Resipi Sotong Kung Pao

Chinese food adalah salah satu makanan yang sedap dan mudah disediakan. Dah la sedap... Nak buat pun senang. Memang favourite sangat la kan.... Antara salah satu kesukaan adalah Sotong Kung Pao. Kebetulan memang ada stock sotong... So apa lagi.. Mari lah ber sotong kung pao... Jom kita tengok bahan…

Resipi : Daging Goreng Cili Kering

Hari ni da masuk hari ke 12 kita berpuasa... Sat ja rasa. And up to this day.. Adriana still standing and tak tinggal lagi puasa.. Alhamdulillah.... Semangat dia nak puasa...Selalu ingatkan tujuan berpuasa tu untuk apa... Untuk kejar pahala.. Bukan kejar duit yang mama n papa janjikan kalau dia pu…

Resipi Cha Bang Ang, Dessert dari Thailand

Hari ni da masuk hari kedua berpuasa. So hari ni baru berkesempatan masak.. Semalam tak masak sebab buka puasa dekat Golden Sands.. Terima jemputan untuk Ramadan Buffet kat sana semalam. Nanti aku cerita ya.... So hari ni aku buat dessert thailand.. Cha bang ang... Senang and sedap sangat. Bahan-b…

Resipi Smoked Duck Aglio Olio Pasta

Ada peminat smoked duck tak dekat sini? Aku memang peminat smoked duck. Like sangattttt-sangatttttttt. Tapi biasa la kan bila makan dekat kedai mahal gila kan.. Dah la sikit ja... So baru-baru ni aku jumpa Smoked Duck jual dekat Jusco. So apa lagiiiiii... Ambil la seketul. Sebab dah teringin kan. …

Resipi : Rasam, Sup Rempah India Selatan

Maybe ada yang tak familiar lagi apa itu Rasam. Rasam ni sebenarnya sup untuk kaum India terutama mereka yang berasal dari India Selatan. Rasa dia masam-masam, pedas /hangat dan berempah.To be honest, before ni pun aku tak pernah rasa Rasam tu apa. But since my husband ni orang Penang and bawak ak…

Resipi : Ayam Cola Version Pedas

Assalamualaikum..
It's been a long time tak update blog kan... Kali ni nak share resipi sedap Ayam Cola. Ayam Cola ni actually kawan aku orang Sarawak, Fiza yang ajar buat masa dekat U dulu. Bayangkan duk kt hostel... Time tu tempat aku belajaq UniKL-MICET tu mcm tempat jin bertendang. So hujun…

Resipi Nasi Kari Mudah Dan Sedap

Hari tu ada up and puji diri sendiri buat nasi kari sedap dari Nasi beriyani hameediyah.. Matilamaknakkkk puji diri sendiri oiii... Tapi serius la kalau hampa rasa teringin nak makan nasi beriyani ka apa ka.. Apa kata hampa try la buat nasi kari hampa sendiri... Bahan2 pun dah tentu ada kat rumah.…

Resipi : Gulai Ayam Minang

Kali ni aku nak share resipi Gulai Ayam Minang yang aku buat hari tu untuk join Saji punya competition dekat ig. Syarat2 dia kena guna 2 bahan dari Saji.. Sama ada santan, gula atau beras keluaran Saji yang baru.. So pikiaq punya pikiaq la nak pakai bahan apa.. Last2 aku decide untuk guna dua bahan…

Recipe : Korean Spicy Mushroom Chicken

Rasa mcm lama gila tak update blog kan.. Lepas update yang kes maybank hari tu... Doa2 kan lah aku dapat balik ya duit aku tu.Harap la dapat refund dalam masa yang terdekat ni. Duit tu la nak pakai beli brg2 harian. Huuu...Kali ni nak cerita pasal resipi yang aku cilok sepanjang pemerhatian aku da…

Recipe : Vegan Scallop Lime Butter

Just a quick update.. Kadang2 diri sendiri pum terlupa recipe asal buat macam mana.. So at least.. I got d clue what i'm using... Hahahhaha...

This is my vegan scallop... 
So let see...the main ingredients n how to do it... 
Bahan-bahan:
King oyster mushroom  Butter 1/2 tbsp Lime juice Sugar Mushroom …

Recipe : Fusion Squid Ink Pasta

Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🤣🤣🤣
 Bahan-bahan :Dried squick ink pasta


Shrimp head n skin3 cloves of garlicChilies flakesShrimpLime juiceOilSaltMaggi cukup rasaThai basilsCherry tomato... 
Cara - cara :1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss…

Resipi : Ikan Seludu/ Pelotan Masak Asam

Ehhhh dah macam blog chef pulak.. Asyik update resipi ja kan... Alang2 mood da mari kannnn....belasah ja lahhhh... Kelmarin balik Juru as usual la singgah kedai Aceh nak beli skit ikan topup stock dalam freeser.. Walaupun freeser 500L ku dah penuh macam apa ja.. Tapi xpa lah... Musim2 covid 19 ni s…