Homegrown vegies at balcony

by Alia Farhan, 9:31 PM

 Just a quick update while waiting for Aishah to finish her school session. Nak jugak catat dekat sini yg aku giat gila duk tanam sayur sebab sayur harga mahal gila nowadays wei. Nak buek mcm mana hujan ja turun. Benda2 lain x turun ya. Itupun bagai pungguk rindukan bulan nak tunggu hujan turun sekarang ni.



Yeayy.. dis is my second time growing lettuce. Last time tak la meriah mcm ni sgt. Kali ni kita guna kaedah hydroponics which i must say a huge success. Yehaaaa 


Nampak tak bertapa lsh nya aku punya lettuce. Perghh tak sangka jadišŸ«£ jangan tanya jenis lettuce apa ni sebab aku pun dah lupa dah. Next nak try red coral pulak ..bagi salad aku colorful sikit.


Ni pulak cendawan. Aku beli bingkah cendawan ni dekat shopee . Boleh beli dekat SINI kalau korang minat.
Yang belanag tu dekat hydroponics set tu aku tanam kangkung. Dah boleh tuai dah tu. Tapi nanti la aku tuai.


Pakchoy pun ada tanam. Sedap bila tanam sendiri ni tak pakai pesticides so manis dia tu lain mciam. Susah nak explain beb!


Kutip lettuce, culantro ,kale dengan cherry tomato nak buat salad.


Da siap salad aku dengan grilled chicken. 
Ni kalau dekat cafe ada ayam bagai ni koman2 paling murah RM18 kot. 
Lettuce pulak kalau beli dekat jusco ka sebekas dah RM8+. Mahai betul.

And ramai gila tanya aku susah tak nak tanam lettuce ni. Agak leceh la lettuce ni sebab dia ni jenis nak air n tanah lembab kan. Kalau guna tanah biasa tu memang penat la nak mnyiram ja pagi petang kan. Bila guna hydroponic and letak baja AB sisap2 so senang la jugak. Tapi sebab sekarang ni panas gila dekat Penang ni. Dia hari sekali aku dah kena topup air dekat dalam pipe hydropnics ni sbb taknak bagi dia layu ok. 




Aku guna yang macam ni ya sebab aku nak letak dekat palang paling atas tu. Aku ikat and tambat cantik2 dekat palang tu bagi dia tak gerak la kan. 

Korang kalau rumah landed or balcony tu luas n besar boleh la try beli yg jenis ada stand and besar macam ni. 


Macam ni senang boleh observe water level ada dekat tepi tu ja. Senang nak monitor kan. 

Kalau korang berminat nak beli HYDROPONICS SET ni, boleh la beli dekat SINI 


Ni pulak makan nasi dengan sayur pak choy and cendawan stir fried yang tanam dekat balcony.
Heaven sgt!



















SHARE 2 comments

Add your comment

  1. Mak oiii...fresh..best...best...nak buat camni tapi rumah landed...eh...boleh la try kan..

    ReplyDelete
  2. bestnya dapat makan hasil tuaian sendiri

    ReplyDelete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS