Showing posts with label product review

 Hai semua....

Nak tanya. Ada tak kawan-kawan dekat sini rambut banyak gugur, kering dan gatal-gatal kulit kepala? Biasanya ni adalah 3 masalah utama rambut kita kan. Lagi pulak kalau bertudung.. Terpekup jaaa kulit kepala tu.. Memang buat gatal-gatal and tak selesa kan.. Tapi lagi tak best bila tengok rambut pun gugur sekali.. Arghhh tension gila... Tak suka hokeyyyy

So baru-baru ni duk lalu lalang cerita pasal masalah rambut ni dekat time line fb semua... So aku ada la terbaca pasal satu product haircare ni... Nama dia Lavoo Hair Care. So aku pun mencuba la mana tau product ni sesuai dengan aku ka kan.... Lagipun product ni langkap dari shampoo, conditioner, mask treatment sampai ke tonic kot. Tak payah nak pikiaq beli asing-asing dah.


Yang di tunggu-tunggu dah sampai.. Yeayyyy 

 Rasa semua orang familiar kan jenama St Ives ni.. Memang agak well known jenama ni dekat drug store kan... 

Paling famous dia punya scrub la kan... Tapi kali ni nak cerita pasal Hydrating Daily  Facial Cleanser Watermelon dia. Actually St Ives ada banyak jugak daily cleanser ni.. Macam-macam jenis... Cuma tak masuk Malaysia la kan. Ni pun jumpa dekat Watson satu jenis ja. Before this aku beli dekat shopee ja. 


Ada Hydrating-watermelon, Glowing - Peach, Blemish-tea tree, Soothing-camomile. 


So macam biasa la.. Memang aku pentingkan Hydrating... So pilihan aku mestilah yang Watermelon ni... Lagipun aku memang suka bau watermelon ni.. Bestttt.... Lepas tu of course la packaging dia shoooo shomelllsssss kannnn.... 



Dah jadi set2 pink pulak dah dekat dalam bilik ayaq aku😍

Ok lah... Kenapa aku pilih watermelon instead yang 3 lagi? 

Satu sebab aku suka bau watermelon and watermelon ni kita sedia maklum water content dia tinggi. Contoh la bila kita makan watermelon kita rasa thirst relief sangat sebab dia salah satu buah yang tinggi kandungan air dia. 

Jom tengom benefits of watermelon to our health :


Credit to Google 

That why i love πŸ‰ πŸ‰πŸ‰

And this specifically for skin:


Credit to beautymunsta.com

Selain daripada tu.. Watermelon jugak sangat kaya dengan antioxidants. Antara bahan antioxidants yang terdapat dalam watermelon ni adalah :

Lycopene
Beta carotene
Cucurbitacine E
Vitamin C


                         Credit to Google 





Apa yang best pasal cleanser ni? 

Oil free
Paraben free
Dermatology tested

Based on my experience :

Kulit memang rasa hydrate n tak menyerigai macam sesetengah cleanser buat. 
Kulit rasa toing2... Kulit pun terasa lembut ja... Memang best sangat rasa fresh ja sebab rasa la kulit tu hydrate. 

Akan repeat tak? 





Of course.. This is actually my second bottle. For sure will repeat again 😍

Kalau ada yang berminat.. Hampa boleh dapatkan di Watson...
Atau di shopee








 Sebagai pencinta gadget.. Sudah tentu aku orang yang paling menggeletis bila tengok robot vacuum ni. Sebenarnya dah lama aimed nak beli robot vaccum ni... Cumanya.. Duk buat kira-kira and bajet untuk beli. Ya lah.. Nak beli tu satu hal bajet nak kena tengok macam mana.. Pastu review nak kena tengok dulu... Nak study spec dulu yang mana ok. Yang mana dak... Benda bukan beli sekupang dua kan.... Hahahhahah

Antara robot vacuum yang aku duk aimed ni adalah keluaran Xiaomi Mijia Vacuum Mop cleaner ni... Aku memang duk aimed yang Xiaomi ni.. Bukan sebab apa.. Aku kenan la jugak barang2 Xiaomi ni sebab barang-barang dia nampak chic n stylo la jugak. 


Segaknya diaaaa haaa... 

Time nak beli tu aku berbelah bahagi nak beli Xiaomi Mijia 1C atau G1..being me.. Mesti la aku compare habis-habisan kan... Hahahha... Dari segi harga aku compared..dari segi capacity..suction...battery lifetime.. Lepas tu macam-macam la kan... 



 1C ni kiranya version latest dari G1. Sebab tu dia macam penambah baikkan untuk model 1G ni. Oh ya.. Dua2 boleh mop ya... 


Ni details comparison la kan... Yang Dreame F9 tu aku tak survey pun... Yang tu must be lagi mahal sebab dia punya battery capacity n run time dia pun lagi tinggi dari yang C1 tu. 

Antara sebab lain aku pilih 1C ni adalah disebabkan suction dia lagi kuat dari G1. Lepas tu run time dia pun lagi lama dari G1. kalau ikutkan space rumah aku ni.. Pakai G1 pun dah ok. Tapi aku bab2 vacuum ni memang nak cari suction yang kuat ya. Kalau setakat suction ala kadar ni tak kuasa la aku nak beli. Tapi suction G1 pun da kuat sebenarnya ya... 



Lepas tu. Robot aku ni aku panggil Mimi d Bibik ni bijak.. Dia boleh panjat sendiri carpet2 aku... Oh ya... Aku memang sejenis pakai carpet sepenuh-penuh alam ya.... Sebab aku xleh pijak lantai ni.. Nanti kaki aku sejuk and sengal-sengal. So bila baca review yang Mimi ni bijak boleh panjat semua ni memang lagi tertarik la ya. Actually G1 pun sama boleh panjat jugak carpet ya. And hampa boleh set time dia nak vacuum n mop rumah hampa pukui berapa. Aku set malam. Dalam pukul 10.30 tu dia akan keluar untuk vacuum. Biasanya 2 hari sekali aku akan letak dengan mopping pad tu. Sebab aku xla mop rumah aku hari2... Bila perlu ja. Sebab masak pakai hood apa semua.. So lantai dapoq pun xberminyak. Cumanya bila letak mop pad tu bila dia balik ke doc... Dia xkkan charging la.. So hang kena removed dulu la mopping pad tu dri dia untuk dia charging. 


Ada apps dia tersendiri. So hang boleh la setting macam mana hang nak... 

(photo credit to Google) 

What you got when u unboxing the box.... Memang besar ya Si Mijia 1C ni ya. And berat jugak. Abam JNT pun cakap boleh tahan berat vacuum robot ni.. Sebab dia kata yang dia beli dekat rumah ringan ja πŸ˜‚ so aku tak tau la kalau brand lain or jenis lain ringan ka apa ka... But this thing is quite besar n berat. 

So bila pakai robot mcm ni hampa 1st of all kena la make effort utk clear up dulu hampa punya lantai. Jangan la duk biaq kertas2 yang besaq ka.. Mainan anak ka bersepah2 kat atas lantai. Kalau dak macam mana kawan ni nak vacuum bagi elok. Logic la kan kalau kita guna vacuum biasa pun kita clear dulu lantai kan... Sama la macam ni pun.. Aku siap angkat kerusi makan terap atas meja mcm dekat kantin sekolah dulu kot punya nak bagi dia vacuum elok2 semua.. 


Nindia... Baik punya terapppp...senang la skit dia nak bergerak ke sana ke sini nnt. 


Hasil vacuum for 3 days.. Memang power gila suction dia. 



Nindia... Nak cabut cuci filter dia pun senang ja tak susah. 

Pasal function mopping dia pun aku suka jugak la sebab dia pandai and auto detect kawasan mana yang nak kena mop. Contoh macam kawasan rumah aku kan mostly ber carpet. Dekat dapoq la kot yang paling banyak berlantaikan tiles... So dia akan mopping dekat sini sekali... Best sebab bila dia mop pun bukan jenis yang lencun ka apa tu ka.. Dia mcm small mist and terus lap terus.. So that kawasan tu lepas dia mop pun takdak la kesan lencun ka apa ka. Within few seconds dah kering n kilat gitu. Oh ya dekat dalam mopping based dia ni kena guna a yaw kosong ja na.. Takyah duk gateiii buh detergents utk tiles ka apa ka.. Lingkup satgi padan muka hanggggg... 

Aku rekemen beli robot Xiaomi Mijia ni tam kira la G1 ka 1C ka untuk depa2 yang :

1. Baloq liat macam aku ni.. Nak ada bibik sorg tak mampu.. Tapi mampu ada sebuah bibik macam ni. 
2. Depa hat ada bela kucing2 ka anjing ka bagi yg bukan beragama Islam. Rekemended la beli natang ni.. Xdak la rumah hang bersepah dengan bulu2 ja... Ishkkk tak rimaihhhh kaaaa πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
3. Depa hat keguguran rambut banyak tu. 
4. Orang tua... Apa salahnya beli kat mak ayah dekat kampung tu kalau ada duit lebih...buat masa ni aku mampu bagi cordless ja dulu kt mak aku untuk permudahkan kerja dia cuci rumah. Serius wei ada natang2 ni meringankan beban depa sangat-sangat. Kalau tanya depa nak ke idak.. Memang jawapan depa takmau la.. Sebab xnak susahkan anak-anak beli dekat depa.. Tapi cuba beli tengok.. Senyum lebaq tak sangga-sangga.

Overall aku memang berpuas hati sangat spent duit beli menda alah ni. Aku xpayah try hard sangat nak vacuum teruk2 dengan cordless vaccum aku tu.. Just maintain apa yang patut ja lah... Bangun2 celik mata pagi2 da bersih rumah... No more rambut bersepah2 ka.. Carpet rasa berpasir ka... It is a good investment org tua2 kata... Sebenarnya tak salah pun beli gadget untuk memudahkan kerja kita. Lantak lah orang nak cakap malas ka apa ka.. Janji salah satu beban kita dah selesai.... 

Oh lupa nak cakap beza harga antara Mijia G1 dengan 1C lebih kurang dalam RM250+... So kalau sapa2 nak beli vacuum robot.. Hampa boleh la compare apa yang patut.. Mana yang sesuai dengan preference/spec hampa n bajet hampa. 


Jom aku belanja my cleaning routines... 
Jangan lula follow tiktok aku ya


















Rasanya dah lama kan aku tak buat beauty review... Ya lah asyik cerita pasal makan.. Makan... Makan ja kan.. Haih laaa...

Takpa.. Kali ni aku nak cerita pasal The Ordinary product yang aku try.. Which is Niacinamide... Bila dah masuk 30-an ni focus utama bukan make up dah... I'd been thru a phase where I spent my money for high end make up... And that phase is no longer bring any satisfaction to me anymore.




So as my skin became my priority.. The things that i put my attention to is my skin cares. Penat bila kulit muka ada problem ni.. Nak make up pun jadi payah... Bila muka break out ka apa ka.. Nk cover dengan make up tu lagi payah. So it's better to rawat dulu kulit yang bermasalah tu...

Last few months after balik dari Legoland tu muka aku nak kata break out tu idak la.. Tapi jadi sensitive maybe sebab ya lah masa kt Legoland tu masa mandi kt waterpark tu eventho pakai sunblock pun... Tapi bila panas sangat pun... And bercampur lagi dengan air yang ada clorin etc... Muka pun jadi kering...

Bila da jadi kering ni biasa la kulit akan rasa flaky.. Fuhhh mnyampah gila... Nak make up pun xbest... So memang time ni kena rajin hydrate kan kulit...minum air banyak-banyak. Vitamin C tak tinggal.. Lepas tu any hyaluronic acid cream memang tak tinggal.

So lama-lama ok kulit da recover la kan.. Cumanya i'm not satisfied how my pores look like. Even tak la worse and nampak menonjol sangat but stil i want to make them invisible πŸ˜‚

So i baca la review cakap one of the way nak bagi pores invisible adalah dengan pakai niacinamide ni. Kalau dekat Korea.. Memang diorang obses gila dengan  niacinamide n hyaluronic acid. Sebab tu kukit diorang banyam glass skin look.

And i read and watch  lots reviews for this The Ordinary Niacinamide.. And most of them been giving a positive reviews... So here I am...




Jeng-jeng been using it for almost 3 weeks plus i think. 

But before that.. Let me tell you... What is Niacinamide... 


Credit to above web. 


Benefits of Niacinamide. 

For The Ordinary Niacinamide, it can be used twice a day. For morning n evening routine. 

Directions to use :

Apply the entire face  morning and evening before heavier creams/moisturisers. I applied this right after my toner and before my moisturiser. I notice instant glow to my face after apply it 😍


The texture


Easily absorb into the skin. 






Ingredients :

With 10% Pure Niacinamide and 1% Zinc 
Aqua (water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Dimethyl Isosorbide, Tamarindus Indica Seed Gum, Xantham Gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorophenesin. 

My comment after using it:

I can see and feel my skin improves a lot. It does help to minimise my enlarged pores. It's not that easy to make it invisible.. But it's ok. I'm satisfied with the outcomes. My uneven skintone also improved a lot. I hope i can reach to the glass skin look that i hope. It' a long way to achieve it. So i shall not givin it up rite. 


I love how it makes my skin feel so glowing and toing2... 

Key to have a glass skin look like Korean did is to hydrate our skin. So main point is doesnt matter if you have oily or dry skin... Or combination skin.. U need to hydrate it. From there.. Ur skin will play it roles to absorb good nutrients into the skin. 
 I'm so glad that I had bought this The Ordinary Niacinamide to help my skin. It really does a wonderful job ❤️







Excited betul bila Dapat box of surprise dari Orgga Malaysia ni. Bukak wahhhhhh dis is soooooooo good. Macam tak percaya product dari Malaysia ada yang cun macam ni... The packaging itself very the international gituuuu. Simple but sleek. Nampak sophisticated sangat bagi aku.


Cantik kannnnnn packaging dia... 

As usual la pilihan aku mesti la untuk yang combination oily kannnn. Muka aku Sejenis combination oily. So nak cari yang sesuai tu kadang2 memang susah jugak. Ada yang kadang2 tu terlalu kuat and buat my skin become too dry. 

Jom kita tengok one by one Orgga's products

ORGGA FRENCH ROSE DAILY CLEANSING POWDER



What so hype about this daily Cleansing powder? 

It can be use as cleanser, mild exfoliation and a mask. It was beautifully crafted with a luxurious blend of organic natural flowers, clay, grains, seed, and fruit that will clean our face once mixed with the water. 

Ingredients:

Avena Sativa, Kernel Flour, Moroccan Rhassoul Clay, French Pink Clay, Almond Flour, Brown Rice Flour, Coconut Milk, flax seed meal, rose flower, rozelle flower, lavender flower, rosehip extract, elderberry fruit extract, raspberry fruit extract, orange peel, moringa leaf, goji Berry fruit extract, grape fruit extract, rose geranium oil, palmarosa oil, frankincense oil. 

Direction:

Remove make up, rinse face, pour the Cleansing powder on your palm and add drops water to make a smooth paste. 


Then gently massage in small circular motions. U can rinse with the cold water. 



To use as a mask, just prepare a make it into a paste and put it to ur face and leave it until it dry and rinse the face once the mask dry on your skin. 

For a better result follow with Orgga Face Mist and Orgga Luxe Beauty Oil 


ORGGA ROSE OTTO NOURISHING FACE MIST



The rose smells so good. 

Orgga Rose Otto Nourishing Face Mist is crafted with love using pure and natural ingredients such as superfruits and Bulgarian Roses. This ingredients believe to works perfectly to treat all skin conditions. 

Ingredients :

Rose distillate, water, aloevera leaf extract, cranberry fruit extract, blueberry fruit extract, Radish root ferment filtrate, Capryl glucoside, rose oil, rose geranium oil, palmarosa oil. 

Direction:



After using Orgga Cleansing powder, lightly mist all over the face and neck. And follow with Orgga Luxe Beauty Oil




Skin feels hydrated and supple. 😍😍😍



ORGGA LIBRA LUXE BEAUTY OIL


In love with this beauty oilπŸ’•πŸ’‹


Libra represents a balance order by the Romans and Greeks. Libra Luxe Beauty Oil is crafted with details on each ingredients to promise even skin tone, nourishing, hydrated and delayed the skin aging. It's be gorgeous, by nature! 

Ingredients:

Olive oil, argan kernel oil, watermelon seed oil,, jojoba oil, passionflower seed oil, pumpkin seed oil, hazelnut oil, tea seed oil, prickly pear seed oil, sea buckthorn oil, vitamin E natural, sunflower seed oil, rose geranium seed oil, grapefruit pink peel oil, rose oil, cedarwood atlas oil, French lavender oil, carrot seed oil. 

Direction:


Love with the texture. 


For best results, after using Orgga Facial Mist, gently massage 2-3 drops on damp skin. 





Use daily, alone or in combination with moisturiser. For an extra treat don't forget to use with Orgga Gemstone Face Roller to detoxify and rejuvenate skin. 


ROSE QUARTZ ANTI AGING GEMSTONE DUAL SIDED FACE ROLLER



Always wanted to buy this Rose Quartz.. But never thought that this Orgga Package comes with this. 😍😍😍


Rose Quartz is a gorgeous rosy pink variety if Quartz stone it is known as the love stone and valued for ist vibration of love, joy, healing, self care and anti inflammatory properties. 

The Egyptians believed that rose quartz comes with incredible anti aging properties with minerals like Iron, sodium, silica, magnesium, sodium and oxygeb to allow the renewal of skin and improved the dull complexion. 

The jade roller also works to tone up facial muscles, increase  circulation, stimulate detoxification by lymphatic drainage and aid absorption of the skin care to our skin. 


My skin feel so good after using this.. Roll over the face after putting the Orgga Libra Luxe Beauty Oil. 



In love with all ORGGA MALAYSIA products.

For those who follow me in my Instagram probably known that my skin got tanned, burnt a lil bit.. N some part is dry due to break out from previous trip to Tawau/Semporna. Now.. My skin improves a lot better. I don't mind having a darker tones... But the most important thing for me.. My skin is healthy. And yes.. I think my skin is one shade darker and its OK as long as my skin is good I don't mind having a healthy gold skin like 😜



Now my skin feels a lot better! 


If you guys wanna give a try to this local Natural&, Organic Skincare products.. Don't forget to visit :




Facebook




Instagram:












Haluuuu.. Hampa semuaaaa...
Disebabkan tengah bermalas-malasan di hotel.. Short getaway ja pun dekat Penang ni jugak Haa. So mari lah kita merajinkan diri untuk update blog ya.

Untuk kali ni nak story skit ya pasal product dari Mamonde.. Well known Korean beauty brand ya. Kat Malaysia rasa pernah nampak physical store dia kt dalam Parkson Gurney Plaza tu. Dekat yang kiosk2 tu. Sekarang ni not sure if still have or not la kan.

But kalau hampa nak senang, boleh la terjah dekat Althea Korea ja. One stop online for K beauty.



Apa yang best sangat dengan Mamonde Rose water gel cream ni?


*it claims to be suitable for all skin type.
* best for those having dry skin
* water based
*keep skin hydrated.
*calming irritation and inflamatory.
* rose smell
* using high quality Bulgarian Damask Rose.
* rich in hyaluronic acid and trehalose.

So what the keys ingredients actually do?

Bulgarian Damask Rose extract-has anti-inflamatory dat keeps skin hydrated and supple.

Hyaluronic acid- a humectant dat attract moisture to the skin and prevent dryness.

Trehalose - a moisturising agent that help bind water to the skin and prevent evaporation to keep the skin hydrated.

Best ke tak best dengan ingredients dia tu?

As for me... Aku memang gila sangat Menda2 yang boleh keep my skin hydrated ni. Yess kulit berminyak macam aku ni pun perlu ya pakai moisturiser sebab bila Muka aku ni tak ckup hydrated, makin galak la minyak duk keluaq untuk cover konon2 nya Muka aku tak cukup hydrated. Paham tak? Sebab tu la perlu ya pakai moisturiser cuma kena pandai cari yang sesuai untuk jenis kulit berminyak ni. For oily.. Memang kena cari yang jenis water based ya.

As for this Mamonde Rose Water Gel Cream ni, dia memang water based ya. So sesuai la utk oily skin kan.



Overall for me.. 

Best ka Mamonde Rose Water Gel Cream ni? At first upon application aku rasa a bit sticky to my face la. Maybe sebab terletak banyak kot. Maybe la. After da serap ke Muka, OK ja. Maybe sebab terletak lebih kot. It leaves my skin semi matte look. Kiranya kalau nak capai Korean glass skin look tu kira skit lagi la. Memang bagi aku.. OK la... Muka mmg rasa fresh lepas pakai ni... Lepas tu skin rasa toing2.

OK la.. Jom aku bagi details pasal product ni ok

Price
Rm70


Volume:
80ml


Where to purchase :


Will repurchase? 
Yes.. Why not.... 


Glass skin challenge. Using only skin care and lip balm. Jom kita sahut challenge glass skin look. 






Assalamualaikum

Kali ni nak cerita skit pasal salah satu haul aku from Sephora hari tu. Yang wipes ni aku terpengaruh nak beli sebab dia ada sekali Exfoliant function tu. Pastu combo plak dengan grapefruit kan... Memang buat aku Teringin sangat nak try kan. Yess aku memang suka bau grapefruit!

Biasanya aku akan guna wipes kalau aku travel or masa kluar nak solat ka memang aku prefer guna wipes ja. Selalu guna wipes yang biasa tu ja kan. Sebab senang kdang2 kalau travel terlupa bawak cleanser takyah nak gelabah bewak sangat. Tonyoh ja lah wipes tu kan...wipes tu biasa aku beli yang untuk baby punya ja sebab gentle on skin kan. Merata2 aku spare kan wipes ni. Salam keta.. Dalam hbag, dekat stroller. Haa nampak betapa bergunanya wipes ni.

Untuk kali ni nak la try yang Sephora. Pastu lagi ada Exfoliant tu kan. Lagi la membuak2 nak beli tu kan.


First impression, tengok packaging dia pun dah tertarik ha. Menarik warna dia. Harus ku cuba. Dah la grapefruit! 


Merah ang2. Buka2 ja dia punya tu bau grapefruit dia tu love love love sangat aihhhh. 


What it claims... 
Versus what I feel after using it... 
-memang terasa Muka tu kena scrub. Scrub surface dia agak kasar ya. So rub gently please. 
- instant glowing to the face, maybe because of the vitamin C essence yang ada dekat dalam tu. 
-Muka rasa bersih sangat2 and moist. Rasa toing2 lepas scrub dengan wipes ni. 
-lepas pakai ni raba2 Muka.. Ada la seketul 2 macam whitehead besar tu keluar. Ehh puas hati betul aku kalau whitehead besar macam tu keluar tau. 



Boleh guna seminggu 2x. Tapi aku rasa untuk aku once is enough. Another 1 aku prefer guna St Ives untuk scrub. 


Ada 2 surface types for this wipes ya.. U can refer bellow pics. 


Ni side yang plain takda biji2 tu. Yang ni boleh guna untuk cuci muka biasa tu. So before nak scrub, nak guna dulu dis side untuk removed kotoran kt Muka boleh la guna belah sini dulu kan



Yang side macam biji2 ni la side scrub/ Exfoliant tu tau. Memang rasa a bit kasar. Sesuai la nak exfoliant kan. Siap keluar lagi whitehead aku. 

Overall:

4.7/5.0

Will I repeat it? 

Hell yeah of course. Planning to buy their face wipe after this. 

Price :
RM24

Expiration date:
12 months after open. 

********

Please note that this on based what I feel on my skin. I have no responsibility if you use and if it's not working on you. And I used my own money to buy thisπŸ˜‰ 




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS