Cafe Best Di Jitra : Grab & Bite Cafe

by Alia Farhan, 10:45 AM

Disebabkan esok dah nak balik ke Penang.. N Rabu ni maktok dah nak fly balik ke Tawau.. Sob2... Nanti rindulah dekat maktokkkk.... So we decided to stay until tomorrow. Husband aku dah balik Penang tengah hari tadi sebab nak tengok kerja2 yang tengah duk jalan...while me n kids will spend our time with my mom til tomorrow. Kalau ikut hati nak ja balik Rabu nanti.. Tapi Adriana da nak kena start sekolah dah 1st September nanti after sebulan aku cutikan dia dari sekolah due to Covid 19 cases dekat Northern region ni.

So malam ni masing2 dah xnak makan nasi dah.. So kami decide la untuk makan dekat cafe.. N budak2 pun nak makan pasta lagi.. Againnnn.. 

So here we go.. Maktok kata why not pi tru dekat sini... Aku pun onz ja... Review tengok dekat fb yang indah2 gak. Dalam hati.. U better be good ok.. 五五五


So here we are.... 



Kena ordee dekat counter. 


Nama menu takmau kalah... 


 

Berbelit lidah aku nak sebut menu2 dia. 五五五

Jom kelebet menu nk order... 

Agak leceh jugak bagi aku nak kena order menu dekat counter.. Mcm better lagi org mai amik order dekat meja.. So xdak la org kena tanya itu ini dekat counter.. Belum lagi kalau menu tu xda ka apa ka.. Dah pulak kena tanya orang2 dekat meja nak menu lain pulak.. Tu nasib duk dekat tepu counter.. Bayangkan kalau duk jauh..nak kena tempik pulak ka tanya nak makan apa. Macam aku yang x familiar dengan menu dia sebab note that this is my 1st time.. Of course kt will takes like forever to ask the person at d counter... What is dis.. N what is dat... Well... Kena la tanya kan.. Kang expectation macam lain.. Mai macam lain pulak... Daaa... 

So ok la... The good thing is makanan dapat cepat la jugak gak.. Cuma burger ja lambat skit.. Maybe sebab homemade beef patty or nak kena grilled dulu bagai ka... 

So here we are.... 



Ni baked mac n cheese.. Nama panjang dia apa ntahh.. Malas nak tgk balik menu.. Sebab tu kena tanya dulu menu tu dis or dat before u order. Ni ecah punya... Ni her fav la kan... 



Ni aku punya.. Aku order aglio olio ja... Tapi nama dia bukan aglio olio.. Ada nama melalut apa ntah.. Again sebab tu hang kena clarify this one apa ke benda... 



Nu Adriana punya.. Basically Meatball bolognese n again nama dalam menu fancy gila.... 


Team pasta... Aku actually nak order pan seared salmon tapi dia kata xdak... Agak bara la tengok meja sebelah aku mai elok ja salmon... Aku anggap la budak tu xreti nak cakap.. Instead of kata xdak.. Maybe dia patut kata salmon dah habis untuk hari ni 唐唐




Ni burger for my mama... Dalam dia beef patty.. Sedap jugak..actually mama nak ordee hat lamb apa ke menda tu ntah.. Tpi takdak jugak... So kami order la yang ni... 


Maktok with the burger!

And lastly... Dessert  


Biscoff cookies cheese cakes... Ok la sedap... Aku suka la biskut ni.. Sebab aku memang suka biskut tiger... Rasa dia ala2 la.. Cuma tiger tu milky..yg ni milky buttery cinnamon - nish skit... Hence konon2 la rasa dia macam have2 tu.. Basically the base is biscuit tiger五五五

So overall bagi aku... Memang sedap la makanan-makanan dia bagi aku... Tempat  pun ok cantik ja... Simple decoration theme that goes well. Nak kata pilihan makanan dia banyak.. Xla banyak sangat... But its ok... At least bila menu tak banyak ni... Hang boleh maintain quality kan. Dekat Utara ni..serius talk..hang bukak kedai makan... Esp yang macam cafe2 ni makanan of course one thing kena sedap... Tak sedap... Haa siap la ko... Kalau kt KL lain.. Tekak org KL ni lain maciam skit level dia.. Asal kedai nampak instagrammable skit.. Rasa hauk pun xpa... Janji kedai lawa... Kat Utara jangan harap lah ya... Kalau tak takkan la kedai makan Fullhouse dekat Penang tu katup ya... Aku sempat pi sekali ja... Makan2 terus cakap kat laki aku.. Masa tu tunang... Apooooo

Sebab tu kalau dekat Utara ni kalau hang bukak kedai asai boleh ja.. In Sha Allah tak lama lagi Sodaqallahulazimmmmm la jawab dia... 

Apa pun bagi aku makanan dekat sini sedap.. Ni untuk menu2 yang aku order la ya... Not bad la.. Harga stil reasonable la bagi aku... Takdak la cekik darah pun... 

So hampa kalau nak cari cafe best dekat Jitra ni.. Boleh la try makan tang sini....in Sha Allah puas hati... 
 
Grab & Bite Cafe

Jalan Tengku Maheran 6, 
06000 Jitra, 
Kedah
012-356 2107







 Ingat lagi tak aku pernah cerita kan masa bulan puasa lepas yang aku panas badan and kepala berdenyut2 lepas makan durian kan... N after aku amik Hello Bong dari JoyMix ni terus aku rasa badan aku kurang panas and kepala pun dah tak nyut2 dah☺️

And baru2 ni kan... Penang is so panassss guysss.. Global warming is not a joke ok! So aku teringat la kan.. Pasal JoyMix Hello Bong ni.. Kebetulan.. Stock aku pun dah habis hari tu.. Maka apa lagi.. Order la sekotakkkkkkk buat stock... Dah bila terorder Hello Bong tu.. Ternampak pulak product collagen yang Joy Mix jual.




Ehhh x boleh jadi...... Tengah offer! Tangan pun da merayap2 at to cart dah.... Ahhh sudahhh... Aku memang amik collagen ya... Bukan utk skin saja... Tapi mostly untuk dalaman jugak. Sebab collagen bukan target untuk skin ja tau... Collagen actually good for your joint and muscle health jugak.


Wehuuu dah sampai.... 


And kadang-kadang aku ada joint problem jugak... Kadang-kadang lenguh-lenguh dekat kaki la especially dekat sendi bahu and dekat lutut..maklumlahhhh dah nak tua Selain dari tu... Biasanya sakit sendi ni berpunca dari berat badan yang berlebihan.. So aku kena la kurangkan berat badan kan

Another way ni lah dia.. Amik JoyMix Pure Collagen Powder dengan Hello Bong ni. Dua2 ni boleh improve n reduce joint pain. Collagen ni sangat penting ya untuk pmbentukkan cartilage at our joint.

Seksa ok bila tiba-tiba rasa inflammation dekat joint tu. Serius nak gerak pun sakit.. So far bila aku duk amik ni dekat 2 weeks plus.. 

Apa yang menarik tentang JoyMix Pure Collagen Powder ni adalah :

~Mempunyai small molecular weight yang easily absorb to our skin. 

~tidak berbau hanyir ikan. So senang nak mix dengan anything... Nanti aku ajar ya macam mana nak mix... 

~ no bacterial contamination 

~very low and almost none heavy metal contamination. 


Cara aku amik kedua-dua ni pulak senang ja.. Disebabkan yang ni pure collagen.. So aku mixed kan 1 sudu teh JoyMix Pure Collagen Powder ni dengan Hello Bong 1 sachet dengan satu sudu makan Sunquick... Rasa dia sedap gilos.. Takda la rasa hanyir ka sebab collagen ni.

 
Mix 1 tea spoon of JoyMix Pure Collagen Powder + 1 sachet Hello Bong + 1 table spoon of Sunquick. 


Aaaa joooommmm lahhh kita minum ya

Panas2 dapat minum ni sejuk2 serius memang cool down kan habis badan. Memang satu lagi effect Hello Bong kepada badan kita adalah menyejukkan badan kita. 


Aku pernah cerita pasal Hello Bong ni before. Masa tu aku ada makan durian lepas bukak puasa.. Bayangkan lah.. Punya la panas badan rasa time tu.. Dengan kepala duk nyut2.. Bila telan Hello Bong ni terusssssss lega gilaaaaa... Orang Kedah kata macam kena cubit buang... 




Start dari kejadian tu la aku duk consume Hello Bong yang kaya dengan Vitamin C ni... N kulit aku pun nampak la improvement dia... And musim-musim Covid 9 harus lah kena kuatkan sistem imuniti badan sendiri kan. 

And  untuk pengentahuan hampa.. JoyMix tengah buat promotion kaw2 punya untuk dua2 product hot depa ni... 




Hello Bong
RM85
Now 
RM77

JoyMix Pure Collagen Powder
RM150
Now
RM98

Buy 2 
RM200
NOW 
RM150

Untuk info lebih lanjut hampa boleh checkout dekat sini :


Oklah... Benda baik kena share2 kannn... 
So far i'm loving the outcome of these products... 

Bella ciao me amor❤️

 

Minggu ni balik Jitra sebab 2hb ni maktok dah nak fly balik Tawau. So alang2 25hb hari tu bday maktok.. So kita celebrate la bday maktok sekali.... 

Actually xda idea pun nk celebrate dekat mana but my husband insist to celebrate here.. Sebab dia dah lama duk taram tengok steak dekat sini... So why not kan.. Orang dah offerrrrrr... 


So here we are.... 







I love the surroundings... 



So here we are... 
Kami dah booking tempat ni awai2... 


Jom lah kita orderrrrr... 


Sesi pilih-memilih daging...


Wagyu apa ntah utk maktok... 


Ok la sedap jugak.. 


Maktok kata ishk daging apa ni mahai sangat niii.. Wagyuuu maktok uiii不不不


Ok la lembut.. Cayaq dalam mulut... Lembu duk dalam aircond kan.. Ehhhh... Nak rasa sekali seumoq idup la khennnn... Kalau ikutkan rimau nanges padu lagi cik oiii不不不 ok la rasa sekalo seumoq idup... 


Wild mushroom soup.. Ok la rasa dia not bad.. Ada rasa.. Cuma for me too ceroi... Aku prefer kalau yang ada isi mushroom yg lepas kena blend tu... Mcm bila hang makan sup dia tu ada la dia punya rasa2 mushroom's chunks yg da diblend tu... 



Ni Hungarian Sousvide Chicken. Ni utk anena.. Ok la.. Dia makan banyak gak... Yang ni ok2 ja bagi aku... 








Ok ni fav akuuuuuu... 
Aku sukaaa.. 
Squid ink pastaaaa... 






Ok sumpah aku suka gila squid ink pasta ni.. Rasa dia lite... Tak rasa mcm muak ka apa ka... Dia punya pasta rasa mcm nk salad2 masam2 skit.. Nak kata macam rasa kerabu megi pun ada skit..cuma tak pedas n xguna meggi serda.. Instead using squid ink pasta.... 
MUST TRYYYYY! 



T-bone steak.... Kami mintak medium - medium rare.. Ok la juicy... Sedapp lembut... Gravvy dia pun kena dengan steak dia... 





Ni pulak The Place Short Ribs.. Sedap juicy.. Masa dia bawak mai hidang tu dia tak potong lago.. Mai seketoi macam tu.. Macam coated dengan crumbs apa ntah.. Maybe utk bagi meat tu tak kering kan.. Macam ala2 yang turkey chef buat yang coating dengam garam ka apa ka ntah la kot.. Aku mana reti.. Sebab aku bukan chef kannn..... So yang ni dia habaq awai2 lambat skit.. 30 minutes baru siap.. Ok la.. Nak cuba punya psai kan.... 

Maktok tak habis2 duk kata xleh lawan lamb ribs dekat Daniella Chicken Perth tu... Ni bau maktok nak bawak kami pi Perth lagi ka belanja  lamb ribs... Hahhaha... 
Ok la bagi aku yang ni sedap cara dia.. Kalau lamb ribs tu dia punya glaze tu Ya Robbiiiii.. Ampuni i Nabilla Ya Allah... 

Yang ni stail lain skit... But still... Perfecto when it goes to ur mouth with the gravy. Oh my... Another must try for me! 



Untuk ayaq kami order plain water, sparkking juice for my husband.. Honey lemon tea for kakak.. N ayaq ni for me... Maktok mnum ayaq kosong ja as usual... Mai makan beef2 mcm nj.. Kena minum ayaq2 mcm ni ja.. Sebab kalau dak nanti melugai n termonyeh2 nak habiskan... 

So overall bagi aku.. Aku satisfied la makan dekat sini.. Aku ni memang payah la nak suka makan steak dekat melayu sebab satu kadang2 almost every steak dekat Melayu akan buat steak jenih well done.. Kalau dah well done of course la macam makan selipar.. Liat nak mampuih hohhh.... My choice always medium to medium rare... Nyommmehhhh.... 

And another one.. For me.. Gravy atau dipping sauce untuk steak dia pun xla plain n boring like other Malay western shop.. Yang hang boleh tau dah either rasa black pepper or mushroom.. Blerghhhh.. Tu aku pun boleh buat dekat rumah五五五 which i found dissapointment during my last visit to Me'Nate Ampang五 sory Me'Nate ampang... U are not so premium as i tot.. 五五五


To my mama, happy birthfay to u ma... We ❤️ u dearly. Walaupun lepas tu kena marah sebab belanja makan daging mahal once in d blue moon dengan bagi handbag Fossil. Mak2 biasalah... Suka bising suruh simpan duit.. Simpan duit... Tapi kan orang kata belanja mak In Sha Allah rezeki lagi mencurah2 and i believe that... Sama macam laki aku.. Dia memang sejenis suka spend dekat makanan dengan family dia... Alhamdulillah untuk rezeki Allah bagi kat kami. Tak mewah mana.. Tapi sentiasa ada.. Berkat doa maktok kan❤️


Oklah.. Nak cerita pasal The Place by Deci ni... So overall.. I would recommend to those steak lovers especially those with tekak premium ni kannnnn.... 

The Place by Deco, 
LOT 5719, 256, 
05450 Alor Setar, 
Kedah
019-447 0904

Ok lah... Bela chiao 


 It was longggg overdue....

Before Covid hit Malaysia back then.. When we just move in to the island side of Penang n become officially a Penang-langggg lahhhhh... Oh silap.. Laki aku memang orang "PULAU"... So dia kata sirih pulang ke ganggang la cita dia...

Ehhh sebenaqnya nak cerita masa awai2 pindah mai duk pulau side ni.. Ada awal2 dulu kami duk la jalan-jalan... Sajia la pusing2 dalam kereta. Time tu da xpi lepak mall sangat dah sebab time tu duk ifluenza outbreak... Adehh azab la bila ingat kena influenza dulu tu... Cerita pasal kena influenza ada dekat sini.

So duk pusing2 tu aku ajak la laki aku hunting cafe dekat Penang ni. Yes.. Aku memang suka cafe hunting yall (nada mona dalam Kampung People)... And salah satunya laki aku bawak mai tang sini.. Nama dia China House...

Dia ada dua entry... Yang aku masuk belah bar yang menghadap Canteen, Sekeping Victoria... Yang juga salah satu cafe yang fames di Penang ni. Sapa lah tak tau Sekeping kannnn...

This kedai consist of 3 heritage shops with open air courtyard... Memang lawa wehhhh.....

Apa yang best sangat dengan China House ni? Ye nama ja China... But it doesnt serve u Chinese food or babi at all lahh五五五. So what so special about this place? THE PLACE IYSELF IS UNIQUE!

What are they famous for? 


1. THE CAKE. 

They have literally LOTS OF CAKES VARIETIES..

Secret Recipe is out from their league la cita diaaa... Gahahhaha.. 




But that day.. I 'm not in d mood for cakes... So take none of it. Demmm ni tetiba upload gmbaq cakes dia semua rasa nyumyyy oiiii.. Ni tetiba search dekat Food Grab ada pulak.. Apa lagiiii


Kalau tengok kt TripAdvisor memang puji betul kek dia.. Makan2 terus ke heaven lah apa lahhh.. Ni yang buatkan aku pun nak ke heaven dunia satgi...

2. THE COFFEE

As i' m not an addict of coffee... I have tried their latte.. Ok not bad... Actually aku tak reti sangat nak nilai which kopi is good which is not... But i cant bearly drink that kopi o/ekspresso because its too way strong for my liking. Well.. I'm tea addict 蛤五

3. THE ARTSY CAFE






While waiting for the foods.. U can ask ur kids to doodles at the paper... Ok la... Xdak la kids boring sangat.. Time tu full house ja cafe ni



Ni haa kat toilet... Apooo lawa sangat dengan art frida kahlo ni haiii... 






4. THE FOOD 

Well the food is not bad...kalau taknak makan cake macam aku.. Boleh ja order benda2 lain kan... 





5. THE BAR AND LIFE BAND


Rockstar nak perform live band ke tewww... 


They hav a nice bar to chill and lepak layan life band... Ok la kan... Yang Islam tak payah la gampang nak layan beer kan.. Ko layan pepsi/coke sudah laaa.... 


5. THE BEAUTIFUL GARDEN COURTYARD

Naaa.. I shouldn't explain more bout this... Just wanna feed your eyes... 










So how? Cantik kan tempat niiiiiiiiii..... 

Teringin jugak nak dine in lagi dekat sini untuk makan cake.... But with all this Covid thingy... I hope i can dine in to my favourite place without having to worry too much about it. Afterall, #kitajagakita n #kitabelummenang kan... 


So for those yang nak mai ke Penang... N nasi kandaq is tooooo blahhh blah blahhhhh... U can come to this besutiful place. I'm pretty sure... U will fall in love with this place... 


China House

153, Beach St, 

Georgetown, 

10300 George Town, Penang

04-263 7299







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS