Pengalaman Positive Influenza...

Nak cerita sebab pengalaman aku dengan anak aku Aishah positive influenza and dua-dua kena warded dekat Gleneagles masa hujung2 bulan Nov tahun lepas. Memang rasa horror gila time tu. Lagi2 dah banyak bulan aku dengaq influenza outbreak ni.

Semuanya start lepas balik dari Cameron Highland. Time kat Cameron Highland Aishah dah tunjuk sign2 tak sehat. Muntah la batuk2 la. Aku time tu ok lagi. Cuma start bila aku balik tu... Badan aku start rasa debar2 and macam nak panas. So i guess the temperature difference yang buat aku macam tu.


Gejala-gejala influenza


Tapi masuk hari kedua aku da start batuk and selsema. Aishah pulak dah start demam on OFF. Aku pulak makin lama makin tak ketahuan dah. Batuk makin manjadi... Selsema sampai ketat hidung and tak boleh nak bernafas. Nak tdur memang kena bernafas kot mulut la. Sampai satu peringkat tu batuk teruk gila2 sampai level2 terkencing2... Memang terus kena pakai pad 42cm la cita dia. Gila horror nak mati!

Sepanjang 5 hari tu aku sakit kepala sampai asyik terlentang ja atas katil. Rumah tunggang langgang xyah cerita la... Sama la dengan Ecah.. On off demam dia. Kesian kt mek tu.  Sampai la masuk hari ke 5 aku dah tak tahan cakap laki aku.. Nak pi check kalau esk tak ok gak. Memang time tu xdak tanda2 nak ok lgsg.

Esoknya lepas ja Adriana balik dari orientasi untuk darjah 1 dia kat sekolah... Terus kami pi ke Gleneagles. Masa tu hari Sabtu.. Dah tentu2 kena pi ke Emergency. Lepas ja masuk dekat wad emergency tu terus kena neb. Ecah plak kena standby dah sebab demam gak. Laki aku pun time tu demam gak... Yang tak demam time tu cuma Adriana sorang ja. Kesian laki aku sampai bp dia naik.



Tak pernah2 kena neb oiii. 

Aku plak kat dalam blik kat emergency tu kena tahan sementara nurse cari blik untuk aku dengan Aishah. Lama gak la menunggu tu. Sebelum kena neb tu darah kena amik.. Lepas tu sample hingus pun kena amik untuk test influenza.. Sakit oiii jolok hidung tuuuu... Nasib tak tertendang doc yang amik tu...bila result keluaq.. Aku positive Influneza B... While Ecah Influenza A atau dalam bahasa mudah dia H1N1... virus ecah lagi kuat dari aku... Bayangkan dia kena tu.. Sedih aku tengok...


Ni type of influenza. 


Dah dapat bilik 2 orang untuk kami dua beranak... Setelah berjam2 menunggu. Terima kasih la dekat Sister yang tolong  kami dua beranak dapatkan bilik.


Acah jek ni duk sorang2.. 


Hakikat dia berhimpit la dengan mek ni. 


Selama 5 hari jugak kami 2 beranak kena berkampung di Gleneagles. Lega dapat bilik yang selesa untuk kami dua beranak.

Masa warded tu memang ubat makan tak berenti la. Anti viral tamiflu kena makan sehari sekali. Lepas tu drip antibiotic.. Lepas tu neb.. Lepas tu ubat selsema.. Lepas tu ubat kahak... Memang teruk la effect dia dekat respiratory.


Ni antara ubat yang membantu. 


Kesian debab mama ni


Manja gila ngan papa dia. 


Yass gedik kann... 
Bagi chance la


ISOLATION haaa
😅😅😅


Ni tahap cemuih ni.. Laki aku mai.. Aku mintak dia tolong jaga Aishah.. Aku turun bawah me time sat mat bawah ni minum ayaq... Cemuihhh gila duk hospital Allah ja yang tau. 

Lepas berkampung selama 5 hari 4 malam dekat sana.. Maka dapat lah kami pulang ke rumah. Serius la memang seksanya Allah saja yang tau. And aku harap dah tak kena lagi dah menda ni dekat seluruh keluarga aku. And lepas ni memang nak kena amik influenza jab untuk anak2 la yearly. 

Terbaru pun KKM ada keluarkan amaran baru pasal influenza outbreak ni. 

Ni pesan dari seorang doctor

"Ministry of health’s notification to the public that the influenza this time is serious. Prevention method is to keep your throat moist, do not let your throat dry up. Thus do not hold your thirst because once your membrane in your throat is dried, the virus will invade into your body within 10 mins. Drink 50-80cc warm water, 30-50cc for kids, according to age. Everytime u feel your throat is dry, do not wait, keep water in hand. Do not drink plenty at one time as it doesn’t help, instead continue to keep throat moist. Till end of March, do not go to crowded places, wear mask as needed especially in train or public transportation. Avoid fried or spicy food and load up vitamin C
The symptoms/ description are
1.repeated high fever
2.prolonged coughing after fever 
3. Children are prone 
4. Adults usually feel uneasy, headache and mainly respiratory related
5: highly contagious"






3 Comments

  1. Allahu seramnya rasa dgn influenza outbreak ni. Anak nur pun kelmarin demam & muntah. Alhamdulillah harini dah ok. Moga terus sihat & ceria ya sis

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, puan & aisyah dah kembali sihat.
    Influeza A memang bahaya, seeloknya 3 hari tak okay, wajib pergi cek.

    ReplyDelete
  3. Syukur dah baik sekarang. Anak2 kecik yg paling risau. Tapi kita dewasa pun kena berhati-hati. Saya bagi supplements kat anak2 utk kuatkan daya pertahanan badan.

    ReplyDelete

Post a Comment