Shopping Petai Di shopee

 Tajuk mcm aneh2 ja kan... Tak tau la aneh ka idak...aku ni macam-macam jenis barang duk beli dekat si shopee tu... Pokok2 hidup la.. Latest ni beli petai.... Dalam list nk beli genuak dengan jering muda pulak.... Aiyokkk.. Taste orange kampungdotcomdotmy sangat kannnn....

Ajerrr nak buat macam mana weiiii... Aku ni memang spesis suka masakan kampung.. Ulaman kampung.. Sebab tu la aku jemmmm sikit kalau laki aku beli lauk ja lauk-lauk mamak ja kalau kt Penang ni.. Sampai aku tanya lauk2 melayu memang takdak ehhhh... Cemuih tauuu cemuihhhhhh....

Salah satu yg aku suka adalah peteiii lerrr... Busuk2 pun asyukkkk orang kata.... Memang best dapat makan petai fresh2 ni... Aahhhh jom lah tengok dulu apa kandungan dalam petai ni and kebaikkan petai ni... 




Tinggi kalium tu bagus utk darah tinggi ya. 


Betul la tu makan petai buat aku heppy... Belum makan lagi da heppy tengok petai... Cuma  part kurus tu mcm erkkkk.. Takut sedap sangat petai ni.. Asyik nak bertambah ja.. So celah mana yang kurusnya 😭😭😭



Sebelum unboxing... 



Hasil mencadat di Shopee dan shaklee .  Yang dalam kotak besar tu collection barbie aku.. So xleh share dekat sini 😝😝😝


Muka bahagia wei.. Nak jumpa petei mata besaq mcm ni kt penang ssh wei



Tengokkk besauuu dan penuhhhhh

Sapa nak beli petai mata besaq...
Nah ni link untuk hampa



Ni pulak petai tempoyak 


Da try semalam... Ok la.. Cuma ada kurang rasa sikit... Utk tekak aku la.. Payah gak kalau tekak banyak songeh ni... Tapi rata2 review cakap ok... So anggap ja lah tekak aku terlampau premium... Nanti aku try adjust2 ikut taste tekak aku... 

Harga dia murah la utk botoi yg besaq juga RM13 ja... Cuma dari segi bahan tu.. Petai dia tak banyak sebab tu aku kena tambah sendiri petai ftesh aku beli... And ikan bilis dia pun jenis yg murah... Tapi ok la dengan harga dia... Sesuai beli utk spare di musim2 covid ni sebab kedai pukul 8 da katup... Nanti pukui 12 malam lapaq nasi.. Boleh tibai hat ni ja... 

Ni link kalau hampa nak beli... 



Ni pulak petai jeruk... 
Satu bekas ni rm18
Ok la... Da teringin.. Beli ja... Selalu duk beli dekat pasar malam Baling tu murah lagi.. Tapi xpa la.. Bab makan ni kalau teringin beli ja.. Jangan berkira.. Anggap la rezeki peniaga ni... 

Sebab ada orang tanya dekat fb... Suruh aku review skit petai jeruk.... Ok aku Da selamat food sensory time lunch tadi.. Ok la petai dia takdak la benyek ka apa ka. Nak review pasal petai jeruk ni pun tak reti... Sebab rasa dia macam petai jeruk lain la.. Cuma takdak la benyek macam stok2 lama ka apa... So kira approved la.. Cuma aku tambah cabai melaka fresh dalam bekas petai jeruk ni sebab aku suka petai jeruk yang fermented dengan cabai melaka.. Rasa best skit... 

Nah peminat petai jeruk... Ni link untuk hampa



Ok la sekiannnnn sahaja episod meroyan petai di shopeee peee peee.... Okbaiiii








21 Comments

  1. sedapnya, dasat jugaklah beli petai dekat shopee, haha!

    ReplyDelete
  2. Nampak segar juga petai tu walaupun shopping kat shopee

    ReplyDelete
  3. Betul. Bab makan jangan berkira dengan diri sendiri. Tapi dasyat la Shopee, petai pun ada orang jual.

    ReplyDelete
  4. Kemain shopping petai pun on9. Hahahaa utk diri sendiri jgn berkira. Sendiri mau makan

    ReplyDelete
  5. haritu pun ada kawan share dia beli petai di shopee tapi tak berani nak try, tengok ni rasa nak beli jugak la

    ReplyDelete
  6. Ye wakkk..kita pun kaget gak beli petai kat Shopee. tapi ok je sb shopee carilah barang apa pun ada kan. Lama tak beli petai dan masak sendiri. Hehehe.

    ReplyDelete
  7. Haha. Memang memacam benda ye ada online sekarang kan. Tapi lagi best kalau kita dapat shopping dan pegang sendiri kan.

    ReplyDelete
  8. Mudahnya , beli petai pun kat shopee yer. Terliur tengok jeruk petai tu. Nanti nak order jugaklah. Nak bagi ada selera makan balik.

    ReplyDelete
  9. Kita dah masukkan cart petai ni..hahaa.. 5 papan RM10 je..Belum keluarkan lagi, tunggu jap..ahhaa. Tengok review semua bagus je. Tengok petai besar-besar..Dhal kita suka makan petai

    ReplyDelete
  10. Serius la kak.. Hahaha.. Petai pon ada juga yg by online ye... Tp btullah kdg xsmua tmpt ada kan... Mujurlah blkg uma ni ada pokok petai berimbun.. Tp xmkn pon.. Cuma petai jeruk ni penah mkn tp xleh masuk xtau nape..lain org lain tekak kan

    ReplyDelete
  11. Menarik ye! so far tak pernah nampak petai lagi dalam my shopping feed :) my grandma punya favorite ni.. :)

    ReplyDelete
  12. Biar betik boleh ker ada orng buat delivery petai kat Shopee ker nak kena beli ni kita memang cari petai yang masih dalam sarung nak buat sambal sedap ni hehehehe Tq Share yer sis...

    ReplyDelete
  13. Hahahaha eh ada ekk.. okay plak tu penghantarannya.. pernah fikir nak beli, tapi takut plak kena tipu.. nanti nak beli laaa.. ramai jual jeruk petai kannnn..

    ReplyDelete
  14. Wah best nyer! kat shopee semua kan ada termasuk petai juga hahhaha. Jap sis nak beli petai jeruk.

    ReplyDelete
  15. Hahaha kelakar pulak shopee ada jual petai. Tapi ye lah kan, sekarang ni semua pun online. Sedap tu letak dlm sambal udang.

    ReplyDelete
  16. Wahhh serious la beli petai kat shopee..haha..ok boleh la try nak beli gak. Kte hantu petai gak

    ReplyDelete
  17. Wah...now petai pun boleh beli kat shopee. Senang untuk petai lovers like me

    ReplyDelete
  18. Ya Allah teringinnyaaa nak makan petai tp mahai ya amat! Nasib baik ada option nak beli kat shopee ni kan? Boleh la try pasni :)

    ReplyDelete
  19. Uih, benda rare dan jarang-jarang ni. Serious tak sangka petai pun ada jual kat Shopee sekarang ya.

    ReplyDelete
  20. makkk aiii dasatnya petai tu mata dia besar2..terliurrr plak aih... x pelik pun beli petai kat shopee janji ade..kite aritu ngidam nak makan buah koko puas la cari..last2 shopee jugak ade..ekekeke

    ReplyDelete
  21. Perghhh... Petai tu! Husband kita suka petai, nanti nak kasitau dia petai ada kat shopee. Gamak laaa dia dok order sokmo. HAhaaa

    ReplyDelete

Post a Comment