Alhamdulillah setelah berbulan-bulan menunggu giliran vaksin... Akhirnya semalam dapat sms suruh check untuk update kehadiran untuk vaksinasi esok.

Yess... All this while.... I mean while waiting to get the date.. I must admit i was quite stressful... Ya lah.. Apa kes orang yang register lewat pun boleh dapat dulu dari kita kan...

So viral baru-baru ni kata sapa yang early registration ada data yang lost... Tak tau la betul ka tidak... So they came out with this solution to ask what's going on with the system? Macam aku dulu... Duk la dekat done registered gituuuuu... Assessment apa pun tarak yaaa....

Stress gilaaa... Dah pulak MKN pun suka ja cari pasai hantaq msg mcm kan kita ni xreti2 xmau daftar untuk vaksin.. Wtf betul rasa...ni saja cari pasal ka apa ni...

So aku pun merentan la dekat fb pasal vaksin yang lembab nak mampusss ni haaa... And kawan aku, Liza ada share cara macam mana dia buat untuk dapat date vaksin cepat.

Aku pun just try my luck la kan... Dapat... Dapat.. Tak dapat aku merentan lagi dengan vaksin lembab ni... Hari jumaat petang aku buat... Semalam Isnin aku dapat message suruh check untum confirmation untuk attend atau tak esok. So kiranya Isnin dapat confirmation, Rabu kena jab.

So syukur Alhamdulillah. Dapat. Kalau tak dapat memang aku merentan lagiiiii....kahkahhhh!

Ok la.. Malas nak cakap panjang2...

Jom tengok steps dia... 

1.


Mula-mula hampa pi kat MySejahtera apps hampa tu... Lepas tu hampa cari kt atas tu MORE.... 


2.


Lepas tu hampa click dekat HELPDESK tu.


3.


Akan keluaq macam ni.. Hampa tekan ja Start tu. 


4. 


Lepas tu click dekat Other queries tu. 


5. 

Next hampa tekan dekat Other issues tu. 



6. 


Lepas tu kat sini hampa carut la sepatah dua kata.... Lepas dah carut jangan lupa tekan Next


Tu ja step dia... Lepas tu hampa tunggu la depa akan hntaq email kata helpdesk da dapat message hampa... And tunggu la next step pulam..katanya akan dibalas dalam 5-7 Days.. Tapi aku punya jumaat aku carut... Isnin da dapat jawapan dah... 

Aku harap semua kita dapat vaksin secepat mungkin untum membentuk herd immunity. Sedih tengok angka hari ni... 😭😭😭 Tak tau la nak cakap apa dah... 














Movie Review : The Intern

by Alia Farhan, 7:09 PM

 


Ni antara movie terbaru yang aku tengom dekat Netflix. Best juga cerita ni sebab aku memang suka kedua-dua pelakon ni.. Anne Hathaway and Robert De Niro. 

Cerita dia mengisahkan Ben( Robert De Niro) seorang persara yang join program Intern dekat syarikat Jules ni. Intern program ni untuk oldies ni salah satu CSR program la untuk oldies catch up dengan latest technology ni la. 




And Jules ni pulak company dia tengah meletop dengan online shopping boutique la gitu. Within 4 months dia punya online fashion boutique went boommmm. 


Aku suka tengok interior company dia ni..love teruks makkkk... 

So basically, awai2 tu Jules ni agak sceptical la orang tua mcm Ben ni boleh ka paham selok belok online business yang depa duk tengah jalan ni. Maklumlah lani marketing tak sama dengan dulu-dulu kan. Lani everything cepat gilaaa... Baik dari segi fashion ka delivery ka apa ka... Semua kena cepattttt.... 


So basically Ben ni was placed directly to Jules. Dia macam awai-awai tu krik krik la dengan Ben ni kan. Tapi lama-lama dia makin respect dengan Ben sebab Ben ni ada satu work ethics and experience yang sangat bagus. Bak kata pepatah experience never gets old la katakan. He begins to get Jules's trust. 



Jules pulak dalam masa yang sama terpaksa hired and search CEO untuk established kan company dia. Dalam masa yang sama dia taknak ada CEO yang duk bagi-bagi arahan dekat dia bla bla bla. Ya lah.. Kita paham... Dia da setup company dia ssh and berjaya.. Tibehhh ada orang nak arah2 kan itu ini memang jemmm la kan. At the same time dia terpaksa jugak hired CEO utk company dia untuk perbaiki hubungan dia dengan husband dia. 




Ya lah let alone be a boss of the company memang boleh buat seorang perempuan ni  caca marba. Mana nak juggle n handle kerja kat office lagi.. Anak and husband dekat rumah lagi. Which eventually lead to masalah rumah tangga untuk Jules and husband dia. 




So in searching for a good CEO, banyak lah Ben ni nasihat and share apa yang dia tau dekat Jules ni. And Jules pun from day to day makin selesa bekerja dengan Ben ni. Kiranya hubungan depa pun makin baik, rapat macam bapak and anak. 

So at the end, korang kena tengok la Jules ni jadi ke tak hired CEO untuk company dia or tak.. Macam mana dengan rumah tangga dia pun korang kena tengok la. Ada kt Netflix u olls. 

Cerita ni bagi aku sedap la nak layan time-time boring kena berkurung ni. Cerita yang light dan tak menyakitkan otak korang pun. Aku suka layan cerita-cerita light macam ni. Hidup kita dekat Malaysia yang dikurung ni pun dah cukup mnyakitkan otak dah. Baik la layan cerita-cerita macam ni ja. 

Ada suggestion tak cerita apa yang light2 tapu best nak layan dekat Netflix? 









Happy Birthday To Myself❤️

by Alia Farhan, 6:20 PM

 Thanks for wonderful wished that i received in Facebook. My birthday jatuh pada 3rd of July yg lepas bersamaan hari sabtu lepas...

Sedih jugak sebab bday jatuh time PKP n fasa lockdown lagi kan.. Tapi xpa la... Apa boleh buat.. Janji sihat, laki and anak2 ada di sisi... It's more than enough kan... Syukur Alhamdulillah..

Kalau tahun lepas a day after my birthday husband bawak pi Perhentian... Time tu kiranya lepas PKP 1.0...Sekarang ni xnampak lagi bayang nak boleh merentas negeri or even daerah pun 😒



Simple celebration ja ❤️


Kek ni sedap! 


Suprisingly he bought me a bouquet fo flowerπŸ’


Tq husband and anak2.... 

U guys meant world for me ❤️❤️❤️

Di kala time2 MCO  yang tak habis2 ni.... Kadang-kadang cepat ja rasa stress. Serius rindu nak hidup normal macam dulu balik... 

Ya Allah.... Kau permudahkanlah urusan kami. Kau angkatlah wabak Covid ni secepat mungkin Ya Allah... Kau lindungilah Malaysia dari Covid 19 dan tangan-tangan jahat yang membuat kemungkaran di muka bumi ini Ya Allah.... 
Amin Amin Ya Rabbalalamin❤️❤️❤️




Review : Su Ve Ates

by Alia Farhan, 4:04 AM

 


Review ringkas aku :

Buang masa aku ja tengok cerita ni πŸ˜‚

Kenapa buang masa? 

Sebab cerita ni tak sampai pun kat hati aku yang kuat sentap ni.. Sumpahhhh feel dia tu tak sampai... 

Ringkasan cerita dia, meh la aku ceritakan sikit ya.... 

Mengisahkan Hasmet ni seorang mafia lari ke London and terjumpa pulak dengan si Yagmur ni.. Bunyi macam yakpur salam ja kan... So biasa la cliche jatuh cinta.. Yada2.. Bila ketua mafia jatuh cintaaa... Auchhh gitewww... 

Dah nama mafia kan.. Biasa la cinta2 sekali terbuntingkan si Yagmur ni... Pastu Si Hasmet ni kena balik Turkey sebab nak selesaikan konflik dua keluarga mafia yang depa duk gaduh-gaduh ni.. Tapi masa balik tu Hasmet ni tak tau yang dia termengandungkan di Yagmur ni... Ahhh clicheee sangatttt.... 

Dah balik sana.. Ketua mafia kena paksa kawen dengan anak ketua mafia satu lagi pulakkkkkkk... Dah jemmmm mafia punnnnnn boleh kena paksa! Pastu mula la berkonflik bagai... 

Biasa la cliche lepas beberapa tahun Hasmet ni jumpa balik Si Yagmur ni dengan anak dia... Dah dapat tau tu anak dia... Ahhh mula cliche nak bercerai dengan bini yang tak dicintainya tuuu... 

Lepas tu biasa lah. Bergaduh balik kumpulan-kumpulan mafia ni.. Pastu mcm mana ntah dia ni kena tembak and mati.... 

Sumpah aku mencari jugak part mana nak merentan jiwa aku ni... Tapi sumpah tak sampai beb.... Agaknya aku ni dah biasa tengok cerita korea ni plot sedih tu dia binaaa lain macam... Ni dengan lagu2 klasik turkey tu rasa tak sampaiiii... Kalau korea kan lagu dia best2.. Melodi pun bestttt gitewww

While this pulak maybe sebab filem kan... So nak cepat2 kan buat cerita... Tapi tu la... Tak sampai pulak part sedih n merentan jiwa tu... Hahahhahahhaha..... 

Tu ja lahhh nk komen... Kalau kaki K drama ko takyah nak merepek nak tengok cerita Turkey ni.. Memang tak sampai ke jiwa noks... Ehhh tpi Me Before You tu sedih ja.. Aku merentan ja jiwa tengok walaupun bukan K drama.... 

Ntah la... Lain orang lain taste dia kot.... Aku kata kt laki aku buang masa la tengok ni.. Dah la laki tua.. Tak hensem pulak. Laki aku pun lalu mencelah. Hensem lagi aku! 
Ahhh sudahhhhh


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS