Penang, Malaysia, 14 February 2021 – Attention couples! A dreamy wedding awaits you at 

Shangri-La’s Rasa Resort & Spa – and it could all be FREE!

Shangri-La’s Rasa Sayang Resort & Spa is currently running a ‘Wedding on Us’ Contest for lovebirds who pre-book and confirm hosting their wedding receptions at the resort anytime between 14 February and 15 May 2021. The date of the wedding is to be held between 1 June to 30 December 2021. 

Once couples have signed a confirmation to have their weddings at the Rasa Sayang Resort & Spa, they are automatically eligible to enter the contest – and stand a chance to win the Grand Prize of an exclusive, all-expenses-paid wedding package that includes the wedding reception, dinner banquet, floral arrangements and photography worth up to RM77,000!

Couples will also need to share or upload a minimum of 3 photos and 1 short video to their personal Facebook or Instagram pages with a caption stating why Shangri-La’s Rasa Sayang Resort & Spa should host their wedding.Tag @rasasayangresort in the posts and include the hashtags #RasaSayangWeddingOnUs RasaSayangWeddingOnUs and #rasasayangresort. Couples must also follow @rasasayangresort on Facebook on Instagram anda are reminded to set their social media profiles to public. All entries must be uploaded by 12 noon on 15 May 2021.

All entries will be carefully reviewed based on the couple’s creativity and story behind theirr omance. The top 3 couples will then be selected, and the public will then be given the opportunity to vote online for the winning couple.

“Photography has the power to tell the amazing stories behind each romance and we hope that the images and videos submitted by couples portray their feelings of love and happiness for each other,” said the resort’s Director of Events Management, Danny Yap.

For the entries, couples can submit photos and videos taken anywhere. They do not have to be shot at the resort. The ‘Wedding on Us’ contest is open to all couples who are planning to have their wedding at Rasa Sayang. Other terms and conditions apply.

Shangri-La Hotels and Resorts, an iconic flagship brand of the Shangri-La Group, currentlyoperates over 80 deluxe hotels and resorts with a room inventory of over 35,000. Renowned for its distinctive Asian hospitality, the Company has properties in destinations of Australia, Canada, Mainland China, Hong Kong SAR and Taiwan, Fiji, France, India, Indonesia, Japan, Malaysia,Maldives, Mauritius, Mongolia, Myanmar, Philippines, Singapore, Sri Lanka, Sultanate of Oman,Thailand, Turkey, the United Arab Emirates and the United Kingdom. The group’s award-winning Golden Circle loyalty programme extends to all properties of Shangri-La Hotels and Resorts worldwide. For more information, visit www.shangri-la.com.


Good luck lovebirds ❤️❤️❤️

 Assalamualaikum....


It's been a very long2 day.. I'd been missing from my blog. Ntah ke mana blogging mood menghilang. Forgive me. Nak kata sibuk.. Ya la jugak sibuk.. Anak yang kecik tu tadika memang dah ke sekolah dari hujung2 bulan 1..yang si kakaknya pulak dengan online class until last week dah kena start sekolah.

Macam tu la keadaannya. Menjadi supir kepada anak...masa si kakak online ckass6.. Kena tengok2 jugak masa dia ada online class... Masa dia da start sek... Kena jadi supir untuk dua2 orang. Dah hantar kakak ke sekolah.. Kena amik balik amik adik pulak.. Kalau asik habis class awal.. Kena amik adik dulu n then hantar kakak ke sekolah pulak... Phewww... Memang penat ke sana ke sini... 

Tu yang tak ter update langsung blog tu.. Aduhaiiii.. Maafkan la tuan blog ni... Memang kelaut sangat.... 

Ok la.. But since ada mood ni.. Moh ler kita update apa yang patut... Last weekn, kami ada pi makan Roti Sarang Burung Viral di Balik Pulau yang fames n viral hari tu. 

Actually sebelum ni dah pernah pi....tapi memandangkan que dia ber zig zag zig zag.. Maka dengan itu Sodaqallahualazimmmm... Idok ler aku dengan laki aku nak hegeh2 berator lagi.. Bukan kamiiii la tuuu... 

Tapi memandangkan baru2 ni dah boleh lebih dari 10km..kami pi cargass la nak breakfast dekat situ.. Alhamdulillah dalam pukui 9.30am kami sampai di Balik Pulau... Time kami pi tak ramai orang. Masih ada meja kosong. Laki aku yang mengordernya rotinya...masa order tu kena bayaq siap2 tak silap... 

Buttttt... The waiting que is quite long... Banyak gila orang yang makan dejat situ tapau jugak... And orang2 yang sebelum2 kami pun dapat lambat...kami pun tunggu lebih dari 30 minit... 

Tapi ok la kan... Sebab memang nampak la banyak gila yg tapau2 tu.. So kita paham la... 



Sabaq menanti roti sarang burung... 


Finally da sampai.. Hahhahah


Nyum2


Ni pulak fish tacos..laki aku beli.. 


Fish tacos.. Ok la not bad rasa dia.. Cuma aku tak suka kubis unggu dia yang dia buat coleslaw tu 😅

Overall... 

Ok la not bad.... Kalau orang tanya best ke tak.. I should say ok la... Not that bad... 
Tapi tu la aku rasa roti sarang burung aku buat dekat rumah hari tu sedap lagi. Hahhahahhahahhahahhahahahhahahahha

Nak repeat tak? 

Jauh2 nak datang semata2 nak repeat idok ler teman.... Tapi kalau kawan2 oramg luaq ajak pi... Ok la boleh bawak... Cuma kalau zigzag tak payah pun xpa... 





 Maybe ada yang tak familiar lagi apa itu Rasam. Rasam ni sebenarnya sup untuk kaum India terutama mereka yang berasal dari India Selatan. Rasa dia masam-masam, pedas /hangat dan berempah.

To be honest, before ni pun aku tak pernah rasa Rasam tu apa. But since my husband ni orang Penang and bawak aku makan dejat Tajudin Hussain... And dia ajaq aku minum /hirup rassam lepas makan nasi sekat situ.. Sejak dari tu la aku suka rasam. Cuma before this tak reti la nak buat kan. But since, ada sorang akak ni yang aku kenal dekat fb ni share resipi mak mentua dia... So aku pun try la buat sendiri wei...


Kalau da ada darah cap kari yang mengalir di badan ni.. Mesti mahuuuuu nya rasam gini.. Hahhaha.. My great2 grandfather from my late dad  came from Northern India... Uttar Pradesh if not mistaken la. Hence why muka aku cantik macam Kajol kahkahhhhhh... 

Ok lah... Nak buat dia tak susah.. Senang ja.. Kalau hang rajin buat kari.. Basically benda-benda asas tu memang ada la kan... Aku kari ni menu wajib selang sehari macam tu... Biasala.. K katakan... 🤣🤣🤣

Ok la sebelum melalut2... Jom la kita cerita skit apa khasiat Rasam ni... Mengikut kawan aku yang berbangsa India.. Dia kata Rasam ni biasanya bagus to aid aour digestion system, memanaskan badan kita (musim panas-panas ni amik skit-sikit sudah la kan), kalau selsema or sakit tekak or hilang selera makan, the Indians will eat this to boost their appetite. Kawan aku yang Indian tu pun ajaib macam mana aku boleh kenal Rasam ni.. Sebab selalunya orang India ja yang suka Rasam ni... Welll malas aku nak cita.. Aku ni pun geng Kajol jugak cuma aku a lottttt of mix.. Campoq lagi dengan Sawadikaaaaa... Campoq melayu separuh+Suku India+Suku Siam... Ohoiii.. A lot of mixedd....


Jom la tengok bahan-bahan dia dulu na:

Halba campur (lebihkan biji sawi) 
Daun kari
Bawang merah/besar 
Bawang putih jangan buang kulitnya(tapi cuci bersih) 
Cabai kering dipotong 
Halia
Black pepper
Jintan kecil
Biji rempah /ketunbar
Rempah Rasam 
Tomato 
Minyak untuk menumis 
Air asam jawa
Garam
Gula

Cara-cara:

1.Tumbuk halia, bwg putih sekali kulit, bwg kecik atau besaq.. Agakje na.. Tomato, tumbuk kasaq2 ja and tumbuk daun kari sikit..

2. Blend kering lada hitam, jintan kecik tu, biji rempah..

3. Tumis biji sawi, cabai kering, daun kari, masukkan bahan yg kita tumbuk tadi.., masuk ayaq, ayaq asam jawa, buh rempah rasam 3 sudu makan or  agak2 je..

4. Nak bagi kick ke tak.. Masukkan bahan yg kita belender kering and perasakan dengan garam dan sedikit gula untuk bagi rasa balance.

5. Da siap boleh angkat untuk dihidangkan.. Tabur daun ketumbar kalau ada... Siapppp


Rasam ni kena pulak dengan kari udang+kacang buncis n kambing bakar. Perghhh terangkat beb.. Adriana suka Rasam ni sebab ada rasa masam-masam gitu.. Dia kata sedap la mama letak kuah Rasam ni dengan kuah kari mama... See...very the Kajol Mukherjie... Hampaaa apa tauuuuu 😜😜😜😜

Kat Penang ni pun aku rasa kat Tajudin Hussain and Sri Ananda ja yang aku pernah makan and ada Rasam ni.... Nasi kandaq yang lain ka tak la pernah jumpa lagi.. Or maybe aku xpernah pi tempat lain yang ada kot.. Who knows kan... 
Ni pun sebab rindu gila lama tak pi makan dekat Tajuddin Hussain ni.. Sabit tu buat gak Rasam ni... 


Itaewon Class Review

in , by Alia Farhan, 8:15 PM

 


Itaewon Class... Sapa dah tengok cerita ni? Aku baru ja lepas tengok cerita ni kat Netflix. Ya lah.. Aku ni jarang jugak tengom cerita-cerita Korea kalau bukan Lee Joon Gi or Kim Tae Pyung aka Hyun Bin yang berlakon... Tapi sebab heart broken dengan Hyun Bin....maka aku pun melayan la cerita ni sebab masa aku review cerita Start Up hari tu.. Ada kawan2 aku suruh tengok Itaewon  Class ni sebab cerita dia pasak business gak.

Mana la aku tau Itaewon Class ni pasai business kan..aku ingat pasal sekumpulan remaja yang attend class dekat Itaewon.. Kahkahhhhh

Cerita dia pasal Park Saeroyi yang kiranya seorang yang berpegang kepada prinsip hidup dia yang tersendiri. Kisah dia bermula bila dia pukul Jang Geun Won, seorang anak orang kaya, Jang Dae Hee.. Tokey si Jangga Group..n kebetulan bapak si Park Saeroyi ni pulak pekerja dekat situ. 




Dia pukul Si Geun Won tu bukan sebab apa... Sebab si mangkuk ni duk buli seorang budak ni. But since Geun Won ni anak orang kaya... Cikgu2 semua tak memihak kepada Saeroyi ni.. Lebih teruk lagi bapak si Geun Won ni gunakan pengaruh dia untuk buat Si Saeroyi ni kena buang sekolah n bapak dia letak jawatan dekat company tu walhal bapak dia ni dah lama kerja dekat company tu. Kiranya si bapak Geun Won, Jang Dae Hee ni memang seorang yang kejam and suka menindas orang-orang di bawah dia. 

And lepas bapak Si Saeroyi ni letak jawatan, dia pun decide ka untuk buka bar dengan anak dia Saeroyi.. But something bad happened, Mr Park kena langgar lari and mati dekat tempat kejadian.. And lebih menyakitkan hati lagi yang langgar lari bapak dia tu adalah si Geun Won. Tapi as usual la sebab bapak dia kaya, depa gunakan kambing hitam yang lain konon2 gardener diorg yang langgar bapak dia. Tapi si Saeroyi ni dapat tau yang Geun Won yang langgar.. So memang naik gila la dia... 

Memang kaw2 dia belasah Si Geun Won tu sampai da nyawa-nyawa ikan.. Tapi tak sempat nak ni sebab si Oh Soo A, crush si Saeroyi datang pujuk supaya tak teruskan niat dia tu. Last2 dia kena tangkap and dipenjarakan selama 3 tahun. Masa dalam penjara ni dia banyak belajar selok-belok perniagaan dari buku Jang Dae Hee ni. Oh Soo A pulak dalam masa yang sama seorang orphan ditaja pelajaran dia olah Jang Dae Hee untuk tutup mulut pasal cerita ni. 


Fast foward lepas 3 tahun dia keluar penjara and pi ke Itaewon untuk jumpa Soo A ni.. Masa tu Haloween tak silap.. So Itaewon ni sangatlah happening gila. So he decided to open a bar in d next 7 years. Dalam masa 7 tahun tu dia pi bkerja buruh dekat fishing vessel. Ya la... Dah la school dropped out. Lepas tu ex con pulak.. Tempat mana ja nak amik kerja kan.. Dalam masa tu dia kumpul duit2.. And duit insurance yang Mr Park dulu tu. 

So after 7 years tu dia bukak la pub nama DanBam. Mula-mula tu business dua sangat hambar. Dia tak tau macam mana nam marketkan DanBam ni..yalah dekat Itaewon tu ada macam-macam pub kan.. So of course la banyak persaigan. Nak2 pulak Jangga Group pun ada their own pub dekat situ yang very well known. 

So dekat sini la, Saeroyi jumpa Yo Ji Seo.. Perempuan senget tapi otak geliga ni. Dia ni memang jenis outspoken habis and jenis lantak aaa... Oh she was portrayed as very famous influencer n blogger. Dekat sini la dia lantik diri dia as Manager of DanBam n quit Uni untuk bangunkan DanBam.. She was actually fall in love with Saeroyi. Start dari situla DanBam ni makin berkembang.. Tapi dah elok berkembang.. Tuan kedai pulak jual banggunantu and depa terpaksa pindah sebab owner baru nak meniaga dekat situ. Nak tau sapa yang beli? Si tua kutum Jang Dae Hee tu lah.. Haram betui perangai... 



Menyakitkan hati betuk kalau jumpa orang tua macam ni!!! 🤣 🤣 🤣 


And dalam masa yang sama sebenarnya Saeroyi dah lama beli share dekat dalam Jangga Group ni.. Dibantu oleh Ho-Jin, budak yang Saeroyi tolong masa Geun Won buli sampai dia kena buang sekolah. Disebabkan orang tua tu dapat tau Saeroyi tu ada share dalam syarikat dia.. Sebab tu dia benggang and beli banggunan yang DanBam meniaga tu. And sebab tu la Saeroyi terpaksa liquified dia punya share untuk beli banggunan untuk DanBam. Bila orang tua kutuk tu dapat tau.. Makin benggang la dia sebab dia pernah ugut Saeroyi untuk beli semua banggunan yang DanBam duduk. 

Tapi Saeroyi ni bijak.. Dia pi beli terus banggunan lain untuk DanBam. At first tempat baru ni agak suram. The whole neighbourhood dekat kawasan ni business dia agak suram... Tpi Saeroyi comes out with the idea utk tarik orang supaya mai kt area tu. Dia bukan attract orang ke kedai dia saja.. Tapi dia tolong jugak kedai2 yang berjiran dengan dia.. So secara tak langsung.. Kawasan tu makin menarik and orang sedar kawasan tu best. Haa mcm gitu lah.

So makin lama.. DanBam buat comeback and makin ok business depa. So bila nk corporate kan business depa... So they came out with the name of Itaewon Class (IC). And Yi Seo ni dapat tawaran dari Jangga utk join depa. Si Geun Won ni pi jumpa Yi Seo utk offer job. Tapi ntah macam mana si Yi Seo ni pancing untuk Si Geun Won ni cerita apa yang sebenaqnya jadi antara dia dengan Saeroyi... N she managed to record it. So disebabkan ni si Geun Won ni kena penjara. 

So disebabkan ni Si Jang Geun Soo si adik Geun Won yang bkerja di DanBam tu quit his job dekat DanBam. Oh lupa nak cerita Si Jang Dae Hee ni ada anak lelaki lain si Geun Soo ni tapi dia ni macam tak dilayan sebagai heir la... Kiranya macam abandoned la skit. So di ni balik and tuntut tempat dekat Jangga Group and bapak dia sebab da takdak pilihan lain terpaksa la bagi dia ni tempat dekat dalam company tu. 

First foward 4 years later, DanBam makin maju and depa ni da jadi 2nd Food Retailer and persaing terdekat Jangga Group. And time ni la Geun Soo pun dah buktikan kat bapak dia.. Dia capable and da jadi director.. So kiranya dia ni the next heir la kan. And dalam masa yang sama si tua kutuk ni kena cancer pancreas.. Ada lebih kurang 6 months ja to live. Dah duk sakit2 pun perangai stil terkutuk ya... Eiii gerammm akuuuuu.. 



Duk sakit pun perangai mcm kamjat! 


Meanwhile dekat IC pulak, Saeroyi pulak da start develol feeling dekat Yi Seo... And ada satu time tu Yi Seo pengsan.. And start dari situ dia tau dia bukan saja suka dekat Yi Seo tapi dia dah fall for her. Ya lah. Sebab apa2 pun Yi Seo yang ada dengan dia..jatuh bangun dia... And satu hari tu Yi Seo kena kidnap dengan Geun Won(mangkuk ni dah keluaq penjara dah... Still mcm harommm perangai)... Haa time ni la Saeroyi and Geun Soo bertarung nyawa nak selamatkan Yi Seo..lupa nak cakap.. Si Geun Soo ni pun suka gak kat Yi Seo ni... 



Macam biasa la.. Hero mesti la menang kan.... Lepas tu hujung2 tu Si Soo A resigned and pi bagi maklumat pasal salah saku.. Bribery.. Pecah amanah bla bla dekat polis pasal Jangga Group. Start dengan tu orang tua kutuk tu dah mnggelabah sebab tau Jangga Group nak collapse anytime.. Time tu boleh la datang melutut dekat Saeroyi... Motiffff sangat.. Kalau tak berlagak tak hingat dunia... Terkutuk gilaaa... 

Last2.. Mcm biasa la... Saeroyi dengan Yi Seo.. Soo A bukak cafe and duk ushar2 Chef yang dia nak hired... Jangga da kena absorb and jadi anak syarikat IC. 


Auuuu sweet ending ❤️❤️❤️

Cerita ni bagi aku best... Jalan cerita dia memang best. Xdak hole plot dalam storyline dia. Aku suka... Banyak benda pasal corporate business yang besar-besar kita boleh belajar dalam ni. Business bukan pasal makin profit saja.. It's about people bak kata Saeroyi. Dalan business kita kena ada satu principle yang jelas... Jangan menindas and buat benda yang tak baik dekta orang2 bawahan kita and make it as benda normal. Melakukan penindasan dan buli dekat orang lain tu bukan benda biasa ya. Please bare in mind... Bullying n repression is never ok....
Lagi satu aku suka.. How the view the influencer or blogger punya pengaruh.. Tak macam dekat Malaysia ni.. Xmenghargai langsung esp bloggers ni.. Ada ka patut suruh buat video gelek2 bayaq RM25.. otak hanggggg 🙄🙄🙄

***pictures above credit to Google. 

Pssss...korang tolong suggestkan cerita Korea best2 yang ala2 mcm ni skit kat aku yang ada dekat Netflix ka.. Aku tengok kt Netflix thru phone senang skit.. Boleh speed up to 1.5x...baru cepat skit habis marathon 😂😂😂







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS