Bila kahwin dengan orang Penang and nak2 menetap pulak di Penang ni.. Selera makan pun dah macam orang Penang la jugak. Tapi ala selera orang Penang dengan orang Kedah tak jauh mana pun... Still tekak Utara kannn...

 


Very synonym to Penang. 
Pic credit to Google



Selain nasi kandaq, Penang jugak terkenal dengan char kuey teow, nasi dalca, kuey teow thng, nasi briyani, mee udang, teochew cendol, asam laksa, chilli pan mee dan lain-lain lagi.



Nasi briyani
Pic credit to Google




Char kueytiaw 
Pic credit to Google


Nasi dalca
Pic credit to Google


 

Tapi biasa la musim-musim Covid ni... Memang kadang-kadang tu teringin gila nak makan makanan Penang ni... Tapi tak berani la nak pi tempat-tempat famous tumpuan ramai ni... Ya la kan... Covid ni kita bukan boleh nampak dengan mata kasar n it's among us dah... So memang la terpaksa elak tempat-tempat macam ni.

 

Hari Ahad yang lepas, teringin gila nak makan asam laksa and cendol. Nak keluar malas, tambah-tambah anak-anak duk batuk and selsema... Lagi la rasa kepingin sangat. Lepas tu cakap kat husband.... Ishkkk bestnya kalau panas2 ni dapat makan cendol durian n asam laksa yang Penang Road Famous Teochew Cendol tu kan😅

 


Pic credit to Google


Lepas tu husband cakap.... Cuba la tengok kat foodpanda tu.. Mana tau ada Penang Road Famous Teochew Cendol tu kan... Aah kan memang tak terfikir pun pasal food delivery ni...

 

Terus bukak apps and search... Ehhhh sekali ada la yang dekat Queensbay tu.... Wehuuuuu... Syioknya... Apa lagi... Terus la add to cart and bayar.

 

Lepas tu tunggu ja makanan sampai abang rider foodpanda hantarkan. Mudah sangat rasa. Tak payah nak bersiap2 mekap bagai.. Nak start engine kereta pi ke kedai lagi... Nak cari parking lagi... Nk bayar parking lagi... Minyak lagi... Kurang-kurang 45 minit sebelum nak sampai kedai semua kan... Nak order makan and dapat order lagi....

 

Ahhhh tak kuasaaaaaa.... Senang... Order guna foodpanda ja.. Lebih kurang 30 minutes sampai... Dah boleh makan... Muka n mata macam panda pun tak kesah sebab makan dekat rumah ja kan...

 

Nindia haaa.... Lepas 30 minit dah dapat makanan yang aku order...


Sedappp uiii


Sejuk-sejuk cendol dia ni.. Lalu dekat tekak musim-musim panas ni memang surrrr... 


Asam laksa dia pun piawwww... N berasa semuanya.... Ohhh lazatnya... 


Hampa kalau teringin sangat nak makan makanan Penang yang best-best ni.. Boleh la pi kat apps foodpanda and search la makanan apa yang hampa nak... In Sha Allah semua ada. Click-click add to cart.. Lepas tu tunggu ja order hampa sampai...

 

Nak bayar online pun boleh nak bayar by cash pun boleh... Senang kan... Tak payah pening-pening cash xdak ka x cukup ka... Boleh ja bayar online...

 

Esok rasa macam malas gila nak masak... Rasa-rasa lunch macam nak makan nasi kandaq la... Boleh la mengandaq dengan foodpanda ja.... 🤭🤭🤭 Senang hidup bila ada food delivery best macam foodpanda ni kan....


SHARE 3 comments

Add your comment

  1. alahai nampak posting ni pulak 🥺 kita dah ketaq kaki nakpi penang ni hahahaha

    ReplyDelete
  2. Adooii sedap nye cendol tu...

    ReplyDelete
  3. haha kalau dah terjangkit dgn tekak penang ni, mmg susahhh la haha

    ReplyDelete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS