Beef Ginger Kueytiaw Mudah dan Sedap

Rindu betul nak makan dekat Papa Rich. And sedih gila Papa Rich da tutup sebab dah tak mampu survived di musim pandemic ni. Suka sangat makan dekat Papa Rich... Mostly makanan-makanan dia pun sedap! Cuma xla makan selalu kan sebab harga dia quite pricey jugak kan. Kalau dekat sana aku suka nasi le…

Resipi : Keli Berlado Sedap Dan Mudah

Cakap pasal ikan keli ni... Ikan keli antara favourite aku la jugak. Suka sebab ikan keli ni murah.. Lepas tu sedap pulak tu. Goreng saja sedap.. Bakar pun sedap.. Haaa semua pun sedapppp.... Buat keli berlado lagi sedap. Ada peminat ikan keli dekat sini tak? Hampa suka makan keli ni masak apa? Ak…

Resipi : Salad Timun Pedas Korea (Oi Muchim)

Ada peminat Kdrama dekat sini? Kalau korang peminat Kdrama dekat sini mesti hampa akan selalu tengok yang orang korea ni kalau depa makan.. Depa ada banyak gila side dish... Kimchi la.. White radish kimchi la.. Taugeh celur sesame la.. Salad timun pedas la and macam-macam lagi. Kiranya side dish s…

Resipi : Mee Goreng Udang Mudah

Hai semua... Rasa mcm lama gila ja tak update blog ni.. Dah bersawang dah pulak... Hahahhaha... Tapi takpa... I'm trying my best to update it frequently.Baru-baru ni ada buat Mee Goreng Udang.. Kes tengok Ig Rita Rudaini buat mee goreng basah-basah sikit. To be frank... Aku ni ada fobia sikit …

Resipi : Nasi Goreng Sardin Petai

Dah musim-musim lock down ni... Mak2 sampai buntu la kan nak masak apa... Jadi jemmmm gila nak masak... Aduhhhh....padahal barang mentah banyak ja dalam peti sejuk tu.. Tapi idea nak masak tu tak kunjung tiba... Kejung la kat situ sampai lebam...Tu la masalah negara bagi mak-mak ni.. Sebab tu kami…

Mee Suah Goreng

Ada sapa-sapa dekat sini pernah makan mee suah? To be honest... Aku baru first time makan masa dekat Uni dulu sebab main masak-masak dekat bilik guna rice cooker.. Ada roomate aku tak silap Cik Moon budak2 ni yang buat mee suah ni...So hari tu dah lama jugak aku pi ke Tesco.. Nak beli meggi noodle…

Buat Chicken Stock Sendiri, Mudah jer!

Selalu untuk masak makanan apa-apa biasanya sesetengah orang akan pakai chicken stock sebagai penambah rasa semula jadi kan. Ada juga yang buat minum/hirup as soup untuk dijadikan makanan tambahan. Tapi yang paling best bila buat sendiri ni kita dapat buat dengan cara dan bahan yang kita nak kan.S…

Resipi Nasi Ulam

Bila bulan puasa of course makanan wajib utk aku makan walaupun sekali adalah nasi ulam. Kalau di Pantai Timur ada nasi kerabu... Dekat Utara pulak kami ada nasi ulam. Lain sikit tapi masing-masing sedap cara masing-masing.Keunikkan nasi ulam ni.. Adalah ulam-ulaman dirincik halus dan digaul denga…

Resipi Sotong Kung Pao

Chinese food adalah salah satu makanan yang sedap dan mudah disediakan. Dah la sedap... Nak buat pun senang. Memang favourite sangat la kan.... Antara salah satu kesukaan adalah Sotong Kung Pao. Kebetulan memang ada stock sotong... So apa lagi.. Mari lah ber sotong kung pao... Jom kita tengok bahan…

Resipi : Daging Goreng Cili Kering

Hari ni da masuk hari ke 12 kita berpuasa... Sat ja rasa. And up to this day.. Adriana still standing and tak tinggal lagi puasa.. Alhamdulillah.... Semangat dia nak puasa...Selalu ingatkan tujuan berpuasa tu untuk apa... Untuk kejar pahala.. Bukan kejar duit yang mama n papa janjikan kalau dia pu…

Resipi Cha Bang Ang, Dessert dari Thailand

Hari ni da masuk hari kedua berpuasa. So hari ni baru berkesempatan masak.. Semalam tak masak sebab buka puasa dekat Golden Sands.. Terima jemputan untuk Ramadan Buffet kat sana semalam. Nanti aku cerita ya.... So hari ni aku buat dessert thailand.. Cha bang ang... Senang and sedap sangat. Bahan-b…

Resipi Smoked Duck Aglio Olio Pasta

Ada peminat smoked duck tak dekat sini? Aku memang peminat smoked duck. Like sangattttt-sangatttttttt. Tapi biasa la kan bila makan dekat kedai mahal gila kan.. Dah la sikit ja... So baru-baru ni aku jumpa Smoked Duck jual dekat Jusco. So apa lagiiiiii... Ambil la seketul. Sebab dah teringin kan. …