Cara mengetahui warna under tone kita

7:14 AM

Hai holaaaa...
setelah berkurun lama tak blog berhabuk kan.
kali ni nak kongsikan pasal pemilihan warna / shade foundation yang betul berdasarkan warna undertone kulit kita. Seperti yang sedia maklumkan kita ni dilahirkan dengan berbagai warna kulit. Ada yang cerah, ada yang sederhana cerah..ada yang tanned. Yang cerah pun ada macam-macam warna cerah, yang neutral pun macam-macam tona pun ada sama jugak yang tanned skin.


What ever color n shades you are...embrace it


Sebab tu lah aku tersangat-sangat lah kagum bila tau Rihanna @ Riri mengeluarkan foundation dia sendiri yang bernama Fenty Beauty dengan 40 shades yang berbeza. Makaihhhh banyak gila kan shades yang ada. Yalah, untuk fair shades pun dah ada banyak gila...tapi yang paling sadis kan kalau pi ke Sephora shades yang sesuai untuk aku da OOS.


Mengikut Sephora punya apps...shade yang paling sesuai untuk aku berdasarkan code Fiji Nars and NC25 Mac...code yang sesuai untuk aku adalah 180. TETAPI SOLD OUT LAH PULAK DEKAT SEPHORA ONLINE PUN!!! I cryyyyy


And mengikut sales girl dekat Sephora, dia kata orang Melayu kita ni kulit gelap pun sanggup amik kod/ shades yang cerah nak mampuih...sampai tara tu obses nak putih noks. Ni sahih depa tak kenai kembaq aku Beyonce ni. Bahahah.


Well said ma twinnnnn😝😝😝



Right before we go thru the color shades, it's also important for us to know our own skin type; oily, dry or combination. So if we have know what type of foundation can suit our skin type; the next thing to do is finding the right color / shades that match our skin. Yeah yeah supaya kejadian Melayu lupa kulitnya tidak berlaku lagi di masa akan datang. And adalah penting umtuk kita tau kita ni jatuh category which undertone. Oklah pening ya Under Tone la Surface Tone la apa la. Ok macam ni ya, warna surface kulit kita adalah terdiri dari macam-macam warna, contohnya; ivory, beige, light, medium, olive, tan, dark , etc. Yes this is generally shades of our surface skin tone. And hell yeah, what the heck is undertone?? Undertone adalah warna di bawah surface skin kita.

Ada tiga jenis undertones;
Cool ( pink, red, bluish undertones)
Warm(yellow, peachy, golden undertones)
Neutral ( a mix of warm and cool undertones)

Konsep terpaling salah adalah, orang yang berkulit cerah mempunyai cool undertones. Contoh paling terdekat aku, kalau tengok kulit jatuh kategori cerah tapi tak lah cerah putih serlah tu ya, but my undertoned is warm (yellowish)..sebab tu aku kena pakai Nars kod Fiji ( yellowish tone)..Fiji ni fall for under light shades ya kalau dekat Nars tu. Itupun shades light yang ke 5. Kalau yang local memang aku suka Rosetyara Rose code. Ni pun memang my ultimate favourite.
And kalau celebrity pulak, Nicole Kidman adalah contoh yang mempunyai kulit cerah serlah tetapi ber undertoned warm gitu. And untuk yang berkulit gelap tetapi mempunyai cool undertones adalah supermodel seperti  Alek Wek.



Jom check macam mana nak tau undertone kita

Urat Nadi

Check di bawah cahaya matahari pergelangan tangan korang, and check urat nadi hampa warna apa.

source: https://corporate.target.com/article/2014/04/picking-the-best-foundation-for-your-skin-tone


 Emas atau Silver

Ni antara trick paling old school depa kata. Hampa look cantik dengan Silver/Platinum atau Gold/ Rose Gold? Bukan apa yang hampa suka tau. If hampa look good in both silver and gold, hampa jatuh kategori neutral undertoned. Kami rasa kami cantik dengan Gold+ Rose Gold bila mai tua2 ni.ehhhhh. But i still love my pandora bracelet cuma aku tak rasa aku cun dengan pandora tu. So i guess it makes me a total warm undertoned person.


source : http://heartofgoldjeweller.co.uk/


So apa kena mengena surface tone dengan undertone?

Ada kena mengena ya, sebab bila kita tau undertone kita, kita akan tau which color suits  us; for example the colors of our lipstick.  Pernah tak korang pakai lipstick tu kaler dia memang cun habis bila orang lain pakai tapi bila hampa pakai Ya Rabbi...tak bleh blahhhh bluergggggghhhhh gitewww. Yes aku ada shade yang aku memang bila pakai muka aku nampak macam mak tiri, witch, wizard of oz, sakit dan sebagainya. Meluat kannnn. Ya aku try buat dunt care tapi turn out sometimes to be haramJ. Goshhhh.


source: http://cindyrobsonstyling.com.au/your-colours-warm-cool/


Ni la paling sucks sekali. Serrr betul orang Penang kata. Memang nampak muka aku macam sakit ja. Kunun2 dunt care la kan. Tapi bila tengok gambar Ya  Rabbi😂😂😂



Aku rasa dalam banyak2 color..yg boleh blah dengan aku adalah color yg agak pinkish n nude color.


Samalah jugak dengan pemilihan warna foundation, yang ni paling penting. Hang kena tau hang jenis cool ka warm...sebab apa kalau pilih color based yang tak sesuai tu yang nanti jadi kelabu asap la apa la.


source: http://www.fhclub.com.my/p/hnv-3ce00010-3ce-glossing-waterful-foundation-nude-beige-#.VXEdO9IirIU

Macam aku memang kena go for yellow base..kalau aku go for pink base In Sha Allah muka aku nanti kelabu asap lepas foundation tu oxidized. 


Pernah dak hampa tengok orang yang mata dia fuyooo color lens dia pakai tu fuyooo langsung tak sesuai dengan dia. Pernah nampak dak? Sebab tu kena tau color lens apa yang agak sesuai dengan undertone hampa tau. Jangan main sauk orang mata biru hampa pun nak mata biru. Tu namanya ngok. Sama la jugak dengan rambut noks. Paris Hilton rambut blonde hang ala-ala Naomi Campbell pun nak rambut blonde. Agak-agakla noks. 


Pertama, kita lihat pada grafik untuk memahami perbedaan antara tone warna rambut cool, neutral dan warm. Hal ini penting ketika memilih warna yang tepat untuk Anda!
source: http://www.blog.buyhaircaredirect.com/guide-finding-hair-colour-you/


So kalau hampa nak pilih untuk tukar warna rambut, jangan la pilih yang terlampau over untuk tones hampa ya.

So agak-agaknya hampa dah tau ka undertone hampa yang mana satu?







You Might Also Like

11 comments

  1. First time saya baca penerangan warna kulit dan makeup.

    ReplyDelete
  2. Lagi baca lagi pening. Tapi serius best. Kami tak gemar mekap, sampai skrg x tahu kulit ni jenis cerah ke sawo matang ke. Haha. Teruk dah ni. Lipstik pakai yg ikut darah ja sokmo

    ReplyDelete
  3. Walaupon i tak pakai foundation tp info nie sangat bagus. Baru tahu warna kulit kita ada different undertone.

    ReplyDelete
  4. Thanks for the info. Baru tau ada warna under tone jugak...

    ReplyDelete
  5. Begitulah nak cantik bukan senang. Macam-macam kena study. Good info untuk kaum wanita diluar sana yang mementingkan kecantikkan muka

    ReplyDelete
  6. info yg menarik... selama ini kita tak peduli pun fasal tone tone ni haha

    ReplyDelete
  7. Oh wow! Didn't know there a technique to your skin tone. Really learn a lot from this post and i like your last shade of lipstick you show on you!

    ReplyDelete
  8. Haaa...banyaknya tone nk kena ikut, kak pakai jer...nk gi kerja xda masa nak ikut sangat tp tetal pilih natural color utk kulit kak

    ReplyDelete
  9. Thanks for sharing, never know how important the technique to check for the right shade that suitable for our skin tone. Even hair color plays an important role too!

    ReplyDelete
  10. really a very detail guideline about skin tone. so much to learn from you... great write up

    Racheal

    ReplyDelete
  11. My, thanks for such tutorial. I am a noob when it comes to make up. Looking for the correct tone is the last thing I know how to do. This certainly comes in handy!

    ReplyDelete