Bunyi macam seronok kan tak kerja duduk rumah. Mengadap main fon. Kahkah. Hakikatnya Allah saja lah yang tahu betapa men-yotong nya supermak2 sekalian. Kannnnn???


Cerita aku  bukan seorang  Supermama


6:00-6:30am : Bangun n solat Subuh. Siapkan bfast (ni kalau tak terbangun lambat la kan)
6.40am: Husband tolong mandikan si kakak untuk ke sekolah.
7:00am : Hidangkan bfast.
Tu belum kira Aishah bangun nak susu celah2 nak prepare bfast or solat kaπŸ˜₯


Macam ni aku da prepare siap-siap malamnya lagi. Sambal da siap buat. Telur da siap rebus. Ikan bilis siap goreng. Ayam siap perap. Bangun pagi masak nasik lemak and grill ja ayam yang perap malamnya tu. 

7:15am : Siapkan kakak bagi tomey-tomey.
7:35am: Bfast kakak n hubsie.


Tapaukan sekali dekat Amir. Dengan pakej sandwich tuna lagi ha. Aku siap da pesan jangan lupa bawak balik tupperware aku sebab tu TUPPERWARE BUKAN TIPUWARE. kahkah ada penegasan di situ. Sebab apa aku kena remind macam tu? Sebab selamba katak dia pi buang jug and bekas tupperware aku masa nak renovate rumah hari tum nasib baik 2 bekas ja. Kalau tak bini hang hijau jawabnya


8:00am : kakak dah pi ke sekolah normally dis time Aishah da bangun
8:30am : Aishah feeding time. Lepas tu bagi dia main-main sat apa yang patut.


Tu port terbaru dia. Feeling-feeling kerusi dia sendiri la tu.

9:00am : bagi mandi Aishah, susukan apa yang patut. After that perform Dhuha.
10:00 am : mama pulak baru mandi. Kahkah.
10:15 am: prepare simple lunch
10:45am : update blog/bisness
11:50am : ready amik kakak kat school.


Kakak yang bubbly. Sayang kakak forever.

1:00pm : sampai rumah terus lunch, bagi kakak mandi, mama solat n prepare kakak untuk mngaji AlQuran
1:50pm: get ready untuk ke rumah tok mama untuk mengaji.


Gey ready nak pi mengaji.

2:30pm : sampai rumah. Cepat-cepat susukan Aishah. Kakak normally terbongkang dah. Aishah pun goal. Dengan mama2 pun goal sekali. Kahkah.
3:30pm : update bisness apa yang patut n rest.
5:30pm : prepare n top up masak untuk dinner.
6:30pm: bagi kakak n adik mandi
7:00pm : suap anak2 makan.
7:30pm: maghrib and mandi
8:30pm : ajar kakak reading n writting.


Sory kakak kalau mama garang macam KINGKONG

9:30pm : main dengan anak-anak before sleep.
10:30pm : make sure both sleep.
10:45pm : laundary time (basuh and lipat time anak2 tidur)
11:30pm : kemas dapur and kemas hall. Jemur kain.
12:00am : ready to sleep.
Tapi selalunya kul 1 pagi jugak yang tidur nya. Biasa la update bisness ig pun laju time2 tu la.

So sapa cakap jadi housewife tak penat? Kadang-kadang rasa macam dah jadi super sotong dah. Kahkah. Tapi ok la, seronok tengok anak-anak depan mata.

Macam aku basically da set laundary aku waktu malam. Kalau siang aku just basuh yang senang and cepat kering ja macam cadar etc. Laundary time aku memang time anak-anak aku dah lena. Tapi sekarang ni aku tengah taip ni dah kenapa mata aku nak pejam-pejam pulak dah. Yeah lani baru 11.25am. Japgi 11.50am kena get ready nak pi amik kakak dah.

Ok la hampa. Chow. Nak kena update pasal bisnes pulak ya.

Hampa kalau sudi jangan lupa follow Instagram @scandi_scandu tauuu




My beauty haul

in , , by Alia Farhan, 6:31 AM
Xmas season just end. I'm not going to lie to you because at this season I  normally do my shopping thing a lot especially on beauty stuffs.

The best thing about Xmas they normally comes with attractive discount especially for beauty products. 😍😍😍 who could not love this????πŸ€”πŸ€”πŸ€”

So let see what damage have been done to my piggy bankπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†


My haul from Sephora
Marc Jacobs mini mascara | Benefit - Dr Feel Good (mini size) | Becca Highlighter  (mini size )


More face mask


More and more face mask. And not to forget foot mask from Daiso (murah oiii!)



Safi Rania Gold Beetox Technology range products. Been using it like 2 weeks plus. Let wait and see the result after a month. I shall do this in a full review for these products.


Literally, I'm broke now. Hahahha. Hopefully my piggy bank will start to be fat again for this coming autumn trip in May. In Sha Allah.

So what is your Xmas haul?



Hai hampaaa...
Kali ni kami nak share pasal satu kedai makan Chinese muslim food tau. Sebenaqnya kami dah pi makan lama da. Masa Adriana punya graduation day lagi. Kahkah. Lani baru nak update wei. Apa punya turrr.



Untuk pengetahuan hampa, restoran Muhammad Loh ni terletak di Bertam Perdana, Kepala Batas. So if hampa yang mai ke Penang and nak cari Chinese Muslim food silalah terjah ke sini ya.

Untuk pengetahuan hampa, ni kami makan untuk 5 dewasa dan 3 kiddos.

Jom tengok makanan-makanannya dulu ya.


Sotong goreng tepung. Sedap!


Siakap. Aku tak sure masak apa sebab adik ipar aku yang order kan. Ada bawang merah and bawang putih goreng ranggup-ranggup. Sedap sangat!


Kangkung belacan..padu rasa dia


Chicken butter. Sedap ...memang recommended. Adriana pun suka sangat


Shark fin soup! My all time favourite. Teringat preggy Adriana ngidam nak makan ni. Bila dapat tu nak nangis bila tengah makan. Moment terindah. Thank you la husband melayan cravingness bini hang ni.

So overall, the food is nice. Tempat pun selesa jugak. Yang penting harga berpatutan. Cuba korang teka overall ni semua berapa? Seingat aku husband aku cakap dalam RM140+  which for me not bad sebab makan ramai and somemore shark fin soup tu biasanya mahal kot. 

Untuk hampa yang nak try makan kat sini boleh la buat reservation dulu tau. Mana tau takut fullhouse ka.


Alamat:

No 7-G Jalan Dagangan 9,
Pusat Bandar Bertam Perdana,
13200 Kepala Batas,
Pulau Pinang.


Ok lah hampa. Chow...




Kali ni nak cerita skit pasal SOHO aku kt rumah ni...aku da relocate kan workstation aku dari dalam bilik kecik kat depan tu ke dalam bilik tidur aku. Means aku compresskan everything into my master bedroom.

Yes obviously crowded but dont care! At least dalam bilik tu nanti boleh letak katil single untuk tetamu or anak in future. Bilik Adriana and Aishah tu lah tempat tidur depa nanti, tu la tempat main depa nanti..tu la tempat study depa nanti. Nak wat macam mana,nama pun duduk apartment ja noks.

And at least bila relocate kat sini senang sikit aku nak guna pc and update blog. And then pc aku sekarang ni da jadi port anak-anak dara aku duk tengok Omar Dan Hana.

So jom tengok workstation baru aku yang aku relocate dekat dalam master bedroom aku ni. Untuk sudut workstation aku ni..aku buat ala-ala rose gold /pink gold gitewww haaaa...
Jom check it out yo.


Workstation mak gitewww haa.



AliaFarhan.com


Flamingo lamp from ig : scandi_scandu


Dat house shelf pun dari ig : scandi_scandu 


Gantung2 quotes...kata nak positive kannnn


Lighting cun kat sini


Tak tau tapi suka theme rose gold/pink gold ni




LOVE ni aku spray kan dengan gold n pink. Buat ala-ala ombre gitewww haa


Sama dengan tin susu ni. Aku spraykan jugak. Suka effect ombre tu




Cantik la lepas ni tangkap gambar kat meja putih ni. Lighting pun semula jadi dah kan. Cunggg sangat dah ning




Galak combine gambar macam gini sebab konon nak wat ala-ala pinterest la kununnn.



Ni pulak side tepi belakang. Haa sini kekdahnya asal boleh. Macam ni la kalau ruang limited kan. Tapi ok lah asalkan dapat letak barang-barang aku yang banyak ni. 

Tapi drawer hitam tu nanti once Adriana tidur kat bilik dia aku akan transfer pi ke sana sebab tu drawe baju dia dengan Aishah tu. Xpa la slowly la ajaq dia bagi suka duduk dia and enjoy duk dalam bilik dia. Lagipun kami nak buh bunk bed dalam bilik tu. Sesuai la untuk anak dara kami dua orang tu nanti kan.

Pssss...hampa start train anak hampa tidur sendiri umur berapa ya??,





Hai holaaaa
Setelah lama bercuti dari masak memasak kan.
Maka dengan ini bila anak da start sekolah maka mama haruslah lebih rajin dan gigih masak yang sedap-sedap untuk yang tersayang. Kata tahun baru kan. Semangat berkobar-kobar lagi la kan.

Kebetulan last week masa cuti lagi tu aku pi ke Jusco dengan biras aku. Sesaja la nak shopping last minit kat Sephora tu kan dalam Queensbay tu maka habis ja shopping apa bagai kami pun pi la masuk Jusco sebab nak beli barang-barang rumah.

Bila tengok-tengok ikan aduhhhh cantiknya jenahak, ikan merah dan tenggiri cuts tu. Maka apa lagi. Nampak pun fresh. Dalam otak dah ligat pikiaq menu nak masak apa kennn. Harga? Jangan tanya noks...of coz mahai kedaung kan. Zaman pokjib ni nak jimat kena beli bahan mentah and masak je. Seketul jenahak pun dah rm8-9 noks. Malas aku nak bising.

Untuk jenahak ni memang aku da setkan nak buat asam podeh je....



Jom ler tengok bahan-bahannya dan cara-caranya:

Bahan-bahan:

Ikan jenahak 3 ketul
Cili kering 8 biji
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 5 ulas
Asam keping
Air asam jawa
Daun kesum (aku ganti dengan daun limau purut )
Bunga kantan
Tomato
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-cara:

1. Blend bawang besar, bawang putih dan cili kering.
2. Tumis bahan-bahan yang diblend tadi, masukkan asam keping dan air asam jawa.
3. Tunggu sampai pecah minyak dan jadi pekat.
4. Masukkan garam, gula dan perasa ikut tekak korang.
5. Then masukkan isi ikan jenahak,tomato, daun limau purut dan bunga kantan.
6. Agak-agak ikan da masak n tomato da lembut skit, boleh la tutup api tu ya. Jangan lama-lama sangat sebab ikan jenahak ni isinya lembut.


Dah siap. Makan ni dengan telur masin perghhhh jauh pergi dia tauuuu.



Perghhhhh menjejes pulak nengok nya haaa.

Psss...korang suka masak ikan jenahak ni masak apa? And korang selalu shopping ikan2 semua dekat mana? Jom share...macam mana korang bajet barang-barang dapur korang





Heppy 2018

in , by Alia Farhan, 8:57 AM



Yeah...
It's already 3rd of January...
N here I am wishin u guys heppy 2018!
Jangan caruts mak nok!


Truth is......
I wish in 2018 i have at least 30hrs per day...LOL.
I wish I have maid so that she can take care 9f my baby n toddler while I do all the blogging things and my business...yada yada...
Bluerghhhh...truth is I'm still a plain Jane wishing that I'm supermom to my kids while I'm not



So I'm simply hope that this year will be better than last year. Yes, I have making a big move by moving my ass off from this group of people whom to be so toxic. They try to bring me down, but never mind they dont know i'm not just a pokok getah where they can simply chop and bring me down...hellooooo...I'm a Timber ok! So jangan mimpi sangat nak down kan aku. Lagi-lagi in this blogging world...pfffttt.

What matter in this new chapter/year, I hope I can be a better me. Have to start picking who should be friend, who shouldnt be one. Yeah...for me having a quality one is much more better than having quantity of bullshits around me. I dont mind people say I takda kawan or what. Perhaps I have my own family, siblings and quality of friends that will gimme an advice when I need it. Dari ramai "kawan" but at the end buat dosa sebab asyik menyindir orang ja. Perasan diri tu bagus...yada yada.



And as usual malas nak azam nak kurus tiap2 tahun kan. Pulun la bagi Aishah habis menyusu dulu. Nanti later on will slowly start again. Give up bila start diet susu drop!


And for this year jugak aku organize trip dengan bff aku. Memang tak sabar sangat-sangat. All of them roomates aku masa kt UniKL dulu. Alhamdulillah dah lama planning nak gathering kan. Sekali buat keja gila booking flight ramai-ramai hari tu. The "Bikoi Sisterhood" trip katanya. Hopefully jugak akan menyusul trip-trip lain lepas tu. 


My quotes for myself " always a traveller" 


***malas nak listkan segala wishlist 2018 kat sini...biar la bagitau yang simple2 ja kat sini kennn







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS