Salam.

Travelog ke Perth pun x siap2 lagi. Tapi nk share some tips melancong ke Australia. Takpa la kan janji blog ber update dan tak terbengkalai. Maklumlah time-time pantang ni orang tua-tua suruh berehat. Berehat tu maksudnya tidur! Tapi tetap jugak nak share few tips melancong ke Australia.



Oklah first thing first, meh kita bagi tips paling-paling berguna;

1. Kenalpasti musim melawat.

Australia ni negara empat musim yang terbalik dari empat musim di Eropah. So korang masa nak beli tiket flight tu elok check dulu musim apa kat Australia time tu. Bukan apa takut nanti, summer tertukar ke winter, winter tertukar ke summer.

Penting untuk kita tau season untuk preparation ke sana. Kalau time summer tu ok la tak payah nak beli baju sejuk semua, macam kami pi time winter tu memang banyak jugak la kena berangkut dengan cardigan tebal, winter coat bulus2, kasut boots anak lagi. Mana nak beli winter coat murah-murah? Ala, kami beli dekat kedai bundle ja winter coat bulus kami tu. Jimat banyak, bayar RM10 saja instead of RM150++. Lagipun bukan nak pakai selalu kan?

Coat bulus ni beli RM10 ja kat kedai bundle. Okla, pakai pun sedap.

  • Musim panas (summer) – Disember hingga Februari.
  • Musim luruh (autumn) – Mac hingga Mei
  • Musim sejuk (winter) – Jun hingga Ogos.
  • Musim bunga (spring) – September hingga November
2. Nak masuk Australia perlukan Visa.

Untuk masuk ke Australia, memang kena pakai Visa. Visa ni buat tak mahal pun, RM20 saja. Ada juga yang kata kena sampai Aud20. Tapi kami anak beranak kena sorang RM20 ja. Beza banyak kot RM20 dengan AUD20. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Yang berminat nak buat visa RM20 boleh la contact orang ni ya; amirfaisal.latfi@yahoo.com

3. Check facilities hotel/ resort.

Kebanyakkan hotel atau resort di sana sediakan microwave untuk kegunaan pelanggan. Kira BINGO sangat la boleh la masak and reheat apa yang patut. Kami siap masak sardines guna microwave lagi😊😊😊

And boleh check juga katil yang available dalam bilik tu. Kadang-kadang mentioned untuk dua guest tapi diorang sediakan katil king dan katil single. Mula-mula macam kompius juga kata 2 guests tapi ada katil queen and single pulak. Tapi bilik ni da selesa untuk kami tiga beranak hari tu. Empat-empat hotel and resort kami p semua macam tu. So memang quite comfortable la kalau untuk parents and 2 kids pun.

3. Immgiration Australia strict.

Kalau nak tau Immgiration Australia quite strict. Mula-mula masa que untuk check in kat immgiration tu rasa seram jugak la. Tapi bila cakap-cakap tu, diorang ok ja. Tapi tu belum masuk lagi part immgiration Australia check lugage. Bila nampak tong-tong sampah besar kat tepi tempat diorang check lugage tu lagi seremmmmm. Punya pikir selamat tak sambal ikan bilis omak den nanti haaaaaa...

Alhamdulillah semua lepas. Japgi kita share apa yang patut korang buat untuk permudahkan urusan dekat immigration ni.

Oh lagi sstu nak share, makanan atas flight pun korang kena habiskan masa kat dalam flight ya. Kalau masa check tu korang terbawa turun makanan dalam flight korang boleh kena denda tau. NO COMPROMISE gitu.

4. Make a list.

Ok. Ni pun dapat tips ni dari group travel ke Perth jugak la. Based on pengalaman-pengalaman orang lain. Banyak yang suggest untuk buat list of food, drugs/medicine, formula milk yang kita bawak.

Memang sebelum pi ke Perth hari tu, da buat list panjang berjela and print list barang yang bawak hari tu. Memang orang kata details habis la. Sampai immgiration kat sana pun tengok list tu terus puji
"Good, good. This list is good. You guys Malaysians are good."
Kami pun apa lagi, bangga bila orang puji Malaysians are good kannnn.

Alhamdulillah takda pun stock makanan kami yang masuk dalam tong sampah besar tu. And depa check pun gitu-gitu ja. Hat-hat orang lain dari negara lain yang tak buat list memang kena check details.


5. Makanan yang boleh dibawa ke sana.

Paling selamat, korang beli la segala paste dari Brahim tu. Memang berguna sangat-sangat.


Kalau nak bawak beras beli la 1kg dulu yang dalam peket 1kg tu. Jangan pulak amik dari rumah and bawak dalam plastik berikat. Silap-silap kena humban dalam tong sampah. Sebab syarat dia kena seals elok-elok. Sambai ikan bilis omak den tu pun dia tak main ikat-ikat ya. Mama aku siap gunakan hot press untuk sealkan elok-elok. Kalau guna getah memang selamat dah la ya dalam tong sampah.

Oh lagi satu, barang-barang yang ada unsur beef or ayam memang tak boleh bawak ya. Dari ambil risk kena humban dalam tong sampah baik korang tak payah bawak tau.

6. Apa yang menarik pada season di lawati.

To be frank, memang saja kami book masa winter season sebab nak rasa macam mana winter tu. Ya lah, walaupun takda salji pun kat Perth tu and kebaranagkalian nak ada salji kat Perth tu sangat-sangat tipis tapi nak jugak la merasa apa rasa winter tu kan. Asyik rasa panas ja duk kat Malaysia niπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

So memang kami merasa dah la winter and sejuk gedi tu macam mana. Tapi sebab kami pi masa dekat-dekat hujung bulan 8 so kami dapat la tengok si tulips yang cantik sangat-sangat tu.


Walaupun tak sebanyak kat Holland, okla dapat juga pegang and cium bunga tulip ni. 
Ni dekat Araluen Bontanics Park.

7. Rancang perjalanan.

Rancang perjalanan atau itinerary anda dengan mengambil kira jarak dan masa yang diperlukan dari satu tempat ke satu tempat. Paling senang guna Google Maps untuk tau jarak dan masa yang diperlukan untuk travel dari satu tempat ke tempat yang lain. Kalau just stay kat satu tempat and stay kat city area is OK. Tapi kena tau ya, kebanyakkan tempat dekat Australia masa beroperasi tamat pukul 5petang ya.

Sama jugak dengan supermarket. Tutup awal ya. Coles ja hari tu yang perasan tutup pukul 8malam. Tu pun 8 malam sana rasa mcm 11 malam kat sini. Oh ya, dekat sana kalau nak drive jauh2 make sure korang sampai last put stop korang sebelum pukul 6 macam tu. Sebab pukul 6 pun jalan dah gelap sangat and takda kereta pun akan ada kat jalan-jalan highway yang jauh ke dalam tu.

Google Maps yang banyak membantu kami buat intinerary masa ke Western Australia.

Sebab tu kami kata kami tak puas lagi untuk travel ke Western Australia side. Sebab banyak lagi tempat yang kami tak cover.

8. Sentiasa bawa botol kosong ke mana-mana.

Ni paling-paling kritikal la. Sebab kat sana toilet dia memang takda pili ya. Kami memang sentiasa ja bawak botol air kosong ke mana-mana habuan nanti nak pi toilet ja senang.


Mampu nak celet-celet dengan tisu aje?
Idok le teman oi.


9. Isi minyak 

Bagi korang yang travel kat sana guna kereta sewa, dinasihatkan untuk isi tank minyak korang dekat bandar-bandar sebab harga minyak dekat city lebih murah compared to kawasan-kawasan pedalaman. Kami memang isi full tank setiap kali sampai ke city sebab nak berjimat. 
Kalau nak compare dengan minyak kita untuk taraf hidup diorang, minyak diorang lebih murah compared to nilai minyak kita dengan taraf hidup kita. 
Apa boleh buat kan...

Ni la sedikit tips yang nak share dengan korang pasal tips melancong ke bumi kangaroo and koala tu. Kalau ada pertambahan nanti kita update lagi di masa hadapan.





Haaa...hari ni nak bagi tips ja untuk korang-korang yang suka memasak ni. Mesti akan beli sayur kan. So korang simpan sayur2 korang macam mana ye?

Ok kalau aku...untuk sayur ni aku akan bahagi dalam banyak kategori. Contoh yang macam serai, lengkus dan halia dalam satu kategori. Cili,carrot and kacang dalam satu kategori. Sayur berdaun satu kategori gitew. Wah siap ada kategori nyahhhh. Hahahhaha

Ok lah untuk serai and the gang aku biasanya akan letak diorang ni dalam satu bekas berisi filteres water. After a few days aku akan change air tu. Untuk petai pun boleh buat macam ni ya. Segar bugar la petai hampa nanti.

Untuk yang cili and the gang aku akan letak dalam bekas tupperware, lapik tissue and then letak few cloves of garlic untuk kekalkan kesegaran dia.

Haaa selalu untuk leafy vegie atau sayuran berdaun ni leceh skit kan. Aku tak ingat dah aku dapat tips ni dari mana tapi diorang guna plastik silver yang letak susu,coco crunch tu. Yes, aku kumpul plastic tu untuk simpan sayur berdaun aku. 

Haa nin dia aku letak dalam plastik silver tu. Ni masa beli barang-barang dekat Jusco 22nd Sept hari tu.


Tengok daun ketumbar yang aku sumbat dalam plastik silver ni. After 10 days still macam baru beli dekat Jusco. Kagum tak?

Suka betul aku dapat tricks yang guna plastik silver ni. Aku tak tau la panggil plastik silver ni apa ( walhal dulu ada ja belajar subject packaging dalam election subject...hahahhaa..melayu mudah lupa betul)


So korang selalunya simpan sayur-sayur korang macam mana ya? Jom share tips korang plak. Mana tau boleh buat penambah baikkan pulak kan. 

Jadi mak-mak macam ni la kena tau tips nak bagi sayur tahan lama lah..itu la ini lah. Ye lah kalau tak beli banyak pastu kena buang ja...tak ke rugi namanya. Jadi isteri and mak orang ni otak kena ligat pikir macam-macam. Tak gitewww???




Hai..

So today nak cerita pulak another tips yang berguna untuk korang yang nak travel ke luar negara mahupun dalam negara. Sebab musababnya ramai yang tanya ehh u booked hotel kt agoda ke booking ke... ehhh u booked apartment kt airbnb ke mana ke..ke ke ke ke. Punya la banyak ke nya nyahhh.

Airbnb kee


Booking.com keee


Agoda keee


So entry ni sekali harung la ya. Mula-mula masa plan iti ke Perth ni memang la usha-usha gak apartment yang lengap serba-serbi sebab aku kan nak masak memasak gitchuuu. Tapiiiiiii....bila diteliti balik cost2 yang agak hidden oleh airbnb yang normally dikenakan oleh owner nyaaa...for example, cleaning charges sampai AUD50. maka aku pun berkira-kira n wat calculation dalam otak aku sendiri! Heloooo banyak tu. Lagipun aku tak plan nak stay kt satu tempat tu for the long period sebab aku nak jelajah ke South Western side of Ostolia gitewww haaa.

So bayangkan kalau aku check in Airbnb kat 3 tempat yang berbeza, maknanya mungkin aku akan dikenakan Aud50 × 3 × 3.1 . AHahahaha...boleh bayangkan tak berapa dah aku kena bayaa kt cleaning charges sajiaaa????

Lagipun konsep Airbnb ni d longer u stay, lagi ada rebate2 skit. So dis one tak sesuaiiii dengannn mak nyah oi!

So kat mana aku booked semua hotel /resort aku masa kat Perth? Aku ni boleh dikatakan setia jugak kepada AGODA. sebab Agoda yang selalu bagi rate paling murah kat hakuuu. Tapi hampa kena tau tricks Agoda ni.... Harga hampa online kt PC selalunya lebih mahai kedaungggg nak mampoih berbanding harga hampa bukak kot google browser kot phone hampa. Tapi kalau hampa on kot Agoda apps yg donlod kt Playstore tu nnt rega mahai skit dr yg gugel browser tu. Tiga2 ni rega tak sama hokeyyy.

While Booking.com pulak klau hampa bukak kat phone pulak rega sruh terjun gaung. Apa ke jahanamnya rega kat gugel browser kt phone oiii booking oiii. Kalau online kot PC rega biasanya murah. Tapi ntah kenapa aku memang tak berapa la nk prefer sangat booking.com ni. Satu hal nak kena bukak pc bagai. Satu hal lagi serabut pulak aku tengok booking.com kat pc....eiii serabut2. So ikut korang la korang prefer guna medium mana satu. Asal dapat rega murah dan korang yakin dengan review kat situ kira ok la kan.

Macam aku memang kompiden dengan Agoda. 1 sebab review2 depa selalunya tak menghampakan.

TRIVAGO???? bagi aku Trivago antara sampah2 yang suka bagi hampa buang masa nak survey hotel2 n resort ni. Sebab apa, Agoda takdak dalam list tu pun. Yang ada booking.com , expedia n apa ntah. So menyusahkan aku sebab dia tak compare dengan rate kt Agoda sekali. Sebab most of the time aku selalu jumpa rate kt Agoda jauh lebih menggoda dan merenyamkan lagi.

ANDDDDD tips terakhir, biasanya hotel2 n resort kt Aus ni dia sediakan microwave or kitchenette or both. Ni depends dengan rega jugakla kan. 3 tempat dr 4 tempat yg kami stay ada sediakan microwave. So senang la kami nak panaskan makanan ke hapa ka. Yang last kat Perth tu ja tak sediakan microwave tapi nasib la kami gigih angkut rice cooker kami tu. Boleh la nak panaskan lauk2 lebih yang tapau tu. microwave tu kan kat rumah. Tapi percaya la kat negara orang yang tengah sejuk macam kami p time winter ni. Tobat microwave tu sangat2 berguna hampa tau dak. Set seminit dah hampa boleh makan n isi perut hampa yang duk berkeroncong sokmo tu.
Sila jangan lupa baca description bilik/tempat hampa nak book naa

AND LAGI SATUUUU... *tadi kata last dah*
Kat Perth ni normally la kan hotel/resort dia bagi Queen bed n single bed. So kami tdoq dengan berjayanya walaupun dia state kan kt situ utk 2 persons. Ehhh lantaklah janji tak bersempit aku nak tdoq kan.  So setakat ni, tu ja lah dulu untuk travel tips kali ni.
Sila jangan lupa baca description bilik/tempat hampa nak book naa sebab besa depa ada hbaq katil mcm mna depa sediakan.

Sekian dulu tips untuk kali ni. Penat dah haihhhhh. Rindu kt Perth especially culture depa tu. Beza sangat dengan negara kita ni.

Ni tips utk kt Aus la ye. Tempat lain aku tak tau.
Kalau jnis perut Melayu dewata raya mcm aku ni bawak la food packs from Brahim, sos peket2 kecik yg dpt masa tapau kepsi tu. Kalau nak bawak sambai tumis bilis ka haapaaa kaaa...boleh tapi make sure guna hot press sealer. Jangan ikat getah bodoh tu, alamat dia bodoh2 ja immigration dia lempaq ke dalam tong sampah.

Untuk makan-makanan yang nak bawak dari Malaysia macam beras tu ka elok la bwak 1kg dulu habuan 1st day sebab tak sempat ke kedai diorang mcm Coles ka Woolworth ka apa ka untuk grocerries. Kalau habis boleh beli ja kat kedai-kedai yng cakap tadi. Sebab harga kat Coles tu tak la mahal mana sangat. Cuma jangan la gataiiio convert! And make sure korang letak dalam satu lugage ya kena check in ya. So bila diorang nak check senang, bukak ja lugage yang ada makanan tu. And one more thing jangan tersilap bawak any food in hand carry lugage tau. Silap2 kena FINE minimum AUD300 tau. Sila la convert berapa ya!


Satu lugage ni penuh dengan stok mkanan ja tau! Lupa nak snap gmbaq lugage penuh dengan makanan hari tu. Hahahah


And nak lagi senang, DECLARE everything yang hampa bawak. Kat Aus xleh bawak daging,or hasil tenusu ya. Tapi kalau FM anak tu ada pengecualian la ya. And paling bagus silalah buat check list makanan korang bawak tu dalam EXCEL SHEET ya. Aku passkan kertas checklist tu ja untuk dia check. Siap dia kata DIS IS GOOD MEM, have a good daiii in Perth. Thank you mem.
Wahh kembang gitewwww. Pendek kata declare la semua yg hampa bawak tuuuu.

Kat sana pun masak yang simple2 ja. Macam ikan bilis tu da goreng ranggup2 da kat sini and sealkan guna hot sealer ya bagi nampak semenggah. Sama jugak dengan kuah sambai tumis tu. Mama yg wat kan utk bagi tahan lama. Teloq, udang salad n timun tu beli kat Coles ja.

Ni beli kat Coles gak . Udang tu 1 bekas tu 6dolar ja bhai. Barramundi (siakap ) fillet yg bapak besaq tu cuma 6 dollar gak! Beras pun 2 dolar plus ja kat sana. Siap 2nd day tu beli lobster harga 19.9 Aud saja. Balik kukus2 makan ngn nasik goreng. Perghhh nikmat tauuu!

Kalau agak pemalas nak bawak lugage makanan. Korang boleh la beli mkanan mcm ni kt Coles. 5 dolar saja u olls. Boleh heat kan guna microwave ja.


So ni la serba sikit tips dari aku untuk bawak bahan memasak ke Aussie ya. Kat negara lain ada ja aku baca diorg bawak frozen food dari sini letak dalam cooler bag and seal betul-betul. Kat sana just panaskan ja. Sebab tu la aku takleh tinggai rice cooker aku tu. Sebab jenis perut melayu ni kadang-kadang nak jugakkk nasikkk oiii. Lagipun dapat gak berjimat while travelling. Tips ni apply kat those yang ada sedikit kerajinan n berniat nak sepp bajet la. Lagipun masa kt WA hari tu kami banyak travel ke  side South Western Aus kat sana susah skit la nak dapat halal food. Larat ke nak makan fish n chip hari2? Sebab tu la masak gak. Tak la penat pun sebab sejuk kan kat sana. Lagipun bawak rice cooker ni best gak, sejuk2 boleh masak meggi n makan ramai-ramai woo. Sedap berebut-rebut makan meggi masa msa sejuk-sejuk tu.

Oklah, nanti kita share lagi ya tips and travelogue aku tu ya. Ni duk demam plak dah. Naik2 flight terus demam! Apakah! Ewahhh.





Salam hai.

Quick update!
Sekarang ni dekat Albany, Western Australia. Same time as Msia kalau western side of Aus ni. Kat sini pukul 5.30 da nak gelap. So the nite life start earlier. Sekarang pun rasa mcm dah malam gila walhal baru kul 7.48pm. Dah terikut dengan Ausie kot malam ja chillex kat umah (tempat kitaorang stay)

So kali ni nak cerita tips travel skit walaupun tak la terer sangat nak bagi tips kan. Ehhh.



Sebenarnya ni boleh dikatakan long hours flight untuk Adriana. Setakat Penang-KL tu 45 minutes ja apa la sangat kan. So this is what we need to consider bila travel with kid(s) ni.



Bila travel with kid(s) ni yang paling penting kita kena paham tabiat semula jadi anak kita sendiri. Jenis reti duk diam ke tak..jenis hyper ka..jenis suka lena ka...jenis tak reti duk diam ka jenis melasak ka jenis macam mana...tak tau???haaaiii anak sendiri pun tak tau kaaa??? Macam aku, Adriana ni memang jenis akan cepat menggelupur. Nasib time mai ke Perth hari tu dia lena dekat 3 hrs. So another 2 hrs plus tu takkan nak expect dia bersopan santun kan. Mesti la ada menggelupur dia tu. So untuk long hours flight, Perth ni dah cukup ok la tak lama sangat dia nak menggelupur kat dalam tu.

Second, kalau korang ni jenis kaki panjang  ( laki aku la tuuu)...panjang sangat orang nya (sebab tu la aku suka dia...sebab tinggi..hahahha) . So flight2 yang sempit tak la aku sajes. Kesian kot. P KK dr Penang pun 2 n half hrs pun aku rasa kesian kt dia bila tengok dia tak selesa naik AA.

Ketiga, condition korang. Macam aku mengandung ni memang la kan nak keselesaan. Keselesaan tu penting bagi aku. Ruang kaki untuk bagi kaki aku gerak2 pun kena la luas jarak dia dengan seat kat depan tu.

Dan sebab tu jugak la untuk trip ke Perth kali ni aku amik Malindo sebab adik aku cakap memang Malindo punya seat lebih besar skit dari AA. Siap jarak dengan seat depan pun luas. Yang paling penting , free entertainment kat atas tu, free meal and free lugage 30 kg ( sebab tu releks ja aku hangkut 1 lugage utk ration n rice cooker saja). So i trust my brother yg memang dalam aviation industry. Thanks adik sebab rekemen Malindo (walaupun ada skit slack utk trip kali ni). Lagipun time aku nak beli tiket ni tiket AA n Malindo pun tak jauh sgt beza dia...dalam seratus hingget mcm tu saja.

Kepada korang yang nk cari tiket flight murah boleh check website skyscanner ya. Kat situ dia ada wat comparison harga airlines mana yang murah. Bukan setakat AA , Malindo ja ada...MAS ka jetstar ka semua ada tau. So pandai-pandai la korang ya. Bagi yang travel solo or tak bawak anak ka maybe boleh cari tiket AA masa promo.

Pendek kata, ikut selera korang and needs korang yang nak travel time tu macam mana. Kalau aku memang kalau boleh nak naik Malaysia Airlines. Tengok nanti2 ada rezeki lebih mesti nak support airlines negara tercinta.

Nanti2 la kita cerita travel tips yang lain pulak ya. Sejuk2 ni rasa nak makan meggi ja lagi. Ehhh dunt worry. Kita wat yang healthy version of meggi ya.

Len kali kita update travel tips : memasak masa travel pulak ya. Stay tune.




 Hai kat sini nak kongsikan sikit tips menyiram pokok for beginners yang baru berjinak-jinak dengan gardening.... 



Berikut adalah 5 tips penting untuk menyiram pokok :

1) Siram pokok 2 kali sehari, pada waktu pagi dan petang.


2) Jika cuaca panas terik, siram 3 kali sehari.


3) Jika hujan, tidak perlu siram. Tanah yang terlalu basah dan lembab akan menyebabkan pelbagai jenis masalah tanaman seperti penyakit kulat dan reput akar.


4) Elakkan siram pokok pada waktu tengah hari supaya pokok tidak melecur.


5) Pastikan suhu air paip tidak terlalu panas ketika menyiram terutamanya apabila cuaca panas.


Satu lagi tips.. Kalau pokok kena hujan lebat dan medium tanah terlalu basah dan berair.. Boleh la skip menyiram keesokkan harinya. Ni untuk mengelakkan akar pokok membusuk. Sesetengah pokok x sesuai terendam dalam air terlalu lama. 

Semoga bermanfaat πŸ€



Ok kali ni nak share skit tips yang aku dapat dari satu website yang sangat particular bab2 organizing and cleaning ni. Tak lain tak bukan , CLEAN MAMA.

So meh aku share pulak, mengikut method yang diguna pakai oleh Clean Mama ni untuk sentiasa rumah tu kemas dan tak memenatkan kita sangat at the same time. Tapi aku olah ikut kesesuaian aku la ya.



Isnin- major cleaning untuk toilet. Yang brkerja opis tu, bangun awal2 pagi boleh spend masa utk toilet cleaning for monday.

Selasa hari untuk lab habuk. Spent masa at least 15 minutes untuk lap2 habuk kat rumah korang pada hari Selasa. Be at the morning before going to work or after work.

Hari Rabu, hari untuk vacuum. Pandai-pandai la korang curi2 masa untuk vacuum. Awal2 pagi sebelum mandi n pergi keja ka apa ka.

Khamis pulak hari untuk cuci lantai, mop ke lap ke. Janji amik at least 20 minutes untuk sweep the floor and mop dia.

Jumaat ni aku change skit, kalau Clean Mama biasa Jumaat ni dia kutip2 balik mana yang dia tak sempat buat. Tapi aku decide untuk hari towels& bedsheets. Kalau Clean Mama dia buat masa Saturday tapi aku takleh wat Saturday sebab biasanya on Saturday laundary loads aku brlambak, baju Anena kt umah pngasuh bagai semua nak basuh hari Sabtu. So pandai-pandai la korang adjust ya.

So hari Sabtu ni aku biasanya akan kutip2 apa yang aku tak sempat buat time weekdays. Time ni la rancang nak beli groceeries ka apa ka. Check balik la kot2 ada check list aku dalam minggu tu yang tak terbuat. Afterall, Sabtu kan family day.

Ahad ni biasanya cuma buat kerja-kerja rutin yang lain macam masak ke basuh baju ke n kemas yang skit2 je, bukan yang major2. And Ahad biasanya sama macam Sabtu, family day.

So, cerita dia sebenarnya jangan la hempuk semua kerja cleaning nak buat satu hari. Memang akan penat la cerita dia. Konsep dia hari ni buat ini, esok buat yang nu pulak. Kan ker senang skit. Takde la rumah tu macam tongkang pecah sangat bila dah masuk weekend tu. Weekend pun boleh chill2 ja ngan suami and anak2 kan. Tak ke best gitu haaa?

Korang kalau nak tips organizing and cleaning boleh jenguk Clean Mama ni. Best website dia...full of tips!


Ok adios



hi korang....

sebenarnya dah lama gila nak update pasal event yang attend ni...thanks to Dumex-Mamil for inviting me...
agak teruja untuk p ke event..almaklumlah kat Penang ni sangat2 lah jarang sekali ada event yang diorganize and invite bloggers...
hihi...tenkiu ya Mamil....

actually event ni berlangsung pada 1st of August yang lepas...dan berlangsung dekat Hotel Eastern & Oriental Penang..bila dapat2 ja invitation tengok dekat Hotel E&O terus ja agree...hihi...sebab dekat kan...rugi kalau tak p...


layan teh dulu...


makan-makan dulu before start event...





Majlis di hostkan oleh Aisyah Sinclair (mak aih cantiknya dia..kulit pun flawless ja nampak)
not only dat...she also shared her experience with her 2 kids...


Majlis drasmikan oleh Jane Ee, Pengurus Pemasaran Danone Dumex (M) Sdn Bhd.

Semasa majlis ni berlangsung antara isu-isu yang dibincangkan adalah kesihatan penghadaman anak-anak tersayang kita.


************************************************************************************************************************************


Penceramah jemputan Wendy Yeow Kim Sian, Pakar Pemakanan Klinikal dari Pusat Pakar Perubatan Loh Guan Lye, yang berkongsi tentang peranan nutrisi dalam membina kesihatan sistem penghadaman yang baik, dan juga bagaimana ia boleh membantu dalam proses tumbesaran kanak-kanak secara keseluruhannya. Dalam talk ni, beliau ada menerangkan betapa pentingnya pengambilan air (masak) yang secukupnya dan jugak kepentingan fiber untuk penghadaman anak-anak kita.

“Kepelbagaian, keseimbangan dan kesederhanaan berdasarkan Garis Panduan Pemakanan Malaysia adalah kekunci utama untuk nutrisi yang baik untuk kanak-kanak,” kata Yeow, yang berpengalaman lebih 11 tahun dalam bidang pemakanan klinikal.


boleh rujuk table kat bawah as reference untuk kita check balance ke tak pemakanan anak kita


Tambah beliau, panduan ini juga menekankan kepentingan minum air kosong yang mencukupi – kanak-kanak berusia antara 2-3 tahun harus minum 1-2 gelas air kosong sehari sementara yang berusia 4 tahun ke atas harus minum 6-8 gelas sehari.

Kaitan antara Pemakanan dan Sembelit

Sistem penghadaman memainkan peranan penting dalam kesihatan dan tumbesaran seseorang kanak-kanak , dari memastikan penyerapan nutrien yang baik serta membantu fungsi imunisasi . Sebenarnya, 70% daripada sel imunisasi terletak dalam sistem penghadamaniv, yang bertindak sebagai sebahagian daripada baris pertahanan pertama tubuh dan juga sebagai penghalang bakteria merbahaya.

Justeru itu, masalah penghadaman di kalangan kanak-kanak mungkin akan menjejaskan pertumbuhan mereka. Pada masa yang sama menyebabkan masalah sembelit dan masalah pembuangan air besar.

“Ketidakselesaan yang berpunca daripada sembelit boleh bertambah teruk; apa lagi jika ia sembelit yang berulang atau menjadi tabiat. Ibu-ibu perlu menangani masalah ini dengan pantas dan efektif,” kata Yeow. “Selain daripada memastikan kanak-kanak mendapat air dan serat yang mencukupi dalam pamakanan harian mereka, masa tandas yang tetap dan makanan tambahan seperti susu untuk membesar yang diperkuat dengan prebiotik GOS dan IcFOS dapat membantu kesihatan penghadaman yang baik termasuk memudahkan pembuangan air besar.”

************************************************************************************************************************************

oklah...ni aku nak share few useful tips...
macam mana nak kenal pasti anak kita ada masalah penghadaman ka apa ka...
ya melalui stool dia..or poo poo dia or najis dia....

meh usha ni meh

pic courtesy to Dumex Mamil


eleh...geli ker?takyah nak geli sangat lah...bila anak kau 2 3 hari tak membuang..kompem kau akan rindu poo2 dia...poo2 dia ibarat mutiara tau dak...hahahah


ni pulak tips dari Mamil untuk healthy gut...korang boleh refer ok...

so masa event ni jugak ada sesi soal jawab dalam group..kami akan discuss psal masalah-masalah penghadaman anak..so untuk table aku.. luckily kami dapat org kuat Mamil...Jane Ee lagi...so banyak jugak dia shared pasal tips kesihatan penghadaman anak-anak. very useful sangat-sangat

lepas dari discussion tu....kami ada pulak sesi Ibu dan Make Up by Laura Mercier oleh Samson Chan yang juga seorang MUA..
kiranya dia ajar how mother can groom in 5 minutes gituu haaa...lepas ja dari tu..ada sesi bergambar berasmai-ramai...


group photo...


sesi memanjakan diri...tengah tunggu turn ...hihi


dan lagik kan......


kebetulan jumpa sepupu husband yg join event ni..apa lagik..harus la bergambaq kan...


cantiknya Aisyah..gemoknya aku!


amcam?lain tak lepas sesi manjakan diri dengan Laura Mercier? memang saja ja request kaler merah tu..bila lagi nak bagi org make up muka kita kan..Laura Mercier pulak tu....

yang bestnya diap dapat Goodies bag dari Mamil dengan Laura Mercier lagi....

thank you Mamil for inviting me....bagi korang yang nak tau lebih info pasal Mamil...boleh la click MAMIL
banyak tips pasal kesihatan anak korang boleh dapat kat situ...
hadoihhhh....
memang macam salah orang ja nak bagi tips ni...
sebabnya....
tips aku kemas rumah...adalah kemas rumah time Adriana tengah duk lena tuu....

tapiiiiii.....
aku kemas dalam 30 minit...akan bertahan lah sampai dia bangun dari tdoq...
bila dia bangun...disaster balik....kadang2 geram...grrrr....tapi nak wat mcm mana kan...sel2 otak dia tengah pesat berhubung tu...

biarkan...

tapi at the same time ajaq dia mana nak simpan balik toys2 dia semua tu...bubuh dalam raga balik sebelum tdoq or keluaq ka....

and biasanya sebelum aku tdoq...which means dia dah tdoq lama dah...aku akan kemas2 skit apa yang patut...

esok repeat jadi balik disaster...

so macam tu la keadaan rumah aku....

hari-hari jugak sapu sampah sebab biasa lah nanti sampah makanan tumpah la..rambut la...maciam2 adaaa

sekarang ni pun wat satu tempat untuk SOHO aku ngn amir...kt dalam bilik ketiga kt rumah ni....ok lah.bilik kecik...just nice...kat situ letak segala stok bagai...
ni meja aku kat dalam SOHO...
JUST NICE....spread the posutive vibes...wehuuu

sebelum buat kerja boleh la macam ni...dah wat kerja mmg takdakla rupa ni...

ni pulak laundary zone aku...sempit...biasa lah..nama pun apartment...mmg sekangkang kera ja lah....nnt ingat nak letak shelf kt atas tu utk susun detergent bagai...tapi tak tau la boss nak tolong drill bilakan...biasa kalau rumah sendiri mmg la lambat...kalau rumah org cepat ja kan encik amir kan???

okla...tu aja tips kemas mengemas dari aku...

macam tak berapa kena ja...apa pun...for safety purposes...rumah memang kena selalu apply konsep 5S...baru la kita selesa dan safety pun terjamin...

till then....

babai






Assalamualaikum



Kali ni nak share pasal satu lagi tips penyimpanan daun kesum & daun Pudina supaya kekal Segar dan fresh.


Kutip sayuran di balcony. Yang daun bayam Brazil tu dah selamat buat lauk dah. Yang dua lagi tu banyak sangat so kita simpan yek. 


Tips aku sennag ja... Korang bersihkan Elok2 dan masukkan dalam plastic and then terus belikan dekat kawasan freeser tu. Dengan cara ni daun2 tu akan kekal Segar. Bila nak Guna keluarkan terus boleh guna sama ada dalam Masakan or minuman (mint).


Jangan lupa labelkan. And lagi satu buat siap2 untuk sekali Guna ya. And plastic ni reusable Guna la selagi boleh guna. Bukannya kotoq pun kan dalam dia. 


Simpan dalam freeser. 


Ni lepas dibekukan and nak Guna untuk letak dalam ayaq Teh o. 


Fresh sama sbijik macam baru lepas petik. 


Yang daun kesum dah selamat buat asam pedas kot. Ada lagi dua plastic. 

Sennag bila simpan macam ni.. Xdak la isi daun2 tu cepat rosak ka. Nak makan or masak pun senang ja bahan-bahan dah ada. Tak perlu nak mnggelabah nak kena pi kedai beli bahan macam ni kan.

Teringat dulu masa amik Bioprocess fyp aku kena freeze dry kan beatle leave extract aku guna freeze dryer. Seronok bila buat tu from zero, cari daun2 sireh dekat rumah2 orang kampung kat Naning tu. Lepas tu balik cuci... Blend daun2 tu.. Then extract pulak... Dah lepas extract, freeze dry kan pulak.. Lepas tu dapat sireh powder tu kapsul kan pulak. Gila buat kena cermat gila sebab sireh powder tu kalau exposed dengan air akan cepat keras. Pengalaman btul.

Sebab tu la aku menyampah betul dengan pesen2 orang suka kondem orang frozen kan food diorang ka apa ka. Memang tak pernah dengaq ehh pasal frozen technology. Memekak ja cakap laki saya tak lalu frozen food la apa. Kakak oiii.. Lauk frozen ni penting time ko malas masak. Xpayah la hari ni masak.. Lepas tu ko frozen kan.. Esok jugak ko makan... Cuba makan seminggu lagi.. Panas kan.. Laki ko pun x sedaq tu lauk frozen. Kecohhhh macam la makan nugget tu bukan Sejenis frozen food. Kahkah

OK terkutuk sat.... OK lahhh.. Baiiiii








© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS