Resipi Siakap Tiga Rasa Mudah

Dek sebab rindu nak makan Siakap Tiga Rasa ni.. Maka kena la buat sendiri ja kat rumah.. Nak dine in tak boleh lagi.. Almaklumlah x fully vaccinated lagi...biasa ka geng2 #oxfordclan ni memang lain dari yang lain kanπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Nak buat Siakap Tiga Rasa ni bukannya susah pun.. Balance kan rasa masam man…

Resipi Bubur Rolled Oats Ayam

Assalamualaikum...Tengah tunggu makanan ni kat kedai.. boring pulak.. So sekali harung kita up satu entry dekat blog. Harap2 sempat la update satu entry sebelum makanan siap.

Rasa sebijik macam bubur ayam mekdi hampa oiii... 
Untuk bubur oat ni.. Aku guna yg rolled oats sebab kat rumah ada rolled oa…

Resipi Siakap Steam Lemon/ Limau Power

Tak tau berapa lama lagi nak kena hadap MCO yang berterusan ni... Dengan kes harian Covid yang makin tak nampak akan pulang ke pangkal jalan... Buatkan aku rindu kehidupan sebelun Covid melanda. Terlalu rinduuuu dengan semua2 tu..Antara yang aku rindu adalah makan dekat Kedai Tomyam yang betul-betu…

Resipi Nasi Cauliflower Goreng Untuk Orang Diet

Nasi + cauliflower goreng. 
Bagi yang tengah diet tu.. Tapi teringin sangat nak makam nasi goreng tanpa rasa bersalah.. Boleh la cuna buat Nasi+Cauliflower goreng ni. 
Untuk nasi + cauliflower goreng ni... Korang boleh gunakan 1 cup nasi + 1 cup cauliflower yang dicincang. Lepas tu buat ja macam nasi…

Beef Ginger Kueytiaw Mudah dan Sedap

Rindu betul nak makan dekat Papa Rich. And sedih gila Papa Rich da tutup sebab dah tak mampu survived di musim pandemic ni. Suka sangat makan dekat Papa Rich... Mostly makanan-makanan dia pun sedap! Cuma xla makan selalu kan sebab harga dia quite pricey jugak kan. Kalau dekat sana aku suka nasi le…

Resipi Gulai Minang - Perut Lembu

Baru-baru ni ada beli perut lembu yang bahagian dalam dia macam towel tu.. Tak silap aku orang panggil perut tuala kot. Bahagian perut tuala ni buat kerabu pun sedap... Rebus cicah air asam pun sedap. Buat sup pun best. Eh pendek kata memamg sedap la kan.... Yang tak makan tu jangan lah duk euwww e…

Food i cooked lately

Nak simpan dekat blog menu-menu yang aku masak lately ni. Kadang-kadang bukan apa.... Kita ni insan biasa... Penat pikiaq nak masak apa kadang-kadang tu... Jom la tengok apa yang kami masak lately. 


Chicken pop corn kegemaran anak2. Buat sendiri guna tepung Bestari sebab anak2 suka makan ni. Tak la…

Resipi : Ayam Cola Version Pedas

Assalamualaikum..
It's been a long time tak update blog kan... Kali ni nak share resipi sedap Ayam Cola. Ayam Cola ni actually kawan aku orang Sarawak, Fiza yang ajar buat masa dekat U dulu. Bayangkan duk kt hostel... Time tu tempat aku belajaq UniKL-MICET tu mcm tempat jin bertendang. So hujun…

Resipi : Mopu Tofu

Antara kegemaran aku adalah makanan Chinese. Aku memang suka sangat sebab Chinese food ni selalunya flavourful sangat. Antara masakan Chinese yang aku suka Sichuan. Kalau dulu suka sangat tengok Iron Chef yang Chinese tu.. Dia suka masak Sichuan dishes yabg menarik sangat. Antaranya yang aku ingat …

Resipi : Daging Cincang & Terung Pedas Chinese Style

Nk update laju2 sebab takut nanti lupa nak update blog... Hahahhaha.. Macam apa ja.. Seminggu ni bz n kelaut sangat nk blogging.. Ampun dan maaf ya blogku....

Ni lah dia daging cincang pedas bersama terung... Nama melayu dia... 
Sedap dan simple sangat nak buat dia...  Dekat rumah ni sentiasa ada sto…

Recipe : Pumpkin soup

Ni masakan dinner semalam....  Buat pumpkin soup + garlic bread + squid ink pasta ja. 
Kali ni nak share cerita pasal pumpkin soup. Yang stail orang putih buat tu.....  First time makan pumpkin soup ni dekat Mizi Bistro.. Sedap sangt pumpkin soup dia. So kali ni kita buat sendiri ja lah kan. Bahan-bah…

Resipi : Loh Shee Fun /Laksa Pendek Goreng

Ada sapa2 kat sini pernah makan Loh She Fun? Atau laksa pendek goreng ni? Kalau dalam bahasa Cina depa panggil ni mee ekor tikus. 
If you wonder how does it taste like? Rasa dia macam kueytiaw jugak sebab buat dengan tepung beras sama macam kueytiaw jugak. 

Pic credit to Google. 
Haaa ni la rupa dia s…