Movie Review : 18 Puasa di Kampung Pisang

 Yak yak yeayyy.....

Yakkkk yakkkk yeayyyy.....

Sapa tak kenal trademark geng2 plastik hitam lakonan Bell Ngasri and the gang ye dakkkkk....

Macam biasa la cerita ni memang penuh dengan komedi dan pengajaran bagi aku....


Cerita Mamat Khalid tak pernah menghampakan... 

Cerita 18 Puasa di Kampung Pisang ni as usual la menceritakan pasal geng2 plastik hitam ni... Curi makan time bulan2 posa... Aku memang xleh brain mmg ada eh jenis tak leh tahan langsung lapaq tu untuk posa... Lain la kalau asbab kesihatan ka bf ka mngandung ka apa ka.. Ini lelaki yg sihat walafiat ni pun tak nak puasa kan.... Hahhaha.. Alasan teman gastrik.. Gout la apa la 😅 mngada ya kome oiiii... 

Macam biasa lah kalau cerita pasal yak yam yeay ni tokan n supplier plastik hitam ni tak lain tak bukan si Barkoba ni... 


Mee kari kuah laksa! 

Cerita dia Barkoba and the geng plastik hitam kena tangkap masa tengah di melantak time2 tengah hari rembang. Boleh pulak ya melantak n tak puasa beramai2 ya. Dah kena tangkap kat situ... The next day lari pulak makan dekat dalam kebun. Aterrr susah2 nau laki aku cakap... Pi la balik makan dekat rumah... Citaaaaa sayang oiiii... And nak dijadikan cerita masa duk curi makan dalam kebun tu buah doyan jatuh atehhhh kepala... 

Da sedar-sedar dah meninggal.... Lalu berjumpa dengan si syaitannnn (lakonan Namron dan Jaapar Onn)... Start dari situ la si syaitan2 ni tunjuk satu persatu perangai syaitannnn si Barkoba ni.... 

Part dekat neraka ni la savage habis dia tapau camdek politicians.. Golongan artis n etc.... Dalam cerita ni la jugak syaitan ni ajaq pasal Rukun Islam dekat Si Barkoba ni... Rukan Islam yang ketiga... Berpuasa di bulan Ramadan.... 

N how berpuasa ni refrain ourselves from doing sinful things. Ya lah... Salah satu sebab Allah suruh kita berpuasa adalah untuk menahan diri kita dari perbuatan yang sia-sia... Puasa tu bukan utk menahan lapar dan dahaga ja... Tapi how it shapes us to be a good person....one of it.... Bersabar and always be grateful with what we have.... 

Nak tau lebih lanjut.. Hampa kenaa tengok sendiri cerita ni kan... Pendek kata best la... Aku suka pengajaran yang Mamat Khalid nak bagitau dalam ni... 

Semoga Barkoba and the gang terus insaf lepas2 ni... 


Dia ni time aku kecik2 dulu pun muka mcm ni.. Tua pun muka mcm ni.. Ntah bila ntah muka dia ni nak tua ntah 🤣🤣🤣






2 Comments

  1. Mcm menarik ja. Ada masa nk tgk walaupun tak pasti 😅😅

    ReplyDelete
  2. muka dia mmg tak makan tua kan , sama jaaa

    ReplyDelete

Post a Comment