Masak masa travel

by Alia Farhan, 9:57 AM

 Orang kata tekak orang Kedah n Penang ni dah jatuh kategori super premium…aaaa gituhhh..tekak cerewets..mungkin ya mungkin tak… aku dibesarkan dalam midle income family…nak kata makan meeah tu tak pun..nak makan KFC setahun sekali ja masa kecik2 dulu…itu pun kena bawak balik report card 3 beradik time tu semua A kecuali muzik tak A mak aku cakap tak kezahhh sebab dia bukan nak anak2 dia jadi ahli muzikkkk pun不

Growing up masa tu aku diajar ja untuk makan apa yang mak aku hidangkan di atas meja.. masa kecik2 aku rasa lauk yang paling aku tak suka adalah gulai/kari tu sebab almost everyday lauk tu..hahah tapi sekarang kawen dengab orang Penang..hari2 kari no problem..eh tipu! Laki aku pun kenot go kalau hari2 kari五


Lepas tu bila form 1 merasa la masuk ke SBP dan kena la menghadapi saat susah getir semua ada. Xpayah cakap la ada hari makan makanan sedap ada hari nan hado..hari nan hado tu telan ja la apa yg ada..nak buek mcm mana…kalau xmakan nanti lapaq..learnt to survive there..

Bila dekat Uni pulak…arwah abah belikan rice cooker utk aku bawak ke hostel. Time tu aku second batch dekat UniKL-MICET tu of course la banyak facilities yang nan hado lagi..time tu cafe pun ikut dan ja weekend tak bukak la apa bagai..suka hati dia ja..tempat pulak jin bertendang.. nak tak nak time tu share la dengan roomates beli beras 5kg,ikan bilis , sardin ,teloq, cabai bawang semua utk survived. Tempat shopping paling dekat time tu dekat Tampin..naik teksi pergi balik RM24..tong2 la beramai2 naik teksi sambil angkut barang tersenget bahu sebab berat jugak nak angkut macam2 kan不 

Time duk hostel ni la mcam2 resipi belajar buat..tapi ala yang mudah2 ja..paling senang sardines..teloq dadar..kicap..sardines tu pulak buh cabai melaka byk2..sedapnyaaa… sampai sekarang ni aku suka prepare lauk ni kalau balik dari jalan mana2 ka lauk dua ni..sedap dan senang…lepas tu semua orang suka and enjoy. 

Budak2 sekarang best..aku tengok dekat tiktok macam2 recipe diornag buat masa duk kt hostel..sekarang ni nak blend cabai bawang pun senang dah ada blender kecik yg boleh cas tu..periuk nasi comel2..tak kurang gak multi cooker mini yang comel2…



Comelkan..aku ada 1 rice cooker mini ni..very compact compared to other minis.. letak dalam luggage pun xmakan space sebab tak bulky. Nampak macam kecik tet kan tapi cukup utk kami 4 beranak sekali makan siap bertambah..oh tapi kami xla makan nasi menggunung. 
Kalu berminat boleh beli di SINI

Semua dah makin senang sekarang ni..boleh beli dekat shopee ja..aku pun suka beli barang2 mini mcm ni sebab senang aku nak bawak travel…masa bercuti duk kt hotel pun aku angkut beras skit dengan multicooker kecik& rice cooker mini sebab senang kalau anak2 lepas mandi and lapaq..xpayah la nak keluar hotel semata2 nak makan..lepas tu nak kena tunggu lagi..dengan musim2 covid ni nk bersesak kt tempat makan mmg ktorg avoid la kan..

Ala masa travel pi oversea pun satu luggage memang khas utk rice cooker n bahan-bahan untuk masak. Meggi la sardines la bagai. Tapi kalau kt oversea mcm Australia tu bahan-bahan mentah agak murah. Bab bahan mentah ni takyah nak risau sangat. Kat sana aku banyak makan ikan udang and segala mak nenek seafood la. Kalau ayam ada jual dekat Coles jenama Steggles tak silap aku mmg halal tpi jual sekor2 n tak potong sbb kalau potong dia cakap da void terms halal tu sebab ye lah diorang kan ada potong2 prok bagai jugak..so no worries ikan udang sotong semua reasonable lagi utk beli and masak. Cuma kalau beli makanan da siap masak ja akan jadi mahal berganda pastu ko darab pulak 3 pitammmm nakkkk五

Paling senang kalau kat Malaysia ni tips dia ko bawak la makanan yang dah difrozenkan or MRTE food dekat situ nanti just panaskan ja n masak nasi..senang kan..xda la nnt kelaparan semua.. ni salah satu cara aku akan buat bila ke tempat2 yang sesak dan nak avoid crowd. 



Ni pulak senang kalau ada..kecik n compact gak..boleh la guna buat panaskan lauk frozen. Oh ya yang macam ni dia ada stemaer rack gak..boleh la nak buat steam telur ka steam pau ka..aku bawak pau frozen..eh kejap ja ya laku..kalau kat rumah jangan harap nak laku benda2 mcm tu ya..
Korang kalau nak beli boleh grab dekat SINI ya


Ni kalau yg jenis nak tumis2 n kena blend tu boleh la beli benda ni…sesuai la kan..kalau ada baby pun sesuai jugak..nak blend makanan baby pun senang and tarak hal lah masa travel kan.. kita buat diaaa五
Kalau nak beli..boleh beli dekat SINI

Selain daripada tu, kalau nak masak masa travel tu pastikan la hampa dah well prepared dengan menu2 yg simple. Rancang siap2 n atur bahan apa yang perlu dibawa. Makanan tin macam sardines, baked beans dan sos spaghetti tu memudahlan kerja hampa gak. Yang penting perut anak2 kalau dah lapar boleh terus ja makan and tak perlu nak tunggu lama2 kan.  Bunyi macam lawak kan.. aku sampai overseas pun bawak ja mini rice cooker aku ni. Biarlah ornag cakap kampung dot com dot my ka janji perut anak2 tak masuk angin sebab lama nak menunggu makanan dekat kedai ka apa ka.

Jangan lupa packaging benda-benda macam beras,bawang dalam plastik ziplock ,minyak isi dalam botol mineral mini yang halus tu ja. No need to bawak yang 1 liter tu. Tapi untuk beras aklau kormag gi oversea beli ja lah yang 1 0pack 1kg tu sebab ada sesetengah negara dia strict skit and tak bagi bawak masuk seeds yang tak proper packaging kan. So kena alert la bab2 ni ya.


Ni sentiasa ada dalam kotak on d go aku kalau nak travel. Tapi kalau mmg trip nk jjcm mmg x bawak la…sugar yg peket dari hotel tu jangan la buang.simpan ja kalau tak guna. The next time nk travel n masak x payah la nak bawak gula besar2 tu kan

Selain saripada tu jangan lah lupa bawak tipuware untuk letak lauk2 hampa ka..pinggan mangkuk pakai buang ka atau pinggan mangkuk yg boleh diabsuh ka. And lastly jangan la lupa bawak botol kecil sabun basuh pinggan and span untuk mencuci.

Till then, take care.


Lots of ❤️





SHARE 12 comments

Add your comment

  1. Betul , bebudak kalau dah mandi memang lapar je kejenya. Cici kalau dah masuk hotel mmg bercinta nak keluar hehehe.

    Thanks for travel tips. Berguna betul benda benda mini macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul cici..lgi2 kalau hotel best2..nak pulak parking ssh nk dpt..mmg penyelamat betul benda2 mcm ni..makan utk kenyang ja..xla nak sedap2 ssgt janji perut anak2 terisi

      Delete
  2. Sama la..akak kalau travel ngan family memang akan masak especially kalau jalan jauh ke Utara ke...nanti berenti mana- mana hentian and makan...jimat skit...kadang kat homestay pun masak sendiri

    ReplyDelete
  3. Sama macam a friend of mine - dia suka bawa all these mini electricals untuk memudahkan memasak. Pegi Bangkok haritu, hari-hari dia masak. Hehe

    ReplyDelete
  4. Wow... rajin btul you masak masa travel. But it's good kan. My family and I pun kadang2 masak juga time travel. It depends on the place we stay.

    ReplyDelete
  5. rajinnya masak masa travel, kalau travel saya biasa beli je.

    Apapun, blh la share tips masak pakai rice cooker ni.

    ReplyDelete
  6. Good one kan.. rememeber lagi travel gi Korea ngan my coursemate dulu... susah nak dapatkan makanan halal, so we bring our own and masak kat situ... :) ni so compact kan..

    ReplyDelete
  7. Good idea lah boleh gunapakai lagi anak kecik2. Kang dh puas mandi memasing lapoooo. Blhlah cari gadget cmni.

    ReplyDelete
  8. Rajinnye bawak perkakas semua masa travel. Tapi tu la masak sendiri lagi puas hati kan

    ReplyDelete
  9. Sep! Samalah kita. Kalau pi travel memang berangkut bagai segala kelengkapan yang easy to cook. Anak ramai so kita prefer book homestay yang boleh masak. Jimat banyakkkk kann

    ReplyDelete
  10. Yeah! kalau travel dengan family especially those yang ada anak mesti kena standby makanan atau mini cooker anytime nak mask pun onz!

    ReplyDelete
  11. for all the travel kaki out there, these compact cooking devices are so convenient and important. gotta get them soon!

    ReplyDelete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS