Tak tau berapa lama lagi nak kena hadap MCO yang berterusan ni... Dengan kes harian Covid yang makin tak nampak akan pulang ke pangkal jalan... Buatkan aku rindu kehidupan sebelun Covid melanda. Terlalu rinduuuu dengan semua2 tu..

Antara yang aku rindu adalah makan dekat Kedai Tomyam yang betul-betul pure dari sana... Rindu jugak nak makan dekat Pak Bara, Hatyai semua 😭😭😭

Buat masa sekarang... Rindy nak makan siakap steam limau πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“.. So kena la beli sendiri siakap dekat Tesco untuk buat steam limau dekat rumah ni....



Alang-alang nak beli.. Beli la dua ekoq kan... Satu lagi nanti kita buat miang pla pao ka kan... Sedappp uiii...



Murah la siakap besar ni dekat Tesco/Lotus.. Dalam RM8 ja... Tapi tu la pakej dia hg kena bersiang sendiri la ikan tu... Pakej hanyiaq satu badan πŸ˜‚


Ok la untuk buat steam limau ni... Senang ja.. Bahan-bahan pun semua jenis mudah2 ja nak sediakan... Jom la tengok bahan-bahan yang aku guna kan...

Bahan-bahan 

Ikan siakap yang dah disiang and cuci bersih

1 biji lemon / 3-4 biji limau nipis

Segenggam bawang putih

3 biji cili padi merah pedas gila 

7 biji cili padi***nak kurangkan pun boleh tapi x kick la... 

2 sudu besar kicap ikan/ namfla

4 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil aji/maggi cukup rasa

Daun ketumbar


Cara-caranya:

1. Masukkan bawnag putih, cili padi merah pedas gila dan cili padi hijau ke dalam chopper, boleh la kisar kasar 3 bahan ni. 

2. Gunakan kuali besar dan panaskan 2 gelas air. 

3. Bila air da mula mengelegak masukkan air perahan lemon/limau dan masukkan ikan ke dalam kuali. 

4. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dalam chopper tadi ke dalam kuali. Kacau dan alihkan ikan ke bahagian lagi satu selepas masak menggelegak 10 minit setiap bahagian.

5. Kemudian masukkan nam fla/kicap ikan, gula, garam dan serbuk perasa. Balance rasa masam manis dan pedas ni. Kalau kurang rasa manis.. Boleh tambah sikit lagi gula.. Kalau kurang masam boleh tambah lagi air perahan limau. 

6. Masak sehingga ikan masak (kena ingat bila masak sekor2 macam ni.. Akan ambil masa untuk fully cook)...ambil masa setiap bahagian lebih kurang 10 minit untuk masak.  Bila agak-agak nak masak.. Masukkan daun ketumbar. 

7. Da siap boleh angkat dan hidangkan... Dan tabur lagi daun ketumbar ke atas ikan. Bagi yang tak suka daun ketumbar boleh skip daun ketumbar. Macam aku terlalu favourite daun ketumbat ni.. Boleh la letak banyak-banyak ya.


Aduhhh telan ayaq lioq pulak tengok niπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚



Sedap steam limau ni sebab dia pedas-pedas masam. Hirup kuah dia tu.. Fuhhh feeling gilaaa... Nikmat gilaaaaa la haiiiiii.... 
Boleh naik sheik tok nenek belah siam aku tu
 πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Bila la boleh balik kampung tok nenek tok moyang ni... Cicit nak balik makan laksa siam 😭😭😭








Al Fatihah Buat Siti Sarah Raisuddin

by Alia Farhan, 10:48 AM

 



Sebak bila baca pasal pemergian Siti Sarah bertemu dengan Pencipta Negara Abadi. Sebak sebab as a mom, a wife.... Everything feel so breakable at this point.

I'm not really a fan of her. Tapi suka dengar suara dia sebab lain dari yang lain. Those yang kenal aku dari sekolah mesti tau aku ni x fan sangat lagu-lagu Melayu ni.. Most of the time aku punya halwa telinga ke arah ke-baratan seperti yang diperkatakan oleh kawan aku masa sekolah dulu. But her voice really catch my attention. Teringat lagi masa nak ambil SPM.. ye lah time tu famous lagu Siti Sarah ni Kesetiaan dengan Misha Omar time tu... Bunga-bunga Cinta tu. Time tu woah.. Sedap suara dia! Lagu yang lain-lain aku x berapa tahu sangat. Tapi yang aku tau suara dia memang sedap and arwah ni aku tak pernah pun dengar yang buruk-buruk pasal dia. 

Tapi bila baca Arwah Siti Sarah kena masuk ICU sebab covid.. Hati dah tak sedap dah sebab aki teringat kakak aku selalu cerita banyak patients dia ibu mengandung ni kalau kena Covid ni high risk sangat. Banyak yang kecundang. Allah.... Sumpah time tu da risau and mendoakan keajaiban untuk Sarah.

Tapi Allah lebih sayangkan dia kan. Betullah kata Shuib, isteri dia Allah pinjamkan 11 tahun ja dekat dia. Serius respect sangat dengan Shuib. Bagi aku Shuib ni memang serious gentle gila dengan bini dia. And betullah rezeki dia banyak mai melalui bini dia.. Sebab dia betul-betul bahagiakan bini dia. Lelaki/suami ni.. Kalau rezeki sempit dan asyik rasa tersekat ja... Cuba semak balik... Bini kau bahagia tak dengan kau... Kau ada buat benda-benda yang menyakitkan hati dia tak...sebab aku nampak banyak kes macam ni.. Tak jaga hati bini... Bini terkontang kanting uruskan rumah tangga, anak2 and kerja lagi..tapi laki buat dek ja dengan bini...time tu jangan cakap la Allah kejam ka apa kat kau.. Sebab kau pun kejam dekat bini kau. Allah.. Terbebel pulak. 



Seriously satu hari aku emosi gila... Sumpah emosi sangat bila Sarah dah arwah. Ya lah sebab kt ig kan minggu lepas nampak dia masak chili crab lagi 😭😭😭 sedihnya... Macam mana anak-anak dia rasa bila mak dia yang minggu lepas masih ok.. Tiba-tiba sekelip mata ja xda. Sumpah sedih... Sebab aku  bayangkan aku yang dijemput dulu Allah... Tiba-tiba bangun nak cari laki and anak-anak aku.. Tapi sebenarnya aku dah mati 😭😭😭

Sumpah koyak doh.... 


Koyak......... 


Tak sanggup nak pikir... 


Time-time covid ni... For mommies... Mengandung akan jadi satu keadaan yang tersangat high risk. Kalau bukan covid ni pun bila mengandung 50-50 jugak dah sebenarnya chances kita. Macam-macam sakit boleh ada time pregnant... High bp la diabetes(gdm) la... Darah beku la... Semua possibility boleh jadi... Tambah dengan sekarang Covid ni... 😞😞😞 Bayangkan dah sakit kena cser.. Kena telangkupkan pulak untuk bagi oxygen masuk betul-betul kat peparu tu 😞😞😞 ngilu terus tempat cser ni 😫😫😫 kalau boleh tangguh dulu... Tangguh dulu πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“

Sebenarnya kes Sarah ni membuka mata kita.. Sebab banyak ya kes harian macam ni... Ada kawan aku yang in charge NICU for baby cakap... Baby banyak yang xboleh discharge lagi sebab both parents tengah kena intubate and critical. Can u imagine what will happen to tje baby if both parents lost this battle? 😭😭😭😭

Ada yang both parents died due to Covid... Anak2  kecil dekat rumah duduk quarantine  sendiri-sendiri.... Allah... Tak kuatnya rasa bila baca cerita-cerita macam ni.... 

Kepada yang kata Covid ni tipu2 and selsema biasa ja... Please be real...dont live ur life in DENIAL... we have a very2 strong enemy for us to fight. Get VACCINATE... kita nak capai HERD IMMUNITY secepat mungkin... Berapa ramai lagi kita nak tengok tewas di medan perang ni..berapa ramai lagi kita nak tengok anak-anak jadi yatim piatu sekelip mata. 


Covid ni sangat jahat ya.... Sangatttt sangatttt sampai bagi kesan dekat mental health kita semua. Aku tak bolehhhhhh la nak hadap berita-berita sedih lagi.... 

And aku rasa bukan mak2 and bini2 ja yang emo hari ni.. Bapak2 and suami orang pun terkesan hari ni... To all bapak2 and laki2 orang... It is nothing wrong to show affection to your love one... Buat kat bini sudah la kannnn... Try to live our life to the fullest... Appreciate everyone yang selalu ada dengan kita.. Family kita.. Adik beradik kita... Kita tak tau berapa lama lagi masa Allah pinjamkan kita dekat dunia ni. 

😞😞😞



Aku dah tak boleh nak bebel lagi.. Nanti mencurah2 lagi air mata aku.... Murah sangat air mata aku ni lately... 

Jom kita sedekahkan Al Fatihah utk Arwah Siti Sarah dan kesemua mereka-mereka yang dah pergi meninggalkan kita.... Semoga mereka semua ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman


Al Fatihah... 







 


Nasi + cauliflower goreng. 

Bagi yang tengah diet tu.. Tapi teringin sangat nak makam nasi goreng tanpa rasa bersalah.. Boleh la cuna buat Nasi+Cauliflower goreng ni. 

Untuk nasi + cauliflower goreng ni... Korang boleh gunakan 1 cup nasi + 1 cup cauliflower yang dicincang. Lepas tu buat ja macam nasi goreng biasa tu... 

So ni cara la aku kan... Jom aku kongsi bahan-bahan  and cara aku. 

Bahan-bahan :

2 cawan nasi sejuk
2 cawan cauliflower /bunga kubis yang dicincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah pedas
3 biji cili hijau
Isi ayam yang dipotong 
2 biji telur
Sedikit minyak
Kicap ikan
Sedikit garam
Maggi cukup rasa
Ikan bilis yang digoreng 


Cara-cara :

1. Dalan chopper, masukkan bawang merah, bawang putih, cili merah and cili hijau dan chopped kan bahan-bahan ni. 
2. Panaskan minyak dah tumis bahan-bahan yang di chopped tadi. Kemudian masukkan isi ayam dah kacau seketika. 
3. Lepas tu masukkan telur ke dalam  dan biarkan sedikit mengental. Bila dah nampak telur tu start setengah masak, boleh la kacau-kacau. 
4. Kemudian masukkan nasi sejuk dan cauliflower ke dalam kuali dan kacau-kacau. Biar cauliflower tu masak kejap and jangan lupa kacau - kacau ya. 
5. Bila nampak cauliflower dah putih-putih sama macam nasi boleh la perasakan dengan kicap ikan, sedikit garam dan maggi cukup rasa. 
6. Kacau sekata supaya nasi cauliflower goreng kita rasa secukup rasa. Kemudian boleh la dimasukkan ikan bilis yang dah digoreng tadi. 


Dah siap... 
Ni special letak petai sebab semalam laki bawak balik petai banyak gila untuk bini dia ni. Tengok macam ni tak perasan pun cauliflower tu kan πŸ˜‰ 
Boleh trick anak-anak yang tak makan sayur supaya makan sayur. Hahhahahha. 



Akhir kata.. Selamat mencobahhhhh






 Alhamdulillah another project done. Ni pun sebab husband kata hadiah birthday nak beli apa pun tak tau sebab kedai semua tutup kan.. Nak ajak walk in beli pun payah... So dia bagi ja duit bla bla bla untuk aku beli apa-apa yang aku nak.

Actually dah lama nak buat pantry ni. Ala-ala walk in pantry. Tapi disebabkan macam-macam jadi malas sangat nak ni apa-apa. Ni datang biol dia lama terperuk and terpuruk dekat rumah... Lepas tu husband pulak bagi duit untuk buat apa-apa yang aku suka... Makanya jadi lah buat apa yang aku nak...


Malu nak tunjuk gambar sebelum tu. Main letak ja kan time tu. Agak susah nak organize Lerberg rack from Ikea ni. Ka aku ja yang tak reti. Hhahaha.. Rack ni pun dah letgo dekat orang. 


Lepas da jual Lerberg Ikea tu.. Kita beli pulak Billy Bookcase ni. Asal dia bookcase ya. Tapi aku guna untuk letak bahan-bahan aku kat dapur ya. Baru la nampak semnggah sikit kan...kalau yang nak buat pantry macam ni tapi bajet kurang skit. Korang boleh la beli Billy bookcase look like ni dekat Shopee. Harga pun jauh lebih murah dari Ikea punya. 



Bestnya Billy bookcase ni kita boleh adjust dia punya level setiap ikut kita nak macam mana. Yang look like aku bagi tu pun boleh adjust jugak shelf dia tu kita nak level macam mana. Botol jar tinggi yang letak squid ink spaghetti dengan spaghetti biasa tu beli dekat Ikea. Ambil yang paling tinggi. Memang lepas letak spaghetti yang panjang tu. Kalau yang bulat sikit untuk letak farfalle and gnocchi tu pun aku beli dekat Ikea jugak. Dua yang depan tu ja aku recycle and reuse botol jar Prego yang besar tu untuk letak macaroni dengan pasta bentuk comel-comel yang untuk budak2 tu. 


Air fryer tu terpaksa kena letak mengiring macam tu sebab Billy bookcase ni dia punya tu tak dalam ya. Dalam 28cm macam tu ja. Kalau betul-betul nak ni kena customade dekat tukang la kan ikut dimensions yang kita nak.. For example kalau buat untuk letak-letak electrical appliances ni... Kena buat dalam sikit la kan. Tapi macam aku ni... Kira ok la... Pejam mata sikit walaupun sedikit sakit mata. Sebelum ni toaster tu aku letak dekat counter top. Tapi jarang sangat nak pakai. Laki aku ja kot yang rajin buat roti bakar ni.. Aku harap mak long tak rajin nak buat. So aku angkut la letak dekat sini. Yes aku beli toaster tu sebab cantik🀣🀣🀣 tu pun preorder dari Kmart Aus. 



Jar bottles ni ada yang beli dekat shopee.. Ada yang beli dekat Ikea. Kalau yang atas sekali tu yang chubby tu beli dekat Ikea. Yang lain tu beli dekat shopee ja. Jap aku bagi link yang shopee tu... Bagus packaging dia.. Takda yang pecah pun.. Semua cantik helokkkk ja... 
Nah aku bagi link jar cantik kat korang.... 
Boleh click kat bawah and direct terus order kt shopee korang ya... 




Ni ruangan letak segala teh mak nenek aku kan. Maklumlah aku ni tea person lagi dari kopi person. So harus letak macam ni supaya aku ingat aku ada teh-teh segala mak nenek ni supaya aku tak lupa nak minum. Sebelum-sebelum ni aku letak dalam kitchen cabinet dekat atas tu sampai lupa la apa teh yang aku ada 😜
Jar yang untuk teh bunga aku tu pun aku beli dekat kedai yang sama aku bagi link dekat atas ya. 

Untuk label pun aku seorang yang jenis practical sikit la. Aku prefer pakai label macam ni. Senang. Nak bukak senang.. Nak pasang yang baru pun senang... Kalau tersilap label pun tam kesah nak buat balik sampai lebam pun. Kalau yang jenis customade tu menangis la kalau tersilap ka apa kan.... 

Comel ja kan sticker label macam ni pun kan πŸ˜‚


Ni lah si pembuat sticker label tu. Nama dia Motex label. Sapa nak beli boleh click dekat bawah. 







Overall buat pantry macam ni puas hati la sikit. Nak ambil apa pun senang. Hahhahaha. Dalam kitchen cabinet nanti-nanti la kita update. Yang tu banyak simpan stock yang lepas refill dalam botol-botol kat sini. Semua still dalam plastik but stil seal elok-elok la kan. But semua letak dalam bakul supaya tak nampak messy. Tapi kadang-kadang tu serabut gak mak tengok dia πŸ™„πŸ™„πŸ™„. Macam tu la mak-mak ni kan.. Tak reti  nak duk diam... Ada ja nak cari keja untuk buat. Tu pun orang kata jadi housewife ni bukan buat apa2 ja pun.. Kahkahhhhh.. Penat tauuuuu tak buat papaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚




 










 Assalamualaikum


Hai hampa semua....dah lama tak tepek resipi dekat blog aku ni kan... Kali ni aku nak share resipi senang gila... Seperti yang hampa sedia maklum... Aku ni seorang yang tak suka masak benda-benda yang complicated sangat... Pendek kata memang jenis tak suka duduk dapur lama-lama.

So of course la kali ni aku nak share menu yang simple-simple ja untuk hampa buat sendiri dekat rumah. Nak buat benda ni pun senang ja. Bahan-bahan tu mostly memang duk ada ja dekat rumah kan....


Korean Ginger Beef. Simple tapi sedap


Ok la jom tengok bahan-bahan yang perlu untum resipi Korean Ginger Beef ni....


Bahan-bahan:

Daging yang dipotong nipis-nipis

3 ulas bawang putih dicincang/diketuk

Halia 3 inci dipotong nipis

Chilies flakes

Sos tiram

Minyak bijan

Lime juice

Gula

Garam

Maggi cukup rasa

Shimeiji mushroom

Daun bawang

Sesame seed*

********************

Tips untuk yang tak tau macam mana nak potong daging nipis-nipis/slices....


Korang keluarkan daging korang yang tengah frozen tu. Biarkan dalam 5 minit dekat luar, then amik pisau yang tajam terus slice kan daging yang tengah beku tadi. So daging korang akan slice lawooo ja macam kat atas ya. Cantik kan dia punya slice tu. Nak masak pun takyah lama-lama. Daging pun lemah lembut ja πŸ˜‚


Nak goreng kunyit nipis-nipis macam ni pun sedap ja. Buat bbq ka buat sukiyaki pun sedap jugak. Pendek kata memang daging macam ni nak masak apa pun senang sebab masa nak masak tu dah dikurangkan. 

Ok hampa....jom kita share pulak cara-cara nak buat Korean Ginger Beef ni. 

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak, dan masukkan daging tadi. Kacau-kacau ya, at first air-air daging ni akan keluar, bila dah nampak air daging tu berkurangan and dah nampak minyak.. Boleh la masukkan chilies flakes. 
2. Kemudian lepas masukkan chilies flakes hampa boleh la masukkan sos tiram, minyak bijan dan air. 
3. Then masukkan sedikit lime juice, garlic and ginger. Lepas tu dah boleh la perasakan dengan gula, garam dan maggi cukup rasa. 
4. Last but not least masukkan cendawan shimeiji... Baru lah korea kan letak-letak cendawan ni.. Kau apa tauuu.. 
5. Bila cendawan da masak bolehlah masukkan daun bawang pulak. Da boleh tutup api dah and boleh angkat hidangkan. 
6. Kalau nak lagi korea masa ko da siap angkat semua... Ko taburkan la sesame seed atas dia... Terus korea dewata raya. Tapi sebab aku punya sesame seed da habis... Aku xletak la.... Tapi stil korea jugak lah😜


Satu lauk ni ja. Kalau korea betul banyak la side-side dish dia tu. Tapi aku tak rajin dah hari tu...lantak situ. Janji ada lauk nak makan ye dokkkk.... 


Hidang makan dengan nasi panas-panas. Aku masak nasi peyuk kecik lotey aku tu ja.. Biasa kalau sekali makan lepas kami 4 beranak. Papa nya balik lambat and suruh kami makan dulu. Elok dia balik nasi da licin. Kami 3 beranak da setelkan nasi sepeyuk kecik tu. Dah kena masak lain dekat dia. Kahkahhhhh... 


Aku ada upload short video recipe ni kat ig aku n tiktok aku... N ada kawan-kawan da cuba.. Depa kata simple and sedap gila... Pastu xckup and kena rebut-rebut. Hahhaha... Korang tak caya try la ya... 

Jangan lupa follow :
















 It's already August.... Cepatnya masa berlalu kan... Another year wasted because of this Covid 😒😒😒

Tapi xpa... Kita ada banyak cerita untuk ditonton🀣🀣🀣 tengoklah sampai lebam ya. Antara yang baru aku tengok adalah Fast And Furious 9 : Fast Saga ni. Nak kata excited nak tengok tu ada la sikit kan... Tapi sebab kali ni xda Hobss N Shaw tu aku macam mehhh sikit la kan.. Nak pulak ada John Cena... Hukaloh!






Tapi takpa... We being natural here as much as I can! Ahaaaa.... Cerita dia start with Dom, Letty and his son duk la kat cherok tok kun mana hala ka sebab nak lari dari hiruk pikuk bla bla bla... Tibehhhhh Roman mai kata Mr Nobody hilang and the saga begin! Wehuuuu....

Awal2 cerita bagi aku dah macam cerita Tamil 7 petala langit dah. Tak tau la nak describe macam mana wei. Aku dengan laki aku tengok duk WTF.... cam banggang jugak pun ado lahhhh.... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Kalau sebelum2 ni dalam FF 7 depa lawan dengan kapai selam depa menang kan... Kali ni depa bawak kereta pergi space ship! Dem jahanam pengarah sapgammmm ke ni!!!




Sumpah jalan cerita boring wei... Laki aku siap pi toilet.. Buat apa ntah kat Ecah kat dapoq.. Aku pulak duk nganga nak cari apa yang best dekat FF kali ni. Seriously aku rasa ni cerita FF yang paling terpesong dari cerita FF awai-awai dulu.

And yang paling best, Han hidup lagi wei... Kahkahhhhhhh... Halahhhh kasimmmmmmm! And sapa pulak John Cena ni dalam ni?!!! 



Nak tau apa kena mengena FF kali ni dengan Han hampa kena la tengok kan... Cukup lah aku reveal skit2 kenapa aku cakap pengarah sapgammm time buat cita ni 🀣 oh lupa.. Mia pun mai balik... Brian jaga anak2 kat rumah 🀣🀣🀣

Yang penting waktu Hobbs dalam FF8 tarik helicopter dengan tangan dia yang power tu... Idok lerrr nampak macam sapgammmm sangat....

Ntah la dengan2 aku layan kepala macam sapgam pulak masa tengok cerita ni. Hareyyyy xdak feel Fast n Furious (kita tau FF dulu cita pasal kereta yang best.. Drift jadah la)... 

Dah la.. Lepas ni tak payah lagi dah buat cita Fast Furious 10 pulak... Aku takut nanti mission onboard kena pi planet Pluto pulak nak selamatkan Mr Nobody kat situ pulak πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘





© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS