Aku baru ja buat spring cleaning /  decluttering baju-baju yang da lama terperuk and tak pakai. Fuhhhh ingat skit ja baju aku. Rupa-rupanyaaaa... Ya Rabbi.

Insaf aku. Malas dah nak beli baju-baju pasni sebab balik-balik akan baju kering yang belum berlipat lagi. (Pffttt gila pemalas and baloq kan..who care...)

Melawak tak melawak la. Ada orang cakap jual prelep..bagi kat orang. Sebenarnya ada baju-baju tu yang da koyak-koyak n bertompok-tompok sebab dah lama terperuk tak pakai. Takkan nak bagi kat orang kan? Memang tak gamak kot.
Cuci dulu seblum bagi kt org utk hilangkan tompok? 😌😌😌 hmmm je lah..baju yg duk ada pun da banyak nak kena basuh... ni nak tambah pulak..alahai..alahai...


Bayangkan banyak mana duk simpan.


Lega bila da buang baju-baju yang banyak tu. Lega wei bila decluttering ni. Lapang skit dada rasa.



Sama gak ngn baju-baju anak, memang da declutter jugak bagi nampak helok skit drawer depa. Banyak juga baju budak 2 ketul ni. Kalau ikut sayang, semua pun sayang nak buang. Ada yang separuh bagi kat orang sebab stil elok lagi kan. Need to find space sama. Kesian juga kat Si Aishah asyik pakai baju buruk kakak dia. I mean memang totally buruk sampai berbulu kot. Kakak jenis rangka kecik. Baju 6 m pun boleh pakai sampai dekat 2y+. So memang kakak dulu memang pakai baju lenjan2 belaka. Mai kat adik baju da buruk2 and bulu2. Kesian ngat aih. Adik lani, baju kakak 2-3 y pun da boleh pakai. Tu sekali dia debik muka kakak dia boleh pegsan terus.

Lagipun duk gila bagi depa dua pakai baju sama. Saja la mama depa nak buat boria kat depa.


Lega da tengok bersusun rapi skit. Kalau tak penuh sampai tak tau nak sumbat mana dah. Stress gila mama ni.


Ni si adik Aishah punya. Ni pun ada keluarkan untuk bagi kt yang memerlukan.

Bila hampa start decluttering barang-barang hampa yang da tak guna tu kan hampa akan rasa lapang and lebih efficient. Tak percaya cuba try. 

Satu ja tips decluttering ni, of coz hampa jangan duk sentimental and duk rasa sayang semua nak simpan. Konsep dia kalau baju tu hampa da tak pernah nampak lebih dari setahun..maka, wajib la hampa masukkan ke dalam plastik hitam. Senang kan tips dia....muahahah..lagi satu hampa boleh refer tips decluttering dari Konmari. Memang tu dia ajaq secara details la. Apa tu? Gugel plisss


Holaaaa...
As i mentioned earlier in my previous post, I'm in a process to reduce my calories in take so that I can reduce my body mass. Pftttt...penat wei kadang-kadang tu dengan lelemaks ni.

So seperti mana yang hampa tau, kami banyak follow tips from Kevin Zahri sebab tips dia antara yang sesuai untuk kami. Tapi ada orang kata tips kami ni sebenarnya sama dengan Atkin stage apa ntah. Kami tak pasti sebab kami tak study pasal Atkins. Kami cuma watch calories in take kami ja hari-hari.

So far, Alhamdulillah dari boleh belasah nasik 2 pinggan satu session sebab sentiasa lapaq sebab duk bf mek tembun ni, berjaya gak control portion nasi kami.

Jom tengok kami nak share skit menu #eatclean untuk #aliafitjourney.


Teringin nasi lemak punya pasal tapi yg ni nasi kosong ja


Chicken n vege grilled!


 Lamb grilled with salad n cherry tomatoes


Kerabu togey n kerang




Padprik


Siakap fillet n terung belanda.

Nampak macam banyak kan...

Nia dia trick kami pakai...
Guna small plate untuk makan. So otak kita pun baca macam kita makan banyak. Sungguh tricks ni menjadi kot.

Nak tengok plate ni besaq mana?


Pic credit to Google.

Tu haa plate kecik ataih tu haa.

Tapi bila full macam tu nampak banyak..n otak pun pikiaq kita makan banyak..serius menjadi wei trick ni.

Ok la chow...len kali kami update lagi naaa


Pernahkan anda mendengar dengar rawatan kecantikan menggunakan kuib ais ? Adakah rawatan kuit menggunakan kuib ais ini benar - benar berkesan ? Moh la kita tengok apa faedahnya membuat rawatan kulit menggunakan kuib ais .

Cantikkan Kulit Wajah Dengan Ais

Cantikkan Kulit Wajah Dengan Kuib Ais

Ada beberapa manfaat yang anda boleh dapat apabila membuat rawatan kulit wajah menggunakan kiub ais pada waktu pagi dan malam . Mudah sahaja sebenarnya cantikkan kulit wajah dengan kiub ais ni .

Manfaat cantikkan kulit wajah menggunakan ais ;

1- Kiub Ais Menjadikan Kulit Bercahaya

Bila anda meletakkan kiub ais di atas kulit anda , kiub ais tersebut akan membantu melancarkan peredaran darah di mana kulit anda akan kelihatan sihat bercahaya secara semulajadi . Untuk memberikan kesan yang lebih , anda boleh juga menggunakan kuib ais buah- buahan ke atas wajah anda .

2- Kiub Ais Dapat Mengurangkan Noda

Penggunaan kuib ais dapat mengurangakan noda pada wajah dan radang serta kemerahan jerawat . Anda boleh terus meletakkan kiub ais ke atas jerawat untuk beberapa saat sehingga merasa kebas . Anda boleh lakukannya setiap pagi dan malam.

3- Kiub Ais Dapat Merawat Bulatan Hitam

Kombinasi jus timun dan air rose yang membeku boleh diletakkan di bawah mata atau lingkaran hitam . Ianya dapat mengurangkan bengkak bawah mata akibat tidur lewat malam .

4- Kiub Ais Sebagai Penyegar Kulit

Kiub ais merupakan pelancar atau penyegar kulit yang murah . Anda boleh menggunakannya sebelum memakai alat solek supaya liang - liang pori mengecil . Keadaan itu akan menjadikan bedak asas anda lancar dan sempurna .

5- Kiub Ais Sebagai Pengganti Alat Solek

Anda tidak punya banyak masa untuk memakai alat solek ? Jadi , letakkan sahaja kiub ais di wajah anda menggunakan kain balut . Ianya akan menjadikan wajah anda kelihatan berseri dan semulajadi tanpa penggunaan sebarang alat solek .

6- Kiub Ais Menghalang Kedutan

Penggunaan kiub ais pada wajah dapat melambatkan wujudnya garis - garis penuaan serta mengurangkan garis - garis penuan yang sedia ada .

Tips Penting Yang Perlu Anda Tahu Apabila Menggunakan Kiub Ais Pada Wajah

1- Penggunaan kiub ais berkesan tanpa dibalut tetapi anda perlu sentiasa menggunakan sarung tangan supaya anda boleh memegang kiub ais dengan mudah .

2- Menggunakan kiub ais yang berbalut ke atas wajah akan memberi kesan yang sama sekiranya anda meletakkan kiub ais tanpa membalutnya .

3- Sejuk yang melampau akan menghentikan kapilari di bawah kulit . Oleh itu , jangan meletakkan kiub ais kosong yang baru sahaja dikeluarkan dari peti sejuk ke atas wajah anda .

4- Anda juga dilarang menggunakan kiub ais kosong ke atas kulit wajah yang sudah rosak kapilarinya atau meletakkan kuib ais terlalu lama .

5- Sekiranya anda merasa tidak selesa , berhentilah . Elakkan meletakkan kiub ais di satu - satu tempat melebihi 15 minit .

6- Anda boleh mengisi kiub ais dengan air rose , lemon , teh hijau , teh chamomile , timun dan bahan lain yang mesra kulit mengikut keperluan kulit wajah anda .

Mesti korang suka bila baca manfaat kiub ais ke atas kulit wajah dan tips - tips penggunaan kiub ais . Apa lagi , jomlah cuba . Nak membuatnya pun senang je . Cuma korang kenalah merajinkan diri . Sambil goyang kaki tengok drama korea sambil letak kuib ais pada wajah .


*** aku memang kalau make up untuk bersanding ke outdoor ka memang aku akan pesan awal2 dekat pengantin suruh letak ais sikit kat muka diorang. Salah satu tujuan muka akan glow n moist. Pastu make up pun akan tahan lama. Lagi2 nak outdoor xda la muka kau bercapuk sana sini ha.

Apapun tempahan untuk make up sanding, dinner , bertunang, dll utk 2016 masih dibuka tau. Berminat boleh whatsapp 0133363775
Hai korang.

Kali ni meh nak share skit tip jimat nak beli bahan rumah. Ya lah sekarang ni apa-apa pun kena jimat noks. Tak jimat nanti Najib murka macam mana nok. Jenuh nak ngadap Kak Mah seumor hidup! Bahaha

Ok tips yang pertama , yang ni untuk detergent baju hampa. Hampa suka beli yang macam mana? Beli yang biasa ka then beli softner asing ka macam mana?
Aku dulu memang suka beli detergent yang murah and then beli softner downy yang hitam Mystique tu in fact sampai sekarang aku stil suka yang tu untuk rendam tudung-tudung aku.
Tapi sekarang ni aku lebih prefer detergent yang sekali dengan softner. Macam fab ni.


Suka sangat-sangat bau dia. Kadang-kadang sental toilet pun pakai ni. Apa de hal kan. Bau wangi. TETAPI meh aku nak SHARE sikit, kadang-kadang cuba check untuk size yang kecik tu and then compare kan berat yang besar dengan harga. Macam lani untuk Fab Downy dan Fab yang bau lain-lain tu harga dia untuk 800g RM4.50. And untuk 2.3kg harga dia RM13.90. So mana yang sebenarnya lebih untung? Cepat-cepat kira dalam otak tu. Biasa kita akan set kan dalam otak kita beli yang besar lebih jimat. Tapi tak semua macam tu ya. Sebab tu otak kena cepat2 calculate time nak beli tu.

Kalau based on calculation aku,
Peket kecik= 800g × 3 pek=2400g= RM4.50×3=RM13.50
Peket besar=2300g= RM13.90

STILL HAMPA UNTUNG RM0.40 DAN 100G. SAPA NAK BAGI WOI?

Next pulak.

Untuk body bath, ada yang tiap2 bulan angkut botol yang berbeza2 ka?
Macam aku memang suka konsep refill ja. Agak nampak tinggal suku memang aku akan topup ( sama jenis la)


Ni antara brand yang aku suka Palmolive. Tapi sekarang sejak2 buat sabun homemade sendiri lambat betul body shampoo aku nak habis. Memang aku jenis banyak body shampoo sebenarnya. Sebab tu prefer beli sekali dalam botol and then bila da luak aku topup ja. Bau main rotate2 sebab suka bau yabg berbeza2 ikut mood aku.

Tu cerita bab bahan mandian and bahan basuh baju. Macam mana yang part stock makanan pulak?

Aku bet semua kalau beli bahan makanan suka beli yang size besaq kan. Sama la macam aku. Beli rempah kunyit nah haiii amik yang macam nak meniaga. Walhal bukan hari2 pun goreng ikan or ayam. Bila dah lama sangat buka ( even da ikat getah or simpan dalam bekas) lama kelamaan percayalah rosak jugak rempah2 yang dibeli tu. Habih la bubuk2 mak nenek tu mai. Sayang oi...

Sekarang ni aku da bijak dah skit. Beli ja size yang patut padan sebab size kunyit adabi yang paling kecik tu pun berbulan2 nak abih. Kalau besaq makan tahun la jawabnya. Point is dont be bodoh to buy beyond ur usage. LESSON LEARNT OK! or else kena duk de clutter kitchen sokmo lepas 4 5 bulan sekali kan.


Beli ja kecik macam ni. Pastikan Adabi...
Melazatkan adabi menyelerakan. Mengandungi pelbagai rempah melazatkan kari dan kuah.heyyy.

Termelalut pulak.

Oklah tu ja tips untuk hari ni. Len kali aku share lagi na.

posted from Bloggeroid

Tips ini asalnya diterbitkan di FB Wall Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yang banyak berkongsi tentang pengurusan kewangan peribadi dan juga penulis buku Mudahnya Beli Rumah.

Tahun baru, harga barang banyak yang naik. Suka tak suka, ada barang yang terpaksa dibeli walaupun harganya lebih mahal dari tahun lepas.

Kali ini kamu mahu kongsikan pula 35 cara untuk anda kurangkan perbelanjaan. Semoga apa yang kami kongsikan ini dapat memberikan idea untuk anda berjimat cermat.

tips-jimat-belanja

KURANGKAN PERBELANJAAN

Jika kita tidak mampu tambah pendapatan di tahun 2015 ini, kurangkan perbelanjaan.

1. Batalkan langganan Astora anda
2. Guna lampu led
3. Kurang guna handphone
3. Berhenti beli majalah, akhbar dan mastika. Baca online saja
4. Hentikan keahlian gym atau golf anda, padang taman percuma
5. Bandingkan harga sebelum beli
6. Guna email ianya percuma
7. Beli barang dapur dalam jumlah banyak
8. Kurangkan wang dalam dompet
9. Banyak dirumah dari di pasaraya
10. Perpustakaan itu percuma
11. Jangan ke restoran sebaliknya ke gerai saja.
12. Pergi kedai seminggu sekali
13. Patuhi peruntukan belanja anda
14. Beli pakain hujung musim
15. Barang terpakai bukan dosa
16. Sewa bilik jika kita bujang
17. Jangan beli kereta jika masih bujang
18. Berhenti kesalun dan spa, potong timun letak dimata
19. Teliti kembali takaful anda, jangan sampai lebih belanja
20. Bawa bekal tak mengapa
21. Air kosong tetap sihat dan nikmat
22. Jangan merokok
23. Naik kenderaan awam, banyak awek di dalam
24. Kawasan perumahan yang lebih murah
25. Tukar jenama lebih murah
26. Hanya satu kad kredit had terendah
27. Mintak diskaun sebelum bayar
28. Beli bila ada diskaun
29. Tukar kenderaan kepada viva saja.
30. Melawat tempat yang percuma.
31. Beli bila ada tawaran saja
32. Henti beli dan belah
33. Nak jimat buat ulam, makan timun yang letak dimata
34. Kuih raya 3 jenis saja, siapa makan banyak kena denda
35. Baju raya untuk kanak kanak saja

Sila tambah apa yang anda lakukan, mungkin membantu yang lain.

Tidak semua orang bijak tambah wang, jika kita belum mampu mulakan dengan berjimat dahulu.

Wallahu A’llam

posted from Bloggeroid

Haiiii semua... Sehat ke tuuuu duk rumah2 time MCO ni? Mesti ada time rasa boringgggg gilaaaa kannn.. Golek2 sana sini... Golekkk lagi smapai kadang2 rasa macam aduiii nak cakap dengan dinding dahhhh.... Hahhahhaha... Oklah kali ni nak share pasal mommies bloggers yang korang patut follow.


Credit to Google 



Sebabnya dari korang boring boleh jugak baca-baca and dapat input dari 25 orang mummy bloggers yang aku akan cakapkan ni.


Credit to Google



1. Siti Awadah

www.sitiawa.com

Ni la kak long kawasan ya. Kak Awa ni lah founder Bite consultant. And bawah Kak Awa ni la aku banyak belajar pasal SEO and memang sangatlah pro bab2 blogging ni. Nak berguru pasal SEO ka boleh la follow Kak Awa.


2. Nor Azlina Mohd Ali

www.ehbelogaku.com

Kalau hampa suka memasak, suka baking ka memang wajib la follow Ina sebab Ina bab memasak ka bab bakng ka memang pro. Aku suka tengok dia share pasal resipi-resipi semua tu. Nampak mudah untuk kita follow.

3. Khalisah Hazrina.

www.khalisahazrina.com

Lisa ni antara work from home mom macam aku jugak. Suka baca tips parenting dari Lisa. Wajib kena follow ok!


4. Mimi Azirah

www.mimiazirah.com

Dak Mimi ni memang terkenal dengan pinkish2 dia. Aku suka follow dia sebab bahasa Dak Mimi ni guna pun kena dengan jiwa aku. Dak Mimi banyak share pasal lifestyle n etc. Seronok baca wei!


5. Fadzi Razak

www.fadzirazak.com

Fadzi ni aku paling suka tengok gambar-gambar dia captured dekat ig ka dekat blog ka..semua lawa-lawa. Niche blog Fadzi more to lifestyle. Seronok baca perkongsian Fadzi pasal parenting, pasal photography and macam-macam lagi.


6. Azlina Alin

www.azlinaalin.com

Kak Alin ni aku dah lama follow dia. Suka sebab dia seorang working mom yang sangat bagus dalam membahagikan masa antara kerjaya dengan anak-anak. Memang seronok baca perkongsian kak alin pasal parenting and macam-macam lagi.



7. Maria Fridz

www.mariafirdz.com

Blogger Maria adalah seorng pendidik anak bangsa dan emak kepada 4 orang cahaya mata.Suka baca perkongsian blogger Maria ni. Well u know cikgu2 kan ayat-ayat depa sangat sedap didengari. Tak macam aku kadang2 kuat merapu.


8.  Fiza Izawa


www.fizaizawa.com

Blogger Fiza Izawa banyak berkongsi oerihal lifestyle,travel, resipi dan event.  Macam2 perkongsian yang kita boleh dapat dari post Blogger Fiza Izawa ni


9. Shalimar Yusuf

www.shalimaryusof.com

Blogger Shalimar banyak berkongsi menu-menu menarik sepanjang PKP/MCO ni..korang kalau takda idea boleh la pi cilok resipi-resipi dia.  Mana tau lepas tu terus ada idea nak masak apa ka.



10. Ape Kinah

 www.apekinah.com

Blogger Kinah ni antara blogger yang banyak berkongsi hal-hal kecantikan. Suka baca review pasal produk kecantikan dekat blog dia. Bahasa dia simple dan mudah difahami. Wajib follow untuk hampa tau pasai produk kecantikan yang best-best sekarang.

11. Kisah Si Diary

www.kisahsidiary.com

Blogger Kak eda ni merupakan blogger dari JDT.  Kak eda banyak share pasal anak-anak dia, travel , tips produk review dan macam-macam lagi. Wajib tau untuk hampa semua follow Kak Eda ni.



12. Fiza Rahman

www.fizarahman.com

Kak fiza merupakan seorang working mom kepada 4 orang anak.  Kak Fiza banyak cerita pasal lifestyle, resipi, anak-anak dan review. Suka baca apa yang Kak Fiza coretkan. banyak benda boleh belajar dari perkongsian Kak Fiza ni.


13. Yati Zul

www.yatizul.com

Blogger Cahaya Hayati adalah antara mummy blogger yang aktif dari 2010 lagi. Blogger Cahaya Hayati ni ber niche lifestyle dan banyak kongsi benda-benda menarik. Ada part parenting, ada part resipi, ada part agama...seronok baca. Wajib hampa follow na..



Credit to Google 



14. Shahada Fauzi

www.shahadafauzi

Suka baca celoteh Ciksha ni dekat fb. Blogger Ciksha ni selain daei blogger, dia juga adalah freelance designer untuk blog. so hampa yang baru nak berjinak dengan blog and naak design blog boleh la ontact Ciksha ya.



15. Ummi Zarra

www.ummizarra.com

 Blogger Ummi Zarra ni merupakan seorang pendidik. Dalam blognya, Ummi Zarra banyak berkongsi resipi-resipi menarik yang boleh mak-mak sekalian cuba.

16. Kak Gojes

www.kakgojes.com

Blogger yang berasal dari negeri di bawah bayu, Sabah. Merupakan blogger yang aktif berblogging dan memounyai hobi membaca novel. Sapa kaki novel..boleh la baca follow kak gojes ya


17. Eswati Azni

www.modernmummythingy.com

Blogger Kak Azni ni ku suka betul tengok gambar-gambar dia. Lepas tu Kak Azni ni sangat lah awet muda. Suka tengok style Kak Azni ni. Vogue sangat. Korang wajib follow ok.


18. Mrs Liez


www.mrsliez.com

Blogger Liez ni banyak share resipi- resipi menarik. Selain dari tu dia banyak jugak share pasal parenting and maam-macam tips. Best baca blog liez ni.


19. Umi Fuzy


www.iamfuzy.com

Kak Fuzy ni kira orang lama jugak dalam dunia blogging ni. Banyak jugak event yang Kak Fuzy rajin join. Memang salute dengan Kak Fuzy ni.




20. Aida Hanafiah

www.adianiez.com

Kak Aida ni salah seorang blogger yang bekerjaya and tak silap dalam bidang undang-undang jugak.  Suka sebab blog Kak Aida banyak share psal parenting and lifestyle. Seronok baca. Mak2 kan memang macam ni.


21. Shamiera Osment

www.shamieraosment.com

Medium bahasa yang Shamiera gunakan adalah English. Suka dan kagum dengan orang yang blogging in English ni. Aku  pulak biasanya suka camour-campur.But i love reading someone using English as their medium esp kalau blogger tu blogger Melayu.

22. Zaidalifah Aisheteru

www.bondezaidalifah.com

Panggilan untuk Blogger Zaidalifah ni Bonde! kita suka baca blog Bonde sebab Bonde. Sebab bila baca blog Bonde rasa mcm mak2 kita gak bahasa lembut Bonde tu. I love u Bonde!


23. Junaidah Mohit

www.ajumohit.com

Belia lebih mesra dengan panggilan Aju. Seorang mummy yang bekerja di PUNB. Korang nak tau pasal pelaburan boleh la tanya Aju. hehehe


24. Mrs Pip

www.mrspip.com

Mrs Pip ni blogger dai Sabah juga. Seorang ex engineer seperti aku yang ambil keputusan to become fulltime housewife. Seronok baca ceriat Mrs Pip ni ya.


25. Marshaliza

www.marshaliza.com

Marsha, merupakan seorang guru dan menetap di perak. Suka baca blog Marsha ni sebab dia banyak cerita pasal lifestyle and event larian yang dia join. Yang suka join larian boleh la follow Marsha. Selain tu, Marsha ada juga cerita pasal kesihatan dan merupakan SID Shaklee yang sah.


Credit to Google 

Jom hampa semua.... Kita pakat2 follow mommies bloggers yang aku cakap kat atas ni.... 




Tajukkkkk.. Takleh belahhh kannnn. Macam tak sesuai kannnn nak bagi tips bab2 kewangan ni. But Alhamdulillah as I grow older day by day... Aku boleh la bezakan mana yang kehendak mana yang keperluan. Haaa giteww.



Aku ni bukan lah kategori menyimpan sangat tapi memang aku ada satu habit kumpul duit yang rare2 macam dulu simpan duit Lima kupang. Penuh 1 tin biskut Julie's tu. Tak ingat berapa tahun punya simpan. Rasa dari zaman belajar lagi. Last pi deposit kan dekat account maybank rasanya Dapat dekat RM800 kot. Sapa nak bagi kan.

Lepas tu masa kerja pulak, start dari awal tahun kumpul duit RM5 yang warna hijau tu untuk bagi duit raya. Kiranya by the time nak raya tu hanya perlu tukaq duit rm1 ja. Yang balance tak habis bagi duit raya tu continue simpan lagi.

Then tak silap dalam 2014 or 2015 aku start simpan note oren RM20 pulak. Kali ni memang aku target simpan setahun amacm tu Dapat berapa. By the time 2016 aku pi Perth aku Dapat kumpul rm1.2k kot... Dapat la shopping untuk diri sendiri dekat sana kan.




So balik cerita macam mana aku boleh kumpul banyak sangat note oren macam tu..

Masa nak pi Perth May tahun lepas dari Sept 2017 simpan not oren ni. Dapat la duit shopping guna duit ni dalam rm2.2k..tpi  x semua guna.. Sebab dalam 1k cashkan and tukar ke AUD. Balance simpan duit dalam bank. Banyak shopping kt Perth guna debit card ja. So balik dari Perth simpan balik not oren ni... RM1.3K da cashkan untuk beli barang2 rumah kt Batu Kawan. Tak semua harapkan duit suami ya. πŸ€ͺ


Sofa yang tengah tu and kerusi teloq putih tu Guna duit oren yang duk kumpul tu. 


Ini pun Guna duit oren. 


Peti sejuk ni pun sama. Kiranya nampak la Menda2 yang berfaedah jugak kan duit ni pi ke mana ye dak. 


Ni balance ada lagi RM1140 dekat tangan. Serius guna method nekad tak guna duit oren ni memang pejam mata ja masuk tabung. Tengok2 dah banyak duit ni. Tak sedaq pun sebenaqnya. Ni duk simpan jugak not hijau.. Tapi asyik terguna ja.... Lagi best kalau withdraw duit kat Maybank rm400.. Duit oren keluar utk jumlah rm200πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’
Pejam mata la simpan dalam tabung oren noks😢😢😢
Ni method aku la simpan duit kt umah.. Cukup bulan 5  tahun ni after a year menyimpan lepas balik dari Perth thun lepas ada dekat tangan aku RM1380.

So total aku berjaya simpan Guna duit oren ni kalau tak Guna untuk beli barang guesthouse semua tu adalah dekat RM2700. wow... Impressive takkkk. Aku pun tak sangka aku boleh kumpui duit macam ni. Masa kerja makan gaji dulu teruknya nak Dapat simpan duit. Maybe sebab tak berkat kot pi reja asyik rasa stress tak boleh nak buat reja Elok2 kan. Rezeki asyik bocoq ja. Ni kira nak menjawab sekali la soalan kenapa aku takmau kerja dah. Rugi belajaq tinggi takpi takmau reja dah. Ni next time aku mencarut dekat post lain pulak OK.


Wahhh termelalut pulak cerita dia. OK la back to the topic again...as I start realising that buying and shopping is no longer a hobby for me. I stop buying shoes like I used to. Masa student tak ingat reja beli kasut ja. Rumah sewa penuh dengan kasut ja. Allahu... Membaziaq macam setan betul. Now i focus on quality first when buying something. I don't go for quantity like I used before. Budak2 kan.. Beli kasut Vincci sepuloh hingget pun dah seronok kan. Lepas tu beli 2 3 pasang pulak tu. 2 3bulan lepas tu barai. Lepas tu beli lagi Dan lagiiii. Ya lah student takkan nak beli kasut mahal2 kan. Start aku pregnant ke Adriana masa 3 months kot laki aku beli kan satu sandle scholl ni. Ya Allah.. Comfy gila. Punya la best sampai aku pakai kasut tu umoq Adriana nak masuk dekat 2 tahun kot dari dalam Perut aku pakai kasut tu sampai dia dua tahun boleh pakai lagi.

Untuk casual shoes aku ada beli satu flat ni dari Medifeet. Yang ni pun best gila OK. And masa nak raya 2015 kot aku beli wedges from Medifeet jugak. Ni pun comfy walaupun wedges tau.. Both still works well. So aku ada basically dalam 6 pasang kasut sahaja ya. 1 sneakers yang aku guna masa travel. 1 zumba sport shoes.. 2 wedges.. 1 flat... Memang minat aku ke arah nak beli kasut2 ni dah berlalu ya.

Sama juga macam handbag ka perabot ka... Kalau aku berkenan sangat aku akan peram dulu dalam wishlist aku. Macam hari tu beria2 aku nak beli perabot dari Kmart tau.. Memang dah gatai nak transfer dah. Aku drag dulu untuk bagi diri aku bertenang and pikiaq perlu ka.. Memang tak perlu la kan cita dia. Last2 terkubur macam tu ja. Selamat duit aku. Hahahhaha. Sama jugak kes macam handbag pun. Last2 raya beli handbag dekat Kaison sudehhh.


Beg tu beli kat kaison. Wedges tu beli dekat Scholl. Dua2 paw laki aku. Selamat duittt aku. Wedges tu beli sebelum puasa bila laki Tanya kenapa tak pakai.. Cakap nak pakai raya. Kikiki. Gila seppppp.  



Beg kaison tu memang nampak plain je. Nak bagi lawa letak la tassel skit. Maka lawo lah Ia. Aku hampir2 nak beli MK dah hari tu before puasa. Nasib Allah bagi akal pikiran yang waras lagi. Kahkahhhhh. 


Another tips lain macam mana nak simpan duit Dan Dapat duit lebih adalah dengan buat kerja tambahan. Macam aku yang work and stay at home mom ni.. Memang aku cari duit pocket aku sendiri dengan business. Walaupun income taklah kencang tapi Sambil2 jaga anak tu Dapat jugak duit pocket untuk aku kan. From blogging pun aku jana income jugak. Korang yang nampak iklan2 kat blog aku ni.. Jangan lupa tolong click tau. Ahaks... Jasamu dikenang.

So.. Hampa pulak macam mana cara hampa menyimpan duit hampa? Aku tahun ni punya note oren yang balance tak Guna untuk apa2 akan disimpan di dalam ASB memandangkan tahun ni and tahun depan kami tak plan nak travel naik kapai terbang ke mana2 lagi. Sob2. Tahun menyimpan duit uolls.

Jom.. Share pulak cara hampa macam mana  hampa simpan duit and cara hampa untuk tak shopping sangat?





 


Heloo hampaaa...

Confirm hampa semua suka masak spaghetti kan di kala-kala lock down kena bertapa sendiri dekat dalam rumah ni kan? Spaghetti ni pun versatile kan.. Boleh masak macam-macam cara.. Carbonara boleh... Marinara boleh.. Aglio olio boleh.. Bolognese pun boleh.... 


Macam dekat rumah ni kami semua penggemar Aglio olio.. So senang la mak depa ni nak melayan permintaan nak Aglio Olio tu.. Sebab senang and mudah. 



Aglio Olio seafood


Aglio olio with aubergine 

Haaa.. Memang pentegar Aglio Olio kan... Sedap sebab rasa pedas2. Tekak melayu kan.. Nak gak pedas rather than masam2 tomato aja πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tapi masalah aku satu ja bila buat spaghetti ni aku tak pandai nak bajet banyak mana nak kena masak spaghetti tu kan.. Ya la. Benda tak masak lagi kan. Mana kita nak tau.. Kalau nasi tu.. Beh la bajet... 2 cup kecik tu untum sekali makan 4 beranak kami kan...kalau spaghetti ni mcm mana pulak nak buat. Memang selalua terbuat lebih kan sebab tak reti nak bajet.

Sampai la ada satu time tu aku tengok AFC channel.. Dia ajaq guna ruas jari kalau nak tau banyak mana untuk portion sorang makan.. Dua orang and 3 orang... 


Credit to Google. 

So lepas ja dapat tips guna ruas jari ni... Macam masak nasi guna level jari gak kan... Ni pulak mcm ni ya... 
Kalau macam aku untuk 4 orang makan.. Biasanya aku guna yang 3 orang ni ja.. Sebab 2 orang lagi si kenit tu consider la macam sorang makan.... 

Lepas daripada tu memang guna tips ni ja untuk masak spaghetti... So far kira ok la portion dia.. Kalau ada lebih pun sikit ja.. Tak banyak macam selalu la kan... So takdak la banyak sangat pembaziran tu. Biasa yang lebih2 tu skit ja.. Sorang skit ngap.. Habis la dia... 


Aduiii sekarang ni teringin pulak Aglio olio seafood macam ni 😭😭😭😭

So nak tanya.. Hampa guna method apa untuk sukat kalau nak masak spaghetti ni? Ka main hentam ja macam aku dulu-dulu? πŸ˜… 













Hai semua...

Ada peminat ikan keli dak dekat sini? Kalau ada.. Meh sini high five sikit. Sedap kan.. Buat la goreng garing ka.. Bakar ka.. Masak berlado ka.. Masak lemak ka.. Gulai ka.. Fuhhhh semua sedappp Ya Allah


Credit to Google


Part makan memang suka.. Tapi part nak bersiang, nak hilangkan Lendir and hanyir dia tu aduhhh leceh betul kan... Haihhhhh

Sebenaqnya ada banyak gila tips nak buang lendiaq n hanyiaq ikan keli ni. Tapi bagi aku ni la yang paling berkenan gila2. Berkesan dan senang gila.

Tapi cara ni hampa kena plan la skit meal hampa. Contoh bila hampa beli ikan keli ni, bukan terus nak masak la2 tu jugak. Sebab cara aku ni berkesan kalau hampa guna untuk masak keesokkan hari nya.

Cara dia mudah ja. Lepas ja hampa beli tak payah Cuci2.. Terus bawak masuk dalam peti ice kat bahagia beku tu.


Ni seketul bawak keluaq dia dari freeser. Biar dia defrost sendiri. 


Ni lepas bawak keluaq dari plstik. Tak nampak lendiaq dia tu pun. Serius lepas aku beli ni aku tak cuci apa langsung tau.  Memang penuh dengan darah n lendiaq2 dia tu. 


Dah lepas cuci Perut semua tu. Elok ja kan. 

Serious method ni paling senang. Aku tak suka Guna asam ka apa ka.. Nanti bila terover rendam guna asam tu nanti kulit dia yang hitam tu macam luntur2 jadi warna putih. Lepas tu isi dia jadi macam lenyiaq2 or jadi macam pelik semalam. Sebab tu suka buat macam ni ja. 

Ada tak hampa yang guna kedah ni jugak? 






Credit to Google.


Haiiii guys....
Kali ni nak share skit travel tips bila travel dengan kids. Macam kami personally kalau travel memang angkut sekali anak-anak kami sebab kami takdak maid nak tinggai kan. Tak fair jugak kalau kami nak tinggaikan anak-anak kami yang stil kecik and tak boleh nak uruskan diri depa sendiri kat mak kami kan.

Kesian mak kami, bagi la maktok rest kan. But it doesn't give a right for me to critic those don't bring their kids while they're travelling. Well, kami kalau ada maid maybe kami pun nak jugak travel berdua dengan laki kami but at the tine being...angkut ja lah..mana tau nanti depa dah masuk duk hostel ka..time tu kami berjalan la berdua dengan laki kami pulak kan. So cut it short kita cerita la apa yang nak kena hangkut kalau travel dengan anak-anak ni kan.

Jom tengok barang-barang apa yang wajib kita bawak kalau travel dengan anak-anak ni:


Credit to mamonde.com

1. Pasport/mykid & tiket kapal terbang

Kalau travel keluar negara, jangan lupa pasport and mykids anak and kalau fly...jangan lupa tiket boarding korang. Sama juga kalau roadtrip naik bas ke,ketapi ka..jangan lupa tiket ye




2. Baju yang sesuai

Kalau pi negara 4 musim..time summer tak payah la beria-ria nak bawak coat bulu bagai kat anak ok. Tu namanya cempera. Pilih baju ikut kesesuaian.

3. Diapers

Pilih disposable diapers yang nipis; so far untuk next time punya trip for 10 days aku beli Fitti Gold Pants. Memang betul-betul jimat space sebab nipis gila. Korang yang ada bajet lebih boleh la beli offspring ke yg nipis gila tu. Aku bajet lebih xda. So aku opt for Fitti Gold pants je.
Buat kira-kira berapa keping kena  bawa
Contoh= 5 keping× 10 hari=50 keping
Spare= 10 keping in case of emergency.
Untuk diapers ni, kalau taknak makan space dekat dalam luggage...korang boleh la selit-selit dekat hand cary korang, 3 keping..hand cary laki korang 3 keping, hand cary anak korang 4 keping...and jangan lupa selit jugak dekat stroller bebeh 3 keping ke. Kat situ korang dah jimat space kat dalam luggage u olls.

Gambar from Google.
0.4cm je uolls. Memang nipis gila! Sep space. Bought this for travelling purpose this May!


4. Formula milk

Bagi anak korang yang minum fm, jangan lupa bawak satu kotak yang belum buka (sebab ada sesetengah negara yang quite strict dengan fm yang dah buka ni..mcm Aus tu). Masa kat Aus aku memang bawak sepeket kat Adriana dulu yang belum bukak. Yang dekat atas flight, aku letak ja dalam milk dispenser untuk habuan untuk dia minum dekat atas flight. Untuk Aishah nanti quite easy sebab takyah nak angkut FM dah sebab dia BF jer. Senang keja mama takyah nak angkut susu ni.

Pic credit to Google



5. Stroller/baby wearing

Asal ada nama anak kecik ko angkut jelah stroller tu. Bukan dia kira kgs pun dalam ko punya luggage tu. Baby wearing? Ko angkut jugak je..selit je kat stroller tu haaa. Macam aku tak larat nak baby wearing si Aishah ni sebab dia gedebab...sakit belakang aku walaupun pakai dah betul. Tolak dengan stroller ja senang. Ni dengan si kakak lagi. Memang ada dua strollers untuk anak berdua ni. Larat nak dukung salah sorang kalau dua-dua tidur time travel nanti. Jangan cari pasal wei. Boleh mengundang bad mood kalau kena berdukung. Nanti pak hang hijau...anak pun nak hijau jugak mengamuk kena paksa berjalan!


Credit to google
Bought one Mimosa Stroller origin from Spore and it's totally light and so cabin friendly. Will do the review bout this stroller soon. Adriana still using her Halford Lite Stroller which has been used almost 4 years+


6. Baby wipes

Need more explainations?


Credit to Google. 
Thanks to the inventor of wipe tissues! You are my hero!


7. Baby balm.

Bawak je. Kalau selsema takyah susah2 nak beli kan.

Credit to Google


8. Medicine

Sama juga macam kat atas. Ubat macam paracetamol, ventolin semua tu standby je.

9. Barang mandian baby

Yalah of course kena bawa khas untuk diorang sebab kulit diorang soft and gentle lagi. So kena la guna yang khas untuk diorang kan.

10. Baby blanket / sleeping bag.

Yang ada bawak baby tu sila la bawak baby blanket /sleeping bag ya. Kesian ke anak kalau sejuk tu lagi-lagi kalau travel time autumn/winter tu.


Credit to Google.


11. Small towels/ napkin

Senang kalau nak mandikan diorang guna ja towel kecik or napkin. Cepat kering pun cepat.


Credit to google.
Bawak la spare 2 helai. Banyak kegunaan ni.


12. Biscuits

Kalau nak travel jauh-jauh lagi-lagi nak roadtrips dinasihatkan beli biscuits supaya diorang tak boring kan. Bila depa kenyang, cepat skit lena

13. Baby food.

Baby food untuk baby yang start boleh makan macam Heinz tu ka. Seelok-eloknya beli yang dalam plastic pack so tak mudah pecah.


Credit to google.
Haa beli yang macam ni. Senang bawak travel.


14. Segala tooth brush and tooth paste.

Penting! Jangan lupa. Sebab aku la selalu lupa ni. End up selalu kena beli baru....membazirrrrr. sekarang ni spare siap-siap dalam bag travel diorang berdua. Senang!

Haaa tu ja lah. Anak aku tak pakai baby powder so xda la dalam list ni. Kalau anak kau pakai..kau listkan la sekali ya. Anak kau bukan anak aku. Ehhh.

Ok la chow sin chiiiii.

Hai, kali ni nak sharing satu tips kecantikan macam mana nak pilih warna kanta lekap supaya tak nampak "gerun" di mata orang lain yang melihat kita. Jangan tak tau tersilap pilih warna lens korang bukan nampak cantik tau tapi ternampak "weirdooo" atau macam "hantu" tau.

Jom kita tengok pemilihan warna kanta lekap mengikut tona kulit.


Pic credit to The Image Icone


Pic credit to The Image Icone


Pic credit to The Image Icone


Pakai lense yang bewarna ni kena berhati-hati juga. Sebab kalau tersilap warna boleh nampak muka kita kusam and weird tau. Sebab orang kita selalu bila pakai lense tak amik kira dah warna asal lense mata kita sendiri, pakai main taram ja pakai kaler lense ikut dan. Last-last nampak macam ni.


Pic credit to Mr Google.

Daripada nampak menggerunkan macam ni, better ka hampa ikut panduan pakai lense color ni ikut skin tone hampa. Kadang-kadang orang nak tegoq tak gamak, puji la melambung kata lawa, walhal weirdooo sangat.

Nak pakai biaq la nampak classy macam adik manis kita sorang ni haaa.


Pic credit to Mr Google



Pic credit to Mr Google


Pic credit to Mr Google

Ni contoh sorang hamba Allah yang pakai lense color apa pun lawa kot. Kita hat kulit ala2 Jennifer Hudson ni kena la beware skit tentang pemilihan color lense tu. 

Ps:  hampa, kami stil duk mencari lense yang sesuai untuk mata kami yang sensitif and cepat merah ni bila pakai lense, anyone can suggest a good one?







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS