Rutin seorang mama | Aku Supermama

7:29 PM

Bunyi macam seronok kan tak kerja duduk rumah. Mengadap main fon. Kahkah. Hakikatnya Allah saja lah yang tahu betapa men-yotong nya supermak2 sekalian. Kannnnn???


Cerita aku  bukan seorang  Supermama


6:00-6:30am : Bangun n solat Subuh. Siapkan bfast (ni kalau tak terbangun lambat la kan)
6.40am: Husband tolong mandikan si kakak untuk ke sekolah.
7:00am : Hidangkan bfast.
Tu belum kira Aishah bangun nak susu celah2 nak prepare bfast or solat ka😥


Macam ni aku da prepare siap-siap malamnya lagi. Sambal da siap buat. Telur da siap rebus. Ikan bilis siap goreng. Ayam siap perap. Bangun pagi masak nasik lemak and grill ja ayam yang perap malamnya tu. 

7:15am : Siapkan kakak bagi tomey-tomey.
7:35am: Bfast kakak n hubsie.


Tapaukan sekali dekat Amir. Dengan pakej sandwich tuna lagi ha. Aku siap da pesan jangan lupa bawak balik tupperware aku sebab tu TUPPERWARE BUKAN TIPUWARE. kahkah ada penegasan di situ. Sebab apa aku kena remind macam tu? Sebab selamba katak dia pi buang jug and bekas tupperware aku masa nak renovate rumah hari tum nasib baik 2 bekas ja. Kalau tak bini hang hijau jawabnya


8:00am : kakak dah pi ke sekolah normally dis time Aishah da bangun
8:30am : Aishah feeding time. Lepas tu bagi dia main-main sat apa yang patut.


Tu port terbaru dia. Feeling-feeling kerusi dia sendiri la tu.

9:00am : bagi mandi Aishah, susukan apa yang patut. After that perform Dhuha.
10:00 am : mama pulak baru mandi. Kahkah.
10:15 am: prepare simple lunch
10:45am : update blog/bisness
11:50am : ready amik kakak kat school.


Kakak yang bubbly. Sayang kakak forever.

1:00pm : sampai rumah terus lunch, bagi kakak mandi, mama solat n prepare kakak untuk mngaji AlQuran
1:50pm: get ready untuk ke rumah tok mama untuk mengaji.


Gey ready nak pi mengaji.

2:30pm : sampai rumah. Cepat-cepat susukan Aishah. Kakak normally terbongkang dah. Aishah pun goal. Dengan mama2 pun goal sekali. Kahkah.
3:30pm : update bisness apa yang patut n rest.
5:30pm : prepare n top up masak untuk dinner.
6:30pm: bagi kakak n adik mandi
7:00pm : suap anak2 makan.
7:30pm: maghrib and mandi
8:30pm : ajar kakak reading n writting.


Sory kakak kalau mama garang macam KINGKONG

9:30pm : main dengan anak-anak before sleep.
10:30pm : make sure both sleep.
10:45pm : laundary time (basuh and lipat time anak2 tidur)
11:30pm : kemas dapur and kemas hall. Jemur kain.
12:00am : ready to sleep.
Tapi selalunya kul 1 pagi jugak yang tidur nya. Biasa la update bisness ig pun laju time2 tu la.

So sapa cakap jadi housewife tak penat? Kadang-kadang rasa macam dah jadi super sotong dah. Kahkah. Tapi ok la, seronok tengok anak-anak depan mata.

Macam aku basically da set laundary aku waktu malam. Kalau siang aku just basuh yang senang and cepat kering ja macam cadar etc. Laundary time aku memang time anak-anak aku dah lena. Tapi sekarang ni aku tengah taip ni dah kenapa mata aku nak pejam-pejam pulak dah. Yeah lani baru 11.25am. Japgi 11.50am kena get ready nak pi amik kakak dah.

Ok la hampa. Chow. Nak kena update pasal bisnes pulak ya.

Hampa kalau sudi jangan lupa follow Instagram @scandi_scandu tauuu




You Might Also Like

23 comments

  1. Dah nama pun mak mak kan kerja memang takkan pernah habis

    ReplyDelete
  2. Tudia betapa besarnya tugasan sorang suri rumah naa. Semoga dipermudahkan segala urusan harian Alia k...

    ReplyDelete
  3. Alia seorang Supermark.. Yang tak ada anak pun kerja rumah tetap ada sokmo kan..

    ReplyDelete
  4. Banyak sebenarnya tugas seorang ibu.. Mcm zaza yg belum kahwin pun duk rmh.. Kemas2 masak.. Dan lain2 kadang letih jgk.apa pun itu lah pgalaman hidup kan.. Zaza pun akan lalui jgk suatu masa nanti hehe

    ReplyDelete
  5. Memang semua housewives macam nie kan. My mum pun sama - bangun paling awal dan tidur paling lewat. Semenjak kami semua dah besar panjang, kurang sikit la penat dia.

    ReplyDelete
  6. Memamg kita ni supermak. Paling awal bangun and paling lewat tido. Keja rumah memang tak pernah nya nak habis.

    ReplyDelete
  7. Respect betul la dengan surirumah yang sepanjang hari kat rumah uruskan anak-anak dan keluarga. Bukan semua orang boleh hadap buat semua tu setiap hari. Macam emi sendiri pun jenis yg cepat stress kalau nak kena duk rumah uruskan hal rumah je . dengan karenah anak-anak lagi.

    ReplyDelete
  8. Walaupun saya bukan seorang wanita dan juga belum berkahwin tapi saya dapat rasakan kesusahan dan juga kepayahan tugas mereka memang banyak jadi respek pada semua ibu-ibu diluar sana.

    ReplyDelete
  9. Betul. Sy sangat salute tgok housewives. Banyak benda nk kne urus. Tambah2 kalau ada kerjaya sampingan. Fuhh mmg ironlady lah !

    ReplyDelete
  10. Wahhh respect. Bukan mudah jd surirumah. Mmg btol2 superwoman..

    ReplyDelete
  11. Macam nie lah keje mak-mak kan, Kak Sue pun sama juga suka mendobi sebelah malam. Nanti siang kurang sikit keje, tapi nasib baik sekarang anak-anak dah besar. Ibu boleh lah rehat sikit sambil tengok drama Korea.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. Supermom. Chaiyok you can do it. Banyak nye kerja. Teringat mak kat rumah. Mesti dia penat huhu

    ReplyDelete
  13. hahaha tupperware bukan tipuware! i laugh! btw.. wow what a hectic schedule you have! salute! no time for yourself to relax and enjoy.


    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  14. betul. jadi full time house wife ni memang penat sangat, keje tak berhenti dari bukak mata pagi sampai lah nak tido di malamnya

    ReplyDelete
  15. hihihi.. paling kelakar baca tang siap pesan kat anak-anak suruh bawak balik bekas makanan tu.. hihihi.. sama macam TB la.. kalau tupperware.. tolong jangan tinggal kat mana-mana yea.. maheiii tuuu.. kui3.. rajin mamanya siapkan bekal breakfirst untuk hubby dan anak2 nya.. heee

    ReplyDelete
  16. Memang masa anak2 kecik dan bersekolah memang mak2 sibuk memanjang tak cukup kaki tangan terpaksa upah tangan lain pulak..hahaha. Tapi bila anak2 dah besar panjang...mak2 dah boleh goyang kaki...sampai bosan pulak dok umahh tak buat apa...:D

    ReplyDelete
  17. status mak walau macam manapun kena jadi supermom...anak2 memang akan bergantung kepada kecekapan seorang mak heheheh

    ReplyDelete
  18. A few more years then I'll have to go through this, sleep early, wake up early. huhuhu

    ReplyDelete
  19. Siapa kata suri rumah tak dak kerja..kan??kita kerja sampai ke malam ..

    ReplyDelete
  20. ada time table dah macam sekolah.. hehehe.. penat kan even dok rumah.. tu la my mom slalu dok bgtaw

    ReplyDelete
  21. Fuhh penuh jadual tu dr pagi sampai ke tgh malam. Pkl 1 pg br tido lps tu pkl 6 nk bgn dah. Esok sambung rutin yg sama lagi ye alia. Memang super mak sangat2 ni. Org keje pejabat pun tak sepenat dan sesibuk org duduk rumah. Stay healthy ok.

    ReplyDelete
  22. Memang Super Mama ni.
    Masa anak-anak kecil ini lah kita ingin membina memori dengan mereka. Bila dah besar esok masing-masing dah ada kemahuan mereka sendiri.
    Ajak jalan pun kadang tak mahu ikut.

    ReplyDelete