Resipi : Daging Goreng Cili Kering

 Hari ni da masuk hari ke 12 kita berpuasa... Sat ja rasa. And up to this day.. Adriana still standing and tak tinggal lagi puasa.. Alhamdulillah.... Semangat dia nak puasa...

Selalu ingatkan tujuan berpuasa tu untuk apa... Untuk kejar pahala.. Bukan kejar duit yang mama n papa janjikan kalau dia puasa penuh... On the first day... I told her what is the purpose of puasa.... Why Allah obligate fasting for Muslim.... Told her.. The Ramadan month is the holly month and we as Muslim should know what is the benefit we get in this holly month. Puasa bukan saja rukun Islam ketiga... But it will shape us to be more patience .. More grateful with what we had. I told her.. There are many people outside there... That are starving without proper food. Hence why... We need to be patience and grateful with what we had.

So today... As we are having our iftar at home... N it's weekend... I plan to cook her favourite Daging Goreng Cili Kering. This is actually my favourite too... Kalau makan dekat Sin Bee Chew...this is my fav!




Nak buat pun senang ja.... Bukan payah mana pun..bahan-bahan pun tak rumit.. Semua yang memang ada dekat rumah ja...

So let's check it out...


Bahan-bahan :

Dagibg dipotong nipis (potong lawan arah urat.. So dat daging tak keras kejung)

2 biji Bawang besar dipotong kasar

5 ulas bawang putih diketuk

 Halia dipotong nipis... Nak letak banyak pun boleh

Cili/cabai kering... Letak banyak lagi bestt(rendam dan gunting2 size sederhana)

Daun bawang (potong panjang) 

Kicap manis

Sos tiram

Maggi cukup rasa


Cara - cara:


1. Panaskan minyak.. Bila minyak dah panas.. Masukkan daging yang da dipotong tadi.. Then biar la masak sampai air-air daging tu kering dan tinggal minyak n daging ja. Jangan lupa kacau-kacau.. Lambat or cepat air daging kering ni depends dengan jumlah daging yang hampa buat.. Sikit daging cepat la air daging tu kering kan. 

2. Goreng la daging tu bagi nampak kering2 and garing skit... Then masukkan cabai kering... Bawang besar, halia & bawang putih. 

3. Then masukkan sos tiram dan kicap manis and kacau daging n sos tiram and kicap tu biar bersalut. 

4. Kacau-kacau bagi nampak kering then masukkan maggi cukup rasa.. Taknak buh boleh skip part ni... 

5. Last sekali masukkan daun bawang......


Dah tiappppppp.... 



Shoooo shedapppppp 



Boleh hidangkan... Senyum lebau tengok muka anak dara bila mama masak lauk favourite dia ni. Sambil cakap tenkiu mama... Kakak suka sangat lauk ni... 

Seronok mama dengar and tengok dia semangat makan masa buka puasa tadi... Si kakak ni makan memilih and cerewet sikit. Sebab tu kesian kalau masak lauk yang dia tak berapa suka. Nampak la muka terpaksa makan dia tu 🤭🤭🤭


Kena pulak dengan kari/gulai bawal emas tu... Memang laju la dia makan. Ecah? Yang tu senang bela... Ada kuah kari pun da onz dah... 





1 Comments

Post a Comment