DIY Rak Rotan Lama

by Alia Farhan, 6:46 PM

 Dah lama duk cari rak rotan.. Tapi kalau yang baru semua mahal gila wei.. Menangissss 😭😭😭




Kenan gila la pattern cenggini haaa. Sesuai la dengan konsep boho decor aku kan... 

So baru2 ni ada tokey thrift store message kata ada rak rotan yang aku duk cari2 tu.. Mula2 taknak la jugak sebab duk pikiaq warna hitam kan. Aku nak warna rotan asal... Huhuhu.. Tapi price dia tu kenot resist la kan sebab mur2 jugak la... Aduhaiiii.... Memang berbelah bahagi nak beli ka dak time tu.... 


Fron this


To this... 

Untuk DIY ni tak susah mana pun.. Aku just gantikan papan untuk setiap shelf layer tu sebab ada yang dah reput. Aku just gantikan dengan kayu plywood saja. Kayu plywood tu aku order dekat shopee.. Custom ikut size yang aku nak.. 



Kalau takdak size yang hampa nak.. Hampa boleh chat dengan seller utk custom kan kat hampa... Boleh click link dekat atas tu.. Mudah sikit reja hampa. 


Belakang dia tu pulak aku guna synthetic rattan webbing.. Beli dekat shopee jugak. 


 Aku beli 2 m ja.. Ingat cukup.. Ada bahagian dekat bawah tu x cover lagi skit... Nanti aku topup lain.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ni link utk sapa2 yang nak DIY guna rattan webbing ni. 


Nak tempek rattan webbing ni aku guna stapler gun yang besaq tu ja.. Senang skit kan.. Memang power... Lepas tu trim2 and gunting2a lebihan-lebihan tu.... 


Da tiappp... Memang biar ja cat hitam tu... Nampak tak ada gaya rustic dekat situ.. Sebab cat dia da terkopek2 tu.... Aku nk biarkan ja terkopek2 and nampak warna asal dia... Tak kuasa lah hai nak gonyeh kertas pasir bagai..tak la serajin tu noks... 

Overall... I love  the outcome❤️

Tunggu lepas ni tak tau nak diy  apa pulak😘😘😘











SHARE 12 comments

Add your comment

  1. Ye betul. Omputih kata ΓΊpcycle' sebab kita naiktarafkan produk lama dan jadikan ianya baharu dan lebih grand gitu.

    ReplyDelete
  2. nice, alia. akak setuju dgn biarkan je warna itam gitu. stylo.
    rumah mak akak dolu kala ada rak gini. tapi da runtuh! ha ha ah ha :)
    kami ramai. abis punah brg rumah. now, kat rumah mak yg ada is set kerusi rotan.
    kat hall tv kedua. last 10 years abah akak gi perbaiki. tukar kusyen nya.
    alhamdulillah until now boleh guna.

    ReplyDelete
  3. Wahhh bijak3, cantik terus! Boleh tiru ni hehe. Rumah sy pun gabungan boho+minimalist ni, tgh trend skrg kan? Jemput tgok idea DIY sy di sini ya:
    http://www.yaniepedia.com/2021/05/ikea%20hack%20jadi%20kaunter%20dapur.html?m=1

    ReplyDelete
  4. Pandai Alia ubah dan gantikan ngan plywood..cantik la jadinya..tapi kalau dapat kaler rotan yg real lagi cantik kan?

    ReplyDelete
  5. Aaaa qaseh suka sangat tengok video orang diy dan deko, tau xpe jenis rotan memang mahal gila kecuali rotan anak ahaks, cantikkk

    ReplyDelete
  6. Kreatifnya . Pandai diy rak tu . Nampak cantik

    ReplyDelete
  7. Cantik jugak tu rak rotan kaler hitam, menyerlah kat sudut tuh..

    ReplyDelete
  8. Cantik dan kemas selepas di upcycle kan ... Warna hitam pun cantik, jarang rak rattan kaler black, so yg ni unik gitu.

    ReplyDelete
  9. Warna hitam pun lawa. Perabot rotan sekarang dah kembali jadi trend harga boleh tahan mahal.

    ReplyDelete
  10. Mya suka betul tengok barang DIY. Lepas kak Alia renovate tu lagi cantik terutamanya yg webbing tu. Mcm lagu menarik.

    ReplyDelete
  11. Dulu masa mula kawin, Sis ada lemari rak rotan, sebab beli set kursi semua rotan.. pastu bertukar ke Jati.. now moden plak.. but rotan lee paling tahan kualiti dia kann..

    ReplyDelete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS