Jalan-jalan Cameron Highland 2020 : Tiny Boutique Habitat

 Memandangkan satu dunia dilanda Covid 19..maka kebanyakkan negara mengamalkan dasar tertutup dengan menutup borders masing-masing. Dan berikutan dengan itu.. Maka marilah kita Cuti-cuti Malaysia sahaja ya anak-anak.

Plan nak ke CH ni.. Actually plan kakak aku n mak aku lepas habis PKPB hari tu... Time tu dah boleh mrentas sempadan negeri tu. And mak n kakak aku pun balik ke Semenanjung... And kebetulan kakak aku amik cuti xsilap lama juga la. Ya la.. Dah la raya tak boleh balik... Pastu keja sebagai frontliner buat lagi la orang tu stress kan.. Ni Sabah hit balik Covid cases.. Fuhhhh... πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”



Ok la... Back to the story.. Plan kami hari tu.. Bermalam di Cameron Highland selama 3 hari 2 malam... Dan diikuti bermalam di Batu Kurau Perak lepas turun dari Cameron Highland.

Kami gerak ke Cameron Highland hari Selasa... Very d best la pi CH time2 orang xdak ni. Cuba bayangkan kalau weekn yang orang dah masuk  gaji.. Meremut weiiii....so we managed to relax la bila dekat sana sebab everything is so relaxing... Tak payah nak berebut2 n bersesak2 dengan orang kan. 

And kami stay dekat Tiny Boutique Habitat. Yang terletak dekat Kampung Taman Sedia. Aku suka Taman Sedia ni... Sebab dekat sini majority orang-orang kita. So nak makan ka apa ka senang la jugak. Tak payah la nak sakit-sakit kepala nak pi breakfast jauh-jauh ka.

Aaa jom lah aku jamu gambar dekat Tiny Boutique Habitat ni ya. 



Ni office & rumah owner. Lawa sangat


Ni cafe dia yang fames dengan pizza kayu arang tu. 


Tengok lah lavender dia.. Subur gilaaaa... Wangiiii jaaa❤️❤️❤️


Look at the hydrangeas 😍😍😍


Ni dah nak masuk ke area tiny house dia. 


Register dulu untuk check in. Kena daftar amik suhu semua orang. Ikut SOP ya. 


Jom lahhh kitaaa... 


Ni la tiny house nyaaa.... Cantik kan... So ingerishhhh.... 


Rumah owner and rumah2 kecilnya yang disewakan... Ahhh gituhhh.. Lawwwwaaaaaaanyaaa lahaiiii tempat ni... 

Okjom kita tengok dalam rumah dia pulak macam mana... 


Masuk2 pintu akan nampak macam ni... Ada katil queen.. Ada sofa bed dejat hujung tu... Pastu tepi sofa bed tu ada tempat sidai baju and tempat nak solek. 


Ni bahagian atas ya. Aku and anak2 aku tidoq dekat atas ni. Sejukkkk gilo malam2... 


Ni permandangan dari atas ya. Ecah tu suka sangat turun naik sini.. Ok la tangga dia tak la curam or menakutkan... Turun2 tangga tepu tangga ni toilet. Toilet lupa plak nak tangkap gambar. Tapi toilet dia bersih ja. 


Ni view dari atas ya. Cantik kan. 


Ni dekat garden dia... Actually dia ada bela arnab.. Goose dengan apa ntah.. Ala2 super mini zoola.. Aku lupa nak tangkap gambaq anak2 aku duk feeding binatang2 tu. Tapi best la budak2 kan.. Tak pernah duk main arnab.. Kat sini dapat la main. 


Feeling2 kampung dekat Normandy France pulekkkk πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Ni dari tiny house nak ke cafe dia. 


Hai tuan rumah.. Ada orang ke tak tuuu? 


Ni buah πŸ‹ nala punya besaq dekat Garden dia. ❤️❤️❤️


Fresh fig... Teringin sgt hari tu. Dah la aku memang suka yang fresh... Haihhhh


Cherry tomato owner... Kemain lagi.. Aku tanam kecik2 ja buah dia... Lubang idung aku besaq lagi tauπŸ˜‚


Cantik kan landscape garden dia ni... Sejukkk rasa hati memandang... .. 


Malam tu kami buat steamboat /oden dekat garden dia. Ada la dia sediakan meja dekat luaq hujung2 garden tu untuk orang lepak makan. Aku pulak bawak portable stove tu.. Maka dengan ini.. Haruslah ber oden


Ber oden la kami malam tu. 

So sesapa yang nanti tengah mencari nak bercuti kat Cameron Highland and nak stay mana.. Boleh la consider Tiny Boutique Habitat ni dalam list hampa. Satu tiny house ni boleh fit  up tp 7 persons ok.. 

Rate dia tak silap aku dalam RM350 satu malam. But to be honest bagi aku worth the price sebab boleh masuk ramai kan. Kalau amik hotel paling ramai pun maybe 3 dewasa.. Kata la rm150+.. Kalau dua bilik dah berapa kan.. Lebih kurang jugak sebenarnya. Baik cari tempat yang selesa and cantik macam ni. Tak silap aku, Kakak aku booking dejat Booking.com.. Memang berbaloi la dapat feeling2 duk tempat orang putih tanpa pi jauh2.. Ehhh... 

Oklah... Tu ja nak review... Bagi aku tempat ni memang lawa sangat2. Bilik pun selesa... Pastu owner pun pandai bagi nampak tempat ni "hidup" sangat. Good job to the owner n teamπŸ‘
















2 Comments

Post a Comment