New Swedish Cafe At Ikea Batu Kawan

by Alia Farhan, 9:36 AM

 Hej!

Kalau sapa2 yang familiar dengan Ikea mesti recognised Hej ni kan. Hej is a Swedish words that means Hi. And for those yang memang kipas susah mati Ikea ni korang wajib la ke Swedish Cafe depa ni.


Untuk pengetahuan Swedish ni depa ada budaya FIKA atau dalam bahasa melayu nya mengopi. They will take a cup of coffee during the meeting as FIKA is more to their lifestyle.

Resipi Air Asam Ohsem

by Alia Farhan, 11:17 PM

 Assalamualaikum,

Hari ni dapat juga curi-curi masa untuk update blog walaupun sebenarnya hari-hari berazam nak update blog tau五. Semalam da missed ya update blog. Bzzzz五五五

Sebab semalam ada event dekat Ikea pagi tu..lepas tu pi shopping ikea sorg2 heaven sebab xda orang kacau nak lari sana sini..lepas tu xda orang buat muka tgk bini duk amik mood pikiaq nak deco2 letak barang ni barang nunkat mana..heyyy rimasss lahhhh kalau pi ikea tergopah-gapah u olls五五五

Blog Masih Relevan Ka?

by Alia Farhan, 10:55 PM

 Assalamualaikum,

Kadang-kadang terlintas juga di minda ni, blog ni masih relevan ka tak ya? Ada lagi ka maknusia rajin baca blog ya? Sebab kalau perasan sekarang ni more to trend video...so banyak la influencers yang lahir di tiktok dan ig. Tak kurang juga bloggers pun banyak da switch to ig sebab view dekat blog pun makin lama makin sendu.



 Assalamualaikum  semua,

Masih dalam mood raya kah? Kami masih dalam mood raya lagi. Kuih raya masih terhidang di meja kopi di ruang tamu. Baki kuih raya pun masih banyak di dapur. Seronok bila makan kuih raya sambil santai-santai di depan tv dengan suami and anak-anak. 

Obsessed with Shein

by Alia Farhan, 8:46 PM

 Assalamualaikum semua

Korang ada tak dekat sini plus size macam kami? Kalau ada masalah utama adalah nak cari baju-baju plus size yang cantik, trendy tapi stil menutup aurat kan. Sapa cakap orang berisi ni x boleh bergaya kan? Tapi kadang-kadang disebabkan tak berapa banyak pakaian plus size yang trendy kita tend to abaikan gaya untuk kita. Padahal kita pun boleh ja bergaya macam depa-depa yang kuruih tu kan云

Jenis-jenis Cili Kering

by Alia Farhan, 8:30 AM

 Assalamualaikum semua

Esok dah nak kena start rutin hidup macam biasa kan. Biaslah 3 hari cuti ni memang seronok. Anak-anak tak payah sekolah. Mak ayah cuti kerja and cuti jadi supir anak-anak kan. Maunya tak seronok kan

Aroma Eatery , Cafe Sedap di Penang

by Alia Farhan, 2:07 AM

Assalamualaikum 

Kali ni nak share satu cafe best ni dekat area Tanjung..orang Penang kata. Kira kawasan dia dekat kawasan yang payah nak parking la jugak. Ikut time hampa pi la kan.

Aku sebenarnya suka kalau cafe-cafe ni ada Asian2 fushion ni rather than hanya hidangkan makanan Western semata-mata. Sebab tu aku suka gila cafe macam Irama Dining, Lagenda Cafe ni sebab depa ada konsep-konsep gini. Kali ni aku nak share satu cafe ni nama dia Aroma Eatery. 

He & She Coffee Cafe, USM Penang

by Alia Farhan, 7:13 AM

 Ok la kali ni nak share sikit pasal satu cafe dalam USM Penang ni…so aku ni boleh kata hari-hari lah kan masuk USM kecuali weekend sebabnya Aishah tadika dekat dalam USM ni…so pernah la ternampak orang share pasal cafe ni..so aku pun bergegas la message Jumie @ Achi Keriau tanya the exact location cafe ni tang mana…

So kiranya cafe ni aku da selalu la jugak duk mai. Kopi dia sedap makanan2 n pastries dia pun sedap gak. So memang onz la kiranya.

Tips Memilih Rumah Sewa

by Alia Farhan, 1:40 AM

 Memilih rumah sewa kadang-kadang memeningkan kepala. Lagi-lagi kalau baru first time nak hidup sendiri lagi-lagi bagi fresh grad yang baru nak mula hidup sendiri. Tak kurang juga yang memilih untuk menyewa walaupun sudah berumahtangga disebabkan faktor lokasi tempat kerja yang sering berubah( relocations etc). Kita selalu dengar orang cakap rugi hidup menyewa ni, baik beli rumah sendiri and duduk. Tapi hidup ini tak seindah itu. Hidup manusia ni kan macam-macam corak. Kita tak boleh cakap what the best for us is best for others kan. So it’s never wrong to rent pun. Lagipun kos jual beli rumah ni bukan senang and murah.

How to Kekal Tenang ?

by Alia Farhan, 8:51 AM

 Bagus sharing ni. Simpan sini.


[ Bila Usia Masuk 40an-50an, Banyak Perkara Yang Perlu Kita Ubah ]


Antaranya :



1⃣ Bersederhana dalam bekerja, sebab kau kena lebihkan usaha mendekati Allah dan keluarga.

Genting Highland- Skytropolis

by Alia Farhan, 10:25 AM

 Assalamualaikum,

Cerita pun dah nak basi. Tapi tu la, antara salah satu tempat yang favourite kami anak beranak adalah Genting Highland sebab sejuk n best. Masa sebelum-sebelum tu pi rasa boring sebab Skytropolis semua tak buka lagi. Nk pun masa kami pi January hari tu pun outdoor tak buka lagi..geram ja tengok soft launch dia acah2 ada salji bagai kan五五五

Makanan Thai Sedap Di Penang

by Alia Farhan, 9:17 AM

 Assalamualaikum,

Sebab ramai kan duk tanya…kat mana kak alia makan makanan thai sedap ni?!!!Depa kata selalu sangat duk up layoq kan…

Takpa la kali ni kita reveal la kan…cuma x reveal la kt fb..sapa nak tau kena baca kt blog…hahahhahahahha 

 Assalamualaikum,

Sejak bela kucing ni macam-macam benda kami kena ambil kira sekiranya nak tinggalkan rumah lebih dari dua atau tiga hari. Kucing kami Si Ivy ni pulak jenis yang clingy dan cenggeng. Kalau kena tinggal ja mesti dia stress and bulu dia banyak yang luruh. Kesian dia.

Resipi Rendang Daging Pantas

by Alia Farhan, 7:11 PM

 Assalamualaikum…

Hari tu macam yang kita sedia maklum,terkejut tergempar  kita kena buat preparation raya kalut-kalut. Benda paling penting kalau nak raya of course la rendang kan. Tambah-tambah kalau rendang daging. Boleh termenung and tam tidur malam nak siapkan and tunggu daging tu empuk kan.

Big Bad Wolf Is Back To Penang

by Alia Farhan, 9:19 PM

 BIG BAD WOLF BOOKS RETURNS TO THE PEARL OF THE ORIENT  

Fans of Big Bad Wolf Books to savour 

“The Big Bad Box Sale – Midnight Madness” – for 14 hours & 11 days! 




Penang, April 27, 2022 --- Penangites! We’ve got fantastic news for you! The World’s Biggest Book Sale - Big Bad Wolf Books will be bringing thousands of its treasured books to the Pearl of the Orient, Penang Island at the end of this month!  

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

in , by Alia Farhan, 9:35 AM

 Alhamdulillah..dah raya kita. Finally we got the chance to celebrate with our loves one again. Kalau sebelum ni MCO back to back kan..This year da boleh travel balik kampung kan. 

Alhamdulillah again and again. So greatful and thankful for that. And as expected raya 2nd or May…nasib tak dak la menggelabah sangat sebab rumah pun robot tlg cucikan..kita tinggal nak susun2 ja..masak rendang pun dalam presusre cooker..so everything is a bit easier for us.

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS