5 Indoor Plants Yang Mudah Dijaga

by Alia Farhan, 10:30 AM

 Sambil-sambil layan demam tak demam ni..yang pasti selsema dan sakit badan tak berhenti ni sampaikan deria bau pun boleh hilang ni memang rasa adoiiii (bukan Covid ya..dah check negative tapinya)

Saja la nak share pada korang yang selalu rasa serabut tu…maybe la korang boleh la start bela indoor plant sebab not only they are therapeutic tapi sangt aesthetics ya. 



Aman tau bila tengok pokok2 macam ni. Indah na dengan kehijauan depa ni. So therapeutic n aesthetic 🤭

So aku selalu dapat komen macam bestnya..cantiknya pokok..tapi kalau kami mesti pokok tu nanti mati duk kat kami…

Hahhahah mati tu biasa sisss..mati tu sebab kita tak tau lagi tricks nak jaga depa ni. And paling penting for beginners jangan la mula dengan pikok yang banyak songeh tau..

Instead korang boleh cuba pokok-pokok yang aku cakap ni dekat bawah :
 
Money plant- pothos:




Pokok ni paling femes la di kalangan beginner sebabbya pokok ni tak banyak songeh and senang gila nak jaga. Lepas tu murah pulak tu. Kalau dekat Ikea tu pasu kecik yang daun dia meruah-ruah tu baru RM3.90 ja..ni price dulu la sekarnag bi aku tak sure la kan


ZZ plant


Pic credit to Google


Pokok ni antara yang paling senang nak idup. Tak siram sebulan pun steady ja dia. Letak tempat gelap pun ok jek dia. Pastu dah la daun dia lawa..nampak waxy and shinning ja all the way.. memang antara kegemaran ramai geng2 plant parents ni.


Lidah Mak mentua/ Snake Plant


Pic credit ato Google 


Sama macam ZZ plants..lifah mak mentua ni pun antara hard plant to kill. Pantang larang dia terlebih air. Nanti mula la membusuk akar dia and will kill the plant. Sebenarnya indoor plants tak perlu siram hari-hari tau.


Dracaena Marginata /Dragon Tree


Pic credit to Google 


Ni antara pokok favourite aku ni sebabkan daun and layer dia yang unim buatkan aku memang peminat pokok ni. Pokok ni boleh survive dalam low light. Tapi paling berseri-seri dalam rumah yang bright but in direct sun light. Dah pulak pokok ni kan memang mengingatkan aku dekat Aussie. I dont know why sebab aku pernah jumpa huge tree mcm dracanea marginata ni dekat sana. Hut now sure its the same species or not.


Rubber Fig/ ficus elastica


Pic credit to Goigle

Ni pun antara kegemaran mak jem jugak lah kan. Sebabnya daun dia yang waxy tu. Lepas tu nampak smart ja. Pokok ni antara yang tak banyak songeh ya. Water wheb needed ja. Seminggu sekali ja dah ok. Tak siram dua minggu pun no hal lah.. lepas tu kalau rumah gelap pun ok ja takda masalah pun. See senang gila nak jaga kan. 


Cara penjagaan :

Macam juga manusia, pokok pun perlukan penjagaan jugak. It’s a living things yang bernafas, minum air and makan(baja) macam kita gak. So nak tak nak kita kena la tau gak sedijit sebanyak hal-hal berkenaan pokok yang kita belakan. Beza jaga indoor dengan outdoor, paling utama kadar siraman tak sama ya. Kalah outdoor yang panas especially macam sekarang ni paling kurang hari-hari kena siram. Lagi bagus kalau rajin siram pagi perang. Kalau tak, sekali pun dah ok dah.

Berbeza ya dengan jndoor, kita buat tak tau ja. Semunggu sekali siram. Dua minggu atau sebulan sekali buh baja masa siram pokok tu. Lepas tu rajin-rajin la semunggu sekali lap-lap habik kat daun dia tu. 


Muka bahagia gila pompuan ni kan. 


Korang yang stress ja kt tempat kerja asyik melayan kerenah kaki kipas ka..stress tengok monutor sampai mata berbunau ka boleh la try letam photos tu dekat atas meja. Bila stress ja tengok benda2 yang hijau ni In Sha Allah release la skit stress tu..who knows kan🥰

Till then, bye




SHARE 1 comment

Add your comment

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS