Fond memories

 


This is a memoriesof Hari Raya 2 years ago. 


This is a fond memories  of us with out beloved car. It is Civic 96. I have this love and hate memories with this car. So many to tell.... 

This my first car. After finished my degree, tak sampai sebulan dah dapat kerja. Alhamdulillah for that. Masa dapat kerja tu my mom yang busy nak belikan kereta dekat aku. Kalau ikut malas la nak beli kereta lagi. Naik moto pun xpa. Selama kerja lepas diploma jap 1 tahun dengan belajaq dekat Melaka tu pun naik moto ja. 

Tapi ya la kan.. Memandangkan masa aku dapat kerja tu.. Kilang yang aku dapat tu kawasan baru lagi. And sunyi sepi ja.. Biasa kalau awal2 nk set up kilang tu memang kerja sampai malam ya.. Tungging terbalik semua dekat kilang. Ada satu masa balik kul 10-11 malam and kalau bawak moto tu to be frank memang seram jugak la kan. 

Masa beli kereta ni memamg la kereta second hand kan. Sebenarnya tak kesah pun second hand ka apa ka janji ok boleh bawak semuaaa. Ya lah.. Kerja time tu gaji berapa ja... Xbanyak pun. So bila ada kereta ni aku bayar bulan2 duit kereta ni dekat mak aku. 

Mula-mula target nak pakai kereta ni 5 tahun ja.... Hahahhaha... Sekaliiii haaa sampai 2021 pun stil pakai ya. Sayang sangat kereta ni. Sampai jb.. Terangganu.. Kelantan.. Hatyai.. Pak Bara... Semua da sampai. Gila tak sayang....

Cuma bila certain points... Ada some parts yg kita dah tak tau conditions dia. Takut bila long journey tiba-tiba dia buat hal. Itu yang paling kami . Ya lah since 1996 kot...dah 25 tahun usia dia... Engine dah pernah overhaul... Tukar engine pun dah pernah... Alternator buat  hal rasa da 4 5 kali jugak la padahal eh mcm baru ja tukaq and d list goes. 

But stil.. We're not letting go this car walaupun market for this car stil ada. No.. Xnak jual.. Sebab sayang. Dari kitaorang xda apa-apa.. Hadap dengan kereta buruk ni. Bukan la nak cakap sekarang ni kaya ka apa ka.. Jauhhhh lagi la level kayaaaa tu.... Tapi Alhamdulillah syukur dengan rezeki Allah. 

So when it comes to buy a new car.. Of course la kami akan pilih yang selesa untuk kami 4 beranak. If in case kalau mak aku balik sini pun.. Kami boleh bawak maktok pi mana-mana dengan selesa untuk kami 5 beranak. Tu yang penting. 


Mcm lawak pulak bila tengok kereta2 T20 ni... 
Kalau pakai Range Rover tu kiranya level K10 ka.. Level baru untuk kayangan2. 😂😂😂

Apa pun... Dont judge people if they choose they want to use old cars... H car ka apa ka... They have their own reason to choose what they want to buy. Beli rumah pun doesn't make ur brilliant enough to proudly said baik beli rumah bla bla bla. Rumah also a liability to u. Rumah sekarang pun bukan murah-murah ya. I wonder bila la diorang cakap harga rumah nak drop tu kan 🤔


3 Comments

Post a Comment