Jalan-jalan Bawak Bekal

by Alia Farhan, 10:32 AM

 Sebenarnya malas nak masak. Tapi bila nak jalan-jalan tu kadang auto jadi rajin masak utk family. Bukan sebab apa, lagi-lagi kalau check in hotel. Nanti lepas anak-anak berkubang nanti mula la mama lapaqqqqq!

So sebagai persediaan mental dan fizikal mamanya..kita hadap la masak yang simple-simple pun jadiklah kan. 🤪🤪🤪

Bela Cendawan Tiram

by Alia Farhan, 9:52 AM

 Assalamualaikum


Hai hampa semua. Kali ni nak cerita pasal cendawan tiram yang aku bela dekat rumah. Aku letak dekat balcony ja dekat shelf bawah sekali. Dekat situ agak redup. Masa musim panas leting hari tu memang slow la cendawan nak keluar kan. Sebab terlalu panas n kering sangat cuaca time tu. Macam sekarang yang selalu huja ni best la. Orang kata humidity tu agak tinggi and kadar kelembapan air tu pun tinggi kan. So sesuai la cuaca ni dengan growth untuk cendawan kan.

Idrus Ikan Bakar

by Alia Farhan, 4:41 AM

Minggu lepas laki ajak makan ikan bakar. Mula-mula ingat nak makan dekat Teluk Tempoyak tapi macam malas nak pi jauh-jauh kan. So kami pun decide nak makan dekat area rumah ja. 

Mula-mula ingat nak makan dekat Nurul Ikan Bakar tapi bila tengok ramai orang jadi macam malas pulak sebab nak kena tunggu kan.

Avillion Cameron Highland

by Alia Farhan, 9:36 PM

 Hai semua

Lamanya tak update blog ni kan. Makin lama makin sendu la blog ni. Apoo alia! Tu pun kemain tau niat di hati nk rajin update content dkt ig la tiktok la blog. Last-last semua ke laut🤪 

Ni cerita pasal Avillion CH ni berapa lama dah duk kt draft ja. Teruk nauuuu perangai. Kadang-kadang tu bukan xda benda nk update kat blog ni. Banyak tapi tu la malehhhhh😅

 Ok kali nak cerita lanjutan dari kisah Cameron Highland kan. Alang-alang dah cerita ni. Kita continue ja lah kan. Disebabkan CH ni macam annually kami akan datang ke sini. So boleh dikatakan banyak la hot spot di CH tu kami dah pi. So kali ni memang pi nak rileks2 ja sebab time Penang panas nak matik oiii

So iti semua santai-santai. No rushing-rushing. Kami pun x terkejar apa-apa. So kali ni kami pi ke The Sheep Sanctuary di Kea Farm tu. Sebab sini kami tak pernah masuk lagi. And tak pernah tau pun eh wujud eh. Selama ni macam tak perasan🤣

Self love n self care

by Alia Farhan, 10:07 PM

 


Antara tips nak jaga hati kita sendiri, nak jaga mental kita untuk sentiasa best kat rumah & orang sekeliling, anak, suami , isteri , kawan juga best dengan kita di musim pendemik.


• Mandi sebelum subuh

Dengan niat Allah ringankan seluruh anggota kita & doa kita ikhlas buat amal, baru kita tak merungut. Hati pun senang. Mandi & berwangian, mulakan hari dengan segar…..

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS