Resipi Bajet MRO : Ikan Temenung Masak Asam

Disebabkan terkejut menengok harga yang diiklankan di market place, jenahak RM50/kg, nyok-nyok RM40/kg, siakap RM30/kg. Maka marilah kita duduk diam dan perabih la ikan temenung yang dioder hari tu. 

Memang temenung betul aku tengok harga ikan-ikan ni. Aku bukan duk kat padang pasiaq ok. Aku duduk kat dalam pulau ya. Masa duduk kat Juru dulu pun beli ikan jenahak dengan kedai aceh pun baru RM26/kg.. Tu beli yang isi2 ja tau.. Bukan sekoq pun. Ahhh nangiss la ikan favourite dalam peti ice ada skit-skit ja lagiiii. Dah macam harta karun tauuuu. 

So moh lerr kita buat ikan temenung masak asam. Sedap pun sedap kan. Dalam keadaan macam ni takleh nak memilih. Makan ja ikan apa yang ada. Lagi murah lagi bagus. 😅

Ni da ada stock ikan temenung tambah lagi buat stock ikan masin /kering. Hari tu buat 5 ekoq ja. Semalam da goreng 2 ekoq. Tinggal la 3 ekoq ja lagi. So kita topup la buat untuk nak sambut puasa lagi kan. 

Ikan temenung masin buat masak asam pun sedap tauuu hampa. Tapi kalu ni buat ikan temenung frozen tu dulu la masak asam. Sedao gilos noks. 

Bahan-bahan:

6 ekor  ikan temenung /pelaling /kembung
Bawang besar
Bawang putih
Cabai melaka
Cabai besaq
Garam
Kunyit
Air asam jawa
Gula

Cara:

1. Goreng ikan temenung dengan garam kunyit. Angkat dan toskan minyak.
2. Dalam belanga yang sama(kurangkan & simpan minyak lebihan) , tumis kan sedikit bawang besar and bawang putih.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan garam dan gula, balance kan rasa masam dan manis.
5. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar dan bawang putih.
6. Tutup api. Dah siap!


Gambar dalam belanga ja ada. Dalam pinggan takda. Sebab tak sempat tangkap dah kena serbu dah dengan pirahna-pirahna dekat dalam rumah ni. 

Dari 6 ekoq tinggai 2 ekoq ja. Malam ni pandai2 la nak idup. Goreng teloq ka lepas dalam kuah masak asam ni ka. Jiran aku Yaya kata sedap. Nanti boleh try. Boleh masuk dalam  list masakan bajet MCO. 



5 Comments

  1. Boleh buat menu tengah hari esok ni. bahan yang disenarai semua ada tu.

    Jemput join segmen kami ya :)
    https://akukaudansesuatu.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-blogbabyshambles.html

    ReplyDelete
  2. Lauk ni LeYa selalu buat.. Sebab memang favourite suami.. Memang sedap kan

    ReplyDelete
  3. sedapnya ikan masak asam ni...dulu bonda sy rajin buat...

    helo #BITERS

    ReplyDelete
  4. ari tu aida buat masak asam gini dgn ikan tenggiri.
    kuah nyer tu aida buat byk dan pekat2.
    dgn sambal belacan. jadik la lauk simple. ulam timun.

    ReplyDelete

Post a Comment