Royale Chulan Penang invites guests to ignite and embrace the spirit and traditions of Ramadan with family, friends and colleagues with the hotel’s attractive and diverse selection of Malaysian cuisines! From an appetizing array of kerabu to icy cool ais kacang and cendol, and to everything in between, there is something for everyone to enjoy and join in the feast!



Promising plenty of colours, textures and flavours, the buffet’s special line-up features scrumptious hot and cold offerings including the crowd favourite, Royale Kambing Golek with Black Pepper Sauce, Sup Tulang Rawan, Burger Cincang Ismid Ulam Raja, Mamu Labu Fish Head Curry, Nasi Hujan Panas Daun Pudina, Nasi Briyani Nazareth, various kerabu-styled appetisers, and much more, plus a grand selection of mouth-watering desserts such as Ais Kacang Pelangi, Cendol Pekan Lama, Sago Gula Melaka and assorted traditional Malay kuih. 




The Citarasa Nusantara Ramadan Buffet will be available from 16th April 2021 to 9th May 2021 and is priced at RM88nett per adult, RM68nett per senior citizen and RM48nett per child. 



The hotel is currently offering an early bird promotion of Buy 5 Free 1 from 4th March to 3rdApril 2021 and Buy 8 Free 1 from 4th April to 9th May 2021. 



In addition to the Ramadan Buffet this year, Royale Chulan Penang is also bringing back its Bungkus Je.. Berbuka Di Rumah promotion after a successful launch last year. This promotion allows the hotel’s loyal guests to continue to enjoy the hotel's iftar meal at an affordable price in the comfort of their own home! The promotion will be available from 1st April 21 till 11th May 2021 with set menus starting from RM29.90 for 2 pax, RM79.90 for 4 pax and RM129.90 for 6 pax. Free Delivery is also available to selected areas with a minimum order starting from RM30nett. 





For reservations or enquiries, please call 04 259 8888 ext 8910 or WhatsApp to 016 330 3408.

Siapalah tak kenal celebrity Neelofa kan... Cakap pasal Neelofa 1 Malaysia kenal dia... Politicians pun orang tak kenal macam dia. Suka tengok dia sebab dia memang cantik... Diakui la memang orangnya cantik dan manis... Bila da jadi orang terkenal dalam negara ni.. Of course la wedding dia antara yg vasss da vassss....

Cantik sebab theme putih2 dia tu memang sedap mata memandang. Memang memukau sangat theme yang dipilih tu.... Katanya theme Jabal Rahmah... Pandai betul weeding planner dia buat.. Kalau aku Jabal Rahmah maybe pakai wallpaper or projector letak gambar Jabal Rahmah ja😂

Jom lah kita tengok gambar wedding of the year ni...



Sama cantik sama padan. Tahniah Neelofa & Haris











Cantik sangat decorations dia. Untuk orang yang suka decor macam aku ni.. Memang terpegun la kan bila nengoknya. 

Tu baru tengok dekorasi pelamin and dewan ja... Tak tengok lagi lauk kenduri lagi... 





Another level of lauk kenduri




Dendeng daging



Pais ikan


Udang galah


Sup ekor berempah


Pemanis mulut, butir nangka. 

Menarik kan menu-menu lauk kenduri dia. 


Haaaa... Ni haaa yang kecoh-kecoh doorgift dia tu.... 


Jeng jeng jengggg



Kau adaaaa kenduri bagi Lancome Swarovski bagai.... Tengok candle Dytique tu bukan murah ya mak enon mak enon sekalian... 


Untunglahhhhhhh


Putih mata kalau dapat jemputan Neelofa tapi xpi kan... Kahkahhhh 

Indah betul Wedding of the year ni.... Paling indah kalau aku as guest tu dapat doorgift dia tu.. Kahkahhhhh 

Lagipun Neelofa tu bukan fames dekat Malaysia ja... Dia dah lama jadi duta untuk Lancome and Swarovski kan... So tak hiaran la kalau pihak Lancome atau Swarovski bagi tajaan doorgift untuk perkahwinan dia ka... Sebab yang pi ke situ semua orang-orang yang have-have and berpengaruh jugak dekat media social. By this way... It's a marketing for their side also kan... 

Untuk Neelofa & Haris... Selamat pengantin baru.. 

Bila kahwin dengan orang Penang and nak2 menetap pulak di Penang ni.. Selera makan pun dah macam orang Penang la jugak. Tapi ala selera orang Penang dengan orang Kedah tak jauh mana pun... Still tekak Utara kannn...

 


Very synonym to Penang. 
Pic credit to Google



Selain nasi kandaq, Penang jugak terkenal dengan char kuey teow, nasi dalca, kuey teow thng, nasi briyani, mee udang, teochew cendol, asam laksa, chilli pan mee dan lain-lain lagi.



Nasi briyani
Pic credit to Google




Char kueytiaw 
Pic credit to Google


Nasi dalca
Pic credit to Google


 

Tapi biasa la musim-musim Covid ni... Memang kadang-kadang tu teringin gila nak makan makanan Penang ni... Tapi tak berani la nak pi tempat-tempat famous tumpuan ramai ni... Ya la kan... Covid ni kita bukan boleh nampak dengan mata kasar n it's among us dah... So memang la terpaksa elak tempat-tempat macam ni.

 

Hari Ahad yang lepas, teringin gila nak makan asam laksa and cendol. Nak keluar malas, tambah-tambah anak-anak duk batuk and selsema... Lagi la rasa kepingin sangat. Lepas tu cakap kat husband.... Ishkkk bestnya kalau panas2 ni dapat makan cendol durian n asam laksa yang Penang Road Famous Teochew Cendol tu kan😅

 


Pic credit to Google


Lepas tu husband cakap.... Cuba la tengok kat foodpanda tu.. Mana tau ada Penang Road Famous Teochew Cendol tu kan... Aah kan memang tak terfikir pun pasal food delivery ni...

 

Terus bukak apps and search... Ehhhh sekali ada la yang dekat Queensbay tu.... Wehuuuuu... Syioknya... Apa lagi... Terus la add to cart and bayar.

 

Lepas tu tunggu ja makanan sampai abang rider foodpanda hantarkan. Mudah sangat rasa. Tak payah nak bersiap2 mekap bagai.. Nak start engine kereta pi ke kedai lagi... Nak cari parking lagi... Nk bayar parking lagi... Minyak lagi... Kurang-kurang 45 minit sebelum nak sampai kedai semua kan... Nak order makan and dapat order lagi....

 

Ahhhh tak kuasaaaaaa.... Senang... Order guna foodpanda ja.. Lebih kurang 30 minutes sampai... Dah boleh makan... Muka n mata macam panda pun tak kesah sebab makan dekat rumah ja kan...

 

Nindia haaa.... Lepas 30 minit dah dapat makanan yang aku order...


Sedappp uiii


Sejuk-sejuk cendol dia ni.. Lalu dekat tekak musim-musim panas ni memang surrrr... 


Asam laksa dia pun piawwww... N berasa semuanya.... Ohhh lazatnya... 


Hampa kalau teringin sangat nak makan makanan Penang yang best-best ni.. Boleh la pi kat apps foodpanda and search la makanan apa yang hampa nak... In Sha Allah semua ada. Click-click add to cart.. Lepas tu tunggu ja order hampa sampai...

 

Nak bayar online pun boleh nak bayar by cash pun boleh... Senang kan... Tak payah pening-pening cash xdak ka x cukup ka... Boleh ja bayar online...

 

Esok rasa macam malas gila nak masak... Rasa-rasa lunch macam nak makan nasi kandaq la... Boleh la mengandaq dengan foodpanda ja.... 🤭🤭🤭 Senang hidup bila ada food delivery best macam foodpanda ni kan....


 It's kinda a headache to use a pull out freezer's drawers... Yeah admit the first thing i was attracted to the pull out drawer thingy because it will be handy to get all your stuff in there... Just pull it out and you can take it out. Unlikely the ordinary one... It can be very hard to get things at the back.

But..... It can be pretty tricky when it comes to storage organizing. Before this i used plastic ziplock from Ikea and I find it pretty messy and i really kills me inside.

So i found the easiest way to store my raw food that i bought is by using flat kind of tipuware... Wehuuuuu....


These containers are life saver... 


This one is suitable for whole fish.. It can be stacked up. 


Convenient way to store way more thing. No more messy plastics 🤭🤭🤭


Can you believe how much i can store here. What more important I can store and organize it way better and easy for me to take out the things i need. 


Senang kannnnnn.. Jangan lupa follow my Tiktok






© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS