Resipi Maggi Goreng Seafood

 Assalamualaikum... 

It's a good day today. Senyummm ja sebab ya lah... Anak2 kan cuti pdpr... Dapat la mak nya ni relax sikit. Sebab kan cuti sekolah kita bagi la free pass untuk diorang bangun lewat skit. Sambil tu mak nya me time dekat dapur masak maggi goreng seafood,and makan sorang-sorang. 



To be honest, dulu masa kecik2 jarang makan dekat kedai... And tak tau pun ada menu maggi goreng /sup dekat kedai πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚Sebab mak aku ni jenis berjimat cermat amalan mulia... Dan dia sangat lah suka masak untuk kami adik beradik makan. Maggi ni jarang lah kan dapat makan. Ya lah... Taboo kan dari dulu maggi ni tak elok. Bila masuk SBP... Maggi ni pulak wajib ada untuk alas perut bila masa makan dekat DM tu lambat lagi.. Especially time hari cuti tu. Sebab tu la aku anti betul dengan maggi rendam ayaq panas ni. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….. Kalau nak...kena masak betol2.. Or tak pun makan maggi cup yang kecik tu. 

And ada satu time tu.. Aku pi ke rumah kawan aku masa weekn.. Time tu aku tak balik ke rumah.. Tapi aku ikut balik ke rumah kawan aku yang dekat la jugak dengan sekolah time tu. And kawan aku ada tapau maggi goreng & kuah untuk aku makan.. Mak aih.. Ada rupanya menu maggi goreng n kuah ni dekat kedai ya. Aku ingatkan tu menu2 budak hostel ja. Hahahha. Tapi sedap betol ingat-ingat balik time tu... Huhuhu... 

Untuk maggi goreng seafood aku ni... Aku buat pun simple ja... Xyah nak try hard buat yg payah2 pun... Yang penting rasa dia Onzzzz.. Meh aku share kan cara aku buat Maggi Goreng Seafood Simple tapi sedap cara aku... 

Bahan-bahan:

1 keping maggi kering direbpppus dan ditoss
1 biji telur
3 ekor udang
1 ekor sotong dipotong bulat 
2 biji bawang merah dipotong nipis 
3 ulas bawang putih dipotong nipis/diketuk
1 biji tomato
Sedikit carrot dipotong panjang 
Daun bawang dipotong panjang
Minyak secukupnya

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan pecah kan telur ke dalam kuali. Biarkan telur masak sedikit kemudian kacau dan hancurkan telur yang digoreng tadi. Jangan hancurkan kecil sangat... Sebab kita nak texture telur goreng tu ya. Ketepikan telur goreng tadi ke sisi kuali. 
2. Masukkan bawang putih dan bawang merah ke dalam kuali... Kalau minyak kurang boleh tambah sedikit minyak. Bila dah naik bau.. Masukkan carrot dan maggi yang di rebus tadi. 
3. Masukkan satu sudu ibu sambal, tomato, udang dan sotong ke dalam kuali dan kacau sehingga rata ke seluruh maggi tadi. 
4. Kemudian perasakan dengan garam dan sedikit perasan. Goreng dan kacau sehingga semua rasa sebati dan boleh lah masukkan daun bawang. Aku suka goreng kering2 and ada rasa char sikit... Baru best... Bila da nampak semua ok boleh la tutup api... 


Nampak tak texture telur tu... Haaa mcm gini baru la besttt hampaaa... Sedap sangattt... 



Lagi satu nak share...aku guna maggi kering yang banyak2 tu.. Beli cap Tesco ja.. Guna cap Tesco meggi kering ni best sebab megi dia halus ja tapi springy😜😜😜 kalau buat goreng best.. Buat steamboat pun best.. Rasa satu peket besar tu rm3+ something ja... Amik yg packaging hitam bukan yg clear tu.. Dia ada 2 jenis.. 1 yg rm2+.. Satu lagi yang ni...kalau tak percaya hampa try la beli yang cap Tesco/Lotus ni... Untuk Masak macam ni... Guna yang maggi kering kosong macam ni dah la.. Xpayah la beli maggi goreng yg packing ada perisa tu... Boleh jimat skit... Biasa la apa-apa kena berjimat kan... 












5 Comments

  1. puas hati betol mkn megi banyak pelakon tambahan!

    ReplyDelete
  2. busyra kalau masak maggi mesti kena ada udang.. haha

    ReplyDelete
  3. sedapnya nampak..

    masa ammi kekecik dulu pun maggi sangat 'diharamkan' dalam rumah. sekarang asal topup grocery je mesti ada terselit mcm2 perisa

    ReplyDelete
  4. sedapnyaa
    terliur pulak
    maggi ada je dekat rumah ni
    hehe

    ReplyDelete

Post a Comment