Showing posts with label food

My fav steak..

in , , , by Alia Farhan, 8:18 AM

Tenesse steak by TGIF


New york steak also by TGIF...
ok now have to off or else...nnt kebuloq plak...
K bai...

posted from Bloggeroid

Food lately

in , , by Alia Farhan, 6:53 AM

Char kuey tiaw parit my fav!
Delicious siput belitong...srooot sroot
Yummylicious kepah...nyum2

Where to find?
Penang of coz....

Supper tonight

in , by Alia Farhan, 7:24 AM

Vanilla drink n kit kat

Errrrr

Rainbow cake wif cheese topping....

N dont forget all the pregnancy supplement....

Gud nite people!

posted from Bloggeroid

Hairan bin ajaib...

in , , by Alia Farhan, 9:59 PM
Ok al kisahnya aku ni..sejak2 preggy ni mmg la suka sgt bedai nasik ayam...mcm suka sgt lah...xtau nk xplain mcm mna kt hampa semua...
So tgh hri tadi...before laki aku p jmpa tukang dia...kami singgah la dulu kat Astaka Medan Suri ni..laki aku ckp kt situ ada nasik ayam best...nk jdi crita plak...kedai tu plak tak bukak....so kami p la makan kt satu lgi kdai ni...siap order ayam double lagi...wahhh kemain berselera dua2 nak baham....

Nmpk sempoiii kan..org penang kata..
tapiiiiii.......
Rsa dia tastelessss........
Adoiiii nasik ayam pun ada jugak org tak reti wat....sambil mbebel2 dalam hati aku....yalah...org meniaga plak tu...xkkn la tak reti2 kot...aku wat sekali bgi satu family makan pun menjadi...ayam kukus hainan lagi tau dak....
Rasa marvelous...semua makan shingga menjilat jari......x caya p la tanya adik....
Sampai laki aku pun kata nasik ayam aku taraf chicken rice shop...hohooiiii...ok lebeh2...tpi mmg laki aku mmg suka la ngat chicken rice aku...
Serius aku frust makan tdi...sbb bagi aku...chicken rice ni la menda paling simple nk masak...kenapa la rsa dia mck tu...alahai makcik pakcikkk....nak saya bagi resipi saya ka?nnt check la kat dlm blog saya ni...ada ja recipe chicken rice tu...
Ksian kat bebi saya tau....
Bukan la aku nk komplen or tak brsyukur aku dapat jgk makan...tpi kalau wat meniaga ni...msak kena la sedap2 tip top...no wonder la...aku ngn laki aku ja yg p mkn stu tdi...
Cessss

posted from Bloggeroid

Hungryyyy!

in , , , , , by Alia Farhan, 6:18 PM
Pagi td da bfast da pkul 7.30 kt canteen...ni kui 9.30 perut berkeroncong kencang lagi!baby mama lapaq ehhh....sabaq naa sayang...satg kita mamam k...mama da beli da mknan siap2 tdi..mama tau sayang tak suka makanan kt canteen compny mama ni..tak sedap kan sayang..


Sayang mama nk makan doyan crepe ka?nnt mama suh abah order ag k...jgn nakai2 kt dlm tu...


Hat ni xpa...ada lg kan dlm peti ais kt unah tu ya baby..satg balik petang ni kita mamam k...

Oh ya...doyan crepe n rainbow cake in jar ni tersangat la sedapppp....ni aku order kt hasben aku pnya kezen...kak mam....sedap oi dia wat...aku yang tak brpa gemar doyan pun leh suka kat doyan crepe ni...rainbow cake ni pun sodap...sapa nk order kat dia leh roger aku...order utk org2 skitar perlis n penang ja lah..utk penang pun kena check dulu bila dia balik k....

posted from Bloggeroid

Mama

in , , , by Alia Farhan, 5:24 PM
Betul org cakap..kasihnya ibu membawa ke syurga kan?xkira lah kita da umoq 30 ka brapa ka...as long as our mother still alive..kita tetap akan menjadi anak kecik dia...kita tetap akan kena marah bila ada menda yang tak kena di mata dia..tetap kena puji melambung2 bila kita wat sesuatu yang membanggakan dia...tetap jugak dibelai dengan penuh kasih sayang tak kira la berapa umoq kita kan?!
Look at me...tak kira la macam mana aku ni kuat membangkang kata2 mama pun tetap jugak mama sayang...tetap jugak bila balik rumah mama..cakap ja nk makan apa..kalau ada mesti mama akan usahakan lagi2 tgh pregnant ni...lagi ngengada aku...hikhik...bukan aku ok...baby aku ni yg nak...selalu bgi alasan macam ni kan...rsa nk lempang dak?!jangan jeles....
Bukti kasihnya ibu....


nasik goreng kerabu yang super sedap



tomyam seafood yg marvelous!

Walaupun simple...tp tetap lah sedapppp

posted from Bloggeroid

Makanan

in , , by Alia Farhan, 9:31 AM
Sedapnya lah bihun sup mcm ni....
Mode;melantak is ON


posted from Bloggeroid

Moi

in , , , , , by Alia Farhan, 9:24 AM
Well eating moi kinda referesh my memories that i have wif my late abah..like seriously..T__T
Sebab apa?sebabnya i stil remember those days after SPM it was only me n abah at home..mama n adik pulak p kl...so both of us have a bad food poisoning...nak makan nasik...well mmg tak lah kan!minum ayaq pun keluaq balik...its either cherry berry or muntah...dua tu ja...so bila da ok sket by petang tu...i decided to cook for abah n me...a porridge!ok main hentam ja masak....letak ayam la...then letak isi ikan yang da direbus la...hahaha...never thought that abah loved it so much...n so do i....rasa mcm best ja...ya lah first time masak da ada org suka n appreciate sangat...tak ka suka nama nya..he's one of d reason i love cooking so much...u know why?sebab dia tak pernah kondem masakkan aku tak sedap eventho sometimes sangat miserable n xsedap!ok now i miss him so bad....wut eva it is....i hope he's doing well there...bcoz God love him more than i do....
Ok lah abah....
Gtg now...
Al Fatihah....
Lots of loves from your daughter,
Acik
Please enjoy the pics....
Oh ya moi is loghat utara...which is stand for bubur nasik or porridge...


Moi kosong+ayam



Ikan bilis goreng wif bawang, teloq dadar+bawang puteh goreng



Serunding daging nyum2



Campurkan semua..finally!yummylicious

posted from Bloggeroid

ice cream time

in , , by Alia Farhan, 7:44 AM

Walls selection...strawberry cheesecake!
Mmg terbaikkk sangat...rasa mcm ice cream cake...to be exact ice cream cheesecake in strawberry flavour!
Apa lagi...boleh try dah pasni k....

Xoxo

Published with Blogger-droid v2.0.8

lauk simple

in , , , , by Alia Farhan, 6:57 AM

Cakap psal sardin...sapa lah tak pernah makan kan...aku dulu2 msa stadi kat unikl~micet melaka tu....tara duk hostel pun bukan main lagi main masak2 kat hostel....beli sardin tin byk2 bila awai bulan wat stok ngn roomate aku...pastu stock beli ikan bilis pun wat stock jugak..bawang ngn cili padi tu mmg wajib ada...senang kau...ujung minggu kalau lapaq ja...lauk kat cafe micet plak kadang2 mcm nk bgi kuceng makan ja...baik kami msak2 kat bilik....mula la sesi memasak..multicooker ada...rice cooker tu mmg wajibul ghunnah kena ada...jangan tak tau aku siap bwak microwave tau...gila otai...msak megi pun guna microwave ja kalau lapaq tgh mlam masa stadi dulu...pastu laki aku ni dulu2 tgh mlm kalau dia skype ngn aku...kalau dia tau aku tgh melahap megi...mesti dia pun sebuk jugak request sruh aku masak...tpi tyme dulu kami mmg tak bercinta la...cuma as kawan baik or teman tapi mesra...ehhh...sebab tu la kot dia jatuh cinta ngn aku...sebab aku pndai masak...wakakak...
So...cakap psai sardin ni...aku rsa ni essential items yang hampa kena standby kat rumah...mna tau kalau lapaq ka...malas nk masak...nk wak keluaq daging or ayam dlm peti ais brkurun nk tunggu dia cair kan...better la hampa bukak ja sardin hampa ni...msak...buh la apa hampa nk buh...weiiii takkan resipi nk wat sardin simple pun nk mintak kot...lempangggg kanggg....sama jugak dgn ikan bilis...wajib ada tau...bawang ngn cabai melaka tu mmg la kena ada...sedap bila goreng skali ngn ikan bilis tu or ikan masin...buh dalam sardin pun sedap.... Ok la...ni la update untuk malam ini...makan mcm ni ingat laki aku xsuka...rupanya dua kali tambah jugak...pastu ckap tenkiu sayang...sedap u masak lauk malam ni...walhal aku duk msak siakap 3 rsa xdak la muka beria heppy mcm makan mlm ni...lauk yg simple jugak dia berkenan...mmg sebijik sama ngn aku laki aku ni...ni mesti kes teringat dulu2 selalu duk makan sardin aku masak masa kat melaka...terkenang la tu kan....
Huahua
Tgk...aku tekel laki aku dgn perut dia ja....senang!pegang perut dia...sama ngn pegang hati dia...ehhh apa pnya peribahasa lah ni...
Ok lah chow.....
Guten nacht

Xoxox

Published with Blogger-droid v2.0.8

dinner di malam minggu

in , , , by Alia Farhan, 5:19 AM

Disebabkan kemalasan yg menimpa2...dan tahap kerajinan memasak yang makin menipis...malam ni layan je lah maggi goreng mamak kat kedai mamak kt umah aku ni...
Ya ya aku tau makan megi tak bgus utk kesihatan..bukannya aku makan selalu pong...da brpa bulan da xmakan...baby dalam perut ni pun nk gak tau apa rsa meggi goreng mamak tu ye dak....xpa..dun wori...aku request mamak tu letak sayoq byk2...bgi balance balik kan ke tak bagusan memakan megi ni...ya lah..megi ni kan kaya ngn wax...utk pngetahuan anda wax mngambil masa 3 hri utk di digest sepenuhnya oleh perut anda...so for d next 3 days aku xleh makan menda2 yg kaya ngn wax mcm megi n mee....oh ya...fyi...wax ni can lead to cancer tau....so jgn gila sangat hentap mee meggi tu tau..
Tapi percaya la...kat kedai mamak kat umah aku ni...meggi goreng mamak dia adalah super marvellous...sedap aih...buh apa pun tak tau haih...pastu siap request ag ayam goreng bahagian thight...nyumm2...tpi aku selalu kata kt hasben aku bahagian hips dont lie....ya la sbb dkt sexy part ayam kan...hewhew...apa kau merepek ni alia?!cabai potong is a must!kalau dqk..xnama la alia farhan cik oiii...
Oklah...tara makan2 mcm ni ngn ayaq teh o ice pun kena rm7.90...mau tak kaya ane ni...ntah2 bini kt india pun 2 3 org kan..xpa la ane...disebabkan i malas nk masak hari ni...n gaji pun baru masuk...maka aku dengan baik hatinya rela di pow oleh anda dgn harga sedemikian rupa...
Sekian...

Xoxo....
Poyo ja kan!

(ekeleh blog psai dia makan kt kedai mamak ja pun...kecoh aa minah ni....->ayat stalker!)

Published with Blogger-droid v2.0.8

Baru ja upload gambaq kerabu so'un yg prepare utk dinner td...kawan aku saina aku cik eta request nk resipi...tgk2 tup2 dak ain jenny pun nk jugak...
Ok lah...ni utk korang dua...pasni kena wat sdiri okeh...memandangkan menu adalah simple thap gaban...hinggakan org pemalas mcm aku ni pun leh wat...
Well actually hari ni xdpt nk p reja...sbb dri smlm lagi perut aku ni senak2...bangun pagi pun stil senak gila perut ni...sudahnya setengah hari atas katil...
Ckp la nk ckp aku ni manja ka apa ka...haah mmg aku manja pun...org tak pernah preknen mmg takkan paham apa aku rsa...
Dushhh...emosi nyah!
Ok lah back to topic...
Sorry ter emo skit....
Memandangkan nenek moyang aku mmg ada berasal siam mari...maka nya...masakan2 aku mmg byk dipengaruhi oleh siam...apa pun
Next~~

Bahan2:
-so'un...nama pun kerabu so'un kan...
-udang
-sotong
-ikan bilis da digoreng ranggup
-cabai melaka
-lime juice~yg ni aku beli kt kedai siam byk juai...aku rsa belah2 utara mmg byk juai lime juice dlm botoi ni...tp kalau tak dak...guna ja limau kasturi tu...perah n amek juice dia...
-daun rempah
-bawang besaq
-bawang puteh
-tomato~tpi aku xbuh pun sbb stok tomato da ilek...
-namfla~atau kicap ikan or sotong...
-pak aji~nomoto sket..
-bunga kantan~xdak stok so xbuh...kalau buh for sure sedap gila...

Cara2:
~rebus so'un...da lembut semua boleh toskan...tos lama pun xpa...biaq xdak ayaq kalau boleh...
~pastu didihkan ayaq...agak ayaq duk membuak tu...masukkan sotong n udang yg da dibuang kulit...pantas tutup api n biaq sat..pastu terus tos udang ngn sotong td...takut kalau lama nnt kecut sgt la pulak
- sonutk seasoning dia..aku tumbukkan garlic skali ngn cabai melaka...then campurkan dengan lime juice tdi...
-then buh bawang besaq yg da dipotong...pastu buh namfla...jgn lupa buh pak aji sket...agak patut padan ja...jgn over!
- pastu buh daun rempah yang da dipotong halus2...
- then kalau ada tomato ka bunga kantan pun boleh buh skali...
-pastu campak masuk ja so'un tdi..sotong ngn udang yg da rebus tdi....finally jgn lupa ikan bilis yg da digoreng tadi....
- then da siap n ready utk dibaham...

Best serve with tomyam seafood....
Selamat mencuba

Xoxo

Published with Blogger-droid v2.0.8
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS