Resipi Mee Goreng Sedap Nu Mee

Masa awal2 beli Nu Mee hari tu risau gak takut tak sedap. Sebab ada yg cakap tak sedap. Tali disebabkan time tu pi beli barang kt Jusco cuma ada Si Nu Mee ni ja. Maka xpayah la nak memilih sangat kan.

Hari tu dah buat mee kari. Alhamdulillah sedap ja. Kali ni buat mee goreng pulak. Nak cuba sedap ke idak Nu Mee ni bila digoreng kan.


Mee Kari Nu Mee. Sedap wei


Xpa meh la kita cuba kan. Aku ni tak berapa gemar sangat makan mee dekat sebarang tempat sebab kadang2 tu rasa kapoq dekat mee tu terlampau kuat n i kenot.

And kalau kat rumah mak aku pun dulu2 sebelum tak kawen lagi.. Bab2 goreng mee ni kerja kakak aku.. Aku pandai goreng kueytiaw ja dari dulu. Kahkah. Nak makan mee goreng.. Memang kakak aku la in charge. Tapi dah lama2 tu duk tengok dja masak. So lama2 tahap pro aku masak mee goreng meningkat. Cuma sampai sekarang aku xkan makan mee sup. Mee kuah ka mee bandung ka mee udang ka makan.. Cuma kalau mee sup kosong tu.. Memang aku tak reti makan.. Risau rasa kapoq tu kuat😅

Hari ni rekod la.. Pagi menu lain.. Tengah hari menu lain... Malam menu lain. Untuk pagi buat mee goreng Nu Mee ja. Lunch Ayam Goreng Berlado n dinner nasi goreng.

Heeeiii penat nya keja masuk dapoq ja. Steam Mop lantai lepas masak sebab rimas bila asyik masuk dapoq ja ada satu perasaan rimas dengan lantai dapoq. Hahhahahah

So mari lah kita tengok cara aku buat Mee Goreng Nu Mee ni.

Bahan-bahan

Bawang besar
Bawang putih diketuk
2 sudu cili kisar
Sos tiram*agak2
Sos cili* agak2
Kicap pekat manis* agak2
2 3 titis Minyak bijan
Ayam /udang /daging /sotong(ikut suka hampa)
Kubis
Tomato dibelah kecik2
Pak choy /sawi
Garam*
Gula*
Meggi cukup rasa*

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih. Then masukkan cili paste. Kacau-kacau then masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan minyak bijan.
2. Lepas tu masukkan ayam(ikut suka nak masuk umpan apa pun), kacau-kacau then masukkan sedikit air. Kuah kena pekat n likat ya. Kalau rasa kurang pekat and likat, tambah lagi sos cili, dan kicap. Adjust dekat sini.
3. Bila kuah dah likat and ayam pun dah masak, masukkan Nu Mee ke dalam kuah tadi. Kacau2-kacau sampai sekata.
4. Then masukkan sayur-sayur semua tu. Kalau nampak kuah tak bersalut ke Nu Mee, tambah skit air and tambahkan sos cili. Kacau sampai semua bahagian Nu Mee bersalut dengan kuah.
5. Time ni rasa skit, kalau rasa semua da ok boleh tutup api dah. Kalau ada yang kurang boleh tambahkan garam, meggi cukup rasa atau gula.


Da siap. Boleh tangkap gambaq dah... 
Kahkahhhh 
Aku memang suka letak sayoq hujung2 sebab nak sayoq tu tak benyek2 orang kedah kata. Ada orang suka masukkan awai2. Ikut preference masing2. Aku sejenis suka sayoq ni masak sat2 ja. 


Pendek kata lepas ni aku akan bertukaq ke Nu Mee sebab Nu Mee ni mee dia bebas dari acid boric and process pembuatan dia pun lebih terjamin. So why not replace to Nu Mee kan. 




1 Comments

  1. yes. aida pun letak sayur last last skali.
    biar ia masih kekal rangup kan.
    aduh, kerang atas mee kari tu amat la menggoda, alia :)

    ReplyDelete

Post a Comment