Hai seperti yang sedia maklum aku nak share skit few items yang aku rasa BERBALOI untuk hampa beli di Eco Shop.

Satu sebab murah, satu lagi sebab kualiti pun not bad la...why pay more if you can get cheaper price at the same quality kan? Why bother why bother πŸ’‍♂️πŸ’‍♂️πŸ’‍♂️

Laundary detergent

Masa viral kat Fb tu kan aku pun macam ok ke? Ya lah ada yang borong buat stock sampai 10 botol macam tu kan. Being me yang suka sceptical skit, ok la why not try amik DUA dulu tengok macam mana perginya detergent ni. It turns out walaweh...this detergents smell so good. Bau macam kita hantar pergi dobi tu ha. Kena pulak bila on dryer kan..bila baru keluar dari dryer tu bau semerbak la rumah aku! Best...definitely will buy in bulk after dis. GREEDY MODE ON! This one comes in 500ml size!


Air Freshner

Aku angkut 5 terus. Masa pi balik ISNIN tu dah lincin wei. Masa aku pi jumaat lepas pun tinggal nyawa-nyawa ikan. BAU BEST. tak macam some sesetengah air freshner yang murah tu bila kita beli tu bau dia nan hadooo sangat tu...dis one macam yang hang beli yang rm9.90 tu. Bapak ah dengan RM9.90 aku tambah sekupang lagi aku dapat natang ni lima ketoi!


Hanger / penyangkut baju

Bila mana kedai-kedai lain da jual hanger yang kualiti paling brengset tetapi di Eco Shop jual RM2 untuk jenis yang tebai dan pinky minky apa salahnya beli 2 set. Ye dak?


Decoration items

Eh murah kot. Ni pun aku tengah buat projek untuk balcony aku. Lagi la selagi boleh sep aku sep la. Hajeee gilaa la RM2 ja item2 cenggini. Seppp duit aku!


Set pinggan mangkuk melamine

Eh aku pernah tengok dekat Jusco / Parkson pinggan melamine corak-corak macam gini sekeping RM19 tau. Memang tak kuasa la aku nak beli pinggan melamine RM19...mcam gini RM2 takpe. Ni pun nak pakai buat pi picnic ka apa ka. Eh aku kan romantic..so harus la picnic2 dengan set pinggan mangkuk sweet sweet sawit sawit macam gini.


Wallpaper sticker

Ni yang aku beli ni ala-ala bohemian / morocco style punya sticker untuk biasa orang letak kat dapor buat ala-ala tiles. Yang ni 1 bungkus tu ada 4 keping "tiles"/ corak. So all together aku guna 10 bungkus. Well still consider cheaper using other wallpaper. This one dia punya ukuran 13cm×13cm. So kalau ada yang berminat nak beli, korang ukur la siap-siap and decide berapa bungkus nak kena beli,  nanti pi sana takda la termenung nak beli berapa set pulak kan. Bare in mind keadaan membeli belah di Eco Shop adalah sangat crowded dan korang perlu bersesak-sesak dalam tu especially weekend. That's aku prefer pi time weekdays. This is the best thing about bein a workin mom at home. Hahahah


Susu pekat/ susu sejat

Well well dua hingget ja kot. Tempat lain of course la mahal kan. Paling murah pun pernah jumpa RM2.60..well kalau 60cent tu kalau beli 5 ketul dah berapa boleh sep kan.. so why not rite?


Sebenarnya banyak lagi la menda-menda yang berbaloi untuk beli kat Eco Shop tu macam pasu pokok yang plastic tu RM2 /3 pcs. Frame comel-comel tapi kat tempat aku ni dah takda sebab orang da sapu dulu. Pasu tu pun aku tak beli sebab tu tak tangkap gambar sebabnya berlambak-lambak dah pasu kat rumah aku ni kenn.

Memang cerita dia kalau masuk Eco Shop ni kata nak beli 1 barang ja nanti hang membongak je lah. Semua nak beli dalam ni...sebab pikiaq ala..dua hingget je pun...sekali masa nak bayaq..tet2..tet...lima puluh hingget...nah padan muka...masuk Eco Shop ni jangan mimpi nak set cuma nak beli 5 barang ja...ada ja yang nak beli.tu belum lagi anak2 nak paw mainan la alat tulis la.. ehh lupa nak cakap pensil warna pun RM2 weiiii...😁😁😁




Kali ni nak cerita pasal satu resipi yang menggiurkan. Sedap uiiii. Resipi ni asal dari Thailand.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buat.


Bahan:

Kepah / lokan 1kg

1 biji cili besar

3 biji cili melaka

Tomato (aku guna tomato cherry 3 biji)

Gula merah / gula somtam / gula kabung

Namfla /kicap ikan

Air perahan limau


Cara-cara:


1. Rebus lokan /kepah sampai terbuka. Jangan lama sangat nanti kecut.

2. Untuk bahan-bahan air asam, tumbuk semua bahan dengan lesung batu. 

3. Then gaulkan air asam tu dengan lokan / kepah. Rasa apa yang patut, kalau tak cukup rasa tambah apa yang patut.


Dah siap. Senang ja kan. Aku meratah ja menda alah ni. Suami aku pun suka. Dia kata macam mamat siam yang viral dalam video tu buat. Macam-macam dia guna udang la sotong la. Nanti aku buat kerabu / air asam yang lain pulak


Daaa.

Holaaaaa
Sebelum start dengan Travelog Perth untuk kali ke dua izinkan daku share pasal Travelog Pak Bara terlebih dahulu.

Pak Bara ni adalah salah satu tempat di selatan Thai. Kalau kita dari Utara Malaysia ni nak senang ke Pak Bara masuk lah kot border Wang Kelian , Perlis.

Biasanya Pak Bara ni fames among tourist sebab kat sini la terletak jetty nak ke Koh Lipe. Yes, aku pernah cerita pasal aku pi Koh Lipe dekat sini.

Untuk pengetahuan hampa, biasanya untuk ke Thailand kami akan isi segala document untuk bawak masuk kereta dan insuran ke sana a day earlier. Boleh refer sini, aku ada cerita. Sebabnya rumah mak aku tak jauh pun dari border ya.

So biasanya mak aku akan uruskan a day earlier supaya nanti hari nak pi tu tak kalut. Boleh sampai border awai pagi and terus masuk ja. Kalau dak kena tunggu kedai-kedai yang uruskan insuran semua tu nanti lambat. Urus awai tak kalut.

Untuk entry Pak Bara ni, dari Jitra ke Wang Kelian tu rasa ada la dalam sejam lebih. Selesai saja urusan di border kami ambil keputusan untuk makan di Tan Yong Po atau nama Melayunya Tanjung Poh. Oh kat sini banyak ja orang Siam yang boleh dan fasih berbahasa Melayu sebab jarak dia dengan Malaysia tak jauh..malah banyak ja orang Islam dekat wilayah ni. Kalau di Danok, tu dalam kawasan Sadao. Kalau Pak Bara, Tan Yong Po ni pulak dalam kawasan Satun.

Dekat Tan Yong Po ni ada dua kedai tau, best sebab dua-dua kedai ni kat tepi laut. And jangan tak tau masih dapat coverage Celcom dekat sini.

Jom jamu mata dulu lah dengan gambar-gambar kat sekitar restoran dekat Tan Yong Po tu


Selesai makan maka kami teruskan perjalanan ke Pak Bara yang terletak lebih kurang 1 jam daru Tan Yong Po ni. Kat sini kami cari chalet untuk check in dan bermalam semalam di sini. Tujuan ke Pak Bara kali ni lebih kurang untuk food hunting ya.


Ni la kedai yang kami singgah makan. D food is nice.


Coconut ice cream ni makan time tengah panas rembang perghhh sedapnya...nikmat mana lah yang aku dustakan ye dak.


Ketam apa ntah


Sotong teloq masin. Lain dari yang kat Malaysia kan.


Kailan ikan masin


Kengsom ikan siakap

Udang goreng.


Daging bakaq. Masa sampai-sampai aku macam under estimate nampak macam biasa-biasa ja kan. Sekali perghhhh sedap nak mampus ok. Taste different from Danok punya. Sedap woi. Satu set tak cukup. Last-last kena tambah.


Total makan dekat sini tak sampai 1000B tak ingat exact berapa tapi wayyyy cheaperrrr la than Malaysia. Udang tu kat Malaysia amik da boleh menangis kot

Sambil makan sambil menikmati pemandangan alam.

Lawo nya lahai. Tu yang bukit depan tu katanya Langkawi. Dekat ja lahai. No wonder dapat coverage Celcom kat sini.


Adriana masa rambut panjang.


Aishah time ni pun rambut nan hado sangat. Hahahah

Lepas ja habis makan kat sini kami pun gerak la ke Pak Bara. Fuhhhh aku dah lena time tu. Sebab kenyang kan..baik aku lena. Nasib la ada mak aku untuk temankan en suami aku drive. Kahkah.


Sampai ja Pak Bara kami terus cari chalet untuk bermalam. 

Cantik kan. Aku suka tengok rumah-rumah orang Siam ni. Design depa lawa-lawa jugak la. Sory nama chalet aku tak tau sebab dalam bahasa Siam. Ni pujln boleh stay sini sebab mama aku pernah mai tidur dekat sini.

Kami ambil 2 chalet.


Bilik selesa la.

Ada tv kerusi semua. Ok la tu kan

Ada air mineral. Cuma xdak peti sejuk ja. Ok la kan. Setakat nak tidur ja kan. 


Toilet pun bersih and selesa.

Harga bilik tak silap aku dalam 800B macam tu la.

Ni dekat cafe dia. Masa kami mai check in tu air surut bhai. Sampai ke tengah. Hahahhaha.

So petang tu kami berehat dekat bilik ja sebab panas gila kot. Biasa la tepi pantai kan. Lepas ja Maghrib baru kami keluar cari makan.

Ni dekat dataran dekat Pak Bara ya. Makanan dia sedap-sedap and murah sangat-sangat.

Lepas ja makan and tapau apa yang patut kami serang 7 E pulak. Aku kan ada obsession dengan 7E kat sana. Kalau kat Msia takut nak masuk doh.

Burger-burger ni sedap ok especially yang shrimp tu..adudu betul.


Ni semua halal ya.

Collagen drink.

Borong-borong jangan tak borong

Nampak pun sedap je

Halal section

Sedar-sedar dah penuh bakul. Bahahhaha.

Geleng kepala laki aku tengok kelaku akh kalau masuk 7E sini. Fuhhhh.

Malam tu balik makan dekat bilik ja lah hasil tapau makanan-makanan kat dataran tu. 


Bersambung untuk next day ye.

 

Birthday treat

in , by Alia Farhan, 7:02 PM
Hai..saja nak share pasal birthday treat masa birthday hari tu.
Walaupun birthday awal bulan hari tu..and now da nak hujung bulan pun kan..tapi xpa lah kan...
Kira halal la kan..janji ber update.

This year birthday jatuh lagi on weekdays. Huuu biasa la kalau dah nama pun weekdays mesti la sadis skit kan sambutannya.

My birthday is on 3rd July , Tuesday tapi masa 2nd July tu dalam pukul 11 malam macam tu aku baru nak lenakan Aishah ntah tetiba laki aku ngan Si Adriana masuk bawak kek and mnyanyi lagu birthday. Aku cakap eh belum lagi laa... tapi laki aku cakap kena celebrate and ucap awal sebab esok kakak sekolah. Hahahah sadis gila.





Amcam?cun tak kek i? Thank you husband for this cake!

Then keesokan malamnya masa birthday aku tu En Suami ajak dinner dekat Tao Cuisine. Tengah-tengah lapar kan memang sedap la kan nak melantak banyak-banyak kan. Huhuhu. Jom jamu mata ja lah.

















Overall memang Tao Cuisine ni favourite place untuk kami empat beranak. Konsep dekat sini ala carte buffet. Boleh order and diorang buat and makan la sampai lebam. Tapi jangan membazir, kalau tak habis 100g kena cas RM50 uolls. Hahhaha

Yang nak details pasal TAO CUISINE ni boleh la CLICK SINI 

Special thanks to my husband sebab sudi bawak kami semua makan2. Thanks kepada mama yang melahirkan acik ke dunia ni. Thanks jugak arwah abah yang sentiasa manjakan acik. Thanks kepada adik beradik yang sentiasa ada tak kira apa juga keadaan. To anak-anak tq sebab menceriakan hari mama. I'm blessed to have wonderful people around me. God bless u all. Lots of love from me😍😍😍

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS