Resipi : Kueytiaw Thng Sedap dan Mudah

Haiiiiii.... Asyik2 up resipi ja lah bila time2 MCO ni kan.. Nak buat apa lagiii... Tu la aktiviti yang paling banyak dilakukan mak2 mcm aku ni kan....

Kali ni nak cerita menu mudah gila untuk kita semua try. Kueytiaw Thng. Kueytiaw Thng ni fames di kalangan kaum Cina di Penang ni. Tapi mendapat sambutan di kalangan orang2 Melayu dekat sini. Menu wajib kalau aku buat open haus time raya. Hahahahha.


Aku paling suka buat ni sebab senang and kind of my comfort food. Dah la senang buat. Sedap pulak tu.... Kalau nak tau.. Duo untuk Kueytiaw Thng ni bukan jenis berempah tau. Bahan-bahan dia pun simple and tak banyak. Sup Thng ni sup manis. Bahan-bahan dia memang simple gila.

Untuk Sup

Bahan-bahan:

Ayam
3 cawan air
Garam
Maggi cukup rasa
Gula
Lobak putih* aku takda stock lobak putih so tak letak.. Kalau letak lagi sedap

Cara-cara:

1. Dalam periuk masukkan air, ayam dan lobak putih. Biarkan sampai mendidih. Scrap buang bila nampak ada keladak2 dekat surface sup tu.
2. Masukkan garam, meggi cukup rasa dan gula. Gula lebihkan dan rasa. Kalau sup korang manis tu kira dah ok dah.

And untuk kueytiaw thng ni sambal dia jenis sambal merah ya. Sama macam sambal2 yang orang kat Utara ni makan utnuk bihun sup semua tu.


Untuk sambal

Bahan-bahan:

Cili paste
Cuka
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Panaskan minyak, masukkan cili paste dalam 3 sudu. Kalau nak buat makan banyak.. Boleh lebihkan cili paste tu
2. Titiskan cuka. Tambah air dan perlahankan api dan biar paste tu masak dan mndidih.
3. Untuk first time mendidih tambahkan sedikit air and masak lagi sekali hingga mendidih.
4. Dah kali kedua mendidih tambah air lagi dan perasakan dengan garam dan gula.
5. Masak sehingga agak pekat n ikut la korang nak pekat mcm mana.

Untuk minyak bawang putih

Bahan-bahan:

Minyak
Bawang putih yang dicincang

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih.
2. Kacau sehingga bawang putih berwarna keemasan. Nak garing skit lagi pun boleh... Tapi jangan sampai hangit.
3. Dah boleh tutup api dan masukkan minyak dan bawang putih ni ke dalam mangkuk.

Minyak bawang putih ni yang akan buat Kueytiaw Thng ni kick ya. Makin banyak letak minyak dan garlic goreng ranggup tu.. Makin sedap lah Kueytiaw Thng korang ni.

Sayur.. Ikut suka hampa.. Basic sayur kena ada daun bawang. Aku kutip ja daun selasih dengan ketumbar jawa dekat luar rumah untuk tambahkan condiments dalam Kueytiaw Thng aku ni...

Kalau ada fishballs ka fishcakes ka filaments crab ka boleh letak gak...
Letak togey mentah pun sedap gak... So pendek kata ikut suka korang. Tapi yang basic nya takda la meriah sangat.


Sup dia kena jernih ja ya. Tak payah nak tumis2 beria2 tau. 


Sekali hadap ja setel sebungkus kueytiaw 4 beranak kami. Memang comfort food kami anak beranak. 


Kepada yang buntu nak masak apa.. Boleh la try masak ni.. Senang pun senang.. Sedap pun sedap.. Tak caya? Cuba la buat sendiri. Kompem tak menyesal.




3 Comments

  1. sedap ni hirup kuah panas musim hujan hehehe

    ReplyDelete
  2. sedap nyer, alia.
    aida ada sup kaki ayam aje.
    kuew teow takde plak...

    ReplyDelete
  3. uih..sedap ni..anak akak suka ler makan yang jenis sup-sup ni..mesti dia suka..nanti nak try

    ReplyDelete

Post a Comment