grilled salmon recipe

in , , by Alia Farhan, 7:43 PM

Hola me amor....

Orite tetiba ini mlm cik alia ni terlebeh rajen nk conteng2 n bgi recipe besa2 ja...

Recipe org diet....

Org nk kawen kena la diet....

Hahahha...puihhh....

Ok back to reality plizzz.....


Bahan;

Slices of salmon....ikut suka nk byk mana...tebal mana...aku suka nipis2...tp byk slices....xdaklah rsa mcm tebal n xbest...

Salt...

Parsley leaves...dry one


Then bleh la grilled....

Guna ja pemanggang ajaib yg byk dijuai tu...senang wei...sat ja panas...pastu slowkn api msa grilled tu...

Then kalih2 dia...

Last2 tu letak la sket butter...buh sket ja..kata diet kan!!xmau?ikut suka hg lah...kalau hg kurus..hg buh la butter byk2..kompem lgi sedap mak aih...sbb kn aku tgh brpantang...harus lah mnjauhi lebihan butter...

Sbb tu la ni msak smua harus pkai pmanggang ajaib...nugget pun xgoreng bai...guna pemanggang ni jgk...

Ehhh...aku ni mcm wat direct selling pemanggang ni plak...pang satg bru ada akai

Hahahah...

Oklah...

Try lah recipe ni...senang sgt2...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Lagi cerita pasal KFC

in , by Alia Farhan, 8:20 PM



Heee tak abih2 dengan KFC kan. Eeeiii korang ni...tipu lah kan kalau ada orang kata tak suka makan kepsi ni kan....jangan nak membongak dik non.

Semalam aku ada update status kt fb psal original recipe vs spicy tu kan. Tak sangka ramai pulak setuju dengan aku kan.


Sebenarnya, rasa original recipe tu la yang paling best and bring me down to memory lane.

Serious dulu masa kecik-kecik nak cakap susah gila-gila tu tak la tapi arwah abah n mama memang jenis berjimat cermat. Nak bawak makan kepsi tu memang setahun sekali or 2 kali ja. Tu pun kami adik beradik kena bawak balik results peksa cantik2 dulu. Dapat C xpayah la berangan nak makan kepsi bagai siap pakej dapat reward rotan lagi. Pilih la nak pakej rotan gemuk ka, sederhana gemok ka or rotan halus. Tapi kalau dapat C utk subjek music or seni, mama tak kedah. Dapat B dengar la tazkirah panjang2. Dapat A semua adik beradik (kami 3 yang atas ni la) baru la mama n abah bawak makan kepsi kt Jalan Stadium tu. Orang Alor Setaq mesti tau kepsi legend ni.

Serious time tu hampa makan kepsi tu semua mana ada spicy la apa la. Ada pun ayam original recipe tu, coleslaw dengan kentang tu ja. Burger2 aku rasa mcm takdak, sebab mama and abah order pun yang bucket besaq tu ja. So aku tak pasti adakah time tu ada kejadian burger or tak. Tapi dia punya syiok tu macam makan kat hotel weiii bila setahun sekali dua dapat makan kt kepsi. Sumpah time tu makan kepsi pun rasa dah best dah.

Rasa rindu pulak time2 dulu2. Time benda susah nak dapat tu buatkan kita lebih menghargai something. Lani kepsi tu macam alaaaa...boringggg laaa asyik2 kepsi(budak2 zaman lani...lepuk kang) aku dulu2 nak dapat makan kepsi pun setahun sekali. Tu pun kena bawak balik semua A dulu baru parents aku belanja makan kepsi tau! 

Teringat jugak, mama sampai beli bekas deep fried tu. Kes anak2 teringin nak makan kepsi punya pasal. So takdak la kami rasa kepingin sangat nak makan kepsi setahun sekali kan. Dulu2 makan kepsi tu da consider mewah sangat dah. And dulu2 semua kepsi serve dalam pinggan melamine tu haa. Lani ada la sesetengah tempat ja wat mcm tu, the rest banyak guna plate kertas tu lagi haa. 

Haihhhh. Tapi serious bila aku makan original recipe aku teringat balik semua kenangan2 demi nak dapat makan kepsi masa zaman dulu2 masa sekolah rendah dulu2.

To my parents, thanks for teaching us to be struggled for what we want. Tenkiu juga sebab ajaq kami adik beradik tak mewah2 dengan duniawi ( something dat i also should practise to my kids soon). Love u to d moon n back , mama n abah. To my lovely abah, May Allah place you in a better place now. I miss you so much, abah. Till we meet again😌😌😌

Haiii lamanya tak up recipe kan...
Kadang2 tu bukan apa. Rasa macam malas nk up recipe sebab macam senang jek kan. Nanti orang cakap ehh bajet pandai nauuu la masak tu...
Ehh pedulik pulak aku kan...blog aku...sukati aaa nak up amenda pun...

Tapi disebabkan bila aku update kat ig ada yang tanya aku recipe pasta aglio e olio aku ni. Maka harus la aku up satu entry pasal resipi senang nak mati ni.

Aku paling suka aglio olio ni. And memang susah la aku nak order kat kedai aglio olio ni kalau rega dia berpuluh2 hingget  baik buat sendiri ja. Dah la senang ja. Bahan apa la sangat. Idok la macam carbonara tu. Susah la jugek kan.



So jom kita tengok bahan-bahannya ya.

* pasta (ikut suka korang banyak mana..aku ni tak pandai bajet kalau rebus spaghetti ni..mesti dari dinner bawak ke breakfast sebab banyak nau buatnya)
* lots of garlic (mince ya..aku guna tefal chopper tu ja..senang keja)
* minyak untuk menumis
* garam
* serbuk cukup rasa
*shimeji mushroom (taknak pun xpa..sebab ada dalam fridge so aku campak ja sekali)
* udang
* chili flakes
* dried mixed herbs

Cara-caranya:

1. rebus spaghetti dengan sedikit minyak and garam. Toskan and simpan sedikit air rebusan spaghetti.
2. Dalam kuali, masukkan sedikit minyak dan goreng udang sebentar and then angkat.
3. Guna kuali yang sama, tumis garlic dan masukkan air rebusan pasta tadi. Macam aku ada gunakan air rebusan kulit udang+pasta.
4. Then masukkan spaghetti, perasakan dengan garam dan cukup rasa.
5. Lepas tu masukkan shimeji mushroom, dried mixed herbs dan chili flakes.
6. Dah siap dah. Makan ni gu ngan teh o suam memang win la.


Senang ja kan? Selamat mencuba semua



Random stuff

by Alia Farhan, 5:28 AM

 

I've been out of ideas... What to rant here... Whenever i'm trying to come out with new content/post here.... I keep on asking.... Is blogging still relevant to this moving foward social media. Do people stil read blogs?

N if people does read blogs.. N Why d hell PR stil dont want to pay bloggers a good deal n rather paying high to bbnu in IG.. bla bla bla?

I'm not goin to rant about PR in this post...i'd done that in my ig /fb before how some PR had been taking advantage of bloggers for their free marketing n think that we bloggers are free loaders n hope for free stuffs n free meals... Hell no! Dont make me start.... 🙄🙄🙄

It's so kayyyyy... I'm not goin to rant it here... I'm not sure what's my readers like me to write about? Travel story? It sucks... We are stuck at home due to this Covid....i dont think people would love to read that in this situation. Erghhhh.. Buat sakit hati ja kan orang yang menulis ni nak mngingat moment2 best berjalan-jalan ke sana ke sini... 

I don't know... My contents are kinda mess up... I guess that's what lifestyle blogger do right? We share any thing that we love to our readers.... U nak recipe.. I share u here... Normally... Whenever I up my cooking dejat fb... People will normally ask for the recipe... So cepat2 i kena update blog with that recipe and shared with them... So from there i can gain traffic. Acah2 sangat kan.... 

And yes.....i have up and down during blogging... Who doesn't right? But i hope it wont stop me in future.... 

And i hope everybody will be OK during this pandemic... I know it is hard for some us who dealing with job crisis... Business struggles... Health issues n etc... But I hope after the rain.. There will be  rainbow for us. I'm missin my mom so bad... Erghhhh.... Everybody is struggling with their emotions. Keep on fighting! 




Take care ❤️









carbonara pasta

in , , by Alia Farhan, 4:30 AM

For carbonara ni...recipe inspired by martha stewart..ya..tpi knapa ada cabai kering tu?dat one tu di~adapt utk tekak melayu siam aku ni...nk kena ada menda yg pedassss jugak...kalau dak x lalu...

Back to d recipe....

Jeng jeng jeng....


Senang ja..jimat kos gila2 kot. ..xpyah buang duet p beli prego tu...bgi aku....kalau guna prego tu bek xpyah...kira pemalas la tu bgi aku...hewhew...suka2 ja kata pemalas....lempang satu kali mau, alia?!


Bahan2:

Pasta...opkos la kan...suka hati kau nk pkai macaroni ka spagetti ka angel hair ka...ada aku kesah?

Susu dutch lady full cream~kotak kecik

Susu tepung...

Mushroom soup in packet...aku guna yg Vono cheese tu

Butter...

Daging cincang/sausages/prawn...ehhh suka hati hg la hg nk buh apa pun...

Cabai kering~ni optional...kalau rsa tekak mcm aku buh...kalau dak xyah la..

Garam sckup rsa ya peah2 sekalian

Cheese

Dried parsley


First thing first;

1.rebus pasta mcm biasa...buh minyak sket n garam sket...

2.goreng daging cincang n sausages tdi smpi mcm garing2..kalau prawn jgn la goreng nyah...buh dlm skali ja trus...

3.then dlm satu mangkuk buh susu tepung habuan 2 3 sudu makan tu...buh susu dutch lady tu...pastu msuk satu peket vono mushrum td tu...pastu buh ayaq panas sket bgi larut pa smua

4.pastu pnas kan periuk...buh butter...bgi melt..terus msuk bhan2 dlm mangkuk tdi...kacau la smpi kuah jdi thick...pastu buh la garam patut pdan then buh la dried parsley....

5.bila da siap tu...bleh hidang mcm besa...cheese nk yuna tang mna?aku guna msa hias dia...buh atas kuah yg panas tu...aku guna cheese keping2 tu ja...carik2 pastu huh dlm microwave 30s. ...hasil dia meleleh2 cheese tu mcm kt dlm gmbaq kt atas...

Tudiiiaaaa.....


Heppiii tryin ya everibadi...


Babai...

Nk solat maghrib dlu...


Tata


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sebut pasal raya ja…aiii sat ja dah nak habis puasa.Macam baru ja hari tu puasa.hahahhah. Kormag kuih raya beli ka buat? Aku ni ikutkan malas nak buat. Tapi anak2 la duk ajak buat kuih raya. Kesian pulak kang nanti xda kenangan time kecik2 buat kuih raya kan. Sebab aku ada ja kenangan kecik2 dulu buat kuih raya dengan kakak aku buat biskut cornflakes ni. Kuih lain aku beli premix ja..add on butter and telur ja.. senang skit kan. 

Cheese baked rice recipe

in , , , by Alia Farhan, 10:19 PM
Recipe ni actually dah lama gila nak share...

Tapi....
Asik lupa jaaa...


Bahan2 nya:
Beras
Brocoli(potong kecik2 sbb nk bg Adriana mkn sama)
Carrot(potong dadu)
Peas(optional-aku xbuh pun)
Fresh milk
Butter
Oil
Chicken stock
Salt(skit jer sbb nk kasi si kenit ni mkn jgk)
Cheese

Cara2:
1) panaskn sedikit minyak...api slow ja..then buh butter skit...
2) masukkn beras yg da dibasuh...
3) tambah ayaq...fresh milk n chicken stck...pndai2 la korg agk utk bg beras korg tu msak
4) then mskkn brocoli..carrot n peas n cheese
5) guna api slow n kacau smpi beras tu msak jd elok...
6) bila da kering...korg da boleh amik nad korg tu letak dlm bowl yg boleh pkai dlm microwave...
7) letak cheese yg da parut n then buh lam dlm microwave for 1 min...
8) da boleh mkn...dia jd mcm crusty skit..klau nk bg ank mkn kna tunggu sat sbb pnas gila kot...



Sedappp..walaupun presentation out...
Adriana smpi bertmbah..aku n amir plak mkn xpuas sbb wat skit jer

Oklah...
Heppy trying k...

posted from Bloggeroid




Menu simple tapi merecik hawauuuu

Untuk menu ni simple ja. Aku buat cara aku la kan.. Bukan la ikut recipe betul2 ayam Penyet ka apa ka. 
Ni pun ayam tu Guna air fryer ja. Senang keja aku. 

Recipe untuk ayam pun senang ja. 

Bahan-bahan:

Ayam... Aku suka Guna whole leg atau thigh atau drumstick
Kunyit hidup
Garam

Cara-cara:

1. Tumbuk kunyit hidup dan lumurkan dekat ayam. Jangan lupa lumurkan sekali dengan garam. 
2. Biar kan selama 30 minit. 
3.  Masukkan ke dalam air fryer. Dan spray sedikit minyak kat atas ayam tu. 

4.  Set kan suhu kepada 180 deg C dan set kan kepada 15 Minit. 


5.  Lepas 15 Minit, kalih ke bahagian lagi satu. 


6. Dah siap part ayam. Jom kita tengok part sambal ayam Penyet power rangers plak. 

Sambal Ayam Penyet power


Bahan-bahan:

Cili besar
Cili padi
Bawang besar
Bawang putih
Tomato
Belacan
Cuka
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-cara:

1. 3/4 bahan-bahan di atas di blend Guna blender kasar. 
2. 1/4 bahan-bahan di atas ditumbuk kasar Guna lesung batu. 
3. Then dah siap satu kan sekali and letak cuka untuk perasa. Jangan lupa garam, gula dan serbuk perasa. 
4. Lepas tu, panas kan minyak dan masak sambal belacan tu. Masukkan air sedikit kalau terlampau pekat. 
5. Masak sampai pecah minyak. Dah siap. Boleh simpan untuk makan. Aku suka buat banyak2 sebab laki aku suka makan sambal belacan goreng ni... 

OK da siap. Dah lama x buat sambal belacan goreng ni. Nak kena buat stock la nanti..... 





Musim MCO ni banyak aktiviti memasak ja lah. Macam2 resipi nanti orang tanya... Recipe plis.. Recipe plis...

So moh la kita share resipi Ayam Goreng Berlado yang mudah dah sedap.



Untuk Ayam Goreng Berlado kali ni aku tak buat version pedas sangat pun. Sebab nak makan dengan anak-anak kan. So haruslah tak boleh pedas2 sangat.

Jom la kita tengok bahan-bahan and cara buatnya ya.

Bahan-bahan:

Ayam
Kunyit
Garam
*5 biji Cili besar merah
*7 biji cili padi
*Bawang besar holland
*7 ulas bawang putih
Asam keping
Meggi cukup rasa
Gula
Minyak

1. Gaulkan ayam dan garam. Aku guna air fryer ja untuk mgoreng ayam. Set air fryer 160 deg C untuk 20 minit. Jangan lupa kalih ayam and spray minyak skit dekat ayam untuk dapatkan effect ayam goreng.
2. Blend kesemua bahan yang bertanda *.
3. Dalam kuali panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang diblend tadi.
4. Jangan lupa masukkan asam keping dan masak sehingga pecah minyak. Boleh tambah air kalau nak ada kuah2 skit.
5. Perasakan dengan garam, meggi cukup rasa dan gula.
6. Dah pekat or capai consistency kuah yang hampa nak... Boleh la masukkan ayam yang digoreng tadi.
7. Kacau-kacau ayam and kuah berlado sampai mesra and ready untuk dihidangkan.


Aku sendiri terliur tengok ayam goreng berlado ni. Aduhhh sedapnya makan lauk macam ni. Memang menambah la cita dia. 


Makan dengan ulam macam ni pun da sedap uiii. Ingatkan lauk ni bertahan sampai ke malam. Sekali lunch ja dah habis licin semua. 

Ok la kan. Yang penting semua orang suka makan sebab kena dengan selera. Memang padu sangat rasa dia. Hampa boleh try masak ni. Kompem satu family suka makan. Yang ni rasa dia tak pedas pun. Anak2 aku pun suka makan sebab sedap katanya. 



broccoli cream soup

in , , , by Alia Farhan, 10:05 PM

As requested by my fren lina, i would be delightful to share my recipe wif u...u...u. ...n her...


Ok let just straight to d point...

Sorry i've been busy lately....

Yeah wed preparation gimme headache sumtymes...hahaha....


Wutever la....

Back to the point....


What u need;

~broccoli...depends la byk mana kau nk wat...

~garlics...lots...chopped

~onions~2 labu......chopped

~chicken stock...

~cookin oil

~fresh milk

~butter...sket ja...nk bgi rsa lemak2 ja


What to do?

~first thing first...heat oil,then add onion n garlics..fry over til soft nit brown ya..brown karang terus hangit n tengit plak rsa n bau soup korang kang

~add in broccoli..put water...

~then add butter and milk....

~msak dlm 10 mins smpi agak2 broccoli tu da msak...

~then tuang smua2 td dalam blender n blend...kalau sapa ada food processor...just crush broccoli ni kt dalam pot tu ja lah...kalau xdak..kena guna blender ja...

~make sure smua da hancoqq...n then tuang balik dlm pot...n kacau smpai la dia thick...tapi biasanya sat ja nk thick...


N kalau ikut jamie oliver pnya recipe...dia akan buh cheese msa kt final ni nk bgi thick..tpi disebabkan aku xdak cheese...so aku xbuh la...


Apapun...heppy tryin ya everyone...

Simple and nice..

Makan ngn garlic bread pun nyummy ni...


Published with Blogger-droid v2.0.4

ain's chicken mushroom recipe

in , , by Alia Farhan, 11:23 PM

As requested by my dearest baby sis, ain jenny whom is my roomate last time when i was studying in UniKL~MICET,Melaka...

Cewahhh promote micet nmpk...xkoser makkk....

Hahhahah

Ain tgk tu nama recipe...xtahan akak...


Ain n dear readers(ada ka readers blog aku ni?!)...


Bahan2:

Ayam..of coz...depend la kalau nk bgian isi saja better use chicken breast...kalau suka tulang2 sket..amekla wings ka thights ka...

Mushrooms..lots of...dried shitake mushroom preferable...

Oyster sauce..

Soy sauce

Dried chilies....pastu gunting2 dia...

Garlic

Onion


Cara2:

Mula2 tumis la garlic n onion tu...

Then msukkan oyster sauce...nd then masukkn ayam..pastu buh la ayaq..

Biaq msak lama sket buh la soy sauce...pastu rsa....meanwhile rendam dlu dried shitake mushrooms tu...

Then Msak smpi kuah dia thick....n ayam tu pun da msak..

And then msukkan la mushroom tdi...ayaq rendam tu buang la..buh sket xpa sbb ada aroma dia sdri tau ain..

Then finally buh la chili kering yg da gunting td...

Rsa dlu ckup tak rsa...kalau kurang...topupla garam or gula...


Ok lah...selamat mencuba


P.s:/kalau nk beli dried shitake mushroom murah2,beli time chinese new year...mak aku pun slalu bli byk wat stock setahun...tggu CNY Thun dpn plak bru beli balik


Published with Blogger-droid v2.0.4
So sebelum kami lena kami nak share lagi satu recipe yang best untuk hampa semua. Recipe ni ringkas gila. Pejam mata pun boleh buat aihhh.

Ada bahan2.. Onz teruih buat. 

Bahan-bahan:

Macaroni (rebus dulu) 
Sos pasta (ikut la hampa nak jenis apa.. Aku guna cap Tesco Mascarpone.. Saja nak try.. Sedap jugak) 
Meatball
Cheese (aku guna hat keping dengan mozzarella cheese) 
Sos cili
Garam
Serbuk perasa
Daun bawang


Cara-caranya :

1. Rebus macaroni dan tosskan air dia. Masukkan macaroni dalam bowl sukatan sorang makan. Letak meatball, sos pasta hampa. 


2. Aku tambah sos cili untuk umphh kan ikut tekak melayu aku ni. Lepas tu seasoned with salt n seasoning powder. Hat dua ni tak mau buh pun xpa. Ikut hampa la. 

3. Kacau semua bahan-bahan tadi bagi goi sekata orang kedah kata. Bagi semua bahan tu covered with pasta sauce tu. 


Aku pakai pasta sauce yang ni ya. Beli cap tesco ja. Not bad. 



4. Then baru letak/taburkan cheese atas tu. 


5. Masuk dekat air fryer, aku set dalam 10 minit. Tapi bila dah 7 minit tu dah boleh jengoi tengok macaroni hampa dalam tu rupa apa dah. Kalau cheese semua dah terbakar elok... Dah ok lah tu. 


Jenggg dah siap la tewww. 



Nyumsss sedap nya.. Jangan marah. Senang pun sennag nak buat ni. Less than 30 minutes pun nak buat satu2 ni. 

So kepada mak2 yang buntu nak masak apa.. Boleh la cuba buat ni ya. Mesti semua orang pun suka.... 





~~mine yummy pasta~~

by Alia Farhan, 6:15 AM
nmpk sedap ker?tu la pasta ayam yg aku wat hr tuh...senang jer beb...guna paste wat sdri jer...xperlu preggo smua tu..ngarut jer...huhuhu...so kalo nk tau recipe...bleh ja nk share...cewah...entri kali ni resipi la plak yer~~

bhan2 nya:
  • ayam
  • 3 bijik tomato besaq
  • cili boh
  • cili ketchup
  • capsicum/lada benggala
  • button mushroom
  • onion
  • garlic
  • dried oregano
so mcm besa la kan...tumis kan garlic n sum onion...then put some cili boh(note dat dis is my own recipe...so it's my way...dunt ask y i used cili boh ok...if u wish to used curry powder or wut..u may do so..)...then, msukkan tomato yg da dipotong 6 ker 8 ka...huhu....msuk air...agk2 padan la ya...then biaq smpai tomato tu da jd paste br msukkan ayam...n sum dried oregano..bila da ok sket nmpk mcm da pekat br msuk cendawan butang, capsicum n bawang yg lebey2 td...hasilnya....mcm dalam gambaq...fuhyooo...noted dat meat ball dlm tuh...is homemade by me...ok...ada bakat x jd chef?huhuhu











 Assalamualaikum


Hai hampa semua....dah lama tak tepek resipi dekat blog aku ni kan... Kali ni aku nak share resipi senang gila... Seperti yang hampa sedia maklum... Aku ni seorang yang tak suka masak benda-benda yang complicated sangat... Pendek kata memang jenis tak suka duduk dapur lama-lama.

So of course la kali ni aku nak share menu yang simple-simple ja untuk hampa buat sendiri dekat rumah. Nak buat benda ni pun senang ja. Bahan-bahan tu mostly memang duk ada ja dekat rumah kan....


Korean Ginger Beef. Simple tapi sedap


Ok la jom tengok bahan-bahan yang perlu untum resipi Korean Ginger Beef ni....


Bahan-bahan:

Daging yang dipotong nipis-nipis

3 ulas bawang putih dicincang/diketuk

Halia 3 inci dipotong nipis

Chilies flakes

Sos tiram

Minyak bijan

Lime juice

Gula

Garam

Maggi cukup rasa

Shimeiji mushroom

Daun bawang

Sesame seed*

********************

Tips untuk yang tak tau macam mana nak potong daging nipis-nipis/slices....


Korang keluarkan daging korang yang tengah frozen tu. Biarkan dalam 5 minit dekat luar, then amik pisau yang tajam terus slice kan daging yang tengah beku tadi. So daging korang akan slice lawooo ja macam kat atas ya. Cantik kan dia punya slice tu. Nak masak pun takyah lama-lama. Daging pun lemah lembut ja 😂


Nak goreng kunyit nipis-nipis macam ni pun sedap ja. Buat bbq ka buat sukiyaki pun sedap jugak. Pendek kata memang daging macam ni nak masak apa pun senang sebab masa nak masak tu dah dikurangkan. 

Ok hampa....jom kita share pulak cara-cara nak buat Korean Ginger Beef ni. 

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak, dan masukkan daging tadi. Kacau-kacau ya, at first air-air daging ni akan keluar, bila dah nampak air daging tu berkurangan and dah nampak minyak.. Boleh la masukkan chilies flakes. 
2. Kemudian lepas masukkan chilies flakes hampa boleh la masukkan sos tiram, minyak bijan dan air. 
3. Then masukkan sedikit lime juice, garlic and ginger. Lepas tu dah boleh la perasakan dengan gula, garam dan maggi cukup rasa. 
4. Last but not least masukkan cendawan shimeiji... Baru lah korea kan letak-letak cendawan ni.. Kau apa tauuu.. 
5. Bila cendawan da masak bolehlah masukkan daun bawang pulak. Da boleh tutup api dah and boleh angkat hidangkan. 
6. Kalau nak lagi korea masa ko da siap angkat semua... Ko taburkan la sesame seed atas dia... Terus korea dewata raya. Tapi sebab aku punya sesame seed da habis... Aku xletak la.... Tapi stil korea jugak lah😜


Satu lauk ni ja. Kalau korea betul banyak la side-side dish dia tu. Tapi aku tak rajin dah hari tu...lantak situ. Janji ada lauk nak makan ye dokkkk.... 


Hidang makan dengan nasi panas-panas. Aku masak nasi peyuk kecik lotey aku tu ja.. Biasa kalau sekali makan lepas kami 4 beranak. Papa nya balik lambat and suruh kami makan dulu. Elok dia balik nasi da licin. Kami 3 beranak da setelkan nasi sepeyuk kecik tu. Dah kena masak lain dekat dia. Kahkahhhhh... 


Aku ada upload short video recipe ni kat ig aku n tiktok aku... N ada kawan-kawan da cuba.. Depa kata simple and sedap gila... Pastu xckup and kena rebut-rebut. Hahhaha... Korang tak caya try la ya... 

Jangan lupa follow :















Hai...
Xìn Nìañ Kùai Lè
Gong Xi Fa Chai...
To all chinese out there...


Hari ni bermood CNY so kita nak update blog dengan resipi makanan chinese. Boleh gitewww???

So hari ni nak share resipi ni dapat masa tengok AFC chanel. Agak menarik. This dish is a famous dish in Taiwan.

So basically this recipe use rice wine as one of the main ingredient but i replace it with combucha tea that my mom brew last time. Mine version of course the Halal version one😊


I ate this dish during my confinement period because I found out that most of the ingredients are suitable for a women during confinement period.

So let's take a look the ingredients first:

Ingredient:

Ayam kampung (told ya it's healthy dish and suitable for confinement)
1 cup of soy sauce
1 cup of sesame oil
1 cup of combucha tea
1 tsp of white pepper
Lots of ginger
Lots of garlic
Shitake mushroom
Onion to saute
Dried chilies
Thai basils.

So how I do it?

1. First saute some onion and garlics.
2. Then put the chicken and fried it a lil bit.
3. Next put the 3 main ingredients, soy sauce, sesame oil and combucha tea.
4. Then put the rest of the ingredient except the thai basils. 
5. After 30 minutes, your chicken should be ready and dont forget to add on the thai basils.
6. There u go, ur 3 cup chicken is now ready to eat!

So how? Senang kan...
But the taste is so yummy.
Ala ala claypot pun ada. But this one taste a lil bit strong lagi la. 

Hai sedapnya...rasa menyesal pun ada pergi update resipi ni.


 Just a quick update.. Kadang2 diri sendiri pum terlupa recipe asal buat macam mana.. So at least.. I got d clue what i'm using... Hahahhaha...



This is my vegan scallop... 

So let see...the main ingredients n how to do it... 

Bahan-bahan:

King oyster mushroom 
Butter
1/2 tbsp Lime juice
Sugar
Mushroom seasoning powder /maggi cukup rasa
Daun bawang & rosemqry utk garnishing(kalau ada capers lagi syiok) 


Ni ya king oyster mushroom.. My favourite.. Actually.. Aku suka semua jenis mushrooms.. Sedapppp... 

Cara-caranya:

1. Untuk mushroom, potong bahagian atas yang macam payung tu and bahagian bawah dia. Biar tinggai macam tongkoi /batang ja. Then potong bulat2 ala2 scallop. 
2. Dalam pan... Panaskan butter... Guna low heat ya.. Takut nanti butter tu jadi oil yang hangit plak...then masukkan vegan scallop hampa yang dah dipotong tadi. 
3. Bila dah masukkan dalam pan.. Boleh la tune hampa punya api ke medium heat... Bila dah nampak brownish.. Hampa kalih2 la.. Masa duk masak ni hampa tabur la skit dengan seasoning. 
4. Dah brownish both sides.. Hampa angkat dan ketepikan buh dalam pinggan lawa2... Habuan nak tangkap gmbaq acah2 food blogger la sangat... 
5. Berbalik ke dalam pan... Masukkan 1/2tbsp of lime juice... Then cepat2 kacau.... Lepas tu masukkan la gula skit... Agak2 balance dah rasa dia.. Katup api. 
6. Tuangkan sos/gravvy lime butter yang hampa masak tadi tu dalam pinggan yang hampa buh vegan scallop hampa tadi tu... 

Done.... 


Rasa dia? Walllaaaa hampaaa oiiiii.. Wajib la cuba kannn..nak makan scallop tak tau bila..dapat yang vegan pun wallahhh sangat.... 

Oh lupa nak cakap... Aku memang suka ambil mushroom as my vege... And aku tersangatlah jarang beli sayur hijau yang lain.. Selalu kutip dekat balcony ja daun2 hijau tu nak buat ulam... So kalau beli sayur.. Memang beli cendawan ja. Kalau hampa nak tau.. King oyster mushroom ni dia dalam spesis yang sama dengan oyster mushroom yang biasa tu.. Cuma yang ni dia ada batang yang besar and thick... Aku suka gila rasa dia sebab rasa macam chicken/white meat. Sebab tu kalau orang putih banyak depa substitute white meat dengan mushrooms.. Acah2 la vegan kononnya. Macam vegan scallop ni jugak la.

Aa jom lah tengok apa benefit king oyster mushroom ni. Kalau dekat Korea tu.. Ni antara mushroom yang selalu ada dalam menu depa.


Credit to Google. 



Credit to Google. 

Banyak kan benefits makan mushroom... So jom lah kita makan mushroom banyak2... 







Antara port makan kami sekeluarga adalah Winter Warmers dekat Autocity ni. Ya lah, rumah pun sekangkang kera ja dari Autocity kan sebab tu rasa heaven sangat duduk dekat sini. McD dekat..KFC dekat..Sushi King dekat..Sakae Sushi dekat..Tao Cuisine dekat...Nandos dekat..ahhh dan banyak lagi. Hahahah. Heaven..kalau pemalas silakan pilih destinasi nak makan kat mana.
Paling suka sebab Winter Warmers ni tak la terlaku crowded dengan orang and selaku tea person aku memang suka la tea selection dia. Banyak pilihan!
Bab makanan pun varieties and banyak choices! Sebab tu aku suka sangat duk kat sini..hahahhaha...syorgaaa makanan...kul 10 mlm kalau lapaq n husband aku x smpai rumah lagi pun berani la drive thru McD KFC untuk beli kat depa makanan. And of course la one of the course sebab kawasan rumah aku ni gated and guarded kan. So ada rasa safe di situu
Tapi moh ler kita share pasal antara satu port makan kami sekeluarga Winter Warmers Autocity ni.


Ni yang husband aku order hari tu.


Rice with chicken cream..yang ni bagi aku So So je lah. Takda la sedap mana. Aku share dengan Ecah ni. Dia kan perut nasi macam mama dia.


Ni Adriana punya chicken chop. Nak sangat makan chicken chop kan tengah hari buta. Amik ko..tak la sedap mana jugak.


Ni fav aku la. Ikan apa ntah. Kalau tengok menu tau la nama dia. Hahahah. Ni ok sedap.


Macam biasa la kalau dah dekat Winter Warmers mesti la aku order tea kan. Time ni tak ingat dah order tea apa. Depa kan ada banyak gila jenis teaaaa.


Ni pulak orange juice untuk Adriana. Ni pun sedap. Comel ja serve dalam bekas macam tu kan.


Sempat juga beli tea depa yang tengah promo time tu. Tapi dah lupa dah berapa harganya.


Macam comel je kannnn.
Winter Warmers ni standard harga dia macam range dekat Secret Recipe jugak la. Kalau amik yang dalam set yang ada promotion tu jimat la jugak. And varieties of food dia sangat la banyak. Rambang mata jugak la. Sandwich,pasta, nasi la,pastry la scone la macam-macam la. Belum masuk list of tea dia. Tu lagi la panjang. Duduk kat dalam ni boleh acah-acah macam British. Hahaah.
Tu je lah pun nak cerita pasal Winter Warmers Autocity ni.

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS