Biasa la kalau suruh anak2 simpan baju.. Kadang-kadang kelaut betul susunan dia.. Main sumbat pun ya. Datang mama punya sheikh tak boleh tengok.. Siap la korang...habis melibas semua...

Bila da susun-susun atur balik... Sekali banyak nya baju-baju yang lama... Yang da senteng tak leh pakai dah... So one shot terus sambil-sambil simpan sambil tu declutter mana yang size kecik-kecik tu boleh la kita letgo mana yang elok-elok lagi kan... 



Ni drawer baju adik si Aishah. Setiap drawer tu ikut jenis. Ni seluar and baju tangan panjang. 

 


Ni pulak tshirt dia. Banyak betholllll lahhh πŸ˜…


Ni section baju tidoq dengan dresses. Dresses kakak pun selit dekat sini jugak




Nin dia declutter baju-baju kakak and adik. Banyak gila oiiii! 


Ni section kakak... 
Mama no idea nak susun atur macam mana dia punya cupboard ni. 


Asal boleh ja letak dalam bekas tu macam tu. Sapa ocd xleh tengok ni nanti sakit mata sebab susunan ntah hapa2 🀣🀣🀣


Ni baju yang dah declutter. Ada lagi skit kat tempat lain. Tengok bila-bila rajin nak upload kt carousel ja. 


Tu la dia cara simpan baju anak-anak aku... Tapi rasa nk standardize baju kakak letak macam adik jugak.. Nak kena cari ikea rast lagi satu nampak gayanya ni... Yang cupboard dia tu nnt mana tau ada baby baru boleh baby baru guna... Ehhhh 🀣🀣🀣








 Baru2 ni terjebak balik dengan planner... Sebenarnya... I found its quite therapeutics to jot down something in our planner.

Lagi2 bila buat cute2 muit ja... Lepas ni kena jot down la balik dalam planner lawa2... 




Basically aku ada 3 planner.. 1 planner yang monthly tu.. Situ aku ada la jot down benda2 penting ikut tarikh dalam month tu...



Another one planner utk house chores planning etc. Kat situ la nanti aku akan jot down barang2 rumah yang stock dah nak habis ka.. Stock sayur dalam fridge ka... Stock home cooked meal frozen yang aku buat dalam freeser section.



Reminder jugak untuk aku bila belek2 yang aku tulis ni untuk beringat apa yang kena buat. Kadang-kadang kita ni selalu lupa apa yang patut kita buat. 

Ni ja lah bagi nampak hidup tu organize skit. Penat la kadang-kadang hidup lintang pukang macam ntah hapa2 ja.. At least this is my kinda healing points...ntah hapa2 ja kan... Tapi tu la.. It works at some point 🀷‍♀️🀷‍♀️🀷‍♀️


Another planner tu private skit untuk aku... Idok ler nak share yang tu... Stickers tu banyak aku beli dekat Mr DIY ja sebab kt situ murah-murah and lawa2...kalau kena stock lawa... Lawa la..Kadang2 nan hado gak yg best2... Tu belum lagi stickers mak kena tapau dengan anak2 dia... πŸ€ͺπŸ€ͺπŸ€ͺ


My stickers collection...washi tape aku semua da kena main dengan anak2 aku.. Stressnyaaa... Nanti nak kena kumpul balik lahhh... 

Ok lah korang.. Tata... 







Sedih bila pikir-pikir pasal Covid 19 ni.. Banyak menda yang kita dah tak boleh nak buat. Antaranya... Tengok wayang. Aku rasa cerita last aku tengok wayang adalah Bad Boys III... Time tu tengok midnite movies dekat First Avenue Penang dekat TGV.  Tu la last movies yang kami tengok dekat cinema empat beranak kami. Sob sob sedih gila lah.... 


Lagi sedih hari tu bila tau The Witches lakonan Anne Hathaway ni bulan November lepas tak silap dah masuk cinema. Tapi memang takla kan dapat pi tengok sebab restriction budak-budak tak boleh masuk cinema kan.... Sedih weh... Aku memang suka tengok lakonan Anne Hathaway ni... Dari The Devils Wear Prada, Princess Diaries sampai la ke Ocean 8 hari tu... 




But.. Aku nak share ni.... HBO GO.. dah bawak masuk cerita The Witches ni pada 29 January ni. Yahuuuuuuu.... Boleh tengok lakonan Anne Hathaway ❤️❤️❤️


THE WITCHES DITAYANGKAN 29 JANUARI MENERUSI HBO GO|


Akhirnya, para peminat Anne Hathaway dapat menyaksikan kehebatan wanita berbakat besar dan versatil dalam menjayakan pelbagai peranan ini sebagai ganjaran istimewa di HBO GO. Dari ‘cat buglar’ kepada usahawan, saksikan bakat ikonik wanita ini dalam koleksi filem hebat seperti Locked DownDark WatersThe HustleThe Dark Knight RisesLes Miserables dan The Intern!




 

 Para peminat Roald Dahl tidak perlu menunggu lama lagi untuk  menonton filem terbaharu yang dibikin semula, The Witches apabila ia akan ditayangkan buat kali pertama dan secara eksklusif di HBO GO dan Astro On Demand dari Jumaat ini, 29 Januari!

 


Dibintangi pelakon jelita, Anne Hathaway (“Les MisΓ©rables”, “Ocean’s 8”) yang menjayakan watak sebagai Grand High Witch bersama bintang baharu Jahzir Kadeem Bruno sebagai Hero Boy, filem klasik yang memberi nostalgia zaman kanak-kanak ini mendapat sentuhan penuh teatrikal daripada sutradara yang pernah menggondol Oscar, Robert Zemeckis (“The Polar Express”, “Who Framed Roger Rabbit?”, “Forrest Gump” dan trilogi “Back to the Future”) dan pasukan impian termasuk penerbit Alfonso CuarΓ³n (“Harry Potter dan  Prisoner of Azkaban”) dan Guillermo del Toro (“Rise of the Guardians”, “Book of Life”), penulis skrip Kenya Barris (“Barbershop 3: The Next Cut”) serta komposer Alan Silvestri (“Ready Player One”, “The Mummy Returns”).

 

Distrimkan terus ke skrin di rumah anda menerusi HBO GO, kombinasi hebat itu turut dibintangi Octavia Spencer (“The Help,” “Onward”) sebagai Grandma, Stanley Tucci (“The Devil Wears Prada” dan filem-filem “The Hunger Games”) sebagai pengurus hotel iaitu Mr Stringer, Kristin Chenoweth (Drama “Glee”, “American Gods”) sebagai tikus ‘Daisy’ dan Chris Rock yang menaratifkan pengalaman Hero Boy ketika dewasa.


 

Sebagai tambahan kepada barisan pelakon yang mengagumkan, tidak ada satu pun perincian yang ditinggalkan dalam mewujudkan pengalaman yang autentik dan menarik kerana pereka set, pakar prostetik dan pakar kostum mengambil inspirasi dari era yang lalu dan menggabungkannya dengan ‘special effects’ untuk menarik penonton ke dunia yang membuatkan penonton percaya ahli sihir sebenarnya memang wujud! Dari cetakan vintaj dan alat peraga autentik hingga rambut palsu mewah serta transformasi fizikal yang dramatik, filem ini adalah karya moden yang tidak boleh dilepaskan!

 

“Ia satu kisah yang diabolikal (jahat),” kata Zemeckis, yang teruja dengan peluang untuk membikin semula novel kesayangan itu. “Buku-buku Roald Dahl sebenarnya bukan sahaja untuk kanak-kanak. Sememangnya karakter kanak-kanak memegang watak utama, oleh itu mereka sangat menikmatinya, tetapi pembaca dari semua peringkat usia boleh menikmati bukunya, dan filem ini juga serupa.”




 

Dalam pembikinan semula karya Roald Dahl yang disukai ramai ini sebagai filem, Zemeckis menceritakan kisah komedi gelap dan menawan hati mengenai seorang anak yatim piatu pada akhir 1967 yang tinggal bersama neneknya yang penyayang di kota Demopolis, Alabama. Apabila budak tersebut dan neneknya menemui beberapa ahli sihir glamor tetapi sangat jahat, dia dengan bijaknya membawa cucunya melancong ke pusat peranginan mewah di tepi laut bernama Grand Orleans Imperial Island Hotel. Malangnya, mereka tiba pada waktu yang sama ketika Grand High Witch telah mengumpulkan rakan-rakan ahli sihir dari seluruh dunia untuk melaksanakan rancangan jahatnya untuk menukar kanak-kanak dunia menjadi tikus.






 

Seperti yang dijanka, Hero Boy tidak dapat membiarkan itu berlaku tanpa berlawan, dan dia bekerjasama dengan kawan yang baru dikenalinya, Bruno Jenkins, penuh dengan semangat keberanian yang luar biasa untuk menghadapi ahli sihir jahat yang benar-benar menakutkan. 




Ini lebih ketara apabila rambut palsu, sarung tangan elegan dan sepatu menawan mereka ditanggalkan untuk mendedahkan kepala mereka yang botak, kuku tajam dan kaki yang tidak berjari!






 

Ikuti HBO Asia di laman sosial dan gunakan #TheWitches dan #HBOGOExclusive untuk menyertai perbualan:

Facebook: HBOAsia

Instagram: @hboasia

Twitter: @HBOAsia

 

Muat naik aplikasi HBO GO dari App Store atau Play Store melalui peranti anda atau akses HBO GO menerusi Astro atau melalui pautan https://www.hbogoasia.my/. HBO GO tersedia di Android TV, Apple TV, LG TV, Samsung Smart TV - dan dilengkapi dengan fungsi AirPlay dan Google Cast.

 


Astro On Demand tersedia untuk semua pelanggan melalui kotak Ultra atau aplikasi Astro GO. Selain itu, pelanggan Astro Movie Pack dapat menikmati akses HBO GO tanpa bayaran tambahan.



Yeay.. Lepas ni boleh tengok The Witches dekat rumah ja guna HBO GO. 


***all pics above credit to Google except the last picture ❤️


Hak Merancang Keluarga Hak Isteri

by Alia Farhan, 1:43 AM




Wajib merancang dan menghadkan jumlah anak jika:


1. Anda tak mampu nak sediakan bilik yg cukup dan selesa untuk anak². mengasingkan anak² lelaki dan perempuan.


2. Anda tak mampu nak beli pakaian yang elok² untuk anak² anda.


3. Anda tak mampu beli makanan yang berkhasiat dan elok² untuk anak² anda. (real food)


4. Duit bersalin isteri pun tak mampu nak bayar. Tiada kenderaan yang selesa dan selamat untuk bawa semua anak.


5. Kerja anda main Game siang malam pagi petang


6. Anda tak boleh nak redhakan emosi anak anda yang paling kecik untuk terima adik baru. Semua bini buat, laki buat donno, menangislah anak itu minta didukung dan anda tak mampu nak dukung sebab berpantang dan dilarang oleh orang tua.


7. Anda tak mampu beri pendidikan terbaik untuk anak². Anak² minta beli pencel colour 26 batang pun tak mampu. Nak kertas warna pun tak mampu.


8. Hari-hari gaduh laki bini pasal duit


9. Kerap sangat pinjam duit mak bapak/mertua/adik beradik/kawan² sampai org dah nampak true color laki bini


10. Emosi ke laut, asyik.jadi rimau je dengan anak² πŸ˜‚


11. Hubungan dengan Tuhan berantakan



Hak merancang dan menghad bilangan anak adalah HAK ISTERI. Ustaz pernah pesan, tak perlu minta izin suami pun kalau suami memang sejenis tak membantu dan selfish, sampai biarkan bini pregnant setahun 2x sebab isteri yang membawa perut ke sana ke mari, pertaruhkan nyawa, risiko mati, tumpah darah dan banyak lagi. 


Belum masuk bab menyusukan, bab penjagaan pantang, emosi dan financial. Bagilah mereka berehat selama yang mereka mahu sehingga mereka bersedia. Suami perlu dimaklumkan dan tolong bersetuju. Positif dan empati.


Lahirkanlah anak² yang berkualiti. Bukan semata² bangga dengan kuantiti tapi anak lepas kat mak bapa dan mertua suruh jaga. Jangan kerana anak ramai berderet, menyebabkan depress. Anak² jadi mangsa marah² hingga tercalar emosinya kerana anak tu tak minta lahir ke dunia. Anda dah buat tolonglah jaga amanah tu sebaiknya! 


Siapa yang penyabar dan mampu untuk menyediakan kelengkapan di atas, teruskanlah punya anak² yang ramai. Kepada yang tidak mampu, janganlah membawang mereka. Keluarga mereka, hak mereka. Tak perlu campurtangan hal keluarga mereka. Rancanglah jumlah keluarga masing². Jangan sibuk plankan keluarga orang lain.m

Ingat, anak-anak bukan semata-mata rezeki tetapi AMANAH. Rezeki pun bukan turun dari langit terus tetapi perlu dicari, di ikhtiar. Stop serahkan semua konon ketentuan tetapi tak ada usaha untuk perbaiki kualiti dan ekonomi hidup.


Sumber: Nurul Fitriah

 Hari tu ada up and puji diri sendiri buat nasi kari sedap dari Nasi beriyani hameediyah.. Matilamaknakkkk puji diri sendiri oiii... Tapi serius la kalau hampa rasa teringin nak makan nasi beriyani ka apa ka.. Apa kata hampa try la buat nasi kari hampa sendiri... Bahan2 pun dah tentu ada kat rumah.. Tak payah nak beli rempah kari bagai wei... Dan yang pasti sedap gilaaaaaa... Hahahhahah


Sebab ramai duk suruh aku up resipi ni.. Maka aku up la satu kali dekat sini ya.... 



Sedapppp kannnnnn nampakkkk diaaaa. Hahhahahah

Aaaa jom lah kita tengok bahan-bahan yang kita perlukan... 


Bahan-bahan :

1. Rempah Kari Daging Adni (rempah dia piauuuu elokkkk)

2.  2 pot beras basmathi (nak pakai beras biasa pun ok)

3. Rempah 3 serangkai untuk menumis

4. 2 tangkai daun kari

5. 1 biji Bawang besar dipotong

6. 3 ulas Bawang putih dipotong

7. Minyak untuk menumis

8. Telur rebus / ayam /daging lembu /daging kambing.

9. 1 biji tomato dipotong

10. Daun pudina(ada boleh letak bagi wangi.. Xdak tak payah) 

11. Garam

12. Maggi cukup rasa


Cara-caranya:

Guna rice cooker /periuk nasi biasa




1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, rempah 3 serangkai dan daun kari. 

2. Bila dah naik bau.. Masukkan rempah kari.. Kacau2 dalam minyak tu and tambah air.... 

3. Bila dah nampak pekat masukkan sedikit air... Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.... Kalau nak masukkan ayam, boleh masukkan ayam dan masak ayam separa masak... Jangan lupa tambah air...and bagi air kering skit baru masukkan beras... Tomato.. Daun pudina dan telur rebus and biarkan beras masak. Sukatan kena ikut jenis beras yang kita pakai. 

Aku guna cast iron pot ja... So memang kejap ja nasi dah masak and cantik kejadian dia... 


Masak guna Philip Pressure cooker


1. Untuk Philip Pressure Cooker... Macam biasa la kalau nak buat nasi yang berperasa dalam ni... Panaskan minyak.. Tumis la follow la step yang sama dengan kat atas tadi tu. 
2. Aku suggest kalau nak buat yang guna daging lembu or daging kambing ni elok la guna pressure cooker sebab jimat masa hampa... Mula2 aku masak dulu kambing tu.. Set dekat mutton, pastu keep pressure time dia tu kepada 20 minutes... 
3. Lepas 20 minutes + mcm tu aku release pressure dia.. And then bukak tengok kari kambing aku tu... Perasakan apa yang patut... 
4. Lepas tu aku masukkan la beras aku... And set pulak dekat rice... Dalam 14 minutes + mcm tu ready la nasi kari kambing aku tu. 


Cantik kan kejadian nasi dia tu.. Nak lawo panjang2 tu sila lah pakai basmathi ya... In Sha Allah lawo la kejadian dia... 


Ni yang aku buat Ahad hari tu. Makan dengan kurma kambing and salad ja.. Ya Rabbi sedap nak matiiiii okehhh... 


Sumpah aku yang terliur sekarang ni... 
Okla hampa.. Selamat mencuba yaaaaaa.... 












Preparing Frozen Food

in , by Alia Farhan, 11:45 PM

 Sejak2 anak da start balik sekolah walaupun online ja.. Tapi tetap lah mak ni nanti lagi bz kedaung nak pikiaq macam2... Si kakak dah banyak class melalui google meet pagi-pagi. Si adik pulak dah start tadika...

Tadika si adik pulak bukan online... Kena pi ke sekolah... At least yg ni aku lega la skit kan.. Kalau dua orang dekat rumah rasa macam nak pecah dada. Tara sorang dekat sini sorang dekat sana pun rasa terkejar-kejar jugak.

Mana kan nak tengok anak kena kelas online.. Dengan mak2 sekali kena heret duduk sebelah... Dengan nak masak lagi.. Lepas tu terkejar-kejar nak masak lagi.. Nak siap2 amik si adik balik sekolah lagi pukul 12. Memang pecah peluh betul. 

Kalau ada hari yang suami aku boleh ambilkan si adik tu... Boleh la tarik nafas lega lagi... Kalau tak... Memang kaget bangattttt oiiii... 

So start dari last week, aku da masak dalam portion yang lebih. So akan ada extra satu portion masa aku masak tu. Dalam dua hari aku masak lebih tu.. Aku dah dapat 2 lauk frozen dalam bahagian peti ice tu.

So masa weekend hari tu.. Aku buat kari/gulai ikan lebih2... Sebab dah lama x buat kari sama... So aku masak la berlebih-lebih sebab budak2 ni memag suka kari kan... Ada la sebelanga besaq aku masak.



Amik haaa... Sebelanga besaq... Satu portion untuk makan hari tu... Lebih tu kita bahagi-bahagi untuk simpan n frozenkan. 


Ingatkan dapat 2 portions.. Sekali dapat 3..sebab ada kepala ikan aku masukkan sekali masa buat tu. So dapat la satu bekas untuk dua kepala ikan sahaja. Yang lagi dua bekas tu bahagian isi saja. Ni portion untuk sekali makan ya. 

Lepas tu dah alang-alang weekend and tak terkejar apa-apa. So aku pun buat la sekali harung kurma kambing untuk frozenkan. Sebabnya esknya ahad tu memang aku plan nak makan kurma kambing. So boleh buat dua portion alang2 kan. 


Kurma kambing campak2 dalam philip pressure cooker ja. Sedap kejadian dia. 


Nah dua bekas. Untuk dua kali makan. Aku jarang masak kurma ni. Sebab aku tak suka sangat kurma. Tapi aku hanya suka makan kurma kambing ja. So alang-alang nak buat biar piauuuu and berbaloi2 kan. 

So keesokkan harinya aku dah xpayah beria-ria nak masak.. Sebab da ada 
lauk kurma kambing.. Aku cuma buat nasi kari n salad ja. 


Nanti aku share macam mana buat nasi kari ya. 


Ni list frozen foods yg ada dalam freeser aku ya. 


Lepas ni nk guna bekas kaca yang beli tu.. Lupa.. Slowly change skit2... 


Ni topup lagi buat pulak stock untuk masa2 kecemasan dan kecedaraan orang tua2 kata. Mostly aku buat frozen food ni untuk main dish la.. Kalau sayur2 tu tan buat la kan.. Cuma buat yang macam ni ja. 


Dah bertambah pulak stock cooked frozen meal. 


Asam pedas tenggiri frozen... Sedapppppp ja... Sedap sebab rasa tu meresap masuk ke dalam isi ikan tu... Dapnyaaa... 


Oh bagi yang bertanya ok ka rasa frozen food ni... Ok ja.. Pi makan dekat Secret Recipe ka Johnnys ka semua dish diorang tu dari frozen food dik non... Takda maknanya dia nak buat goreng kat ko fresh2 noks... 


Teringat pulak frozen food yang Air Asia serve dekat atas langit tu... Sedapnya Nasi Ayam Pak Nasser and nasi lemak depa tu kan... Hahahhahaha.... 


Rindu nak travel...rindu nak makan nasi lemak AA... Nasi ayam AA... stay strong Air Asia! 



















How to Remain Calm During MCO?

by Alia Farhan, 9:19 AM

 As i walked from 2020 entering 2021..i was so excited and this year will bring a more worry less from all this pandemic... But BAMMMMMM... suddenly the numbers of peope infected with Covid 19 now hit the numbers of 4000+



(Pic credit to Google) 


As we know the government also have take another step to control the infection from spreading bigger and bigger. And here we go another MCO.... It's been a week of MCO 2.0...n i hope that the numbers will show some improvement...



This is so me!!! 🀣 🀣 🀣 

I hope I can remain sane and calm for this entire MCO period (ya.. For sure we didn't know how long it will take this time) 

But let me share you some of my tips to remain sane and calm.... 

Boost your immune system 

It's very important to boost our immune system at this season. A weak body can be an easy spot for the viruses to host in our body. So don't forget to have your vitamin C with you. Mine favourite is Berocca, i normally share a glass of Berocca with my husband. And we also give our kids Vitamin C every day. 


(Pic credit to Google) 



Eat properly & stay hydrated 


Not only your body needs a good immune system, your body also needs good nutrients in our body. Eat more fruits and vegetables is good for our health. Green and colourful  vegies and fruits are really good for our body. They not only delicious, but also bring benefits to our skin and can reduce any other illness. 


(Pic credit to Google) 



Organize your life

Plan ahead what you need to do in your day. You can plan your meal and meal prep so that it won't be time consuming for you especially for those work from home mom. Plus the kids already go back to their online learning.... It's quite hectic day if you dont plan your schedule properly. 


(Pic credit to Google) 




Dissconect  and connect

It's ok if you wish to take a break from your social media. I know social media sometimes can be so judgemental. When Malaysia went for our first MCO last year. I have diactivated my Facebook for weeks as i found myself being suffocated with all the Covid 19 things... I got panick attack and anxiety attack at the same time. I have a sleepless night and Alhamdulillah i got over it. Stay connected with your loves one... Your family is your treasure... Ask them is everything ok.. Is everyone need anything... Or need help? Yes... Ask and connect to your family first... 


(Pic credit to Google) 




No need to be perfectionist 

In a time like this... I'm not going to be a super perfectionist... I'm not goin to be a bossy mama... I teach my kids how to do some house chores... Even they are just 4 years and 7 years... I even ask the kakak t9 fold the clothes for all of us 😝😝😝.. Yeah her skills may not up to my standard... But it's ok... As long as she done within the my spec.. Then it' still ok... Oh.. You are talking to the retired engineer mama.. Who have spec limit to everything... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚




My little helper


I found this is a perfect for a 7 years old girl to fold the clothes. 
 



It' OK to be NOT OK

As i said before... Staying at home withour going any where is so stressful for a person like me. Yes i can be homebody... But at the same time going out to the mall and lepak at coffee shop with my lil family is still a nice therapy for us. So it's ok sometimes if you find yourself have no mood for cooking and let the Food Panda or Grab Food deliver the food for you... Or when you find yourself so lazy to so your own laundry and decide to send to laundry service.. It's ok... I'm not going to judge you! Because i do that too.. Hahhahha



Ask for help 

Always ask for help if you need to. If you cant handle yourself the housechores. Always share with your spouse. Ask your kids to help you with the simple things like picking up the plates in the tables after eating can less your burdens. Always ask for their help... We are not Wonder Women... So don't push yourself too hard to be a perfect and wonderful mom /wife. They also need to play their part whatttttt.... 


My lil helper.. Not child abuse ya. 🀣🀣🀣



This is what I'm doing.... 
I'm not a perfect mom.. I want my kids and husband to help me with the housechores because we lived in the haus as the team. Housechores are not just one person job. It's involve all the crews /members. 



(Pic credit to Google) 
Tea plissss ❤️❤️❤️ what important at this stage.. Self care is important... You cant neglect your own body. You need to love yourself first in order to give the best to others πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹


Last but not least.... 


(Pic credit to Google) 



Take care everyone... 
We can fight this πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ














© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS