Penting ka hydrate skin ni?

by Alia Farhan, 8:11 PM

 Hai.. Lama dah rasanya tak review produk-produk yang aku pakai kan. Ni dah long overdue dah ni... Bersawang.. Tak tau la busy apa ntah...mood ke laut ja memanjang...

Aku ni masalah kulit aku ni tak la teruk sangat.. Orang kata level-level mild ja.. Kalau tak jaga boleh jadi teruk la kan. Kalau dulu-dulu masa muda remaja kulit jenis oily n tend to blemish la kan...

As the time past by... And dah kertu ni.. Kulit tend to be combination oily/dry... T zone berminyak... V Zone kering... Memang stress ya bila kulit mcm ni... Nak cari products yang sesuai tu memang quite leceh...but once dah dapat tu ok ja...



Photo credit to Google


For what ever the conditions of your skin.. Hydration is d key ya. Kenapa hydration tu penting? Sebab bila kulit hampa tak hydrate dia akan dua possibility happens... Satu akan jadi kering atau oily... Aikkkkk.. Oily?!!!

Photo credit to Google


Macam mana pulak jadi oily kalau dah tak hydrate? Ya bunyi macam pelik kan.. Tapi tu lah Allah jadikan kita ni unik... Badan kita sendiri pun terdiri dari air kan... Sebab tu bila dehydrate akan jadi macam-macam masalah kan... Salah satu paling ketara dekat kulit la. Bila not enough hyration kulit kita akan sense yang not enough hydration and otak kita akan hantar signal yang kulit kita x cukup air lepas tu.. Bila macam tu.. Sebum akan dilepaskan dekat muka.. Sebab tu muka jadi berminyak semacam.. Walhal kulit kita dehydrated ni...




Photo credit to Google


Sebab tu penting gila ya hydration utk kulit kita... Antara ingredients yang bagus utk hydration adalah :

Hyaluronic acid

Glycerin

Propylene glycol

Sorbitol

Squalene


And kalau hampa perasan... K beauty product banyak gila yang obses dengan hydration esp hyaluronic acid ni. Well.. Mak memang obses dengan K beauty product jugak..kihkihhhhhh... Antara K beauty product yang aku suka adalah Mamonde and Laneige. Selalu pakai dua ni ja. Yang lain-lain tu adalah pakai mask macam tu ja... 

Macam aku pernah cakap dulu K beauty ni memang banyak gila step depa buat untum hyrate depa punya skin... Ada 10 steps semuanya kan... Gila rajin! Macam kita selalu cuci muka.. Toner.. Moisturiser siapppp... Depa tak ya... Meredon-redon steps depa na... Aku takla buat 10 steps tu... Adala kot apply 6/10 tu... Tu pun boleh la rasa perbezaan ya dekat kulit tu... 

Muka tak rasa menyeregaiiii or kering lepas duk buat step-step ni semua. Rasa la pipi tu toing-toing penuh collagen gitu sebab kulit tak la rasa macam flaky-flaky gitu... Memang trully rasa different ya. 

Tambah-tambah sekarang ni cuaca dah mula panas balik.. So rasa ya kadang-kadang keluar kena matahari sat pun kulit dah rasa perit... Nak keluar rumah sat-sat pun jangan lupa pakai sunscreen ya. Jangan lupa ya. 

Selain daripada a good skin care routine, good proudcts.. Jangan lupa juga minum air secukupnya ikut keperluan badan kita ya. Kalau pakai skincare berkoyan-koyan pun tapi kau tak reti nak minum air banyak-bayak pun tak guna jugak sebab overall body hang dehydrate kan.... 




Photo credit to Google

Jom minum air segelas dulu! 

 



 


SHARE 5 comments

Add your comment

  1. oh ya betul la.. perasan jugak kalau kurang minum air mesti kulit muka akan lebih berminyak walaupun tak terdedah panas..

    ReplyDelete
  2. Betul. Minum. Air secukupnye penting untuk kulit

    ReplyDelete
  3. nak ikut semua steps tu mmg taklah.
    kak pip ikut yg basic sgt.
    cuci, toner, moisturizing.
    kalau rajin,kak pip tepek2 lah juga serum dan sunscreen.

    ReplyDelete
  4. Huhu.. Sha kan tau masalah kulit bila buat test kt satu booth kosmetik tuu.. kalau tak..perasan kulit elok je haaa... sha pun jaga paling basic je

    ReplyDelete
  5. adoi. memang rimas bila kulit mcm oily ni. thankyou sharing :D

    ReplyDelete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS