Cakap pasal The Conjuring ja mesti ada yang terbayang aksi-aksi seram hantu omputih kan... Valak la.. Coii betui Valak tu.. Macam nak sekeh2 ja 😅 taboh satgi baruuu tauuu



Cerita dia macam biasa la kalau takdak kejadian gangguan makhluk-makhluk Syaitannnn ni tak sah la kan.. And seperti yang kita semua sedia maklum kan... The Conjuring ni based on true story ya. So pada tahun 1981, Ed dan Lorraine Warren lakonan Patrick Wilson dan Vera Fermiga attend untuk document kerasukkan seorang budak ni nama dia David di sml town di Brookefield. Horror jugak la budak ni kena rasuk... Sebabkan teruk gila dia kena rasuk, bf kakak si David ni, Arne ni kesian la tengok si David ni kena terukkan.. So dia offer dekat Devil ni untuk lepaskan David.. And instead he offered himself. 

And dalam masa yang sama, Ed yang sebelum tu kena serang dengan David da collapsed and kena serangan jantung. Tapi masa dia dum kena serangan jantung ni.. Dia nampak la yang syaitan ni da masuk ke dalam Arne ni sebab Arne ni offer diri dia kan... 

So malam tu, Ed ni dikejarkan masuk ke hospital.. And after 1 month baru dia  sedaq and terus bagitau dekat Lorraine yang Devil tu da masuk dalam Arne ni... So Lorraine n Ed ni cepat2 la cuba contact family David ni tapi xdapat. 

So on the other side pulak Si Arne ni da start rasa pelik2 dah. Dia da macam da start nampak Demon and hallucinations dah... And the worst is dia da bunuh orang masa dia kena posses tu... 

Memang kesian la kt Si Arne ni sebab dia macam budak baik ja. So si Ed and Lorraine ni nak buktikan la dekat mahkamah yang Si Arne ni kena posses masa dia bunuh orang ni.. Mula2 peguambela Arne ni xpercaya pasal hal2 ni..sampai la Ed ajak dia mai dinner kat rumah n nak kenalkan peguam tu dengan Annabelle... Hahhaha.. Lepas tu peguam tu terus percaya 😂😂😂

Dalam duk cari punca kenapa si David ni kena posses... So Ed N Lorraine ni duk siasat punya siasat punca dia... Sekali ni cerita pasal black magic and pemujaan setan la kan... Pahan-paham la jenis black magic ni dia nak korban untuk ritual pemujaan depa ni kan... 

Tak kira la Melayu ka Siam ka.. India ka Indon ka Chinese ka kalau jenis-jenis black magic ni memang horror gila kan... Nak tak percaya benda ni tak boleh.. Sebab syaitan ni memang wujud... And golongan yang menyembah syaitan ni pun wujud. Contoh terdekat geng2 Freemason tu.... Geng anti-christ la tu... 

Kalau orang Melayu.. Geng2 ni macam orang yang test hantaq santau la.. Saka la mcm tu la.. Ishkkkk horror pulak syialll lahhh... 




So berjaya ke tak Ed n Lorraine ni jejak sapa yang duk buat ritual black magic ni? Apa yang jadi dekat Arne, Ed n Lorraine? 

Hint dia... Ed pun kena posses hampa weiiii 😅😅😅


Hampa kalau nak tau.. Pi la tengok sendiri... Kahkahhhhh... 


Bagi aku cerita Conjuring 3 kali ni tak seram sangat.. Maybe sebab banyak plot tak gelap and cerah/siang.. Selalu kalau cerita Conjuring ni malap2.. Gelap2.. Sampai cering bulu roma aku... Kali ni ok.. Steady... Tak dak la reja duk amim bantai cover muka.. Kahkahhh 



SHARE 7 comments

Add your comment

  1. Penah tengok The Conjuring yang 1st tu, lepas tu mmg tak nak tengok dah.
    I is penakut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah.. Yg 1st tu mmg takut kak.. Yg ni ok la.. Xtakut sgt

      Delete
  2. Tak pernah tengok LG.. Nanti sy tgon

    ReplyDelete
  3. haha.. seram nak tengok nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni x seram sgt cerita dia.. Pada saya la.. Compared to 2 others story before

      Delete
  4. Baca review pun takut nih hehe..Saya jarang tengok cerita seram tapi rasa nak tgk tu adaa..Boleh try tengok ramai2 kat umah haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgk ramai2 ok ja.. Ni saya tgk dgn husband... Tpi dia asyik pi dapur la masak2 jap.. Takda seram sgt compared dengan 2 conjuring sebelum2 ni

      Delete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS