Siapalah tak kenal celebrity Neelofa kan... Cakap pasal Neelofa 1 Malaysia kenal dia... Politicians pun orang tak kenal macam dia. Suka tengok dia sebab dia memang cantik... Diakui la memang orangnya cantik dan manis... Bila da jadi orang terkenal dalam negara ni.. Of course la wedding dia antara yg vasss da vassss....

Cantik sebab theme putih2 dia tu memang sedap mata memandang. Memang memukau sangat theme yang dipilih tu.... Katanya theme Jabal Rahmah... Pandai betul weeding planner dia buat.. Kalau aku Jabal Rahmah maybe pakai wallpaper or projector letak gambar Jabal Rahmah ja😂

Jom lah kita tengok gambar wedding of the year ni...



Sama cantik sama padan. Tahniah Neelofa & Haris











Cantik sangat decorations dia. Untuk orang yang suka decor macam aku ni.. Memang terpegun la kan bila nengoknya. 

Tu baru tengok dekorasi pelamin and dewan ja... Tak tengok lagi lauk kenduri lagi... 





Another level of lauk kenduri




Dendeng daging



Pais ikan


Udang galah


Sup ekor berempah


Pemanis mulut, butir nangka. 

Menarik kan menu-menu lauk kenduri dia. 


Haaaa... Ni haaa yang kecoh-kecoh doorgift dia tu.... 


Jeng jeng jengggg



Kau adaaaa kenduri bagi Lancome Swarovski bagai.... Tengok candle Dytique tu bukan murah ya mak enon mak enon sekalian... 


Untunglahhhhhhh


Putih mata kalau dapat jemputan Neelofa tapi xpi kan... Kahkahhhh 

Indah betul Wedding of the year ni.... Paling indah kalau aku as guest tu dapat doorgift dia tu.. Kahkahhhhh 

Lagipun Neelofa tu bukan fames dekat Malaysia ja... Dia dah lama jadi duta untuk Lancome and Swarovski kan... So tak hiaran la kalau pihak Lancome atau Swarovski bagi tajaan doorgift untuk perkahwinan dia ka... Sebab yang pi ke situ semua orang-orang yang have-have and berpengaruh jugak dekat media social. By this way... It's a marketing for their side also kan... 

Untuk Neelofa & Haris... Selamat pengantin baru.. 

Bila kahwin dengan orang Penang and nak2 menetap pulak di Penang ni.. Selera makan pun dah macam orang Penang la jugak. Tapi ala selera orang Penang dengan orang Kedah tak jauh mana pun... Still tekak Utara kannn...

 


Very synonym to Penang. 
Pic credit to Google



Selain nasi kandaq, Penang jugak terkenal dengan char kuey teow, nasi dalca, kuey teow thng, nasi briyani, mee udang, teochew cendol, asam laksa, chilli pan mee dan lain-lain lagi.



Nasi briyani
Pic credit to Google




Char kueytiaw 
Pic credit to Google


Nasi dalca
Pic credit to Google


 

Tapi biasa la musim-musim Covid ni... Memang kadang-kadang tu teringin gila nak makan makanan Penang ni... Tapi tak berani la nak pi tempat-tempat famous tumpuan ramai ni... Ya la kan... Covid ni kita bukan boleh nampak dengan mata kasar n it's among us dah... So memang la terpaksa elak tempat-tempat macam ni.

 

Hari Ahad yang lepas, teringin gila nak makan asam laksa and cendol. Nak keluar malas, tambah-tambah anak-anak duk batuk and selsema... Lagi la rasa kepingin sangat. Lepas tu cakap kat husband.... Ishkkk bestnya kalau panas2 ni dapat makan cendol durian n asam laksa yang Penang Road Famous Teochew Cendol tu kan😅

 


Pic credit to Google


Lepas tu husband cakap.... Cuba la tengok kat foodpanda tu.. Mana tau ada Penang Road Famous Teochew Cendol tu kan... Aah kan memang tak terfikir pun pasal food delivery ni...

 

Terus bukak apps and search... Ehhhh sekali ada la yang dekat Queensbay tu.... Wehuuuuu... Syioknya... Apa lagi... Terus la add to cart and bayar.

 

Lepas tu tunggu ja makanan sampai abang rider foodpanda hantarkan. Mudah sangat rasa. Tak payah nak bersiap2 mekap bagai.. Nak start engine kereta pi ke kedai lagi... Nak cari parking lagi... Nk bayar parking lagi... Minyak lagi... Kurang-kurang 45 minit sebelum nak sampai kedai semua kan... Nak order makan and dapat order lagi....

 

Ahhhh tak kuasaaaaaa.... Senang... Order guna foodpanda ja.. Lebih kurang 30 minutes sampai... Dah boleh makan... Muka n mata macam panda pun tak kesah sebab makan dekat rumah ja kan...

 

Nindia haaa.... Lepas 30 minit dah dapat makanan yang aku order...


Sedappp uiii


Sejuk-sejuk cendol dia ni.. Lalu dekat tekak musim-musim panas ni memang surrrr... 


Asam laksa dia pun piawwww... N berasa semuanya.... Ohhh lazatnya... 


Hampa kalau teringin sangat nak makan makanan Penang yang best-best ni.. Boleh la pi kat apps foodpanda and search la makanan apa yang hampa nak... In Sha Allah semua ada. Click-click add to cart.. Lepas tu tunggu ja order hampa sampai...

 

Nak bayar online pun boleh nak bayar by cash pun boleh... Senang kan... Tak payah pening-pening cash xdak ka x cukup ka... Boleh ja bayar online...

 

Esok rasa macam malas gila nak masak... Rasa-rasa lunch macam nak makan nasi kandaq la... Boleh la mengandaq dengan foodpanda ja.... 🤭🤭🤭 Senang hidup bila ada food delivery best macam foodpanda ni kan....


 It's kinda a headache to use a pull out freezer's drawers... Yeah admit the first thing i was attracted to the pull out drawer thingy because it will be handy to get all your stuff in there... Just pull it out and you can take it out. Unlikely the ordinary one... It can be very hard to get things at the back.

But..... It can be pretty tricky when it comes to storage organizing. Before this i used plastic ziplock from Ikea and I find it pretty messy and i really kills me inside.

So i found the easiest way to store my raw food that i bought is by using flat kind of tipuware... Wehuuuuu....


These containers are life saver... 


This one is suitable for whole fish.. It can be stacked up. 


Convenient way to store way more thing. No more messy plastics 🤭🤭🤭


Can you believe how much i can store here. What more important I can store and organize it way better and easy for me to take out the things i need. 


Senang kannnnnn.. Jangan lupa follow my Tiktok






Aktiviti Merentas Negeri....

by Alia Farhan, 7:06 PM

 



Haaa.. Tajuk nak propa ja kannnnn.... Aaahhhh gitewww lahhh... Sebenarnya nak cerita last week berlakulah aktiviti merentas negeri dengan kebenaran pulissss.. Haluuuu pulissss

Dari Penang ke Terengganu untuk majlis pernikahan adik bongsu aku si Usu tu... Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Walaupun tak meriah sangat sebab sepupu sepapat n makcik2 semua yang plan dari tahun lepas nk join tapi xboleh join sebab aktiviti rentas merentas negeri tidak dibenarkan.. Kami semua akurrr...sebab yang dibenarkan hanyalah siblings... Bukan sanak saudara kaum kerabat semua boleh angkut 1 biji bas  ya...




Takpa lah. Kita marhaen buat cara marhaen... Nak pilih untuk menipu untuk merentas negeri ka apa ka.. Silakan...biasalah... Denda RM1000 pun rasa tercungap-cungap nak bayar. Inikan pulak RM10000... lagi tak tercapai dek akal kita nak membayarnya...


Usu dengan anak menakan paling banyak akai n melawan hangittt... 



Walaupun dah banyak kali pi Ganu.. But this is the first time I went to Masjid Crystal... Beautiful place but yet poor maintenence 


Back to the story kalau orang kaya... RM1000 tu umpama RM1 ja... RM10000 tu pulak umpama RM10 dia ja.. So apa dia kesah setakat kena saman RM10000... we are talking about how money do the talk....

It's so kayyyy... Stay safe peeps... Semoga Syawal nanti da sinar bahagia untuk kita semua balik merentas ke negeri masing-masing ya.. Aku taknak dah feeling2 raya dekat Stockholm lagi tahun ni.. Kang hallucination beraya di Lisbon ka Madrid pulak tahun ni....


Kasut kita berbeza-beza. Ada yang bahagia ada kasut... Ada yang bahagia pakai kasut RM50.. Ada yang bahagia bila pakai kasut RM10000... 

Marilah kita berdoa di hari Jumaat yang barokah ni semoga doa2 kita semua Allah perkenankan... Aminnnnn.... 


Bagi yang rindu laut... Nah aku share skit video bunyi angin n ombak kat tepi pantai di Kuala Besut






© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS