Eidul Fitri 2021

 Sedar tak sedar dah raya keenam hari ni. Cepat ja masa berlalu kan? Macam bulan puasa hari tu jugak. Sat ja rasa masa berlalu... 10 Ramadan terawal ja rasa lambat... Lepas tu sat ja rasa Ramadan berlalu.

Tengok-tengok dah 10 Ramadan terakhir. And sekarang dah raya ke-6. Fuhhhh memang cepat sangat rasaaaa... 


Selamat Hari Raya buat semua umat Islam di dunia ni. 

Dalam nak sambut Syawal.. Kita digemparkan dengan serangan terkutuk puak Y4hudi Laknatullah ke atas sedara-sedara kita di G4za. Sedih tengok apa yang berlaku di sana. 

Kita dekat sini pun ada perjuangan kita jugak.. Dalam memerangi wabak Covid 19. Tapi sedih bila tengok banyak lagi yang salah guna permit kerja semua untuk balik ke kampung. Dah la salah guna permit kerja /business semua tu... Bangga pulak duk menayang dekat media sosial. Sungguh tak paham manusia-manusia macam ni. Sabarlah.. Bukan hang sorang ja makpak nak tengok kat kampung tu.. 😏😏😏


Persoalan dia macam mana banyak-banyak ni boleh terlepas? Semua PJJ ka... Semua guna surat menteri ka.. Semua guna surat kerja ka balik kampung 😏😏😏




😎😎😎



Korang tak tau ka sekarang ni dah macam-macam varians yang masuk dekat Malaysia ni and kita adalah negara ke 10 di dunia yang mempunyai kadar jangkitan tertinggi. Hello.. Kita negara kecik ja tau 😭





Infection rate dekat Selangor dah naik to 1:40...means kalau kelas anak korang 40 orang tu... Salah 1 mesti akan kena... Dulu boleh la kita cakap... Ahhh Covid ni bahaya untuk warga tua n orang-orang yang ada penyakit kronik ja.. Tapi sekarang yabg muda-muda pun ada yang kena intubate dan meninggal. Menangis aku dengar rakaman suara yang wife meninggal suami mintak nak tengok dengan anak-anak tu. 

Hampa tak sedih ka? Please lah... Nak ka jadi satu masa nanti KKM kena pilih nak rawat siapa.... Yang tua2 dibiarkan ja untuk mati sebab diorang tua. And KKM terpaksa pilih breadwinner ja untuk survive dan dapatkan rawatan. Yang terlepas merentas balik ke kampung tu jangan la pulak seronok sangat. Seronok ka kalau bawak balik penyakit dekat parents dekat kampung yang tua2 tu? Seronok ka kalau kita yang jadi penyebab diorang "pergi" ke sana sorang-sorang tanpa anak-anak yang tolong mandikan... Kapankan... Solatkan..hantar ke liang lahad.... Nak ka hanya KKM yang uruskan semua tu? 




Ingat... Memerangi wabak dan menyelamatkan nyawa pun adalah kewajipan kita as umat Islam. Sekarang ni kena jaga diri kita sendiri dan family kita. Tingkatkan ukhuwah dengan jiran-jiran. Social distance kena la jaga kan. Kalau kita sakit.. Jiran-jiran akan jadi orang yang terdekat untuk tolong kita time-time macam ni.... 

Semoga kita di Malaysia ni dihindari Covid  dan semoga Allah cepat angkat wabak Covid ni dari dunia.... And jangan lupa juga berdoa banyak-banyak supaya sedara2 kita di G4za dilindungi Allah SWT. 


3 Comments

  1. Selamat menyambut raya PKP
    patuhi SOP

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya kak alia..salam raya pkp

    ReplyDelete
  3. too many things and yg tak kena dgn manusia ni.. apa saja nak buat smua tak kena uhuhu

    ReplyDelete

Post a Comment