Cara Sukat Kuantiti Spaghetti Untuk Masak

 


Heloo hampaaa...

Confirm hampa semua suka masak spaghetti kan di kala-kala lock down kena bertapa sendiri dekat dalam rumah ni kan? Spaghetti ni pun versatile kan.. Boleh masak macam-macam cara.. Carbonara boleh... Marinara boleh.. Aglio olio boleh.. Bolognese pun boleh.... 


Macam dekat rumah ni kami semua penggemar Aglio olio.. So senang la mak depa ni nak melayan permintaan nak Aglio Olio tu.. Sebab senang and mudah. 



Aglio Olio seafood


Aglio olio with aubergine 

Haaa.. Memang pentegar Aglio Olio kan... Sedap sebab rasa pedas2. Tekak melayu kan.. Nak gak pedas rather than masam2 tomato aja 😂😂😂

Tapi masalah aku satu ja bila buat spaghetti ni aku tak pandai nak bajet banyak mana nak kena masak spaghetti tu kan.. Ya la. Benda tak masak lagi kan. Mana kita nak tau.. Kalau nasi tu.. Beh la bajet... 2 cup kecik tu untum sekali makan 4 beranak kami kan...kalau spaghetti ni mcm mana pulak nak buat. Memang selalua terbuat lebih kan sebab tak reti nak bajet.

Sampai la ada satu time tu aku tengok AFC channel.. Dia ajaq guna ruas jari kalau nak tau banyak mana untuk portion sorang makan.. Dua orang and 3 orang... 


Credit to Google. 

So lepas ja dapat tips guna ruas jari ni... Macam masak nasi guna level jari gak kan... Ni pulak mcm ni ya... 
Kalau macam aku untuk 4 orang makan.. Biasanya aku guna yang 3 orang ni ja.. Sebab 2 orang lagi si kenit tu consider la macam sorang makan.... 

Lepas daripada tu memang guna tips ni ja untuk masak spaghetti... So far kira ok la portion dia.. Kalau ada lebih pun sikit ja.. Tak banyak macam selalu la kan... So takdak la banyak sangat pembaziran tu. Biasa yang lebih2 tu skit ja.. Sorang skit ngap.. Habis la dia... 


Aduiii sekarang ni teringin pulak Aglio olio seafood macam ni 😭😭😭😭

So nak tanya.. Hampa guna method apa untuk sukat kalau nak masak spaghetti ni? Ka main hentam ja macam aku dulu-dulu? 😅 











7 Comments

  1. sedapnya tngokkk. favorite busyra aglio olio

    ReplyDelete
  2. baru taw ni.. main hentam je dulu.. makan sorang tapi portion utk 2 org selama ni rasanya hahahhaha

    ReplyDelete
  3. sedap ditengok pasti enak dimakan! cayalah!

    ReplyDelete
  4. thanks sharing..nadia pun baru tau ni

    ReplyDelete
  5. thank you for sharing akak. ray tak sukat dah. main campak2 je mana yg ada depan mata. hahahha

    ReplyDelete
  6. Hentam saja. Hahaha masak sikit mmg xcukup la

    ReplyDelete
  7. akk masak ikut hentam aje hehe. genggam agak-agak je hehe

    ReplyDelete

Post a Comment