Showing posts with label food

Yeah since i'm staying in penang now...n we all very familiar with penang's speciality food...of coz nasik kandaq...yeah...not only nasik kandaq actually...penang is like a malaysian's food heaven....believe me!name it....nasik kandaq...nasik beriyani..char kuey tiaw...mee udang...bla bla bla...u named it...u got it...hahaha...
Ok lah...now biaq i habaq kat hampa semua naaa.....my favourite nasik kandaq place is tajudin hussain...located around liltle india in georgetown...plizz google it...this place offers u a great nasik kandaq...they also famous for their nasik tomato...but i never try before maybe i'm too obsessed with their yummylicious curry...hahaha...but their capati is not bad!
Okay...recommended menu for this place...kari ikan of kos!!!they are my fav!!!!gosh...now i'm craving like hell...see those pictures above?suddenly my stomach screamin!T____T...
Ayam masak merah also delicious...not to forget kari kambing ya...
N if you like something hot...u can always ask for that chilies..it's quite hot and salty...my hubs cannot hev it since dia tak tahan makan pedas mcm i...huahuahua...
Normally we always ordered 2 plates of kari ikan...1 ayam goreng...1 plate if sayoq...1 plate of kari kambing/sotong n it cost us like rm18 including with rice and water(teh o ais n teh ais as usual)...
Super cheap rite?!
So kalau ada travel around penang n tak tau nk makan nasik kandaq mana yg best...bleh la try makan kat sini ya....
Boleh try nasik tomato tu jugak...pastu nnt bagi review pasai nasik tomato tu pulak ya...

Nasib badan la hari ni hari ahad n kedai tu xbukak ahad ya....

Published with Blogger-droid v2.0.8

Since we are on a short n super quick weekend get away...we decided to have our dinner here...near to our chalet....yeah...later will tell u more about d chalet for those who are planning for super quick get away....super dekat dengan pantai...super cheapo place to stay...will let you know later..
Since we r having our dinner at hard rock cafe...both of us decided to go for grilled salmon...super sedap...comes with the butter+cheese yg akan melt...secara totalnya akn wat pencinta salmon lagi melting and nak makan kt sni bila pikiaq psai salmon..believe me!dis is d best salmon i ever taste...kalau yg ikea tu..uhh my goodnesss....sangat lah tak sedap bagi aku...huahua..
For pencuci gigi....we decided to go for strawberry cheese cake!yet d best ever cheese cake i ever taste....so for those yg nk try dinner kt hard rock cafe penang...u guys can go for dis menu..actually d burger is not bad...but since i'm so i love wif their salmon...so this will be my forever choice if i go for dinner here....
Total dinner cost here~rm131.10..
But if u r using cimb or citibank credit card..u are entitled for 10% off..

Published with Blogger-droid v2.0.8










Follow picture step by step...n things needed for ur nestum fried prawn

nota kaki:sila gunakan or tambah..garam..pak aji..n gula secukup rasa

Published with Blogger-droid v2.0.6

food lately

in , , , by Alia Farhan, 8:59 PM

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wut u need:

Fresh Tomatoes

Onions...

Garlics...

Daging...ikut la nk cincang ka...tpi aku suka yg kena potong kiub kecik2...bru la rsa sket..

Oregano n basil leaves~beli yg dlm peket satu rm2.50~3.00 ja...murah...xyah la duk beli hat McCormick bgai...sama ja rsa dia...

Capsicum

Gula

Garam

Pak aji~aku ngaku aku pkai pak aji dlm almost msakkan aku sbb mama aku pun pkai...mama aku ckp alah, org kita ni kalau makan kat mamak mkn nasi puteh kacang benci n ikan goreng pun sedap tak hengga la...tpi bila msak sdri xsedap la mcm mamak msak...mama kata lagi mau xsedap...tuang aji setengah kilo...rebus bendi pun aji...ikan goreng pun aji...silap2 nasik pun aji..

Well at least bak kata mama kalau kita jenis yg msak sdri makan ni...kita buh la sket2 dkt dlm msakkn kita...tpi xdak la aku tanak nasik or goreng ikan ka rebus bendi pun nk letak pak aji kesyang tu...alah...kau ingat serbuk knorr smua tu bebas ka msg?tipu la...

Ok back to d recipe...


Wut u nid to do

Potong fresh tomatoes n blend...

Panaskan minyak...guna palm oil sudah...pliz be proud of our own oil..kalau kau blajaq chem eng mcm aku...kau pun tau palm oil ni pun bgus ja cuka barat ja nk mndown grad kn kita pnya ni sbb xnak kita pnya mnyk jdi hi price so mulalah diorg sebarkan dakyah2 kununnya palm oil ni jahat gila...nnt entri yg akn datang akan aku cita mcm mana palm oil ni bleh jdi jahat gila okeng?!

Back to topic...pastu tumis la onion n garlic smpi layu2 n then msukkn tomatoes yg kita blend td...

Terus msukkan daging kisar/daging kiub td...

Tambah ayaq agk patut padan n then buh la garam gula n pak aji sket...pak aji tu buh sket ja..jgn over k...p mati la org barat xmakan pak aji ka apa ka...janji satisfy kita pnya tekak...huhu...apa kenda pun kalau bab2 makanan ni kita jgn over2 rite..over garam hi blood..over gula diabetes...over pak aji nnt ssh nk mngaji n botak..pndek kata bersederhana la ya...

Okeng2 sori mak da over ekting...

Biaq la sampai kuah tu pekat...

Pastu capsicum2 td yg da potong buh la dlm kuah tu...

Kalau nk buh cendawan butang...buh la sblm capsicum td ya...

Spegetti tu awai2 lgi kena rebus ya..buh garam n minyak sket spya bgi rsa n xdak la spegetti tu melekat2....


Ok lah heppy tryin...


P/s:dulu tingat msa belajaq...ada membe aku tnya kt lcturer aku psai msg...ada org wat testin kt rumput ka apa ntah..pastu mati rumput tu...lecturer aku kata mana leh sama kan rumput tu ngn manusia...well at least kena la test kt tikus2 putih kt dlm makmal(puihhh skema nya ayat aku)....well,aku sokong ckp dia...byk testing pun pkai tikus bknnya rumput...trpulang la kt org...kalau korg mmg banned gila2 pak aji ni..aku mmg syg pak aji cuma aku xpkai la over2 mcm kt kedai2 yg pkai stgh peket dlm msakan depa....tpi korng pasti ke kiub knorr tu smua bebas pak aji?sbb serius sama ja dua2...hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS