Showing posts with label JJCM Penang

 It was longggg overdue....

Before Covid hit Malaysia back then.. When we just move in to the island side of Penang n become officially a Penang-langggg lahhhhh... Oh silap.. Laki aku memang orang "PULAU"... So dia kata sirih pulang ke ganggang la cita dia...

Ehhh sebenaqnya nak cerita masa awai2 pindah mai duk pulau side ni.. Ada awal2 dulu kami duk la jalan-jalan... Sajia la pusing2 dalam kereta. Time tu da xpi lepak mall sangat dah sebab time tu duk ifluenza outbreak... Adehh azab la bila ingat kena influenza dulu tu... Cerita pasal kena influenza ada dekat sini.

So duk pusing2 tu aku ajak la laki aku hunting cafe dekat Penang ni. Yes.. Aku memang suka cafe hunting yall (nada mona dalam Kampung People)... And salah satunya laki aku bawak mai tang sini.. Nama dia China House...

Dia ada dua entry... Yang aku masuk belah bar yang menghadap Canteen, Sekeping Victoria... Yang juga salah satu cafe yang fames di Penang ni. Sapa lah tak tau Sekeping kannnn...

This kedai consist of 3 heritage shops with open air courtyard... Memang lawa wehhhh.....

Apa yang best sangat dengan China House ni? Ye nama ja China... But it doesnt serve u Chinese food or babi at all lahh🤭🤭🤭. So what so special about this place? THE PLACE IYSELF IS UNIQUE!

What are they famous for? 


1. THE CAKE. 

They have literally LOTS OF CAKES VARIETIES..

Secret Recipe is out from their league la cita diaaa... Gahahhaha.. 




But that day.. I 'm not in d mood for cakes... So take none of it. Demmm ni tetiba upload gmbaq cakes dia semua rasa nyumyyy oiiii.. Ni tetiba search dekat Food Grab ada pulak.. Apa lagiiii😂😂😂


Kalau tengok kt TripAdvisor memang puji betul kek dia.. Makan2 terus ke heaven lah apa lahhh.. Ni yang buatkan aku pun nak ke heaven dunia satgi... 😂😂😂

2. THE COFFEE

As i' m not an addict of coffee... I have tried their latte.. Ok not bad... Actually aku tak reti sangat nak nilai which kopi is good which is not... But i cant bearly drink that kopi o/ekspresso because its too way strong for my liking. Well.. I'm tea addict 🍵🤭

3. THE ARTSY CAFE






While waiting for the foods.. U can ask ur kids to doodles at the paper... Ok la... Xdak la kids boring sangat.. Time tu full house ja cafe ni



Ni haa kat toilet... Apooo lawa sangat dengan art frida kahlo ni haiii... 






4. THE FOOD 

Well the food is not bad...kalau taknak makan cake macam aku.. Boleh ja order benda2 lain kan... 





5. THE BAR AND LIFE BAND


Rockstar nak perform live band ke tewww... 


They hav a nice bar to chill and lepak layan life band... Ok la kan... Yang Islam tak payah la gampang nak layan beer kan.. Ko layan pepsi/coke sudah laaa.... 


5. THE BEAUTIFUL GARDEN COURTYARD

Naaa.. I shouldn't explain more bout this... Just wanna feed your eyes... 










So how? Cantik kan tempat niiiiiiiiii..... 

Teringin jugak nak dine in lagi dekat sini untuk makan cake.... But with all this Covid thingy... I hope i can dine in to my favourite place without having to worry too much about it. Afterall, #kitajagakita n #kitabelummenang kan... 


So for those yang nak mai ke Penang... N nasi kandaq is tooooo blahhh blah blahhhhh... U can come to this besutiful place. I'm pretty sure... U will fall in love with this place... 


China House

153, Beach St, 

Georgetown, 

10300 George Town, Penang

04-263 7299







Assalamualaikum

Tudia. Lamanya tak update blog. Busy pundah rumah.. Kemas rumah.. N susun brang2 balik.. Allah saja yang tau bertapa penatnya badan ni.

So kami da officially pindah masuk ke rumah baru kami khamis lepas. Alhamdulillah everything went well. Cuma penat tu Allah ja lah yang tau kan. And banyak hari jugak la tak masak sebab hari tu tong gas takdak. Ni pulak tong gas dah ada bahan nak masak xbeli lagi.

So memang banyak hari jugak la duk makan dekat luaq ni. And paling best bila duk kat area rumah lama aku pernah stay masa zaman keja kat Sumitomo ni.. Location rumah ni best sebab dekat dengan semua tempat yang best2. Nak pi Queensbay dekat... Tesck Extra dekat. Sunshine dekat.. Giant dekat. So kira ok la.

And husband pun ada ajak makan Western food dekat area rumah kami ni. Memng sedap gilos la tempat ni. Recommended sangat2 lah.

Nama kedai ni The Original Mikki Western Cuisine (Sungai Nibong). Kedai dia memang dekat area Sungai Nibong ni jugak la.


Jom tengok menu2 dia. 







Nu menu2 dia.. Harga not bad... Still reasonable bagi aku. 

Ni masa 1st time pi makan... 


Chicken parmigiana utk Ecah... Sedappp.. Dia suka ok. 


Chicken chop utk Adriana 


Laki aku makan fish n chip.. Not bad.. Skit lagi nak masa level dengan Kailis n Cicerello dekat Fremantle... Sedap! 


Onion rings as side dishes. 


Aku order ni haaa... Smoked Duck Aglio Olio.. Nin haaa sedapp gilaaaa... 

And kali kedua kami pi.... Kami order pulakkkk makanan-makanan ni


Bolognese pasta utk Adriana.. Sedap.. Evetho i'm not a fan of bolognese but this one deserve applause 


Coleslaw laki aku order


Ni laki aku punya.. Spaghetti Brocoli Pesto with grilled fish apa ntahhhh... Sedap wehsssss... Memang definitely must try! 


Chicken cordon bleu for Ecah..dalam gambaq nampak tak clear. Tpi sumpaj sedap dari Secret Recipe. Hahhaha


Aku masih setiaaaa.. Order smoked duck aglio olio yg sedap ni.... Aku kannn setiaaa... Lepas ni pi Irama tak kekwat n pedo dah nak order makan Smoked Duck Masaman tu... Kat sini pun boleh dapat Smoked Duck dag.. Hahahhah


Yang nu dia belasah dulu kakak dia punya sebab dia punya cordon bleu sampai lambat.... 


Overall memang sedap gila. 
Harga murah dan berpatutan untuk aku sebab rasa dia sedap2 belaka. Aku sukaaa sangat makan tang ni. Thank God sebab dekat gila dengan rumah baru aku ni. Hahhaha

The Original Mikki Western Cuisine (Sungai Nibong), 
1, Jalan Pantai Jerjak 13, Taman Pantau Jerjak, 
11700 Gelugor, 
Penang


Sapa yang nak pi boleh la waze dekat atas na. 
Dia bukak dari pukul 6 petang sampai 9.40malam ja. Lambat kena tinggai. Depa tak bukak lama2. Aku suka sebab makanan serve pun xlambat. 

Repeat? 

Ehhh of course lah.. Dah la dekat rumah.. Tak payah nak bersesak2... Makanan sedap.. Harga reasonable.. What more can I say? 

Ok la.. Till then. Chiao
.. 




Assalamualaikum....

Haaa sebenaqnya dah lama nak share pasal port fav aku kalau nak mkan pasemboq ni. So far the best ever la. Laki aku orang belah Pulau pun kata dis is the best.

Kedai ni pun kami accidentally discover masa kami duk belah mainland lagi. Time tu ntah macam mana boleh ter try dekat sini.



Yang best bagi aku dekat sini pasemboq dia la... Mee goreng dia pun not bad. Tpi selalu jugak tengok orang order mee rebus dia.. Sedap la jugak kot kan. Tapi sebab aku tak suka makan mee rebus. So aku x order la🤪


Gambaq credit to Tripadvisor. Aku dah lama tak pi makan sini. Ada gambaq dekat fon lama tapi jenuh nak godek2 kan. 

Aku paling suka pasemboq dia. Sebab cucoq dia tu crunchyyyyy gilaaaa. Aku mesti akan order cucoq crunchy dia tu extra. 


Pun credit to Tripadvisor jugak. 
Nanti kalau aku pi makan kar sana. Aku tukaq ganti gambaq aku na. 

Ni mee goreng sotong dia. Sedap jugak bagi aku. Tapi a lil bit pedas bagi yang tak tahan pedas. Yang suka pedas.. Ni untuk hampa. 

Selain jual pasemboq yang sedap, depa ada juai mee goreng.. Kueytiaw goreng.. Nasi goreng.. Mee rebus.. Nasi kandaq. So hampa boleh la mai makan tang ni sebab dia all in. Hari tu anak aku makan nasi kandaq dia pun... Rasa kari dia not bad jugak.

So bagi orang2 yang nak mai Penang . Nak makan pasemboq sedap.. Ni la tempatnya.. Walaupun bukan dekat island side tapi memang berbalou hampa mai makan tang ni. Bukan duk pi makan dekat Padang Kota hat mencekik darah reja duk sembelih orang tu, rasa pun nan hado.. Adik aku makan situ sampai ceri beri la punya la nak paw aku makan pasemboq dekat Padang kota... Kahkah! 

Ok la tu ja lah nak cerita.... Aku paling suka sini sebab pasemboq dia cucoq crunchy2.. Kalau hampa jenis perut tong sampah.. Tak reti beza hat mana sedap..hat mana x sedap.. Ok ja nak pi makan tang lain pun. Hahhaha






Rasanya ni kali ke empat dah aku makan kat Irama Dining. Mana la tau lepas ni Irama Dining nak buat apa2 nak panggil aku mai review ka.. Kahkahhhh...

Tapi kali ni nak cerita bawak kakak and mak aku yang mai Penang awal bulan hari ty masa depa balik mai dari Tawau. Ya lah kakak aku kan posting dekat Tawau lani. So mak aku ikut dia duk kat Tawau. Berapa bulan sekali mak aku akan balik mai semenanjung lah.

Sebabkan taktau nak bawak pi makan tang mana.. Kebetulan sebelum tu kami pi lepak dekat Queensbay sat cari barang dekat situ. So dinner tu laki aku ajak bawak mak n kakak aku makan dekat Irama ni lah.

Tak perlu dah nak perkenalkan Irama Dining ni sebab dah 2 entry dah aku buat pasai depa ja. Nampak sangat suka kannn...


Sedap dan meriah. Macam2 order malam tu. 


Ayam pandan. Yang cicah dia tu macam kuah rojak. Ok la sedap kuah dia. Kakak aku suka


Otak2.. Ni fav aku sangat2. Sedap ok depa punya otak2. First time order dekat sini.. Memenuhi piawaian tekak aku. 


Kurma kambing tak silap aku. Tapi seriussss sedappp gilaaa.... 


Masak lemak tempoyak udang. Hat ni perghhhhh sedap gilos... Memang must try! 
Kalau ada patin tempoyak pun padu k. Oh ya lupa nak habaq masak lemak tempoyak udang ni.. Udang dia besaq... And banyak jugak ya. Tak silap 6 ekoq kot or more. 


Hat ni signature depa la kan. Takdan nak snap gmbaq dah kena sambaq dah. Hat smoked duck curry masaman. Pun sedap gilos. 

Overall macam biasa semua memuaskan hati kami semua. 



Tq papa belanja makan. 


Ni bendahari makjah clan kalau pi berjalan mana2. Duit dia pegang. Dia nanti atoq menu nak masak apa.. Nak makan kat kedai bila.. Kes dia la adik aku pi NZ dengan dia kena makan nasi goreng brokoli ja kes dia mlas nak pi beli lauk. Bengkek ja adik aku... Hahhahaha

Ok lah sekian sajia.. 

Nak tau details pasai Irama Dining ni boleh pi ke SINI na... 









© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS