepas ja kakak n adik tuition tu masing-masing lapaq balik. Walhal sebelum class tu dah makan nasi. Tapi xpa, layankan ja lah diorang lapaq kan. 

So pusing la kitaorang ni pening nak makan apa. Hahahha. Nikmat jadi orang Malaysia nak makan apa pun sampai pening. Teruk betul kan! Last-last kitaorang decide nak makan dekat Su Ail Kenari dekat D Piazza ja la. Senang.

Lauk Kampung

by Alia Farhan, 11:02 AM

 Assalamualaikum korang

Tibahhhh nak update jugak malam-malam pun. Korang tau kan sekarang ni semua harga barang naik gila-gila. Takut betul tengok harga masing-masing naik tanpa pedoman😪

Hai hampa semua,

Kali ni kami nak cerita port baru pulak untuk kami laki bini. Ya lah kan sekarang ni kalau lepas hantar anak-anak pi tuisyen biasanya kami akan pi lepak2 jap mengopi ka apa ka.

 Assalamualaikum,

Dah banyak hari tak update blog kan. Haishhh kesihatan baru nak ok ni. So quite busy nak adjusting balik tugasan harian maderrr yang jadi supir hantar anak ke sekolah ke sana ke sini. Hahahhaha

Sorang sekolah pagi sorang sekolah petang.. lepas tu kadang-kadang malam both ada tuition class sama la time weekend. Bukan nak seksa sebenarnya mama n papa nk masa diorang occupied dengan benda-benda berfaedah. Aaa gitewwww

28 Homestay Siap Private Pool Di Kedah

by Alia Farhan, 8:48 AM

 28 HOMESTAY SIAP PRIVATE POOL DI KEDAH!!


Hai hampa semua. Kali ni kami nak share list homestay dekat Kedah yang ada pool. Sesuai la kalau ada nak buat gathering ka hari keluarga ramai-ramai ka. Ya la bila ada ank kecik ni and ramai-ramai ni takkan nak sewa hotel pulak kan. Kos boleh jadi melambung-lambung kan. So why not sewa homestay yang ada private pool ni. Senang cita…betoi dak? 

5 Indoor Plants Yang Mudah Dijaga

by Alia Farhan, 10:30 AM

 Sambil-sambil layan demam tak demam ni..yang pasti selsema dan sakit badan tak berhenti ni sampaikan deria bau pun boleh hilang ni memang rasa adoiiii (bukan Covid ya..dah check negative tapinya)

Saja la nak share pada korang yang selalu rasa serabut tu…maybe la korang boleh la start bela indoor plant sebab not only they are therapeutic tapi sangt aesthetics ya. 

Nasi Goreng Ayam Astro

in , by Alia Farhan, 10:20 AM

 Assalamualaikum semua

Dekat rumah ni kalau dah takda idea nak masak apa. Selalunya aku akan buat nasi goreng. Biasanya akan ada stock leftover frozen nasi yang aku kumpul-kumpul. Lebihan yang tak habis tu and frozenkan untuk buat nasi goreng.

Demam lah pulak

by Alia Farhan, 8:54 AM

 Haihhhh


Baru berkobar-kobar nak update blog sokmo lepas jejelan hari tu..boleh pulak demam kami 3 beranak ni. Biasa lah kan..musim kot. Hari tu masa kat Genting Highland tu sejuk hujan pulak tu. Balik Penang panas. Mau tak terkejut. Jet lag ke tewww🫣

Paradize Poolside Coffee House

by Alia Farhan, 6:22 PM

 Assalamualaikum,

Nak cerita baru-baru ni kami ada ke KL. Saja la nak bawak anak-anak pi jalan-jalan sebab cuti sekolah kan. Kesian juga kat depa kan. So bila sampai KL nu, laki aku ajak makan dekat Paradize Poolside Coffeehouse.

Cafe ni terletak dekat Jalan Sultan Ismail. Haiii rindu sungguh dekat KL ni. Dulu duk study dekat Melaka rajin la jugak pi ke KL. Biasalah, x muda mudi la kalau x KL kan🤣

Kucing Baru , Jack

by Alia Farhan, 4:17 AM

 Kali ni nak cerita pasal new addition to our family, Jack. Aku adopt dia dari USM Cat Lover, depa ni kira students USM yang selamatkan stray cats yang cedera ka yang terbiar.

So kucing baru kami ni adalah one of them. Diselamatkan dari baby lgi. Kucing kami ni diberi nama Jack.  Jack Sparrow gitewww. Mama dia kan peminat  Johnny Depp gitewww.. Jack ni seekor blue burmese cat. Actually aku memamg suka sangat kucing siam or kucing burma ni. Tak tau la kenapa. Suka sangat😂 

Streeto Pizza Sedap ke?

by Alia Farhan, 9:37 AM

 Assalamualaikum,

Finally , the school holidays start hari ni kan. Well, macam biasa dekat Penang ni meremut kereta luaq wei. Tapi xpa la layan ja lah. macam tak biasa pulek. 

So niat di hati nak ajak husband ronda-ronda Gurney tapi husband kata belah2 town/tanjung tu jem. Banyak reta… so kami pun decide la pi ke seberang and nak try Streeto Pizza dekat Batu Kawan tu.

 Assalamualaikum,

Baru berkesempatan nak share pasal penukaran phone system dari Android ke Ios. To be frank dari Huawei Mate 20 ke Iphone 13 pro. 

Seperti yang semua sedia maklum lah kan, aku memang pentegar Android dari dulu lagi. Start dengan Samsung Sl sampai la ke Note 2 , Note 3 hadiah beranak si kakak. Lepas tu Samsung C9 Pro and paling last tukar ke Huawei Mate 20 sebab terpikat dengan Leica lens dia tu.

Buka Puasa di Little Nyonya

by Alia Farhan, 10:54 AM

 Assalamualaikum 

Kejap ja dah bulan 6 kan..ni kang in a blink of eyes kang dah Xmas pulekkk…eh cepatnya masa berlalu kan. Baru hari Isnin kadang tu eh dah Jumaat. Macam hari tu baru ja puasa lepas tu tiba-tibah raya..lepas tu eh dah habis Syawal..xdan pun nak buat open haus😂

Page View Drop

by Alia Farhan, 11:27 PM

 Macam topik aku sebelum ni . Relevan lagi tak blog sekarang ni? Dan mungkin trend sekarang ni pun menyebabkan orang dah malas membaca , bila tulis panjang2 suruh lukih la..sepak kanggg…

Tak dinafikan bila page view drop memang akan rasa demotivated la jugak kan. Tapi takpa la. Aku menulis ni sebab aku suka. Kalau ikut nak kaya bukan dengan buat blog boleh jadi. Gelek-gelek live dekat tiktok gedik-gedik sikit mungkin boleh cepat kaya. Ahaksss

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS