Rasa macam hari tu berkobar-kobar gila duk update blog... Tibehhhhh kena umum MCO terus mood blogging semua tersontot n ke laut dalam... Cissss... Mati mood aku tauuuuu 😌😌😌😌

Tapi takpa... Jom la aku nak panaskan balik blog aku ni... Idok ler mau senduuuu.. Kalau idok macam mana adsense nak kaching kachinggggg 💰💰💰 ahhhh gitohhhh

Kali ni nak cerita pasal gulai sembilang... Ohhh i love gulai sembilang so much.. Kalau dulu dekat Juru memang aku selalu akan makan dekat Kak Laila la kan... Tapi dekat sini... Ada jugak port Gulai Sembilang boekkkk punyaaa... 

Tak lain tak bukan dekat Jelutong ni... Aku rasa ada la dua tiga kali jugak makan dekat sini... Ni pun makan hari tu sebelum MCO n sebelum balik Jitra tu... 


Dulu masa tak Covid.. Lauk2 dia banyak lagi.. Tapi aku rasa bila Covid ni maybe customers pun da xbanyak macam dulu-dulu kan.. So tuan kedai pun x masak lauk banyak-banyak dah. 



Nyummehhh nyummmehhh sembilang moi fav... 


Simple ja lauk kami amik untuk 3 beranak kami ni... 


Aku memang suka part ekoq ikan.. Tak kesah la ikan apa pun.. mesti sambar part ni dulu... 


Muka bahagia makan kariiiii... 
Tengok tu semua licinnnnn

Total makanan kami makan adalah RM20.. ok la.. Mahal skit.. Tapi ok la ikan dia besaq.. Pastu kari dia semua berasa.. Aku suka. Kena pulak dengan sambal belacan n kangkung belacan tu... Bestttt.  

So kalau hampa nak try..boleh la ke... 

Ani Gulai Sembilang
Tun Dr Lim Chong Eu Expressway, 11600 Jelutong, Penang, Malaysia
016-458 4229













 Jumaat yang lepas aku balik ke Jitra... Sebab mak aku balik ke Semenanjung ni... Macam biasa la kan... Mesti kalau masak tu hidangan penuh meja without fail...tak pernah tak sedap.. Semua lauk maktok diorg ni masak best2 kot...


Penuh meja lauk oiiii.. 


Kerabu cempedak


Daging harimau menangis bakar... Just guna garam kunyit and bakaq.. Tak payah try hard nak guna kicapa bagai untuk perap...macam ni saja pun da sedap gila... Harimau menangis ni bukan nama menu/masakan... Tapi part daging macam shank.. Ribs.. Tenderloin.. Sirloin tu... Ni bukan kata harimau ja makan syahdu.. Tapi kita yang makan ni pun syahduuuu ja bila makan sebab sedap nak mampoih😂😂😂


Sup tulang bahagian pipi... Memang sedap sangat part ni sebab bahagian ni walaupun banyak tulang tapi isi dia lembut ja... Ni aku buat.. Ala2 sup pedas siam skit. 


Huuuu ni menu-menu eksotik skit... Sebab ada otak goreng kunyit and lidah bakaq... 


Otak goreng kunyit... Simple tapi sedappp  gila.. Yang tak makan jangan nak euwww euwww sangat ahhh.. Menda sedap kot


Lidah bakaq... Ni pun guna garam kunyit ja untuk bakaq 😋😋😋


Kerabu jantung pisang.... Sedap jugakkkkk... Aku memang suka makan kerabu-kerabu ni... 

Itu lah dia syurga dunia... Sedapnya dapat makan masakan mama aku wei... Terubat rindu.... Aku memang suka lauk2 jenis macam ni.... Lauk macam kari apa tu kalau ada lauk2 macam ni... Memang aku tolak tepi dulu... Ni kira VVIP kat tekak aku la.. Hahahahha

Nikmat mana yang kau dustakan ye idokkkkk

Ok la.. Chowww sin chi






Aku mengaku... Aku selalu bawak anak2 aku keluar makan dekat luar.... Tapi as usual la.. Aku punya perangai.. Aku avoid tempat2 yang ramai orang n bersesak-sesak.

Yalah..zaman2 Covid ni paham2 la kan.. Tapi sampai tak keluar langsung pulak.. Tak boleh jugak kan... So kena la amik prevention measures yang bersesuaian.

Salah satunya... Kena avoid tempat yang sesak. So hari tu masa Sha and Wan mai Penang and lepak dekat rumah aku... Maka aku pun ajak la dinner dekat luaq... Plan awal nak makan dekat Teluk Tempoyak yang belah chalet tu tapi tutup pulak... 

Pi yang satu lagi pun tutup... So kami pun pi la Originally Bangkok Tomyam tu.. Sebab hujan2 dapat siakap stim limau dia tuuuu... Fuhhh masyukkkk... Sekali panjang que dia.... Ahhh tak koserrr... 

Pusing la kami ke Nurul Ikan Bakaq pulak.. Tedia sekali ramainya umat manusia.. Tak kuasa akuuuu.. Last2 kol Irama Dining untuk booking tempat terus. Nasib la depa terima lagi untuk reservation makan dekat situ... So apa lagi. Kami pun cargas la ke sana...




Apa2 selfie dulu ya... 





Food macam biasa la sedap as usual. 
Rasa da banyak kali aku cerita pasal Irama Dining ni. Antara favourite place aku jugak ni... Satu sebab makanan dia sedap.. Pastu place dia pun best ja... Selesa n cosy... And yang penting jarak ke meja2 lain tu jauh ya... 



Group 📸 📷📷

Sedih pula ni tiba2 nak MCO balik.. Jom la kita pakat2 doa beramai2 Allah angkat virus Covid ni dari mukabumi Allah ni... Aminnnnn



 To be honest....kesedapan makanan tu terlalu subjective untuk aku. Mungkin sedap bagi orang lain.. Tapi dekat aku... Biasa2 aja... Mungkin bagi orang lain xsedap.. Tapi sedap bagi aku... Sebab tu aku cakap subjective menda ni....

Kali ni nak cerita pasal satu kedai makan ni...nun jauh di Balik Pulau sana nunnnn... Dia punya speciality adalah kari claypot. Masa kami mai ni ada ikan jenahak... So apa lagi... Harus lah mintak kepala n isi jugak kan. Aku memang penggemar ikan jenahak... So this is good!

Kedai ni ramai jugak ya orang yang mai makan dekat sini.. Mostly local people la.. Aku tak rasa orang luaq Penang tau kedai ni.. So nak makan dekat sini kena bawak bersabaq sikit ya... Sebab depa akan lepaskan ikan ikut apa yang kita nak. 

So here comes the foods.... 



Slurppppp.. Tak serve dalam claypot pun 🤣🤣🤣🤣... Nasib rasa letopzzz


Sedap kari dia... To be honest... Kari letak daun kari, daun kesum and bunga kantan ni memamg sedap sangat... Lepas ni boleh la try buat macam ni kat rumah.. Mesti sedap n letopz... 

Pilihan lauk memang tak banyak... Ada kami amik ayam goreng.. Ada ikan goreng jugak tak silap... Bila makan dengan kari n sambal belacan n ulam dia memamg umphhh... Ni kali kedua laki aku bawak makan dekat sini... 

So hampa2 kalau nak makan kari yang best.. Boleh la cuba tang niiii... 


Eryna Cafe Curry Claypot 

Jalan Kuala Sungai Pinang, 
11000 Balik Pulau, 
Penang 




Bye2 Penang Ferry

by Alia Farhan, 4:59 PM
Seperti yang kita semua sedia maklum.... Ferry Penang dah ditamatkan perkhidmatan pada 1 January 2021 yang lalu....


Credit to Google. 

Sedih jugak kan.. Sebab tu salah satu Ikon dekat Penang ni... But considering many factors... The state decided to end it... I guess everything good has it ends. 😭😭😭

Walaupun aku jarang naik ferry ni.. Satu sebab faktor masa... 1 lagi faktor jarak... Sebab dulu2 aku duduk dekat Juru.. Jauh la nak pusing ke Butterworth kan untuk naik ferry. Jarak satu hal.. Masa pun satu hal... Nak tunggu ferry ni bercinta.....

Tapi tu la.. Setiap kali dapat naik ferry ni.. Feeling dia lain... Aku suka... Sebab it will remind me of my childhood. Dulu2 masa kecik2 selalu kalau cuti sem memang satu family akan mai bercuti di Penang. Makcik aku pulak Penang state staff... So selalu dapat duduk dekat rumah jaksa dekat tepi laut tu... Best!

So everytime kalau mai Penang ni mesti akan lalu jalan dalam n naik ferry. Tam kira la time tu ferry kena tunggu lama pun xkesah ja.. Sebab seronok kan.. Budak2 time tu find joys such in a different way dari budak2 zaman sekarang...

So untuk tidak melepaskan peluang buat kali terakhir naik ferry ni.. Kebetulan hari tu aku ke Butterworth... Maka masa balik tu ambil la kesempatan naik ferry buat kali terakhir. Lepas ni da xboleh naik kan... 


Naik ferry.. Naik jugak...
Jarak tu jarakkkkkkkk


Rasa budak ni dah nak masuk 8 tahun.. Naik ferry tak sampai 8 kali kot 😂😂😂


The kids... Adriana, Aishah n d cousins. 


Tiap2 kali naik tetap suka dengan feeling naik ferry ni ❤️❤️❤️


Adriana n Afiq in Pulau Angsa Ferry 💋💋💋


Iconic Penang Ferry ❤️


Tq Penang Ferry for such a good childhood memories ❤️❤️❤️


















Start Up, Korean Drama Review

by Alia Farhan, 9:13 AM



Walaupun agak ketinggalan nak review pasal Start Up ni... Macam biasa la... Orang dah habis tengok aku baru marathon gitu haaa....

Macam aku pernah cakap sebelum sebelum  ni kan.. Aku agak selective kalau part nak layan cerita korea ni.. Especially yang drama ni... Aku mesti tengok dulu hero yang main.. Hahahhaha.. Kalau Lee Joon Gi ka Hyun Bin... Ka pantas la aku marathon... Hahhaha... Ni sebab aku tertarik nak tengok sebab banyak review best cakap cerita ni best sebab ajaq pasal how to start up a business la kan....



As orang yang baru menapak dalam business secara kecil-kecilan ni.. Mesti la cerita ni menarik minat aku... Ya la.. Kadang-kadang bila baru dalam process buat product ni... Kadang-kadang business ni bukan sekadar buat produk... Dah jadi business owner or founder or ceo dah... It's a fucking longgggg wayyy to go!



Ok la back to the story.. Story ni mengisahkan Seo Dal Mi sekeluarga yang terdiri dari emak dia.. Bapak dia dan kakak dia Seo In Jae... Cerita awal2 tunjuk la kebahagian depa as family.. But ada satu hari tu.. Bapak depa come back from work and cakap dekat mak depa yang dia nak stop kerja... N start a business... N being a typical person.. Mesti la mak Dal Mi tu xmau ayah dia berhenti kerja untuk start business... And this lead to divorce of their parents. 

Si Dal Mi ni buat keputusan untuk ikut si bapak and si kakak pulak amik keputusan untuk ikut maknya. So as time goes by, Dal Mi ni sedih sebab terpaksa berpisah dengan mak n kakak dia... Tapi nasib baik la Dal Mi ni stil ada nenek and ayah yang care sangat-sangat pasal dia.


Young Han Ji Pyeong 

At the other side, Han Ji Pyeong ni membesar dekat rumah anak yatim... N terpaksa keluar dari rumah anak yatim sebab dah besar... So dia hilang tempat berteduh..tapi dalam masa yang sama... Dia ni seorang genius dalam bab-bab pelaburan.. Walaupun dekat sekolah menengah/tinggi.. Dia dah menang pertandingan virtual investment. So masa dia hilang tempat berteduh tu.. Nenek si Dal Mi tu la bagi dia tempat berteduh and jaga dia.

And ada satu time tu.. Nenek Dal Mi ni mintak la tolong si Han Ji Pyeong ni untuk tulis surat dekat Dal Mi... Konon2 untuk berkawan la... Lepas tu si Han Ji Pyeong ni gunakan nama Nam Do San untuk tulis surat dekat si Dal Mi ni... Nam Do San ni pulak genius dalam matematik and dia pernah masuk dalam newspaper la... So kiranya nama dia macam kena petik la dengan Han Ji Pyeong n nenek Si Dal Mi ni.... 


Nam Do San mathematics genius... 


Lepas tu ada satu kejadian... Ayah Dal Mi ni accident and meninggal... Mak dia pulak kawen dengan orang kaya and bawak kakak dia pi US... And Han Ji Pyeong pulak lari pi Seoul.... 

So fast foward.. 15 tahun lepas tu... Si Seo Dal Mi ni jumpa kakak dia balik.. Time ni kakak dia dah jadi businesswoman yang berjaya sebab berkerja dekat syarikat bapa tiri dia.. And kakak dia pun da adopt nama bapak tiri dia as Won In Jae instead of Seo In Jae... Time ni dia nak buktikan dekat kakak dia... Pilihan dia stay dengan bapak dia tu dulu adalah betul. So dia nak join satu program dekat Sand Box ni untuk young entrepreneur start up business dia. 



The rich Won In Jae... 

Dalam masa yang sama... Dia duk track si Nam Do San ni.. Padahal Nam Do San tu sebenarnya tak pernah pun tulis surat dekat dia. Time ni la munculnya Han Ji Pyeong dekat sini.. Aduhhh hensem pulak Han Ji Pyeong ni... 

Meanwhile kakak dia pulak rasa tercabar sebab bapak tiri dia mula tunjuk belang untuk buang dia dari company.... So dia pun nak buktikan yang dia pun boleh hidup tanpa guna nama bapak tiri dia and join program dekat Sand Box ni... So both of the sisters join la competition dekat Sand Box ni... 



Si Nam Do San ni pulak in d other hand ada syarikat Samsan Tech dengan kawan2 dia... So depa ni pun tengah stuck dengan nak cari investors untuk product depa... Actually product depa ni AI tech... And depa pun join la program dekat Sand Box ni... Kat sini la jugak Han Ji Pyeong ni kerja... Dia jadi salah seorang mentor dalam program dekat Sand Box ni... 


Ada iras2 Hyun Bin skit la... Sikit la... Time dia punya 😏 nampak lesung pipit tu ada sikit-sikit la... 

So cerita ni basically banyak la cerita how to develop your business.... How to find investor.. Who should be a CEO... what CEO should do... And what a good CEO criteria u should have... How many percentage a good n strong CEO should have and macam-macam lagi... Ada la step-step dalam start up growth ni depa cerita dekat dalam cerita ni....


Bukan senang nak dapat investor hensem macam ni... Ehhhhhh 😜😜😜

And yes... Of course la ada selit-selit pasal cintan tu kan... Basically.. Si Dal Mi ni dapat rasa la... Kenapa Do San yang duk tulis surat dekat dia ni tak sama dengan Do San yang sekarang ni..banyak la si Han Ji Pyeong dengan Do San tu duk berlakon... Tapi kesian la kat Han Ji Pyeong tu.... Dia suka kat Dal Mi tu... Tapi tu la awat dia gatai pi guna nama Do San time tu kan.... 






So cut the story short si Do San dengan kawan-kawan dia yang genius tu kena pi ke US... Selama 3 tahun... Tapi selama ni la aku geram sebab si Han Ji Pyeong ni xdapat2 tackle Si Dal Mi ni.... Ishkkk geram sungguh la aku.... 


Awak terlalu hensem untuk saya Ji Pyeong. Hahhahaha

Ending dia... Macam biasa la... Rasa semua pun tau kot ending dia menyakitkan hati kot. 😒😒😒 Tapi ok la aku suka jugak cerita ni.. Sebab dia cerita step one by one on how to business growth... Business bukan setakat you pandai buat products ja... U need to have a good team in order to grow... Dekat dalam cerita macam mana one by one how business tu nak growth....

Untuk orang yang ada business kecil-kecilan.. Or small business owner.. Of course cerita ni membuka mata aku widely.... Memang bukan senang nak start up a company lagi-lagi yang memerlukan team yang kuat....Untuk small business owner macam aku ni... Banyak menda aku kena buat sendiri... Sendiri buat products.. Sendiri marketing.. Sendiri kena shipping n handle everything... Harap-harap satu hari nanti dapat grow big jugak la kan....


Hampa team mana? 
Aku #TeamHanJipyeong forever... Hahahha
Walaupun aku suka lelaki tinggi... Tapi Han Ji Pyeong punya tinggi pun dah onz...taknak Nam Do San... Wekkkk 😜😜😜

So hampa-hampa yang business minded.. Wajib kena tengok cerita Start Up ni ok.... 


*** all pics credit to Google ❤️





© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS